Maandupdate – september 2021

Maandupdate – september 2021

Een interessante maand. De volatiliteit op de beurs nam toe door betalingsproblemen bij Chinese vastgoedreus Evergrande en snel toenemende energieprijzen. Daarbij beginnen verschillende (Angelsaksische) centrale banken te draaien naar afbouw van steunmaatregelen en verhogen van de rente. Aangezien de inflatie wel eens minder tijdelijk kan zijn wordt de angst voor stagflatie aangewakkerd. Een vertragende economie in combinatie met inflatie is moeilijk te bestrijden. Omdat de koopkracht door inflatie afneemt stagneert de economie steeds verder. Het geijkte middel tegen inflatie, renteverhogingen, brengt bedrijven in de problemen. Het gevolg is een hoge werkloosheid.

Hypotheekupdate

Het is goed mogelijk dat de rente nog lang erg laag blijft of zelfs verder daalt. Het nieuws van oplopende rentes in andere landen zette mij wel aan het denken. Uiteindelijk heb ik een nieuwe, lagere rente afgesproken voor onze annuïtaire hypotheek. Spaargeld levert niets op en de relatief kleine boete is dit jaar nog voor 43% aftrekbaar. Onze maandlasten dalen met EUR 23,24 bruto per maand. En als bonus duurt de rentevastperiode weer een jaartje langer. De terugverdientijd is circa 8 jaar. Aangezien we erg zeker zijn dat we hier willen blijven wonen is dat voor ons prima. Tevens heb ik opnieuw opgevraagd hoeveel we mogen bijstorten in de spaarhypotheek.

Bijgekocht: Enel

Het Italiaanse geïntegreerde nutsconglomeraat kreeg een dreun op het nieuws van de Spaanse overheid om de snel oplopende stroomprijzen af te toppen. Via dochter Endesa kan Enel daar flink last van krijgen. Daarnaast heeft Enel tegenwind door de zwakke Latijns-Amerikaanse valuta’s.

Het energieprobleem wordt steeds nijpender. In het Verenigd Koninkrijk kunnen pompstations niet meer worden bevoorraad, gasprijzen exploderen en in Frankrijk zijn er (uiteraard) protesten. Aangezien overheden inwoners moeilijk in de kou kunnen laten zitten zal er worden ingegrepen.

Op lange termijn denk ik dat Enel goed gepositioneerd is om te kunnen profiteren van de energietransitie. Het bedrijf investeert met 90% van het budget enorm in duurzame energieopwekking en het elektriciteitsnetwerk. Steeds vaker doet Enel dat samen met partners. Bij deze ontwikkeling hebben overheden ook belang. Ter vergelijking: de olie- en gassector investeert nog steeds 90% van het budget in het probleem, namelijk kolen, olie- en gaswinning.

Op 15 september kocht ik 125 aandelen Enel bij voor EUR 7 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 35,15 (na 26% dividendbelasting) toe aan mijn dividendinkomsten. Mocht de koers blijven dalen naar EUR 6 dan koop ik wederom bij.

Bijgekocht: Air Products & Chemicals

Net als vorige maand kocht ik Air Products & Chemicals (ticker: APD) bij. Met name de combinatie van een veilig en sterk groeiend dividend met veelbelovende vooruitzichten in waterstof maakt dit bedrijf voor mij aantrekkelijk.

Het is belangrijk om te begrijpen dat APD momenteel veel investeert in de toekomst. De enorme dividendgroei van de afgelopen jaren, in 2021 kwam er 12% bij, zal vermoedelijk af gaan vlakken. Op de huidige koersniveaus zal ik blijven bijkopen. Mijn huidige positie levert EUR 25,88 per jaar aan dividendinkomsten op.

Verkocht: putoptie Unilever

Op 20 september verkocht ik een putoptie Unilever met een uitoefenprijs van EUR 42 en een expiratie op 17 december 2021. Ik ontving daar EUR 61 aan premie voor. Mocht de koers op expiratie EUR 42 of lager zijn dan koop ik 100 aandelen Unilever effectief voor EUR 41,39 per stuk. Bij een hogere koers loopt de optie waardeloos af en heb ik EUR 61 aan premie verdiend.

Ik verwacht het laatste en dat Unilever niet zo snel afstort. Al is het sentiment momenteel ijskoud. Dat komt vooral door politiek gemotiveerde acties van zelfstandig opererende dochter Ben & Jerry’s. Mocht ik worden aangewezen dan koop ik de aandelen met een korting van meer dan 10% op de huidige koers. Bovendien heb ik dan (eindelijk) meer dan genoeg aandelen om gebruik te maken van het DRIP programma van ABN AMRO. Een doel dat ik sowieso voor ogen heb. Daarmee zijn beide scenario’s prima voor mij.

Bijgekocht: Bristol-Myers Squibb

Voormalig dividend aandeel van de maand Bristol-Myers Squibb (ticker: BMY) kreeg de afgelopen weken een flinke dreun. Op 26 augustus won ander portefeuille aandeel Gilead Sciences een rechtszaak tegen een boete van $1.2B vanwege inbreuk op een patent van BMY. Daarop begon het aandeel aan een glijvlucht richting mijn eerdere aankoopprijs.

Met een prijs van minder dan 9 keer de vrije kasstroom is BMY onmogelijk duur te noemen. Het bedrijf genereert een dividendrendement van 3,3% en koopt voor 4,5% aan eigen aandelen in. Dat is al een rendement van bijna 8%. Het dividend wordt daarbij al jaren steevast verhoogd.

De reden achter de lage waardering zijn aflopende patenten op blockbuster medicijnen. Revlimid (ziekte van Kahler) is goed voor een kwart van de omzet en verloopt deels volgend jaar en volledig in 2026. Ook bloedverdunner Eliquis verloopt in 2026 en kankermedicijn Opdivo in 2028. Daarbij is BMY onlangs negatief in het nieuws door een mislukte fase 2 studie en een collectieve rechtszaak namens Celgene aandeelhouders.

In de tussentijd werkt Bristol-Myers hard aan een goed gevulde pijplijn met kansrijke nieuwe medicijnen en therapieën. Het is ontzettend moeilijk om een inschatting te maken van de waarde van deze pijplijn. Wat opvalt zijn dat er (1) veel geneesmiddelen in ontwikkeling zijn en (2) veel in oncologie en immunologie zitten. Dat zijn erg winstgevende segmenten en geeft mij vertrouwen in de toekomst. Al is de spreiding slechter dan bij ex-portefeuille aandeel Pfizer.

Zelfs als het niet lukt om het omzetverlies volledig op te vangen kan Bristol-Myers voor een keurig rendement zorgen door dividend en eigen aandelen inkoop. De enige reden om niet nog meer aandelen bij te kopen is mijn al flink overwogen positie in big farma met BMY op een derde plek qua portfoliowaarde.

Dividendinkomsten

18 bedrijfjes deden waarvoor ze in portefeuille zijn genomen en keerden een deel van hun winst aan mij uit. Bedankt daarvoor!

3M€ 6,39
Agco€ 0,71
Ahold Delhaize€ 58,48
American Electric Company€ 4,25
Barrick Gold€ 5,27
Broadcom€ 5,28
Electronic Arts€ 0,58
First Majestic€ 0,18
Gilead€ 5,20
Intel€ 3,75
Johnson & Johnson€ 7,62
Microsoft€ 3,62
NN Group€ 40,32
Pfizer€ 4,48
Shell€ 27,71
Teck€ 0,63
Teradyne€ 0,28
Wheaton Precious Metals€ 1,14

Bij elkaar kwam er een fraaie EUR 175,89 aan dividendinkomsten binnen. Uitschieters zijn de belangen in het Nederlandse trio Ahold, Nationale Nederlanden en Shell. De positie in Pfizer is gesloten. Van ABN AMRO heb ik een aandeel Shell (DRIP) en een aandeel NN (stock dividend) toegevoegd gekregen.

Wat ik steeds vergeet zijn mijn overige passieve inkomsten. Vanuit crowdfunding, peer-to-peer lending en crypto kwam bij elkaar EUR 15,54 binnen. Ook mooi meegenomen.

Dividendgroei

Microsoft (+11%) en Texas Instruments (+13%) verhoogden beiden het dividend met vergelijkbare groeicijfers als vorig jaar. Vergelijk het eens met uw pensioenindexatie. Om dezelfde dividendinkomsten te genereren had ik anders EUR 228 in moeten leggen. Nu nul euro. Gezien de ijzersterke balans en enorme cashflow verwacht ik ook volgend jaar dubbelcijferige dividendgroei van beide yanks. Niet voor niets behoren Microsoft en Texas Instruments tot mijn kroonjuwelen.

Slotsom: drie jaar onderweg

Het is deze maand precies drie jaar geleden voor mijn reis naar meer financiële vrijheid startte. Ook deze maand blijf ik doorgaan met het uitvoeren van mijn FIRE plan. Met de hypotheekaanpassing dalen de maandlasten weer iets, terwijl de passieve inkomsten groeien. Met nog een kwartaal voor de boeg zijn die inkomsten dit jaar al met circa EUR 600 toegenomen. Behalve een forse inleg van vers kapitaal begint dividendgroei en het herbeleggen van dividend steeds meer mee te wegen. Het gaat niet vanzelf. Mijn sloffen zijn tot de draad versleten en in mijn werkkamer bestaat de verlichting nog steeds uit een peertje. Maar ik kom absoluut niets tekort. Het doorbreken van de eerste EUR 100k is mijn voornaamste korte termijn doel. Daarna wordt het wel eens tijd om wat gas terug te nemen.

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

9 gedachten over “Maandupdate – september 2021

 1. Een fraaie maand DKK!

  “Mijn sloffen zijn tot de draad versleten en in mijn werkkamer bestaat de verlichting nog steeds uit een peertje.” Dat klinkt wel erg als op een houtje bijten om die eerste 100k te halen 😉
  Waarom vind je dat zo’n belangrijk doel? (de eerste 100k is lastig, maar ook de eerste 10k, afhankelijk van je inkomsten en saving rate).

  1. Dankje, Mr. Groeigeld.

   Er is veel geschreven over deze grens. Het is natuurlijk een subjectieve horde. Maar hoe eerder er een dergelijk kapitaal voor handen is, wat nu vooral bestaat uit inleg, hoe meer het kan compounden. Tegen 3% levert 100k al EUR 250 per maand aan dividendinkomsten op. Dat is de helft van mijn originele maandelijkse inleg. Stel dat ik in een optimistisch scenario 100k over een jaar of twee jaar bereik en het 7% rendeert. Dan vertegenwoordigd dat een bedrag van EUR 276k op mijn beoogde FIRE datum. En ben ik al dicht in de buurt van mijn doel (EUR 344k).

   Een euro nu uitgeven is duur, je kent de sommen. De voorbeelden zijn misschien wat overtrokken, maar ik kom echt niets tekort. En het is bijna 5 december :).

   1. Je hebt helemaal gelijk. De eerste 100k is een mooie horde om te pakken km daarna echt het plezier van het herinvesteren te voelen.

    €250 maandelijks herinvesteren voelt toch anders dan €45,35 ?.

    Maar je bent goed op weg met het bouwen van je eigen ETF met een lage kostenstructuur. Doe je goed?

   2. Zeker ken ik de sommen. Maar ook geldt dat de eerste 200k of het eerste miljoen het lastigste is. Staar je dus niet blind op een bepaald bedrag, ook al herken ik je gevoel voor de eerste 100k.

    Hoeveel dividend krijg je bij 344k (ik gok gemiddeld €1000 per maand)?

    1. Mijn huidige dividendrendement bedraagt 2,5 (Yield on Cost 3,5%), maar ik reken standaard met 3%.

     Als ik ervan zou moeten leven zou ik, in een vergelijkbaar economisch klimaat, hoog dividend aandelen selecteren tegen gemiddeld 4%. Maar dat is niet zo. Tenzij het pensioen (AOW + bedrijfspensioen + individueel pensioen) echt tegen gaat vallen.

     Het (theoretische) bedrag van EUR 322k (ipv 344k) is puur bedoeld als overbruggingspensioen en mag indien nodig volledig worden opgegeten. De berekening staat hier: https://dekleinekapitalist.nl/fire-berekening-leven-van-eur-100-per-dag/

 2. Die eerste 100 duizend komt echt wel steeds dichterbij! ? Aan je live portfolio waarde te zien heb je de afgelopen tijden wederom een goed rendement gehaald? Je gaat in ieder geval alweer richting de 70k. Dividend doel van dit jaar lijkt ook al behaald? Netjes hoor ?.

  Herkenbaar dat je, volgens mij in een vorige update, schrijft dat je het liefst elke euro zou willen investeren. Ik wil dit ook het liefst en vindt het helemaal niet erg om honderden euro’s te ‘investeren’ in een paar aandelen dan het aan andere dingen uit te geven wat niet in die categorie valt. Daarom zou ik net zo goed dubbele sokken aantrekken dan nieuwe sloffen kopen. Gelukkig (?) heb ik nog een vrouw die af en toe gewoon voor mij beslist en geld uitgeeft haha ?. Ik heb dus van die Spaanse sloffen, lekker warm en (uiteraard) budget proof!

  Hoe gaat jouw familie hiermee om?
  ————–
  Ps. Welke andere crypto investeringen heb je behalve de VanEck bitcoin?

  1. Het rendement staat bij live portfolio waarde en zit al een tijd rond de 40%. Dat is erg goed, aangezien ik iedere maand veel nieuw kapitaal inleg en dat begint altijd met 0%.

   Het voorwaarts dividend is inderdaad royaal voorbij het doel dit jaar. Dat komt met name doordat ik veel meer ben gaan inleggen dan ik van plan was. Zo ben ik gestopt met extra aflossingen en heb ik zo’n EUR 5k extra spaargeld ingezet. Helaas is daar het eind in zicht en moet ik wachten tot april volgend jaar voor een nieuwe voorraad extra cash.

   Bij een nieuwe aandelenaankoop heb ik soms hetzelfde gevoel als anderen vast bij een nieuwe TV hebben :). Mijn vrouw ergert zich ook meer aan mijn versleten Blenzo’s van elf piek dan ik zelf. Zoals gezegd, het is bijna 5 december. Het zou mij niet verbazen als er nieuwe sloffen in mijn schoen zitten.

   Buiten de VanEck Bitcoin ETN heb ik ook Bitcoin en Ethereum via Bitvavo.

 3. Wat een groei laat APD zien in hun dividend. Ik kan me voorstellen dat dit samen met de kracht van het bedrijf een super reden is om bij te kopen.

  Daarnaast een mooi resultaat in september qua dividendinkomsten. Lekker veel bedrijven die een betaling gedaan hebben, dat vind ik zelf altijd een goede motivatie om meer te beleggen.

 4. Mooie resultaten weer en die verhoging van Texas Instruments was een hele prettige om erbij te mogen schrijven!

  Ik merk ook dat nu die eerste 100k in de buurt komt ik wat onrustig wordt. Ik wil hem ook halen! Maar het is inderdaad maar 1 mijlpaal op velen, zolang je er geen boterham minder om eet en nu ook gelukkig bent met wat je hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *