Texas Instruments en Albemarle gekocht

Texas Instruments en Albemarle gekocht

Toen ik naar de middelbare school ging kreeg ik mijn eerste calculator, een blauwe Texas Instruments. Klasgenoten met rijkere sponsoren hadden een Casio met meer, vooral grafische, mogelijkheden. Toch was ik erg blij met mijn TI-30. Het machientje was eenvoudig in gebruik en er zat een handige afdekklep op. Je kon aan de binnenkant op een laagje Tipp-ex formules opschrijven en door de klep iets te schuiven ongemerkt spieken. Meestal was het opschrijven voldoende, maar het idee dat ik kon teruggrijpen op de formules gaf me vertrouwen voor menig proefwerk. Ik heb deze calculator nog steeds. Het aandeel stond al lang op mijn verlanglijst. Dat geldt niet voor Albemarle. Achter deze koop zit een andere motivatie. Voor beide aandelen heb ik echter flink gespiekt bij andere bloggers :).

Texas Instruments TI-30 scientific

Texas Instruments is de grootste producent van analoge chips ter wereld. Die worden gebruikt om signalen zoals geluid en kracht te verwerken. Ook heeft het bedrijf een groot marktaandeel in digitale signaal processoren die worden gebruikt in draadloze communicatie en microcontrollers. De bekende calculator divisie maakt slechts 5% uit van de inkomsten.

Texas Instrument is in veel opzichten een prachtig dividend aandeel. De inkomsten, vrije kasstroom en het dividend groeien als kool. En de koers groeit gestaag mee. Het management maakt zich sterk om de gehele kasstroom terug te laten vloeien naar aandeelhouders. Naast dividenduitkeringen worden ook eigen aandelen massaal ingekocht. De balans is daarbij sterk en de vooruitzichten zijn goed. Ik houd een mapje bij met artikelen over aandelen. Die van Texas Instruments puilt uit. De analyse houd ik beperkt tot een uitgebreide opsomming van de cijfers op een rij:

 • 15 jaar aaneengesloten dividendverhogingen
 • 20% dividendgroei in de afgelopen 5 jaar
 • 68% payout ratio, is aan de hoge kant
 • 3,0% dividendrendement, 0,3%-punt boven het 5-jarige gemiddelde
 • 22 koers/winst verhouding, in lijn met het 5-jarige gemiddelde
 • 4 sterren Morningstar rating met een wide moat
 • A++ financial strength rating
 • A+ S&P credit rating
 • 95 dividend safety score, een dividendverlaging is onwaarschijnlijk
finviz dynamic chart for TXN

Het is beslist geen koopje, voor een dergelijk kwaliteitsaandeel moet stevig worden betaald. Steeds vond ik het aandeel te duur. Als gevolg van de handelsoorlog vielen de kwartaalcijfers tegen en opende het aandeel dik 10% in de min. Ik heb direct een order ingelegd en kocht op 23 oktober 4 aandelen TXN voor $116 per stuk. Beter te laat dan nooit.

Albemarle: inspelen op de energietransitie

Op 25 oktober kocht ik 5 aandelen Albemarle (NYSE:ALB) voor $63,00 per stuk. Dit bedrijf is de grootste producent van lithium ter wereld, een essentiële grondstof voor oplaadbare accu’s (li-ion) zoals die in je smartphone, laptop en in elektrisch gereedschap. Vanwege de opkomst van elektrische auto’s zal de vraag enorm toenemen. Albemarle heeft de productiecapaciteit de afgelopen jaren daarom fors uitgebreid. De investeringen en productiekosten zijn gestegen terwijl de lithium prijs daalt. Het aandeel is daarom bezig met een flinke duikvlucht.

Ik zie in Albemarle echter een sterk bedrijf dat uitstekend is gepositioneerd voor de energietransitie. Een wereldwijde megatrend waarin we verschuiven naar duurzame bronnen zoals wind, zon en waterkracht. Energieopslag speelt daarin een belangrijke rol. Paradoxaal genoeg is er voor de winning van lithium veel grondwater nodig. Helemaal duurzaam zal het nooit worden. Naast lithium is het bedrijf ook leidend in de productie van broom (zit o.a. in brandvertragers in elektrische apparaten en boorvloeistof, maar ook in pesticiden en zelfs parfum). De laatste tak vormen katalysatoren voor raffinage (o.a. tbv hoogwaardige olieproducten). Enkele cijfers op een rij:

 • 25 jaar aaneengesloten dividendverhogingen, een nieuwe dividend aristocraat!
 • 7% dividendgroei in de afgelopen 5 jaar
 • 21% payout ratio, biedt volop ruimte voor dividendverhogingen
 • 2,3% dividendrendement, 0,7%-punt boven het 5-jarige gemiddelde
 • 10,4 koers/winst verhouding, meer dan 3 keer (!) lager dan het 5-jarige gemiddelde
 • 5 sterren Morningstar rating (strong buy), met een fair value van $120 (!)
 • 99 dividend safety score, een dividendverlaging is zeer onwaarschijnlijk

Daarnaast heeft Albemarle een sterke balans met relatief weinig schuld en een goed gevulde oorlogskas. Afgelopen week tijdens de kwartaalcijfers gaf het bedrijf een lagere winstverwachting af. Dat heeft vooral te maken met een vertraging in het opschalen van de productie in Chili. Dat beschouw ik als een tijdelijk probleem. Het aandeel ging met 8% onderuit en lijkt rond $63 uit te bodemen. Een mooi koopmoment als je het mij vraagt.

finviz dynamic chart for ALB

Slotsom: spieken is toegestaan

Texas Instruments is mijn vierde technologie aandeel, waarvan de derde actief in de halfgeleider industrie. Daarmee ben ik inmiddels behoorlijk overwogen in deze sector. Een bewuste keuze. Hiermee speel ik in op de verwachte expansie in kunstmatige intelligentie. Albemarle is na Eastman Chemical mijn tweede aandeel in basismaterialen. Hiermee speel ik in op de groeiende behoefte aan energieopslag. Vroeg of laat zal nog een derde aandeel in deze sector worden toegevoegd die, net als TXN, al lang op mijn watchlist staat. Met deze twee aankopen voeg ik EUR 19,57 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. De afgelopen maand heb ik nog een investering gedaan. Meer daarover in een volgend artikel!

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

6 gedachten over “Texas Instruments en Albemarle gekocht

 1. Toeval, deze maand heb ik TXN ook bekeken op mijn wish list. Ik heb ze alleen niet gekocht, omdat de 10% daling mogelijk blijvend is ivm de chip-sector. Mocht ik het mis hebben, dan blijft TXN op mijn wishlist staan.

 2. Ja, dat klopt. Ik sluit ook niet uit dat de koers nog behoorlijk verder zakt. Zoals benoemd is het geen koopje. Voor de lange termijn is het echter een mooi aandeel. Vandaag ging het aandeel ex-dividend. Dat pakken we nog even mee.

 3. Prima aankopen, maar ook jij leest overal dat texas overgewaardeerd is en fair value ergens tussen de 100 en 105 ligt. Ik probeer dus te wachtwn.

  Terwijl je normaal dit soort afwegingen wel maakt, kon je je nu niet beheersen. Verklaring voor? ?

  Maar Albermarle is een favorietje van mij.

  1. Klopt deels. Zoals ik schreef is het zeker geen koopje. Maar dat was een Microsoft bijvoorbeeld ook niet en ik ben toch heel blij dat ik die in portefeuille heb. Sommige aandelen lijken altijd overgewaardeerd, kwaliteit is duur. TXN heeft met ruim 30% de op twee na hoogste Return on Assets van de S&P 500. In hun tak van sport, hele goedkope analoge chips, is er ook maar weinig concurrentie. Het bedrijf genereert zo ontzettend veel cash en is gecommitteerd om alles naar aandeelhouders terug te laten vloeien. Dankzij de dip liep het dividendrendement eindelijk boven de 3%.

   Fair values lees ik wel, maar bereken ik ook vooral zelf. De voorwaartse P/E van TXN is momenteel lager dan het gemiddelde van de S&P500 en ook lager dan de halfgeleider sector. Feitelijk zeg je dan dat de hele V.S. markt is overgewaardeerd. Aangezien we op een all-time high staan zou dat ook goed kunnen. Het laatste kwartaalrapport laat een YOY daling van 14% zien. Dat is echter tijdelijk. De industrie is cyclisch en de kans op herstel en groei zit tegen gegarandeerd aan. Komen er betere instapmomenten? Ongetwijfeld. Ik heb gekocht op $116 en $0,90 dividend te goed en daar ben ik tevreden mee.

  1. Ja, super. Leuk ook om onze correspondentie nog even na te lezen. TXN en ALB zijn allebei prachtige aandelen om in porto te hebben. Niet voor niets een kroonjuweel en een parel op mijn watchlist. Bij de dip van ALB op $80 had ik vanwege de verhuizing helaas geen cash beschikbaar. Erg frustrerend als je weet dat zo’n daling op wat Tesla nieuws overdreven is. Hopelijk komen er nog nieuwe kansen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *