Gezondheid – maandupdate december 2022

Gezondheid – maandupdate december 2022

Het jaar is omgevlogen. Een jaar waarin we weer een stukje dichterbij ons doel zijn gekomen. Ons doel naar meer financiële vrijheid. Daarvoor hebben we een laatste storting in onze spaarhypotheek gedaan. En daarnaast geïnvesteerd in bedrijven. Hoewel de beurzen zijn gedaald, gaan wij koersvast omhoog. Door middel van dividend. Want dit jaar zijn onze jaarlijkse dividendinkomsten met bijna EUR 500 toegenomen. Van EUR 1.704 aan het begin van het jaar naar EUR 2.159 aan het einde 🥳.

Dividendevolutie verwachting ten opzichte van realisatie in 2023 van de kleine kapitalist

Dat is lager ten opzichte van de verwachting aan het begin van het jaar. En dat ondanks enige rugwind van een sterke dollar. Dat ligt niet aan de dividendgroei, want die was met een gewogen gemiddelde van 10% uitstekend. Bij elkaar groeide het dividend met EUR 174 zonder er iets voor hoeven te doen. Dat is meer dan de 7% oftewel EUR 119 die ik had voorzien.

Veel portefeuille aandelen verhoogden het dividend stevig, vaak met meer impact op de inkomsten dan hoogdividend aandelen

Ook heeft het niet aan de inleg gelegen. Want behalve de geplande 12k heb ik 7k extra geïnvesteerd. Wel wat daarvoor is aangeschaft. Want het beoogde gemiddelde van 3% heb ik bij lange na niet gehaald. Veel gekochte bedrijven hadden aanmerkelijk lagere dividendrendementen. En met grote aankopen als Alphabet en deze maand Adyen waren er zelfs bedrijven die helemaal geen dividend uitkeren. Daarnaast werden royale dividendbetalers zoals ING group en Castellum van de hand gedaan.

Alles bij elkaar heb ik ondanks 58% extra investeringen slechts EUR 256 toegevoegd door eigen inleg. Dat komt overeen met een dividendrendement van 1,3% (na belasting). Door het herinvesteren van dividend kwam daar nog EUR 25 aan jaarlijkse dividendinkomsten bij. Het resultaat is EUR 141 minder dan ik had geprojecteerd. Jammer, maar niet meer dan dat.

Stoppen of doorgaan?

Voor mijn blog had ik ook een doel gesteld. In 2020 trok de site 51k bezoeken. In 2021 groeide dat naar 74k. Het leek mij redelijk om in 2022 naar 100k bezoekers te groeien. Daarvoor heb ik veel tijd gestoken in de kwaliteit van mijn artikelen. Onderstaand de maandupdates:

Ook heb ik een aantal rubrieken en tools toegevoegd. Mede omdat het aantal reacties beperkt bleef heb ik tenslotte een forum geopend. Het resultaat is dat mijn blog in 2022 met 70k zelfs minder is bezocht dan het jaar ervoor 🤔.

Als escape heb ik een paar maanden geleden een Buy Me a Coffee link toegevoegd. Hierin kunnen lezers mij een koffietje doneren voor EUR 5 per stuk. Ik had als doel gesteld om EUR 50 aan donaties te ontvangen. Ik ben enorm blij en dankbaar dat 4 mensen bij elkaar 8 koffietjes hebben gedoneerd! Dat voelt oprecht als een grote blijk van waardering. Het resultaat is met EUR 40 echter lager dan het doel. Dus ook hierin ben ik niet geslaagd.

Stoppen dan maar? Dat is nog niet zo eenvoudig. Het voelt zonde om al het eerdere werk zomaar weg te gooien. Ook oude artikelen kunnen voor anderen van nut zijn. Daarnaast lijkt het erop dat lezers op andere manieren hun waardering willen laten blijken. Behalve via reacties en het forum merk ik dat ook aan de ratings van artikelen. Sinds lezers lucht kregen van mijn voornemen om mijn blog aan de wilgen te hangen ontvang ik louter 5 sterren waarderingen. In ieder geval ben ik te laat met opzeggen dus ik knoop er nog minimaal een jaartje aan vast.

Succesvol gekwetter

In de vorige maandupdate deed ik een oproep om mij te volgen op Twitter. Meestal stuur ik berichten over dividendgroei met een uitgewerkte grafiek. Zoals onderstaande van het Britse verhuurbedrijf Ashtead.

Ashtead dividendhistorie
Dividendhistorie van Ashtead Group door de kleine kapitalist

Als experiment stuurde ik een lijstje met 15 bedrijven zonder enige argumentatie. Tot mijn grote verbazing ging de post viraal. Met 115.000 impressies, 105 retweets en 900 likes kun je daar immers wel van spreken. Bijzonder om een netwerkeffectje te ervaren op een eigen fabrikaat.

Waar het met mijn blog dus maar niet wil lukken begint mijn Twitter account tractie te krijgen. In een jaar tijd zijn er zeker 1000 volgers bijgekomen. Daarbij kan ik altijd rekenen op hulp van een trouwe Europese dividend groei investeerders community. Verder staat in deze maandupdate het thema gezondheid centraal.

Gezondheid in de dividendportefeuille

In mijn portefeuille zitten 11 bedrijven actief in gezondheidszorg. Het is daarmee naast technologie en basis consumentengoederen een van de drie sectoren waarin ik relatief veel beleg. Daarvan zijn er 4 farmaceuten, namelijk Bristol-Myers Squibb, AbbVie, Gilead Sciences en Johnson & Johnson. De laatste is meer een medisch conglomeraat en van allerlei vervelende markten thuis. Daarnaast heb ik 2 bedrijven actief in medische apparatuur, Medtronic en Abbott Laboratories. In het verlengde ook 3 bedrijven in medische instrumenten en benodigdheden. Dat zijn Baxter International, Tecan Group en EssilorLuxottica. Die laatste oogt wat vreemd. Het Franse concern verkoopt namelijk brillen, waaronder modieuze Ray-Ban’s. Ook heb ik 2 bedrijven die zich bezig houden met diagnostiek en onderzoek. Dat zijn Thermo Fisher en Danaher. Moet daar dan nog iets bij?

Niet per se. De grootste posities heb ik in farmaceuten en die hebben het in een lastig beursjaar erg goed gedaan. Ze zijn echter allemaal Amerikaans en daar zitten (politieke) risico’s aan. Daarom zou ik graag een Europese farmaceut willen toevoegen. GlaxoSmithKline, Sanofi, Novartis, Roche en Novo Nordisk zijn de bekendste kandidaten. De laatste zou ik beslist het liefste willen toevoegen maar is helaas enorm duur. Het Deense Novo Nordisk is marktleider in de diabetesmarkt en ontwikkelt producten die mensen helpen afvallen. Een interessante en succesvolle combinatie. De anderen Europesen hebben allemaal een verschrikkelijk lage dividendgroei.

Door het continu verlopen van patenten lijken farmaceuten een riskante belegging. Zeker voor de grote jongens is dat minder het geval. Zij kunnen putten uit opgebouwde expertise van eerdere medicijnen. Daarnaast hebben ze een sterk verkoopapparaat. En de benodigde diepe zakken om medicijnen op de markt te brengen, kosten circa $1 miljard per stuk, of om kleinere bedrijven over te nemen. Farmaceuten gelden daarom veelal als betrouwbare dividendbetalers.

In de wachtkamer

Erkende dividend aristocraat Becton Dickinson staat al lang op de wachtlijst. Met ondergewaardeerde sectorgenoot Baxter in portefeuille ligt uitbreiding bij dit aandeel echter mee voor de hand. Maar er zijn meer ideeën. Mensen spenderen fortuinen aan hun huisdier. Aan onze konijnen heb ik inmiddels het vijfvoudige van de aanschafwaarde uitgegeven. Technisch compleet total loss. En dat net voor de kerst. Maar probeer dat maar eens uit te leggen aan je dochter. Met het Amerikaanse Zoetis kan worden ingespeeld op medische zorg voor dieren. Helaas is het aandeel net zo duur als de dierenartsnota. Een zorgverzekeraar zou ook goed passen. United Health is de grootste en heeft een fraai dividendgroei trackrecord. Ook dat aandeel heeft inmiddels een stevig prijskaartje en viel buiten mijn dekking.

Straumann dividendhistorie
Dividendhistorie van Straumann Group door de kleine kapitalist

In Europa zijn er ook veel (dure) aandelen van hoge kwaliteit te vinden in de gezondheidssector. Coloplast (stoma’s), Genmab (biotech), Sartorius Stedim Biotech, Lonza (medicijn productie), Straumann (tandimplantaten), Amplifon (Beter Horen), ICON (klinisch onderzoek) en Carl Zeiss Meditec (optometrische instrumenten) komen allemaal in aanmerking. De voorkeur blijft uitgaan naar sterke dividendgroeiers. Het is vooral wachten op een schappelijke waardering.

Dividendhistorie van Amplifon door de kleine kapitalist

Maar die werden het dus niet. Mogelijk dat ik er later bij wijze van proefkonijn alsnog eentje toevoeg. Wel eerst overleggen met mijn dochter.

Roche, doing now what I need next

Roche

Al sinds lange tijd heb ik het in 1896 opgerichte Roche op mijn wishlist staan. De Zwitserse farmaceut heeft een sterke positie in oncologiemedicijnen en in diagnostiek. De brede mix van activiteiten is beslist een pluspunt. Net als veel andere sectorgenoten is Roche haar portefeuille aan het wijzigen. Ten opzichte van vijf jaar geleden wordt er bijvoorbeeld meer omzet behaald uit neuroscience en hemofilie therapieën. En het afkalven van voormalige blockbusters Avastin, Herceptin, Rituxan/MabThera (AHR) wordt keurig opgevangen.

Roche is veel te groot om ieder jaar dubbelcijferige groei te verwachten. Ook de dividendgroei is zeer matig. Toch is het een prettig aandeel om in portefeuille te hebben. Roche is oerdegelijk en kan zorgen voor rust. Vergrijzing en toenemende welvaart in opkomende markten zijn de klassieke aanjagers van stabiele groei. De marges zijn gezond, de balans is zeer sterk en het management heeft in het verleden goede overnames gedaan zoals Ventana in 2008 (diagnostiek tak) en Genentech in 2009 (biotech).

Het trackrecord op het gebied van R&D is indrukwekkend. Toch is het niet altijd prijs. Onlangs strandde de ontwikkeling van een medicijn tegen Alzheimer. Een fikse tegenvaller. Maar dat had ik eerlijk gezegd wel verwacht. Gezien de lauwe koersreactie was ik niet de enige. Het zorgde er wel voor dat een langlopende kooporder eindelijk werd geraakt.

Op 8 december kocht ik 2 aandelen Roche voor CHF 300 per stuk. Hierdoor zijn mijn jaarlijkse dividendinkomsten met EUR 12,23 zijn toegenomen. De Zwitserse dividendbelasting van 35% is ongezond hoog. Daar zouden ze eens een medicijn tegen moeten uitvinden.

Adyen, building the future of payments

Adyen, Surinaams voor opnieuw beginnen, werd in 2006 opgericht met als doel om een eenvoudig betaalplatform aan te bieden dat flexibel mee kan veranderen met nieuwe ontwikkelingen. Dat is goed gelukt. Wereldwijd zijn er honderden betaalmethodes met hun eigen tariefstructuren, fraudeafhandeling en kostbaar onderhoud. Bedrijven hebben per land zelfs vaak meerdere oplossingen. Adyen’s zogenaamde unified commerce oplossing verbindt wereldwijd online en offline betalingen en geeft controle over de hele betalingsketen. Een unieke propositie.

Hiermee kunnen klanten fraude verminderen, meer betalingen accepteren, kosten besparen en bovenal probleemloos (internationaal) opschalen. Ook kunnen bedrijven beter inzicht krijgen in haar klanten en processen aanpassen. Daarbij is de gebruikersinterface en check-out volledig naar eigen wens in te richten. Adyen rekent geen opstart- of vaste kosten, alleen een transactie fee.

Dit zijn allemaal zeer gewilde functionaliteiten op betaalgebied. E-bay, Nike, Booking, Meta, Microsoft, Etsy, McDonalds, Uber, Spotify, Levi’s en L’Oréal zijn allemaal klant. En laten steeds meer volume via Adyen’s superieure betaalplatform verlopen. De meeste groei komt zelfs van klanten die al sinds de beursgang klant waren. Voor mij een indicatie wat er kan gebeuren als er nieuwe klanten worden toegevoegd.

Traditionelere aanbieders kunnen hier niet tegenop en verliezen marktaandeel. Dit merkte ik ook in mijn eigen aandelenportefeuille. Inmiddels heb ik afscheid genomen van Global Payments. Ik twijfel over FIS (Worldpay) ondanks de fraaie dividendgroei. Waarschijnlijk zal ik dit aandeel vroeg of laat inruilen voor het sterkere Mastercard of Visa.

Een nieuwe groeibriljant

De groeipercentages die Adyen kan overleggen zijn ronduit indrukwekkend. Het afgehandelde volume steeg met 60% naar EUR 346 miljard. Dat is bijna het Bruto Nationaal Product van een land als Denemarken. Dat ging wel ten kosten van de winstgevendheid. Voor het hogere volume betaalden klanten een lager bedrag per transactie.

Vanwege onverwacht hogere kosten bleef de EBTIDA vlak. Naast investeringen in hardware-oplossingen zal een bijeenkomst van alle Adyen (internationale) medewerkers in Amsterdam ook niet gratis zijn geweest. Daarnaast draagt het fintechbedrijf 1% van de netto omzet af aan goede doelen. Dit keer werd EUR 6 miljoen overgemaakt aan UNHCR vanwege de Oekraïne oorlog.

Veel tech bedrijven zijn massaal personaal aan het lozen als gevolg van minder consumentenuitgaven. Adyen blijft echter vol investeren in autonome groei en neemt de fluctuaties voor lief. Werknemers staan sowieso op een voetstuk. Dat merk je bijvoorbeeld aan de earnings call: https://vimeo.com/740728402. Als je een uurtje de tijd hebt is de hele Earnings Call H1 2022 een tip. Op 8 februari komt de volgende.

Investeren doet het bedrijf dus onder andere in eigen ontworpen betaalterminals. Daarnaast zet Adyen in op expansie in de derde economie ter wereld, Japan. Amazon Japan is al goed voor 5% van de omzet. Het laatste potje op het vuur zijn banking-as-a-service diensten. Adyen kan hiermee betaalrekeningen, creditcards en kredieten aanbieden. Ook de populaire buy-now-pay-later optie kan worden toegevoegd.

Op 20 december 2022 kocht ik 1 aandeel Adyen (AMS:ADYEN) voor EUR 1.300. Hiermee voeg ik EUR 0,00 toen aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Adyen loopt technologisch voorop, is schuldenvrij, heeft €5.5B in kas en genereert een sterke kasstroom die alsmaar groeit. Vanwege de wereldwijde toename in digitalisering en e-commerce blijven de vooruitzichten rooskleurig. Op de lange termijn is dit een onvervalste groeibriljant en wens ik de concurrentie veel sterkte. Gisteren schreef Morningstar toevallig een artikel over Adyen: Onderwaardering Adyen biedt kans | Morningstar.

Dividendinkomsten

Niet minder dan 30 bedrijven keerden een deel van hun winst uit aan mij. Dat is natuurlijk erg fideel. Bij elkaar kwam er EUR 187 binnen. Oftewel een stijging van 43 procent ten opzichte van vorig jaar.

Unilever€ 43,53
Shell€ 40,29
VF Corp€ 9,78
Johnson & Johnson€ 9,11
LVMH€ 8,72
Intel€ 7,35
Thales€ 7,32
Microsoft€ 6,57
Gilead Sciences€ 5,80
American Electric Power€ 5,34
Whirlpool€ 4,21
BlackRock€ 3,89
Stanley Black & Decker€ 3,84
Assa Abloy€ 3,38
Microchip€ 3,18
Barrick Gold€ 3,16
Union Pacific€ 3,10
L3Harris€ 2,72
Parker Hannifin€ 2,15
American Water Works€ 2,11
Realty Income€ 1,99
AGCO€ 1,92
Fidelity Information Services€ 1,88
Wheaton Precious Metals€ 1,28
Estee Lauder€ 1,06
Curtiss-Wright€ 0,92
Nike€ 0,81
S&P Global€ 0,68
Teradyne€ 0,35
First Majestic€ 0,22

De bekende weduwen en wezenfondsen Unilever en Shell trokken de dividendkar. De vele achterneefjes en nichtjes zorgden voor de overige EUR 100 aan dividendinkomsten. In het nieuwe jaar zou ik graag de posities in bedrijven als Union Pacific, American Water Works, Parker Hannifin en Nike uitbreiden. Hopelijk komt er nog een mooie dip om wat stukken bij te kunnen kopen.

Dividendgroei

In deze maandupdate waren er 7 bedrijven die besloten om hun winstuitkering aan mij te verhogen. Owens Corning opende het bal en deed er 49% bij. Het indrukwekkende dividendgroei profiel had ik per abuis al in mijn vorige maandupdate opgenomen. Eastman Chemical keert voortaan 4% meer uit. Het dividendrendement bedraagt momenteel ook een fraaie 4%. Dividendaristocraat McCormick verhoogde met 5%, terwijl Bristol-Myers Squibb het dividend met 6% liet stijgen. Broadcom is de enige met een dubbelcijferige dividendgroei. Er kwam 12% bij. Abbott Laboratories zat daar met 9% dichtbij. Tenslotte verhoogde Realty Income met een minimale 0,2%. Dat was wel de vierde verhoging dit jaar.

Dividendhistorie Owens Corning
Dividendhistorie van Owens Corning door de kleine kapitalist

De gemiddelde verhoging bedroeg 12%. Het gewogen gemiddelde was met 7% een stuk lager. Dat grote verschil wordt veroorzaakt door de reuzenverhoging van Owens Corning. De dividendimpact bedroeg maar liefst 0,73%-punt. Om een vergelijkbare impact te maken zou Unilever het dividend met 20% moeten verhogen. Omdat ie zo mooi is heb ik de dividendgrafiek van Owens Corning nogmaals opgenomen.

Slotsom: nieuwe ronde, nieuwe kansen

Hoewel het afgelopen jaar qua waardeontwikkeling niet briljant was kijk ik er toch met een goed gevoel op terug. Zo heb ik maar liefst 13 van de 18 bedrijven uit mijn wishlist kunnen kopen. Wolters KLuwer, Assa Abloy, Muenchener Rueck, Alphabet, Parker Hannifin, Danaher, America Water Works, EssilorLuxottica, Schneider Electric, DSM, Nike, S&P Global, L’Oréal en Roche zijn allemaal aanwinsten. Tecan, Owens Corning, Realty Income, Estee Lauder, Teleperformance en bijkopen op ASML zijn ook van harte welkom.

Dividendevolutie met plan van de kleine kapitalist
Dividendevolutie met plan 2024 van de kleine kapitalist

Daarnaast denk ik met veel plezier terug aan onze vakantie in Frankrijk. Dat smaakt naar meer. Samen met een lagere koopkracht verwacht ik in 2023 niet nogmaals duizenden euro’s extra te kunnen investeren. Daarom heb ik voor volgend jaar de lat relatief lager gelegd. Het verwachte dividendrendement op (her)investeringen heb ik verlaagd naar 2,4%. Een kleine ambitie heb ik behouden. In totaal mikken we op EUR 2.700 aan jaarlijkse dividendinkomsten.

Maar nog meer de ambitie op een gezond 2023. Ik wens jullie allen een bijzonder goed nieuwjaar 🍾

Artikel rating

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal: 25

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

22 gedachten over “Gezondheid – maandupdate december 2022

 1. Ik lees je artikelen altijd met veel interesse! Het is duidelijk dat je er veel tijd in steekt en zorgvuldig onderzoek doet. Blij dat je hiermee doorgaat! Ik denk dat je je bereik via Twitter zeker verder kan verhogen.

  Ben ook fan van je bekeggingsstrategie. Persoonlijk zou ik wel voor wat minder verschillende aandelen in de porto opnemen (vanaf bepaalde omvang neemt de diversificatie nauwelijks meer toe). Maar voor lezers maakt dit het wel interessant omdat er veel info op je site is te vinden. Zelf ben ik ook fan van de WisdomTree Global Quality Dividekd Growth ETF (GGRA), ben je daar ook mee bekend?

  1. Bedankt Michiel!

   Ik zie mijn portefeuille meer als een ETF. In GGRA zitten 598 posities. De ondersten tellen 0.00% mee. Zou dat helpen voor diversificatie? Ik sluit trouwens niet uit dat ik later alsnog consolideer.

   Verder is GGRA een hele mooie ETF. Er zitten veel bedrijven in die ik zelf bezit: Microsoft, Johnson & Johnson, LVMH, Roche, Broadcom, Unilever, Texas Instruments, L’Oreal, ASML, Union Pacific, Nike, Illinois Tool Works, Air Products, S&P Global, Parker Hannifin, Henkel, Estee Lauder, Kao, Assa Abloy, Wolters Kluwer, Thermo Fisher, BESI, Keyence, Micron, Baxter, McCormick, Masco, Teleperformance, Teradyne en Tecan.

   Leuk weetje: een van de onderste is Badger Meter. Dat is een onbekende small cap dividend aristocraat waarover ik onlangs een tweet stuurde: https://twitter.com/dekleinekapita1/status/1600751344520171526

 2. Misschien valt de groei qua bezoekers tegen, maar wellicht is dat ook gewoon de grootte van de doelgroep in Nederland? Veel mensen zullen zich vooral focussen op de NT world of VWRL fondsen.
  De meer bekendere nederlandse fire bloggers zoals geldnerd/geldsnor bloggen ook over veel persoonlijke dingen, familie, isolatie.

  1. Goed punt! In het begin schreef ik ook meer over persoonlijke dingen. Het blijft wel opvallend dat er minder bezoeken zijn ten opzichte van vorig jaar. Op Nederlandse beleggingsfora, volgeplakt met advertenties en betaalmuren, wemelt het van de discussies. De doelgroep is mijns inziens niet zo klein.

   Ik vermoed dat veel mensen die minder lang beleggen en/of Nederlandse bloggers volgen op NT World of VWRL uitkomen. Daar wordt veel over geschreven en aangeraden. En dat is ook heel verstandig! Toevallig ken ik een aantal oudere Nederlandse beleggers. Die hebben allemaal veel Shell. Dat blijkt ook uit dit artikel: https://www.veb.net/artikel/08945/particuliere-beleggers-versloegen-aex-index-in-2022-dankzij-forse-belegging-in-shell

 3. Hi DKK, ik ben niet zo’n reageerder, maar lees je artikelen hier altijd met veel plezier. Goed uitgewerkte stukken met relevante informatie, heel inspirerend!

  1. Idem hier, ik lees ze met plezier en vooral de inspiratie en brede portefeuille spreken mij aan. Zelf kies ik een beperkter aantal aandelen maar door de mooie posts raak ik altijd geïnspireerd en doe ik meer kennis op, dank daarvoor!

 4. Dank weer! Ik hou van de updates. Of je wilt doorgaan of niet, dat moet je zelf bepalen. Ik hoop dat je doorgaat.
  Persoonlijk heb ik Twitter de rug toegekeerd nadat de whacknut het heeft overgenomen.

 5. Zeg DKK, jij stoppen?? Je hoort toch gewoon bij die selecte groep van Nederlandse dividend/FIRE bloggers! 😉
  Dat je bezoekersaantallen wat minder zijn dan verwacht, dat kan. Trek je er alleen niets van aan, maar vraag je vooral af waarom je het dan geen succes vindt. Oftewel: wat is je drive om te bloggen?
  Je mag het uiteraard zelf weten, ik waardeer je posts, bijdragen en discussies zeker.

   1. Te zien aan de reacties heb je voldoende lezers. Je artikelen zijn soms erg diepgaand, dat is niet voor iedereen weggelegd qua interesse/kennis. Dat wil niet zeggen dat je blog niet goed is. Je kunt het hoogstens gebruiken om wat bij te sturen.

 6. Hoi DKK,

  Lees je artikelen met plezier. Dus vooral doorgaan. Klein tipje voor je bezoekersaantallen op site.

  Ik krijg je volledige artikel op de mail, dus die lees ik in mijn mailbox, waardoor ik niet doorklik naar je site. Ik zou kleine inleiding op mail zetten en een ‘lees meer’ knop eraan toevoegen. Deze knop linkt naar jouw nieuwste artikel. Wellicht doet dit je bezoekersaantallen stijgen.

  Ga zo door!

  Gr,

  Rik

 7. Goede tip, Rik!

  Ik moet even uitzoeken hoe dat dan moet. Nu heb ik minder dan 150 emailabonnees en als die alleen het artikel lezen maakt dat waarschijnlijk niet superveel uit. En ik wil wegblijven van verplichte emailinschrijvingen. Net als advertenties en affiliates. Ik denk zelf dat er veel ruimte is voor verbetering op het gebied van SEO.

  Nogmaals dank!

 8. Hé DKK,

  Over de gedaalde bezoekersaantallen: 2022 was een jaar met dalende beurzen en enorme inflatie. Niet echt vergelijkbaar met de jaren daarvoor. Dat sentiment heeft zich wellicht ook vertaald naar een algeheel lagere interesse in beleggen.

  Laat je dus niet ontmoedigen, als de beurs weer een nieuwe all time high aantikt denk ik dat je bezoekersaantallen dat ook doen 😉

 9. Hi DKK, afgelopen maand het beleggen en onze portefeuille weer eens afgestoft (kalenderjaar 2022 weinig tot niets gedaan). In begin periode (2018-2020) veelvuldig je site bezocht en afgelopen maand al je artikelen sinds jouw start nog eens teruggelezen – zeer interessant en geeft stof tot nadenken!

  Het is duidelijk dat je er veel tijd in steekt en zorgvuldig onderzoek doet. Blij dat je hiermee doorgaat! Ik kijk weer uit na je volgende post.

  1. Hi Harm,

   Het teruglezen van alle artikelen zal een enorme bezigheid zijn geweest. Mooi jaar ook om minder met de beleggen te hebben gedaan. Ik zie je reactie als bevestiging dat oude artikelen toch waardevol kunnen zijn en het zonde is om zomaar weg te gooien. Zelf lees ik regelmatig artikelen terug en dat geeft mij ook altijd stof tot nadenken. Bedankt voor je reactie!

   Groet, DKK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *