Shell bijgekocht – en mijn eerste tooltjes

Shell bijgekocht – en mijn eerste tooltjes

Aangezien het bloed momenteel lekker door de straten begint te sijpelen ontstaan er koopkansen. Een daarvan is Koninklijke Olie. Onlangs hield Royal Dutch Shell haar Management Day en daarin werden de vooruitzichten gedeeld. Ik heb toen de 88 pagina’s tellende presentatie bestudeerd en was tot de conclusie gekomen dat Shell een aantrekkelijke investeringscase biedt.

Het bedrijf is uitstekend gepositioneerd voor de energietransitie en heeft de ambitie om het grootste elektriciteitsbedrijf ter wereld te worden. Shell heeft verder een ijzeren kapitaaldiscipline. Tijdens de pieken in de economische cyclus bouwen ze aan hun veerkracht. De afgelopen 3 jaar heeft Shell haar schuld gereduceerd met $28B, aandelen met een waarde van $25B teruggekocht en $25B per jaar geïnvesteerd in de toekomst. Als het straks tegenzit heeft Shell ruimte om de schuldgraad op te laten lopen. Daarnaast heeft Shell voor $30B aan desinvesteringen afgerond en geherinvesteerd in projecten die beter passen bij hun strategie.

De pijplijn met toekomstige projecten is indrukwekkend. Shell haalt hogere rendementen op geïnvesteerd kapitaal dan veel concurrenten. Dit zal leiden tot een hogere vrije kasstroom. Shell straalt veel vertrouwen uit en verwacht meer geld aan aandeelhouders uit te kunnen keren. Na jarenlang het dividend gelijk te hebben gehouden behoort een verhoging volgend jaar tot de mogelijkheden. Daarom had ik besloten om aandelen bij te kopen tijdens pullbacks.

Bijtanken als de prijs daalt

Shell is een pionier in vloeibaar aardgas. In vloeibare vorm neemt gas zeshonderd keer minder volume in, waardoor het geschikt is om in grote hoeveelheden over grote afstanden te transporteren. Aardgas is onder andere een bijproduct van oliewinning en werd vroeger gewoon afgefakkeld. Mede gedreven door de transitie van steenkool naar gas neemt de vraag toe. Andere oliemajors investeren inmiddels ook veel in gas waardoor de aanbodzijde nog veel harder stijgt. Hierdoor zijn de prijzen sterk gedaald en was de winst van Shell het afgelopen kwartaal het laagste in tweeëneenhalf jaar. De olieprijs daalt momenteel ook nog eens. Hierdoor is de koers van Shell richting de EUR 25 gedoken.

Omdat ik momenteel blut ben heb ik mijn positie in IDVY verkocht en daar 17 aandelen Shell voor teruggekocht. Vanwege het royale dividendrendement van ruim 6,5% nemen mijn jaarlijkse dividendinkomsten toe met EUR 7,91 per jaar. Ik heb voor IDVY gekozen omdat daarin ook Europese hoogdividend aandelen zitten en zij onlangs het overgrote deel van hun dividend hebben uitgekeerd. Ik stap er op een later moment weer in met een maximumprijs van EUR 20.

Bepalen van de limietprijs om een bepaalde gemiddelde aankoopprijs te bereiken

Zodra ik heb besloten om een aandeel bij te kopen in een bepaalde prijsrange moet er een limietprijs worden bepaald om de order in te leggen. Ik heb daarbij de eigenaardigheid om een afgerond getal na te streven voor de gemiddelde aankoopprijs. Daarom ga ik in excel zitten rekenen met het aantal aandelen en de prijs tot er een mooi getal uit komt rollen. Het leek mij wel handig om die hulpmiddelen via mijn site bij de hand te hebben. Zo kan ik online met getallen pielen en mijn order inleggen.

Bij Shell bedroeg de initiële aankoopprijs EUR 27,40. Globaal wilde ik met deze aankoop de positie verdubbelen en de gemiddelde aankoopprijs verlagen naar EUR 26,00. Helaas had ik maar budget voor 17 in plaats van 18 aandelen. Als ik die getallen invul in deze tool dan komt daar een aankoopprijs van EUR 24,52 uitrollen. Die prijs leek mij aan de lage kant gezien de openingskoers van EUR 25,10. Daarom ga ik met behulp van de andere tool andere prijzen zoeken die ook op een afgeronde gemiddelde aankoopprijs uitkomen. Met een limietprijs van EUR 24,93 komt daar een gemiddelde aankoopprijs van EUR 26,20 uitrollen.

Het eerste half uur handel ik nooit. De volatiliteit is erg hoog omdat veel particulieren orders inleggen o.b.v. het (oude) nieuws van gisteren en handelaren willen profiteren van de grotere spreads. In het laatste half uur wordt er ook veel gehandeld. Vaak zie je nog forse koersverschillen ontstaan. Liever wacht ik tot er richting wordt gekozen. In dit geval zakte de prijs snel, al onder de EUR 24,93. Daarom legde ik een limietorder in met EUR 24,52 als prijs. Stomtoevallig bleek dat het laagste prijspunt van vandaag. Als de order niet was uitgevoerd dan had ik net zo lang gewacht tot de prijs boven de EUR 24,93 was gestegen. Pas dan verhoog ik de limietprijs naar EUR 24,93. Vandaag had ik dan dus niets gekocht. Natuurlijk gaat dit ook vaak mis. Zo heb ik Unilever tot twee keer toe op een paar cent niet aangekocht en uiteindelijk een veel hogere prijs moeten betalen.

Slotsom: eerste gratis tankbeurt binnen

Met het bijkopen van Shell heb ik nu 35 aandelen in bezit. Die leveren EUR 58,86 aan dividendinkomsten per jaar op. Daarmee kan ik ongeveer een keer mijn tank volgooien. Shell zie ik als een kernaandeel in mijn portefeuille. Het is momenteel dan ook mijn grootste positie. In de toekomst zullen hoogstwaarschijnlijk nog meer aankopen volgen. Als het aandeel daalt naar EUR 22,50 zal ik zeker bijkopen. Met behulp van mijn tooltje heb ik al uitgerekend dat de gemiddelde aankoopkosten dalen naar EUR 25 als ik op die prijs 14 aandelen bijkoop :).

Willen jullie ook vooraf weten wat de gemiddelde aankoopprijs wordt na het bijkopen van aandelen?

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Eén gedachte over “ Shell bijgekocht – en mijn eerste tooltjes

  1. Zelf ook een klein plukje RDS aangekocht bij Flatex met de introductiekorting van 100 euro.

    Wat betreft je vraag hoef ik het eerlijk gezegd niet weten van te voren. Ik zie het wel als de aankoop is gedaan en het in het overzicht van DeGiro verschijnt.

    Het enige wat telt dat de portefeuille groeit en de sneeuwbal zijn werk kan gaan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *