Lid van de club – Lindt & Sprüngli en LVMH

Lid van de club – Lindt & Sprüngli en LVMH

Als aandeelhouder heb je recht op een eerlijk deel van de winst in de vorm van dividend. Daarnaast heb je stemrecht, het recht om een vergadering bijeen te roepen en een enquêteprocedure in te richten. Als laatste heb je bevoegdheden op de aandeelhoudersvergadering zoals het goedkeuren van benoemingen, beloningsbeleid en grote besluiten zoals overnames en fusies. Enkele bedrijven gaan nog een stapje verder en bieden extra voordelen. Benieuwd hoe je ook lid kunt worden van een aandeelhoudersclub?

De Lindt & Sprüngli gift box

Tot de bedrijven die extraatjes bieden aan aandeelhouders zitten sprekende voorbeelden. Zo biedt het Zwitserse Lindt & Sprüngli een gift box met luxe chocolade voor aandeelhouders. En niet alleen als zoethoudertje om goedkeuring te verkrijgen. De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering is een enorm evenement. Een mekka voor investeerders met een voorliefde voor chocolade. Daar zitten veel welstandige Zwitserse particulieren tussen. Want om 1 aandeel in bezit te krijgen is momenteel 111.600 CHF nodig. Dat is bijna EUR 120.000, de huidige waarde van mijn complete portefeuille. Later als ik groot ben wordt ik hopelijk ook aandeelhouder.

Het nuttige en het aangename gaan hand in hand. Want het aandeel kon je eind jaren negentig kopen voor circa 7k. De chocolademarkt groeit slechts met enkele procenten per jaar. Toch is het Lindt & Sprüngli gelukt om harder te groeien. Door een brug te slaan tussen de aantrekkingskracht van luxe en de alledaagse benodigdheden. Want chocolade is in principe een gewoon consumentenproduct in de schappen van een supermarkt. Dit fenomeen heet ook wel premiumisation en beoogt luxe betaalbaar te maken. De gift box is maar een symbool maar draagt wel degelijk bij aan de binding met aandeelhouders. Zo’n uniek aandeel wordt binnen families niet snel verkocht.

Vive la France

Behalve chocoladekoning Lindt & Sprüngli is het eveneens Zwitserse Swatch een sprekend voorbeeld. Houders van 10 aandelen ontvangen een gratis horloge bij de aandeelhoudersvergadering. In de VS zijn ook diverse bedrijven te vinden met leuke voordelen. Zo geeft spoorwegmaatschappij Union Pacific kalenders weg. Daarnaast moet Japan genoemd worden. Dat land kent relatief weinig particuliere beleggers. In een poging om aandeelhouders te trekken kennen veel van de ruim 3.000 genoteerde bedrijven extra voordelen. In dit bericht zoek ik het dichter bij huis. Want het is Frankijk dat uitblinkt in bedrijven die extra voordelen bieden aan aandeelhouders.

Zo bieden Air Liquide, L’Oréal, Engie en EDF een bonus dividend van 10% indien aandelen meer dan 2 jaar in bezit zijn. Air Liquide biedt ook regelmatig 1 aandeel per 10 als bonus. Hotelketen Accor, bekend van Ibis, F1, Novotel, Mercure, Mövenpick, Pullman en Sofitel, biedt korting op hotels aan houders van minimaal 50 aandelen. Portefeuille aandeel Groupe SEB biedt een dividendverhoging van 10% na 2 volle kalenderjaren aandelen in bezit. Tevens ontving ik 1 aandeel per 10 als extra bonus. Compagnie des Alpes geeft gratis skipassen aan aandeelhouders. En er zijn nog veel meer voorbeelden.

Lid worden van de LVMH aandeelhoudersclub

Louis Vuitton Moet & Hennessy biedt een lidmaatschap aan tot de aandeelhoudersclub voor iedereen met tenminste 1 aandeel in bezit. Dit hoeft geen geregistreerd aandeel te zijn. De zogenaamde Club des Actionnaires biedt rondleidingen in champagne- en cognackelders, korting op wijnen, sterke drank, kranten en tijdschriften. Ook u kunt lid worden!

Het belangrijkste ingrediënt is een bewijs van eigenaarschap van de aandelen LVMH. Daarvoor voldoet een portefeuille overzicht van uw broker van maximaal 3 maanden oud. Vanwege de teruggave Franse dividendbelasting houd ik LVMH aandelen aan bij ABN AMRO. Ik heb de volgende stappen doorlopen.

 • Stap 1: Log in op ABN AMRO
 • Stap 2: Ga naar Zelf Regelen > Overzichten en afschriften > Overige overzichten downloaden > Klik op gele knop
 • Stap 3a: Kies het account waar de LVMH aandelen worden aangehouden
 • Stap 3b: Kies de rekening waar de LVMH aandelen worden aangehouden
 • Stap 3c: Kies bij type overzicht voor Portefeuille overzicht
 • Stap 4: Selecteer de laatste > Klik Selectie downloaden

Vervolgens is het aanmeldproces eenvoudig.

 • Stap 1: Ga naar de website LVMH Shareholders’ Club (clublvmh-actionnaires.fr)
 • Stap 2: Klik op Become a member en vul het formulier in
 • Stap 3: Vul het aantal aandelen aan toonder in en upload het portefeuille overzicht van uw broker
 • Stap 4: Klik verder en wacht op de bevestigingsmail van de aanmelding

Een dag later ontving ik de bevestiging dat ik lid was geworden van de aandeelhoudersclub van LVMH. Daarin staan direct links naar het jaarverslag, letter to Shareholders en het eigen magazine. De overige items zijn beschikbaar via de eigen club website. Tijd voor een sigaar en een glas champagne.

Pure luxe, LVMH bijgekocht

De afgelopen maand heb ik tevens mijn positie in LVMH verdubbeld. Het behoort al lange tijd tot mijn absolute kroonjuwelen, samen met ASML, Microsoft en L’Oréal. De brede spreiding variërend van designtassen en champagne tot superjachten van het Nederlandse Feadship maken LVMH in feite een ETF op luxe. Daarnaast blinkt het bedrijf uit in het creëren van aantrekkingskracht in alle marktomstandigheden. Concurrenten als Kering, Pernod Ricard en Burberry zijn daar minder goed in. Het enige luxemerk dat ik nog graag zou toevoegen is Ferrari. Het Italiaanse paard begrijpt net als LVMH hoe het exclusief moet blijven met lange wachtlijsten en invitation only modellen voor de superrijken.

Het Nederlandse Feadship is onderdeel van LVMH

Gezien mijn overtuiging is het eigenlijk vreemd dat ik niet eerder bijkocht. De koers is echter als een komeet gestegen tot boven de EUR 900 in april 2023. Het was even wachten op een dip. De afgelopen jaren waren extreem goed. Aandeelhouders hebben de afgelopen 5 jaar hun dividend zien verdubbelen en investering zien verdrievoudigen. Nu neemt de groei af naar normale waarden. Daardoor zakte de waardering terug naar 20x de winst, ruim onder het 5-jaars gemiddelde.

CEO Bernard Arnault ligt het kernachtig toe. ”We need to slow down a bit. The problem is not growth, it is desirability”. En dat is precies wat mij aanspreekt. LVMH begrijpt als geen ander hoe het luxe segment bespeelt moet worden. En haar savoir-faire door te geven aan toekomstige generaties. Op 22 januari kocht ik 2 aandelen LVMH voor EUR 660 per stuk. Nu nog lid worden van de Lindt & Sprüngli aandeelhoudersclub en het feest is compleet.

Artikel rating

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal: 11

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

11 gedachten over “Lid van de club – Lindt & Sprüngli en LVMH

 1. Wat een ontzettend leuk bericht! Dit is informatie die ik eigenlijk nooit ergens anders lees. Bedankt dus hiervoor! En succes op weg naar…. 🙂

 2. Als er ooit een wat betaalbaarder aandeel in welk chocoladebedrijf dan ook verschijnt, dat naast dividend ook chocolade uitkeert… ha, dan ben ik erbij! Daar heb ik wel een risicootje voor over ;).

  En dank voor de tip over LVMH. Ga ik me ook eens in verdiepen.

 3. This is excellent intel! I had no idea physical gifts were still tied to shareholder benefits. I need to do more sleuthing and find some value stocks with benefits–strongly considering buying a share of LVMH for that reason alone–in addition to belief in the company, but that’s secondary :). Surely there are other examples out there in which the shareholder benefits are worth the price of ownership in and of themselves. Loved this!

 4. Wat leuk en een geruststelling om uw eerste post van het nieuwe jaar te lezen.
  En je vergeet nog een leuke,eveneens een Zwitser ! Calida holding. Waar je als aandeelhouder een gratis pyjama kunt bemachtigen. Maar rustig,alvoor je direct aandelen koopt. Enkel voor Zwitserse en Duitse en oostenrijkse aandeelhouders. Dit geldt ook bij mij weten voor de chocoladedoos van Lindt.

  1. Calida is inderdaad ook een goed voorbeeld. Er zijn er nog veel meer. Als je de Lindt gift box opgestuurd wilt krijgen heb je een Zwitsers postadres nodig. Goede reden om een vakantiehuisje in Zwitserland te kopen :).

  1. Ja, daar heb ik zeker over nagedacht. De kwaliteiten van deze Belgische parel zijn bekend. De nominale prijs van een aandeel is voor mij echter te hoog. Hopelijk komt er een stock split want de koers zie ik niet snel decimeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *