Sluimerstand – maandupdate maart 2023

Sluimerstand – maandupdate maart 2023

Na de kleine schoonmaak van februari is het beleggen wat naar de achtergrond getreden. Mede vanwege drukte op het werk sta ik in sluimerstand. Het bijwerken van de portefeuille gebeurt minder vaak en ik zie net dat ik al een maand geen twitter bericht heb gestuurd. Op het nippertje toch nog een verkoop en een bijkoop. De jaarlijkse dividendinkomsten namen door deze move met ruim vier tientjes per jaar toe.

Micron gewist

Tijdens de kleine schoonmaak heb ik Micron ook nog eens onder de microscoop gelegd. De Amerikaanse chipproducent heeft geen sterk verdedigbaar concurrentievoordeel. Andere spelers op het gebied van ontwerp en productie zoals Taiwan Semi zijn simpelweg superieur. Momenteel heeft het bedrijf last van minder vraag naar geheugenchips. Het gevolg is dat Micron nog steeds laag is gewaardeerd.

Natuurlijk kan dit snel omslaan. De honger naar halfgeleiders geldt ook voor de goedkopere geheugenchips van Micron. Ook kan het bedrijf profiteren van de Chips and Science Act in de VS. Mede omdat ik Intel ook heb verkocht is mijn directe blootstelling aan deze aanjager sterk afgenomen. Een escalatie in Taiwan kan ook relatief gunstig zijn voor Intel en Micron. Dat waren de voornaamste redenen waarom ik nog twijfelde. Indirect heb ik wel een flinke blootstelling via toeleveranciers. Mijn voorkeur blijft uitgaan naar kwalitatief sterkere bedrijven zoals ASML en Texas Instruments.

Op 29 maart verkocht ik 10 aandelen Micron (ticker: MU) voor $64 per stuk. Het dividendrendement is met 0,7% erg bescheiden. Hierdoor namen mijn dividendinkomsten af met EUR 4,22 per jaar. Met deze transactie heb ik een positief resultaat van EUR 10,34 gerealiseerd.

ASR bijgekocht

ASR

Een eenvoudige keuze. Problemen bij Silicon Valley Bank en Credit Suisse veroorzaakten onrust in de financiële sector. Behalve bankaandelen gingen ook verzekeraars onderuit. Dat is opvallend. Bij banken kan er een tekort ontstaan aan kapitaal als rekeninghouders massaal hun geld opnemen. Bij verzekeraars speelt dat niet. Bovendien heeft ASR een sterk jaar achter de rug.

ASR wordt ook mee omlaag gezogen in het slechte sentiment rondom vastgoed. De portefeuille bestaat echter vooral uit Nederlandse hypotheken en die gelden als solide. Waar de belangrijke Solvency II ratio vorig jaar bij NN group daalde, steeg die juist bij ASR. Dat komt vooral door een verschil in het afdekken van risico’s. Zelfs als aandelen minder waard worden neemt de Solvency II ratio toe.

Door de overname van Aegon ontstaat de tweede speler op de Nederlandse verzekeringsmarkt. ASR kan profiteren van synergievoordelen en daarmee lagere kosten. Het rendement op de vrije kasstroom bedraagt circa 14%. Het dividend is mijns inziens niet alleen veilig maar zal naar verwachting door blijven groeien. Een eventuele verkoop van de bankendivisie van Aegon kan ook nog een speciaal dividend opleveren.

Op 31 maart kocht ik 20 aandelen ASR (ticker: ASRNL) bij voor EUR 36,50 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 45,90 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten.

Dividendinkomsten

27 bedrijven keerden dividend aan mij uit waarvoor veel dank. Het grootste bedrag kwam van Shell en was voldoende om voor de 10e keer automatisch 1 aandeel te ontvangen. Mijn positie is daarmee van 160 naar 170 aandelen opgepompt.

Shell€ 45,90
Unilever€ 43,53
Roche€ 12,34
Johnson & Johnson€ 9,08
Kao Corporation€ 8,82
Teck Resources€ 7,99
Intel Corporation€ 7,33
Broadcom€ 7,20
Microsoft€ 6,54
Union Pacific€ 6,10
Gilead Sciences€ 5,86
American Electric Power€ 5,24
Masco€ 4,50
BlackRock€ 3,91
Stanley Black & Decker€ 3,75
Microchip€ 3,46
L3Harris€ 2,69
CME Group€ 2,58
Parker Hannifin€ 2,12
Barrick Gold€ 2,12
American Water Works€ 2,10
Realty Income€ 2,04
AGCO€ 1,92
Estee Lauder€ 1,05
S&P Global€ 0,71
Teradyne€ 0,36
First Majestic€ 0,18

Bij elkaar harkte ik EUR 199,42 binnen. Goed voor een stijging van 17% ten opzichte van vorig jaar. Bedrijven als 3M en Intel zitten inmiddels niet meer in portefeuille. Maar daarvoor in de plaats ontvang ik nu dividend van Roche, Blackrock en CME Group.

Negatieve dividendgroei

In deze maandupdate geen dividendgroei, maar krimp. Vonovia halveerde het dividend met een negatieve impact van EUR 29. Daar tegenover staat een verhoging van Tecan met 4% en van Realty Income met 0,2%. Om het leed wat te verzachten alvast een plaatje van mijn favoriete nutsbedrijf American Water Works. Op 26 april werd een verhoging van 8% aangekondigd.

Dividendhistorie van American Water Works door de kleine kapitalist

Slotsom: kalm aan, dan breekt het lijntje niet

Een maand in sluimerstand. En dat bevalt uitstekend. Door de kleine schoonmaak en weinige aankopen is mijn kaspositie opgelopen naar EUR 2.200. Haast met investeren heb ik niet. De belangrijkste reden is het opdrogen van kredietverlening. Dat zet een rem op economische groei. Intussen blijf ik nog even snoozen. En tijd investeren in een nieuwe hobby!

Artikel rating

Gemiddelde rating 4.9 / 5. Aantal: 11

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

6 gedachten over “Sluimerstand – maandupdate maart 2023

 1. Bedankt ! Was op zoek naar een mooie nederlandse dividendgroeier met een aanvaardbare waardering. Wist niet goed wat kiezen NN of asr. Jouw artikel doet mij de knoop doorhakken. Ben al een tijd bezig met het opbouwen van een dividendgroeiportefeuille,met van de meeste eurolanden 1 tot 2 dividendgroeiaandelen.
  Wel ik kan je vertellen,dit valt echt niet goed mee. Eurolanden zoals Portugal ,Spanje,Griekenland,jazelfs Oostenrijk hebben echt weinig in de aanbieding. Dus lezers die tips hebben,laat het hier maar horen. Dank bij voorbaat.

  1. Hallo Dividamientje, ik heb NN en ASR allebei waarbij mijn positie in NN eerder is opgebouwd en veel groter. Net als Muencher Rueck. Op dit moment geef ik de voorkeur aan ASR. Maakt het verzekeraars gedeelte van mijn porto ook iets evenwichtiger (leven, schade, herverzekeren).

   Voor Portugal volg ik slechts 1 aandeel en dat is Jeronimo Martins. Heeft de voorkeur boven aandelen als Carrefour, Tesco, Eurocash, Metro, etc. Maar niet boven Ahold Delhaize. Een erg groot deel van de omzet komt uit Polen, dus voor diversificatie naar Portugal is het niet zo geschikt. Maar dat geldt natuurlijk voor heel veel bedrijven.

   Voor Spanje volg ik alleen Inditex en Amadeus IT. Bij eerstgenoemde de te forse dip afgelopen herfst wel gespot, maar andere keuzes gemaakt. Amadeus is geen dividendaandeel meer en erg afhankelijk van de reissector.

   Voor Griekenland volg ik geen aandelen.

   Voor Oostenrijk volg ik het kleine Lenzing. Dat maakt vezels van hout die gebruikt worden voor het vervaardigen van kleding. Lenzing scoort zeer hoog op duurzaamheidscriteria. Ook dit is geen dividendgroei aandeel.

   1. Bedankt DKK voor je uitgebreide en leerzame antwoord.
    Zoals je zelf al aangaf,de namen die je opsomt, zijn geen echte dividendgroei aandelen. Ik zoek echt wel bedrijven die consistent ieder jaar hun dividend laten groeien.
    Op mijn volglijst staan :
    Voor Portugal : Kurkbedrijf Corticeira Amorim
    Voor Oostenrijk : Energiebedrijf OMV (heel moeilijk in te schatten bedrijf,vooral door zijn blootstelling aan Rusland). Maar toch voor iedere dividendbelegger het bekijken waard.
    Voor Spanje : Vidrala (glas)

    Groetjes !

 2. Rustig aan dan breekt het lijntje niet. 🙂

  Zo te zien heb je je portfolio nog sterker gemaakt en ik ben nu wel benieuwd naar je nieuwe hobby!?

  Ook aan het padellen geslagen? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *