Kleine schoonmaak – maandupdate februari 2023

Kleine schoonmaak – maandupdate februari 2023

Diverse volgers en lezers hebben mij wel eens gevraagd naar het grote aantal posities in mijn portefeuille. Een van de redenen om dat niet te doen is dat je de aandelen dan niet meer op de voet kan volgen. En dat klopt. Dat doe ik dan ook niet. De hoofdredenen om bedrijven nauwgezet te volgen kan ik niet los zien van het willen bij- of verkopen van stukken. Persoonlijk heb ik niet de illusie dat ik door alle presentaties bij te wonen een betere beslissing kan maken. Zelfs bij mijn eigen werkgever zie ik niet alles aankomen. Het is wel handig om regels te hanteren. Een van de regels is het direct verkopen van bedrijven die het dividend verlagen. Een regel die ik in deze maandupdate helaas twee keer heb toe moeten passen.

Veel particuliere beleggers met geconcentreerde portefeuilles en die bedrijven aandachtiger volgen (?) doen dat niet. Na een dividendverlaging blijven ze het nog even aankijken. Op korte termijn loopt dat meestal niet goed af is mijn indruk. Met AT&T als het bekendste voorbeeld. Met 86% bleek dat vier jaar geleden verreweg het meest voorkomende aandeel in portefeuilles te zijn. Zie eventueel: AbbVie gekocht en Microsoft bijgekocht – en waarom AT&T niet – De kleine kapitalist. Aan de andere kant hersteld Intel momenteel rap.

Enfin. Door het verwijderen van twee aandelen na een dividendverlaging heb ik mijn portefeuille nog eens tegen het licht gehouden. En besloten om van nog meer bedrijven afscheid te nemen. Een kleine schoonmaak dus. Doordat er minder aankopen tegenover stond is mijn kaspositie opgelopen. Eens zien hoe lang ik mij in kan houden.

Whirlpool Corporation verkocht

Whirlpool

Whirlpool is een Amerikaanse producent van witgoed. Uit de toelichting van deze aankoop bleek dat dit bedrijf geen prijszettingsmacht heeft. Hogere inkoop van met name staal snoepte de helft van de marge af. Komend jaar verwacht het bedrijf een negatieve bijdrage van 2,25%-punt op de marge als gevolg van noodzakelijke promoties. Whirlpool is niet alleen gevoelig voor een economische recessie, maar heeft ook een forse schuld. En daar voel ik me steeds ongemakkelijker bij.

Bij de jaarcijfers rapporteert Whirlpool in non-GAAP standaard. De winst per aandeel is hierin positief in plaats van negatief. Dat komt met name door de vele desinvesteringen. De verwachtingen van het management ogen rooskleurig. Ook daar voel ik mij ongemakkelijk bij.

Afgelopen jaar bedroeg de vrije kasstroom $820M. Er werd $390M uitgekeerd in dividend en nog eens $903M aan eigen aandelen inkoop. Er is ook goedkeuring voor nog eens $1.7B aan eigen aandelen inkoop. Gezien de lage waardering lijkt dat verstandig. Om alles te kunnen bekostigen doet Whirlpool dus veel desinvesteringen. Eerst Zuid-Afrika, Embraco (compressors), China, Turkije, vorig jaar gedwongen in Rusland en dit jaar ook Europa, Midden-Oosten en Afrika. Daar staan investeringen in India tegenover.

Op 14 februari 2023 verkocht ik 3 aandelen Whirlpool (ticker: WHR) voor $150 per stuk. Hiermee namen mijn dividendinkomsten af met EUR 13,36 per jaar. Met deze transactie heb ik een negatief rendement van EUR 43,46 gerealiseerd. Op de lange termijn kan het beslist goed uitpakken en Whirlpool een koopje zijn gebleken. Mijn belangrijkste les is om te blijven concentreren op kwaliteit. Tijdens de aankoop vergeleek ik Whirlpool met Investor AB (Electrolux). Dat bedrijf had een betere keuze geweest.

Fidelity National Information Services verkocht

Fidelity National Information Services

Na de overname van Worldpay werd FIS Global de grootste betaalverwerker ter wereld. Aantrekkelijke punten zijn de wederkerende omzet uit meerjarige contracten en het groeiende dividend. Doordat FIS grote overnames doet en het dividend dan niet verhoogd is de historie helaas niet vlekkeloos. Ook is de belofte om het dividend met 20% per jaar te verhogen niet ingelost. Er kwam slechts 10% bij. Daarnaast heeft FIS een forse schuld van circa $20B. Met de opgelopen rente is dat minder prettig.

Tijdens de aankoop schreef ik dat nieuwe fintech bedrijven zoals Adyen veel harder groeien. En dat ik graag een netwerk zou toevoegen (Mastercard, Visa, American Express). De hoge waarderingen weerhielden mij van aankopen. Inmiddels heb ik Adyen gekocht en ondanks het ontbreken van dividend voel ik mij daar comfortabeler bij.

Onlangs werd bekend dat FIS het in 2019 voor $43B overgenomen Worldpay weer af wil stoten. Hierbij wordt $18B afgeschreven. Op papier was de overname heel logisch. FIS levert betaaltechnologie aan banken en Worldpay heeft een groot bestand aan winkeliers. Bovendien voelde het management druk omdat concurrenten zoals het succesvolle Fiserv ook soortgelijke overnames deden. In de praktijk waren de bedrijven echter niet te verenigen. Worldpay bestond zelf uit een collectie van overnames. Voor IT een kernramp. Adyen bouwt vanaf de grond een uniform ecosysteem en heeft die nadelen niet. Na deze mislukking ben ik wel klaar met Fidelity National Information Services.

Op 14 februari 2023 verkocht ik 5 aandelen FIS Global (ticker: FIS) voor $68 per stuk. Hiermee namen mijn dividendinkomsten af met EUR 9,65 per jaar. Met deze transactie heb ik een negatief rendement van EUR 136,03 gerealiseerd.

Intel inside eruit

Intel Corporation

Intel is een gigantische speler op de wereldwijde chipmarkt. Het Amerikaanse bedrijf ontwerpt en produceert chips en die combinatie wordt steeds zeldzamer. Veel concurrenten concentreren zich alleen op het ontwerp en besteden de kapitaalintensieve productie uit aan bedrijven zoals Taiwan Semiconductor. Intel raakte technologisch achterop, maar bleef enorme kasstromen genereren met haar bestaande portfolio. Ieder jaar groeide het dividend steevast met 5%.

Nadat twee jaar geleden Pat Gelsinger CEO werd had ik goede hoop op een impuls. Het aandeel steeg weliswaar maar mijn verkooporder op $69 werd helaas net niet geraakt. Sindsdien is het (nog) niet gelukt om het tij te keren. Uiteindelijk besloot Intel om het dividend met 66% te verlagen. Gelukkig bezit ik veel andere halfgeleider aandelen die aanmerkelijk beter hebben gepresteerd. Bedrijven als ASML, Texas Instruments, Broadcom, Taiwan Semi, Microchip, Monolithic Power en BESI vormen nog steeds een sterk blok in mijn portefeuille.

Op 22 februari 2023 verkocht ik 25 aandelen Intel Corporation (ticker: INTC) voor $25,96 per stuk. Hiermee namen mijn dividendinkomsten af met EUR 11,59 per jaar. Met deze transactie heb ik een negatief rendement van EUR 322,40 gerealiseerd.

Kulicke & Soffa verkocht

Kulicke & Soffa

Dit Amerikaanse bedrijf is actief in de assemblagemarkt van chips. Kulicke & Soffa bestaat al sinds 1951 en was een van de eerste NASDAQ aandelen. Net als sectorgenoot BESI richt het zich op bonding & packaging van chips. Kulicke & Soffa richt zich meer op LED en displays met de auto-industrie als grootste eindmarkt. BESI kent smartphones als belangrijke eindmarkt. Kulicke & Soffa is financieel gezond, verhoogt het dividend ieder jaar met dubbel cijfers en is laag gewaardeerd. Waarom dan verkopen?

Bij de schoonmaak heb ik onder andere gekeken naar bedrijven actief in dezelfde sector. Ten eerste zie ik BESI dankzij de superieure hybrid-bonding technologie als een sterkere keuze. Het dividend fluctueert weliswaar, maar het dividendrendement ligt 3x zo hoog. Ten tweede is de blootstelling aan China erg groot met circa de helft van de omzet. Het hoofdkantoor staat ook in Singapore. Als laatste heeft Kulicke & Soffa een strategisch partnerschap met Intel. Aangezien die aandelen ook zijn verkocht zie ik dat niet meer als een voordeel.

Op 22 februari 2023 verkocht ik 10 aandelen Kulicke & Soffa (ticker: KLIC) voor $53,75 per stuk. Hiermee namen mijn dividendinkomsten af met EUR 7,06 per jaar. Met deze transactie heb ik een positief rendement van EUR 86,62 gerealiseerd.

Ecolab gekocht

Dit Amerikaanse bedrijf is actief op het gebied van waterbehandeling, zuivering, reiniging, hygiëne en infectiepreventie. Het is een belangrijke leverancier van ontsmettingsartikelen aan ziekenhuizen. Met 30 jaar aan verhogingen is Ecolab een echte dividendaristocraat. Ik maakte een aparte analyse van dit interessante aandeel.

Dividend historie van Ecolab door de kleine kapitalist

Op 7 februari kocht ik 4 aandelen Ecolab (ticker: ECL) voor $150 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 6,75 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Dit moet wel een van de dividendaandelen zijn die ik het langst op mijn wishlist heb staan. Mijn portfolio is in september 2018 gestart en ik volg het aandeel sinds december 2018. Dat doe ik onder andere door gebruik te maken van de emailservice van Investor Relations. Ik ben blij dat ik Ecolab eindelijk aan mijn portefeuille heb toegevoegd.

Union Pacific bijgekocht

De grootste spoorwegmaatschappij van de V.S. speelt een cruciale rol in de Amerikaanse economie. De afgelopen twintig jaar groeit spoorwegvervoer veel harder dan trucks en pijpleidingen. En de vooruitzichten blijven uitstekend. Dividendaristocraat Union Pacific genereert een stabiele kasstroom en het dividend groeide afgelopen 15 jaar met gemiddeld 19%. 

Op 21 februari kocht ik 3 aandelen Union Pacific (ticker: $UNP) voor $194 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 12,51 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. De sector ligt onder vuur door recente ongelukken en arbeidsomstandigheden. Mogelijk ontspoort de koers nog verder. Gezien mijn lange horizon zie ik dat vooral als bijkoop kansen.

Eastman Chemical bijgekocht

Deze Amerikaanse dividendgroeier is actief in speciaal chemie. Eastman Chemical maakt onder andere oplossingen om plastic te recyclen of om te vormen tot nieuwere plastics. De toenemende vraag naar milieuvriendelijke plastic is een permanente aanjager. Datzelfde geldt voor de transitie naar elektrische voertuigen. Daarin zitten drie keer zoveel producten van Eastman verwerkt.

Ik heb het aandeel al sinds 2019 in portefeuille en het relatief gunstig aangeschaft. Het is een cyclisch aandeel en koerste twee jaar na aanschaf rond $130. De huidige terugval zie ik als een interessant moment om bij te kopen. Het dividendrendement van 3,8% in combinatie met goede lange termijn groeivooruitzichten lijkt mij aantrekkelijk. De afgelopen 13 jaar verhoogde Eastman Chemical het dividend met gemiddeld 10%. Meest recent met een relatief bescheiden 4%.

Op 27 februari kocht ik 8 aandelen Eastman Chemical (ticker: EMN) bij voor $84,71 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 20,12 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten.

Dividendinkomsten

Acht bedrijven en een fonds keerden dividend uit. Het Northern Trust World fonds leverde de grootste bijdrage. Dankzij mijn maandelijkse inleg van EUR 100 is deze positie inmiddels mijn top 10 binnengekomen. Uiteindelijk wordt dit vanzelf mijn grootste positie. De twee Amerikaanse farmaceuten, Bristol-Myers en AbbVie, zorgden ook voor een flinke bijdrage.

NT World€ 27,66
Bristol-Myers Squibb€ 26,48
AbbVie€ 23,51
Texas Instruments€ 9,79
Air Products & Chemicals€ 7,67
Intel Corporation€ 7,33
ASML€ 6,99
Abbott Laboratories€ 2,43
Realty Income€ 1,98

Bij elkaar mocht ik EUR 106,51 bijschrijven. Dat is een verhoging van 62% ten opzichte van vorig jaar. Februari is normaliter mijn zwakste maand qua dividendinkomsten. Het is bemoedigend om voor het eerste een driecijferig bedrag te mogen innen.

Dividendgroei

Niet minder dan 26 bedrijven wijzigden het dividend. Daarvan waren er 22 verhogingen en 4 verlagingen. Monolithic Power Systems voert de lijst aan, gevolgd door drie Franse toppers EssilorLuxottica, L’Oréal en Teleperformance. Shell, NN group en Ahold Delhaize hadden dankzij de combinatie van een hoog dividendrendement en hoge dividendgroei de grootste positieve impact op mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Wolters Kluwer, Assa Abloy, Arkema en CME group hadden ook fraaie verhogingen in petto.

BedrijfVeranderingImpactEquivalent
Monolithic Power Sytems33,3%€1,87€62,49
EssilorLuxottica28,7%€3,60€120,00
L’Oreal25,0%€2,25€74,99
Teleperformance16,7%€1,65€55,00
Thermo Fisher16,7%€0,19€6,25
Wolters Kluwer15,3%€1,44€48,00
Shell15,0%€23,76€792,12
Assa Abloy14,3%€1,35€44,86
Arkema13,3%€4,80€160,00
NN Group12,0%€19,50€650,00
Ahold Delhaize10,5%€16,00€533,33
CME Group10,0%€1,12€37,50
Microchip9,3%€1,37€45,75
Schneider Electric8,6%€1,50€50,00
Danaher8,0%€0,15€5,00
Muenchener Rueck5,5%€3,00€100,00
ASR4,7%€2,40€80,00
Danone3,1%€2,40€80,00
Gilead Sciences2,7%€0,75€25,00
Realty Income2,4%€0,67€22,50
Masco1,8%€0,37€12,50
L3Harris1,8%€0,22€7,50
BE Semiconductor-14,4%-€9,60-€320,00
Thule-29,2%-€6,82-€227,28
Rio Tinto-37,1%-€22,07-€735,74
Intel Corporation-65,8%-€22,50-€749,94
Totaal2,8%€ 29,49€ 979,83

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. De vier bedrijven die het dividend verlaagden deden dat met forse stappen. Bij BESI en Rio Tinto was dat min of meer voorzien. Beide bedrijven zijn cyclisch en keren een hoog percentage van de fluctuerende winst uit. Strict genomen hanteert Thule eenzelfde dividendbeleid. Doordat de Zweedse producent van fietsdragers en dakkoffers alle eerdere jaren het dividend verhoogde leek het beleid progressief. Waarom Thule in portefeuille blijft heb ik uitvoerig beschreven in een aparte post. Bij Intel is dat niet zo en daarom werd dit bedrijf verkocht.

Artikel rating

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal: 6

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

5 gedachten over “Kleine schoonmaak – maandupdate februari 2023

 1. Af en toe snoeien in je portfolio is niet erg. Net als in je tuin: goed snoeien levert vaak mooiere planten op 😉

  Wat betreft Rio, hou er rekening mee dat het dividend altijd zwabbert en gedurende het jaar soms bijtrekt.
  Verder bijna bij de 100k zie ik?

  1. Dat is een mooie vergelijking, GG. Wat dat betreft heb ik misschien te lang gewacht met snoeien. Inmiddels zit mijn portefeuille vol met lelijkerds. Zelfs de geldboom in mijn werkkamer oogt niet al te opgewekt.

   Het zwabberbeleid van Rio Tinto is bekend. Net als BESI en nog een paar andere aandelen.

   De 100k is al een tijdje binnen schootsafstand 🙂

  1. WSM en WHR zijn beide behoorlijk afhankelijk van de ontwikkeling in de huizenmarkt. De vooruitzichten zijn niet zo gunstig. Aan de andere kant is de waardering laag en kan het een buitenkansje zijn. WSM heeft een sterk merk (al ben ik er niet mee bekend) en lijkt kwalitatief sterker dan WHR. Mijn conclusie is dat ik op dit segment niet zoveel kijk heb en daarom laat ik beiden links liggen.

 2. Via een Google zoekopdracht kwam ik op jouw site terecht en heb het met belangstelling doorgenomen.
  Je begint hier met het beantwoorden van de vraag ‘waarom zoveel posities’, erg overtuigend vind ik het antwoord niet.
  3 van de 4 aandelen waar ik mij het meest in verdiept heb leveren by far het beste rendement op, de rest van de porto hobbelt er maar wat achteraan.
  En of schoffelen zo briljant is? Sommige aandelen had ik na aankoop nooit meer aandacht moeten geven, o wat was ik tevreden toen AMD met 60% winst er uit ging op €15… en toen ik Alfen verkocht met een hele dikke winst op €17 … Achteraf heb ik meer weggegooid dan opgeraapt.
  Jij verkocht Intel op het laagste punt, failliet gaan ze niet en het verlies was er al dus waarom niet een jaar of 3 laten liggen? (als de volgende generatie chips uitgeleverd worden)
  Timing is een bitch dus visie zal het werk moeten doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *