Maandupdate augustus 2020

Maandupdate augustus 2020

De afgelopen maand ben ik naast gezin en werk ontzettend druk geweest met de Verhuizing. Vooral het meenemen van onze spaarhypotheek heeft bijzonder veel gedoe opgeleverd. Onze eigen woning hebben we uiteindelijk in zes dagen verkocht. Diverse banken verwachten volgend jaar een daling van de huizenprijzen, waaronder Rabobank. Net als de aanschaf van onze huidige woning in 2008 lijkt onze timing wederom niet benijdenswaardig. Een van de verschillen is de rentestand. Destijds sloten we af rond de 5%. Nu gemiddeld rond de 1,5% voor de aflossingsvrije en annuïtaire leningdelen. De energierekening gaat daarbij naar verwachting met 75% omlaag. Met de besparingen kunnen we de hogere hypotheek prima aflossen. Ons FIRE plan moet wel worden bijgewerkt maar komt niet in gevaar. Bovenal wonen we in een moderner huis met minder onderhoud op een voor ons ideale plek. Een bijzonder fijn vooruitzicht!

Portfolio update

In augustus heb ik drie verkopen en twee aankopen gedaan. Cisco werd met een bescheiden winst verkocht voor $47,50 per stuk. Het was een kleine positie en ik kreeg bedenkingen bij de groei. Een paar dagen geleden las ik dit artikel wat mijn beeld aardig samenvat. Ik denk overigens nog steeds dat het een solide aandeel is. Zeker op de huidige prijs onder $40. IDVY werd verkocht omdat er veel financials in zitten, een aantal doublures en relatief hoge kosten. Ik sluit deze positie met een verlies van EUR 65.

KPN was ook een kleine positie en met wat winst verkocht. Dat gaf iets meer budget om Galapagos te kunnen kopen voor EUR 113 per stuk. Het is een speculatieve aankoop. In mijn ogen is de koersval na onzekerheid over reumamiddel filgotinib te heftig. Galapagos heeft een gigantische kas (ter waarde van EUR 85 per aandeel), een interessante pijplijn en een sterk management. Een potentiële smaakmaker in de portefeuille.

Als laatste heb ik AT&T gekocht voor $29,71. Dat levert een dividendrendement van exact 7,00% op. Na de verkoop van KPN wilde ik een positie in de communicatiesector blijven houden. Vanwege de grote schuld en matige groei ben ik wel voorzichtig met dit aandeel. Het zal geen grote positie worden. Wist je dat uit mijn analyse van portefeuilles vorig jaar AT&T het meest populaire aandeel is onder dividendbeleggers?

Dividendinkomsten

Zeven bedrijven waren zo vriendelijk om een deel van de winst aan mij over te maken, waarvoor veel dank.

ABBV€ 10,98
AMS:AD€ 17,00
AMS:KPN€ 1,82
BMY€ 6,49
PAAS€ 0,31
TXN€ 5,79
WELL€ 3,15

Bij elkaar heb ik EUR 45,53 aan dividendinkomsten mogen verwelkomen. Dat is vrijwel gelijk aan vorige maand en een stijging van 66% ten opzichte van vorig jaar. Vanaf november zal AT&T zich in dit rijtje voegen.

Dividendgroei

Dividendaristocraat Illinois Tool Works verhoogde het dividend met 6,5%. Deze breed gediversifieerde industrial doet dat al 45 jaar achter elkaar. Het bedrijfsmodel is sterk en weerstaat de coronacrisis met verve. Dat weet de markt ook waardoor de waardering inmiddels aan de hoge kant is. Een kleine twee jaar geleden kocht ik de aandelen nog voor $128 per stuk.

Ahold Delhaize vond de verhoging in februari van 9% niet voldoende en deed daar in augustus nog 12% bij. De grootgrutter profiteert tijdens corona van meer supermarkt- en online retail uitgaven. Met de verhogingen volgt AD het beleid om 40-50% van de winst uit te keren. Als volgend jaar de winst terugkeert naar een normaal niveau zou het dividend ook zomaar weer kunnen worden verlaagd. Ondanks een mooie koersstijging dit jaar blijft de waardering aantrekkelijk.

Om dezelfde stijging in dividendinkomsten te bereiken had ik EUR 134 moeten investeren in aandelen. Nu nul euro. Ik ben tevreden over beide portefeuille aandelen en de mooie verhogingen. Bedankt daarvoor!

Slotsom

Vanwege de aanstaande verhuizing heb ik nog maar weinig tijd voor andere zaken. Onder andere de Dutch Dividend Blogger serie en de aandelen analyses staan hierdoor even in de ijskast. Dat is jammer, want aan inspiratie ontbreekt het niet. Wel aan het meest schaarse goed: tijd. Hierdoor ben ik mij nog meer bewust geworden waarvoor we nou eigenlijk sparen, aflossen en investeren. In de afgelopen maanden zijn de passieve inkomsten ongemerkt toegenomen tot EUR 825 per jaar. Dit betekent dat we ook de 8e dag van ons FIRE plan kunnen betalen. Op naar de negende!

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

6 gedachten over “Maandupdate augustus 2020

 1. Mooie update voor de maand augustus. Fijn dat jullie plannen voor fire niet in gevaar komt ondanks dat je het wel wat aan moet passen. Op welke punten heb je het aan moeten passen?

  1. Bedankt GC. In het originele plan zijn we over ruim 17 jaar hypotheekvrij. Onze nieuwe hypotheek, met een annuïtair deel, is hoger en loopt langer door. We zouden de besparingen (rente, energie) in kunnen zetten om versneld af te lossen. Vanwege de lage rente is dat minder aantrekkelijk ten opzichte van de oude situatie. Daarvoor in de plaats bouwen we meer vermogen op. Overigens verwacht ik dat het plan nog wel vaker zal veranderen. Bijvoorbeeld door belastingwijzigingen.

 2. Nou ik zie loiter positiviteit in je bericht, fijn!
  Richting de €50, 66% groei en nog een dividend verhoging. In de huidige tijd tekenen heel veel mensen en andere bloggers daar voor!

  Succes met al het regelwerk, bloggen is het minst belangrijk!

 3. je blijft lekker gaan moet ik zeggen. T heb ik al een tijdje in portefeuille en wil het uitbreiden de komende periode. Merk dat het toch wel lekker en motiverend is als er elke maand dividend binnenkomt. Dan kan ik er weer een paar aandelen van mijn ETF zonder aankoopkosten voor kopen.

  succes verder met je nieuwe huis en alle uitgaven die daarbij komen kijken.

  gr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *