Maandupdate december 2019

Maandupdate december 2019

December is traditiegetrouw niet alleen een drukke maar ook een dure maand. Op financieel gebied hebben we relatief weinig geld aan het werk gezet en verder zijn we alleen van energieleverancier overgestapt. We vieren tevens de eerste verjaardag van dekleinekapitalist.nl. De site werd getrakteerd op een SSL certificaat. Dat ging trouwens niet bepaald vlekkeloos. Gelukkig werkt inmiddels alles weer naar behoren en kunnen we verder bouwen aan ons reisverslag.

Nieuwe energieleverancier

Drie jaar geleden hadden we tegen gunstige prijzen ons energiecontract vastgezet. Dat liep nu af. Graag wilden we een groener alternatief. Uit een online prijsvergelijking viel mijn oog op het aanbod van Vandebron. Met een telefoontje hebben we een contract afgesloten naar onze wensen: energie van een windmolen bij ons uit de buurt en de hoogste welkomstkorting die ik online kon vinden. Scheelt toch weer EUR 200 piek ten opzichte van het verlengaanbod van de vorige leverancier.

Portefeuille update

Deze maand heb ik slechts een aankoop gedaan in de dividend portefeuille. Op 11 december kocht ik 6 aandelen Cisco Systems (CSCO) @44,30 USD per stuk. Ik heb er dit artikel over geschreven. Hiermee nemen de jaarlijkse dividendinkomsten met EUR 7,57 toe. Hoewel er nog wel ruimte was voor nog een kleine aankoop heb ik dat uiteindelijk niet gedaan. De dividendmeter blijft daardoor steken op EUR 444 in plaats van de beoogde EUR 450. De eerste aankoop in 2020 is echter zojuist alweer voltooid :).

Daarnaast heb ik nog EUR 100 gestort op mijn Mintos account. Daarin heb ik nog een regel ingesteld waardoor er ook automatisch wordt geïnvesteerd in de zogenaamde tweedehands markt. Hierin staan leningen waar anderen vanaf willen. Tegen mijn criteria wil ik die best overnemen. Het rendement bedraagt 9% en ik heb nog geen betalingsproblemen ervaren. Prima de luxe.

Dividendinkomsten

In december keerden 6 bedrijven en 2 ETF’s dividend aan mij uit, waarvoor veel dank.

 • 3M Company: EUR 3,39
 • Johnson & Johnson: EUR 2,90
 • Microsoft: EUR 2,76
 • Royal Dutch Shell: EUR 14,82
 • Unilever: EUR 3,50
 • United Parcel Service: EUR 2,93
 • IDVY: EUR 0,73
 • VWRL: EUR 1,43

Bij elkaar heb ik EUR 32,45 mogen ontvangen, een stijging van 414% ten opzicht van vorig jaar. Een eurootje per dag waar ik alleen voor hoef wakker te worden. Voor komende maand staat er alweer een mooie lijst met bedrijven die graag wat geld naar ons willen overmaken.

Overige passieve inkomsten

Naast dividend ontvingen we ook de eerste inkomsten uit crowdfunding investeringen. Bij elkaar mochten we EUR 5,13 bijschrijven. Al het moois begint klein. Verder lieten we nog EUR 25 aan Euroclix, een online spaarprogramma, uitbetalen. Dit heeft in 2019 al EUR 230 opgeleverd. Wil je ook Euroclix sparen? Gebruik dan deze link en help dekleinekapitalist.nl de winter door.

Dividendgroei

De afgelopen maand was er een bedrijf met een dividendverhoging:

 • Eastman Chemical: +6,5%

Wederom is dit een stuk hoger dan de inflatie. Mijn jaarlijkse dividendinkomsten stijgen hierdoor met EUR 1,73. Ik had een bedrag van EUR 61 moeten investeren om dezelfde verhoging van mijn jaarlijkse dividendinkomsten te realiseren. Behalve Shell hebben alle 24 andere bedrijven uit mijn portefeuille het dividend in 2019 verhoogd. Gemiddeld met maar liefst 10,1%. Steeg mijn salaris ook maar zo hard :).

Slotsom: party like it’s 2019

Ook in december hebben we weer een klein stapje gezet in onze reis naar meer financiële vrijheid. Met name de eerste inkomsten uit onze overige investeringen voelen goed. Hoewel ik de balans nog moet opmaken kan ik wel alvast zeggen dat we vanuit financieel perspectief een uitmuntend jaar achter ons laten. We beginnen 2020 goed, want we gaan een weekendje naar een vakantiepark. Tot ziens!

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

3 gedachten over “Maandupdate december 2019

  1. Volgens de tabel van de uitgever van IDVY was dit juist met 3,4% van het totaal de hoogste decemberuitkering: https://www.ishares.com/nl/particuliere-belegger/nl/producten/251787/ishares-euro-dividend-ucits-etf. Omdat veel Europese bedrijven een keer per jaar uitkeren, vaak in de lente, wordt meer dan 80% van het totale dividend uitgekeerd in juni. De rest van het jaar zijn veel kleinere uitkeringen. Ik heb er in dit artikel over geschreven: https://dekleinekapitalist.nl/ups-en-3m-gekocht-en-30-europese-aandelen-bijgekocht/

   1. Vorig naar december kreeg ik €6 en dit jaar €6,70 aan dividend, terwijl ik aardig wat posities heb gekocht. De scheve verdeling over het jaar zal inderdaad de verklaring zijn. Bedankt voor de tip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *