Stanley Black & Decker, Build to Last
Dit jaar wil ik proberen om de dividend aandeel van de maand serie nieuw leven in te blazen. De eerdere artikelen in deze serie waren erg arbeidsintensief. Hierdoor lukt het niet om iedere maand een update te publiceren. Daarom worden de artikelen in eerste instantie korter. Naderhand kan ik de artikelen dan uitbreiden en bijwerken. Aangezien deze editie over kwaliteitsaandeel Stanley Black & Decker eigenlijk in januari had moeten worden geplaatst begin ik meteen met een achterstand.
Een indrukwekkend dividend trackrecord
Deze Amerikaanse producent van gereedschappen, opslagsystemen, (tuin)machines, elektronische sloten, automatische deuren en industriële tools heeft al vele stormen doorstaan. Vrijwel iedereen heeft wel een product van Stanley Black & Decker in huis. Het aandeel stond al een lange tijd op mijn radar. Geen wonder, want het bedrijf is een ware dividendkampioen. Het betaalt al sinds 1877 onafgebroken dividend dat de afgelopen 54 jaar achter elkaar werd verhoogd. Afgelopen jaar kwam er liefst 13% bij. In de onderstaande grafiek kun je zien dat in 35 jaar er een dividendgroei van 6% nodig is om het dividend te verzevenvoudigen.
Het is weliswaar geen ASML, maar uiteindelijk kan dit oerdegelijke bedrijf ook een heel fraai rendement genereren. Dit is ook een belangrijke reden waarom ik aandelen met een minder hoog dividend zeker niet links laat liggen. En er zelfs een voorkeur voor heb ontwikkeld. Bij een goed doortimmerde dividendgroeier als Stanley Black & Decker is alleen tijd nodig. En dat heb ik.
Een bewezen business model
De kwaliteiten van Stanley Black & Decker staan voor mij buiten kijf. Het bedrijf heeft sterke merken als Stanley en DeWalt en een fraaie business in elektronische sloten en automatische deuren. De balans is ijzersterk en het bedrijf kan in enkele jaren schuldenvrij zijn. Het rendement op geïnvesteerd vermogen is hoog, een belangrijke indicator voor een duurzaam concurrentievoordeel. Stanley Black & Decker genereert al jarenlang een hoge en stabiele kasstroom.
Het management gaat verstandig om met het kapitaal. De payout ratio is laag waardoor er ruimte is voor dividendverhogingen. Ook koopt het bedrijf eigen aandelen in. Samen wordt circa de helft uitgekeerd aan aandeelhouders en de andere helft gebruikt voor overnames. Stanley Black & Decker investeert relatief veel in R&D en heeft meer dan 10.000 patenten. En ieder jaar komen er 1.000 bij. Goede overnames zoals het Amerikaanse Craftsman dragen verder bij aan groei. Ook scoort het bedrijf goed op ESG criteria.
Ondanks de vele kwaliteiten is Stanley Black & Decker niet helemaal recessiebestendig. In de kredietcrisis nam de omzet af met 15% in 2008 en 20% in 2009. Desondanks werd het dividend gewoon verhoogd. Recessies zijn bij uitstek de momenten om in sterke bedrijven als Stanley Black & Decker te stappen. Het aandeel was destijds voor minder dan $25 op te rapen. Een verzevenvoudiging van de prijs plus groeiend dividend heeft een enorm rendement opgeleverd.
Stanley Black & Decker is actief in een interessante markt
Net als in lijmen is ook de markt voor handgereedschappen erg gefragmenteerd. Stanley Black & Decker is in de VS marktleider, maar heeft minder dan 20% in handen. Hoewel het bedrijf ieder jaar marktaandeel wint is er nog volop ruimte voor groei. Overnames liggen voor de hand. Die verwacht ik naast handgereedschap vooral in de elektronische beveiliging en tuinmachines.
Stanley Black & Decker profiteert van de huidige woningmalaise waarin er veel nieuwbouw nodig is en er meer wordt besteed aan woningverbetering. Tuingereedschap en -machines worden ook steeds meer gekocht. De sterk verbeterde positie in e-commerce helpt het bedrijf verder vooruit. Ongeveer 20% van de omzet wordt online gegenereerd. De geografische spreiding is redelijk goed, al zou ik liever nog meer blootstelling zien in opkomende markten.
Stanley Black & Decker is aantrekkelijk gewaardeerd
De koers/winst verhouding bedraagt circa 16 en dat is in lijn met het historisch gemiddelde. Onder analisten lopen prijsdoelen uiteen tussen $165 en $279 met een gemiddeld van $222. Het aandeel is met een beta van 1,4 volatiel. De bewegelijkheid van het aandeel is op de lange termijn alleen maar ruis.
Gezien de uitstekende marktpositie, sterke balans, degelijke bedrijfsvoering en goede vooruitzichten heb ik veel vertrouwen in het realiseren van de groeidoelstellingen van minstens 10% per jaar. Samen met een dividendrendement van bijna 2% biedt dat een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid. Kopen dus.
6 gedachten over “Stanley Black & Decker, Build to Last”
Mooie analyse DKK en inderdaad aantrekkelijk geprijsd. Zelf heb ik ook wat gereedschap van ze, prima spul.
Zo zie je maar, zelfs in tijden van bijna all-time-highs (ok, niet helemaal bijna dan ;-)) kun je nog mooigewaardeerde aandelen vinden.
Dankje Mr. Groeigeld. Het is nadrukkelijk een aandeel voor de lange adem. Momenteel is er behoorlijk wat tegenwind. Maar op de (zeer) lange termijn is ook Stanley Black & Decker een bedrijf dat een fraai rendement op kan leveren.
Weer een pareltje van een analyse van een aansprekend bedrijf. Gaaf om te zien hoeveel waarde ze toch weten toe te voegen in een markt waar mensen toch ook eenvoudig voor goedkopere alternatieven kunnen kiezen.
Zoals wel vaker wordt ik door jouw artikelen getriggerd om een aandeel te gaan volgen, zeker als het gaat over een bedrijf zoals deze waar het product en merknaam bekend zijn en het bedrijfsmodel best makkelijk te begrijpen is.
Bedankt, Mooi Dividend!
Wat mij betreft een top analyse. Leest ook erg fijn weg. Op de huidige koers zit het dividendrendement boven de 4%. Ik heb afgelopen week een positie ingenomen, gezien er voor mij genoeg upside in de koers zit.
Wat vind jij van het aandeel op dit moment?
Het bedrijf zitten midden in de storm door inflatie, consumentenvertrouwen, hogere inkoopkosten, oplopende rente, etc. Mensen gaan hun verbouwing uitstellen. SWK had wel geanticipeerd op hogere inkoopkosten door grotere voorraden aan te leggen. Omdat de schoorsteen wel moet roken worden die met kortingen verkocht.
Op korte termijn heb ik geen idee, op lange termijn komt het goed. Mijn horizon is 15-20 jaar. Als ik het aandeel nog niet had zou ik het kopen. Ik richt mij al een tijdje meer op nog sterkere bedrijven van mijn wishlist.