Gekocht: Koninklijke Philips, Unilever en A.O. Smith

Gekocht: Koninklijke Philips, Unilever en A.O. Smith

Vanwege een drukke periode op mijn werk heb ik minder tijd kunnen besteden aan dit blog. Desondanks heb ik wel drie aandelen aangeschaft. Dankzij een bonus van mijn werk was de oorlogskas goed gevuld. Anticiperend op een dip had ik mij voorgenomen om dat de komende periode zo te houden. Met sindsdien vijf aankopen is dat dus faliekant mislukt. Zo spaarzaam als ik ben om te kunnen sparen, aflossen en investeren, zo kwistig geef ik het uit zodra het beschikbaar is voor beleggingsconsumptie.

Philips, dan is het goed

In mijn laatste update noemde ik al dat ik in de afgelopen maand 3 posities had gekocht en 1 bijgekocht. De oplettende lezer telde vervolgens maar 2 aankopen (DAX Gold mining en AbbVie) en 1 bijkoop (Microsoft). Op 29 april kocht ik 13 aandelen Philips (EAN: PHIA) voor EUR 37,00 per stuk. In 2019 is voor het eerst sinds jaren het dividend verhoogd, namelijk met 6%. Daarmee kwam dit aandeel op mijn radar. Met Johnson & Johnson (conglomeraat) en AbbVie (biotechnologie) heb ik al een behoorlijke vertegenwoordiging in de gezondheidszorg. Toch wilde ik graag een bedrijf toevoegen dat actief is in medische apparatuur. Waarom?

Medtech heeft een interessante positie

De lange termijn vooruitzichten voor deze sector zijn veelbelovend. Daar liggen een aantal trends aan ten grondslag. Dat zijn in deze sector de digitale transformatie, robotics, gepersonaliseerde zorg, zorg op afstand, preventie, predictie en vroegtijdige behandeling, waarde gebaseerde vergoedingensystemen, patiënt eigenaarschap en regulering. Om succesvol te worden moeten medtech’s uitblinken in samenwerkingsverbanden met andere bedrijven, ook buiten de gezondheidssector. Maar welk bedrijf is dat?

In het handige overzicht hierboven staan de Amerikaanse aandelen alvast gescreend. Hiervan bezit ik er twee, namelijk biotechnologie bedrijf AbbVie en conglomeraat Johnson & Johnson. Die laatste scoort maximaal op alle criteria die te maken hebben met kwaliteit. Het geldt dan ook als een kernaandeel voor dividendbeleggers. Het is bijvoorbeeld samen met Microsoft het enige aandeel met een AAA credit rating. Het dividend stijgt ieder jaar en die trap heeft al 57 treden. Ik ben ingestapt toen de koers half december plotseling van $148 naar $130 dook. Dat zal ik weer doen als de gelegenheid zich voordoet. AbbVie heb ik met name gekocht vanwege de aantrekkelijke waardering in combinatie met het hoge dividendrendement.
De medtech bedrijven zijn ABT (Abbott Labotories), BDX (Becton Dickinson), MDT (Medtronic) en SYK (Stryker). Dit zijn allemaal interessante, koopwaardige aandelen. Siemens Healthineers en Philips horen ook in dit rijtje. Toevallig kondigde Philips onlangs aan dat zij gaan samenwerken met Medtronic. Philips heeft een lange historie van overnames, verkopen en joint ventures.

Philips in perspectief

Philips is in 1891 opgericht en kennen we natuurlijk van de gloeilamp. En later van de radiotoestellen. En de scheerapparaten. En de compact cassette. En de compact disc. En tja, ook de Senseo. En die lijst is krankzinnig lang. Philips is trots op haar innovatie en dat blijkt ook uit de gevoerde slogans: een stap vooruit, let’s make things better, innovation & you.

Naast innovatie heeft Philips ook een belangrijke sociale rol gespeeld in Nederland. Naast fabrieken en kantoren ontstond er een woningbouwvereniging (Philipsdorp), sportvereniging (PSV), kruidenier (Etos), de Philips bedrijfsschool en een fonds (van der Willigen) voor universitaire studie van kinderen van Philips personeel en zelfs een busnetwerk (VIPRE). Op het hoogtepunt begin jaren zeventig had Philips meer dan 400.000 medewerkers in dienst, waarvan bijna 100.000 in Nederland. Vanwege toegenomen concurrentie uit Japan (Sony, Panasonic) was Philips vanaf 1975 genoodzaakt om te snijden in de kosten. In de loop der jaren heeft Philips veel activiteiten afgestoten. Dat heeft geleid tot de geboorte van veel hoogwaardige technologie bedrijven, met name in de halfgeleiderindustrie. Daarvan zijn ASML, NXP en TSMC de bekendste. De eerste heb ik in bezit, de laatste staat zeer hoog op mijn verlanglijstje. TSMC is leverancier van alle (!) mobiele telefoonfabrikanten, heeft hogere kasstromen dan haar concurrenten en investeert dat vervolgens ruimhartig in innovatie. Op die manier worden concurrenten op steeds grotere afstand gezet. Het aandeel heeft ook nog eens een mooi dividendrendement van 3,4%. Opvallend en prettig is de lage volatiliteit van minder dan 1.

Ironisch genoeg is juist de verlichtingsdivisie sinds 2016 afgesplitst en apart aan de beurs genoteerd. Het nieuwe bedrijf, marktleider in (led)verlichting, gaat sinds 2018 verder als Signify. Een uitstekende zet als je het mij vraagt. Led verlichting gaat namelijk veel langer mee waardoor de vervangingsmarkt snel opdroogt. Ik kijk daar vrij fundamenteel naar, dat is geen goed business model. Philips heeft drie divisies behouden. Consumer Lifestyle maakt consumentenelektronica en is in deze sector de derde speler ter wereld. Innovation, Group & Services zorgt voor alle technologische innovatie. Hier blinkt Philips nog steeds in uit. Philips Healthcare maakt vooral diagnostische apparatuur zoals CT en MRI scanners.

De consumentenelektronica tak zorgt voor een stabiele kasstroom. De medische apparatuur tak biedt een mooi groeiperspectief en de innovatie tak zorgt voor onderscheidend vermogen. Daarbij komt dat Philips excelleert in partnerships en joint ventures. In mijn ogen is dat essentieel gezien de eerder genoemde trends. Hoewel ik niet veel waarde hecht aan analistenadviezen geven die wel een opvallend eensgezind beeld.

Het aandeel is met een k/w van 25 geen koopje. In deze specifieke sector is dat echter niet ongewoon. Door de aandelen voor de ex-dividend datum te kopen heb ik nog wel van de jaarlijkse dividenduitkering kunnen profiteren.

Unilever, van Andrelon tot Zwitsal

Op 6 mei kocht ik 10 aandelen Unilever (EAN:UNA) voor EUR 53,40. Ik had dit aandeel al graag veel langer in bezit gehad. Ons hele huis ligt vol met hun producten: Andrelon, Andy, Biotex, Calve, CIF, Conimex, Cup a Soup, Dove, Hertog, Knorr, Lipton, Ola, Rexona, Robijn, Sun, Unox, Zwitsal en dan vergeet ik er vast nog een tandpasta of wasmiddel. Unilever is een perfect dividend groei aandeel met sterke merken en een stabiele kasstroom. Het meest aantrekkelijke element vind ik de forse blootstelling aan opkomende markten. Hierin onderscheid Unilever zicht van veel concurrenten en is het bedrijf uitstekend gepositioneerd voor toekomstige groei. De verdere analyse laat ik buiten beschouwing, er is door collega beleggers al veel over geschreven.

Telkens heb ik gewacht op een dip, maar de koers bleef maar stijgen. Op 1 maart ontstond er een mooie dip, echter koos ik toen voor Ahold Delhaize. Hoewel dit aandeel op korte termijn achterblijft verwacht ik op lange termijn nog steeds een mooie groei. Vorig jaar wilde ik op EUR 45 instappen, maar daar bleef de koers steeds boven. Half april werd een limiet order op EUR 50,00 niet uitgevoerd omdat de laagste dagstand EUR 50,07 bedroeg. Ik heb deze ervaring ook op mijn watchlist pagina opgeschreven. Afgelopen week daalde de beurs scherp. Unilever bleef, net als andere aankoop Philips, goed liggen.

Kort gezegd voel ik me best wel een ezel vanwege het niet eerder kopen van dit dividend groei kernaandeel. Op dips van -10% zoals bij het volgende aangekochte aandeel zal ik bij gaan kopen. Hebben jullie dit zelf ook wel eens meegemaakt?

A.O. Smith Corporation gekocht

Dit aandeel stond al een tijdje op mijn watchlist. Afgelopen week donderde de koers in elkaar waardoor ik met mijn fikken niet meer van de koopknop kon afblijven. Ik heb nog gewacht tot het laatste uur voor het sluiten van de beurs, maar uiteindelijk 7 aandelen A. O. Smith Corporation (NYSE: AOS) gekocht voor $43,80 per stuk. De reden van de koersdaling is een bericht over boekhoudfraude. Het bedrijf wordt beticht van onjuiste weergave van verkopen, kaspositie en marges in China. Dat is een ernstige beschuldiging. Echter, gemaakt door twee short sellers die alle belang hebben bij een koersval. De reactie van het management kwam dan ook snel. Hoewel ik verwacht dat het met een sisser af zal lopen heb ik slechts een kleine positie ingenomen. Afhankelijk van de ontwikkeling koop ik later nog bij.

finviz dynamic chart for aos

A.O. Smith, everybody loves a hot shower

A.O. Smith bestaat al 145 jaar en maakt geisers en boilers voor de zakelijke en particuliere markt. Meer dan 60% van de verkopen komt uit Noord-Amerika en 34% uit het snelgroeiende China. Naast productiefaciliteiten in de V.S., China en India staat er ook een in Nederland, in Veldhoven. Het bedrijf staat bekend om producten met een hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. In de lange historie heeft het bedrijf sterke relaties opgebouwd met distributeurs. Het is bijvoorbeeld de enige aanbieder in het schap van Lowe’s, de op Home Depot na grootste bouwmarkt. A.O. Smith heeft dan ook een marktaandeel van 40% in de V.S. De markt is volwassen en bestaat voor 85% uit vervangingen. Er is veel merktrouw. Voor concurrenten is het lastig om marktaandeel te winnen. Door de omvang kan A.O. Smith ook relatief veel investeren in R&D. Hierdoor heeft het bedrijf een voorsprong op het gebied van thermische efficiency.

A.O. Smith heeft een solide balans met meer cash dan schuld en een ijzersterk trackrecord. Dankzij 25 opeenvolgende jaren met dividendverhogingen trad het bedrijf in 2018 toe tot de Dividend Aristocrats. De afgelopen 5 jaar was de gemiddelde groei van het dividend 26%. Vorig jaar in Oktober werd het dividend nog verhoogd met 22%. Omdat de koers ook hard is gestegen bedraagt het dividendrendement slechts 2%. Met een pay-out ratio van maar 32% is het dividend veilig (safety score 99) en is er ook nog volop ruimte voor groei. Het management verwacht een organische groei van 8% en de vervangingsmarkt zorgt voor een continue, stabiele kasstroom. Cijfers die voelen als een warm bad voor dividend groei beleggers.

Op de korte termijn heeft A.O. Smith echter te maken met tegengas. De dalende huizenmarkt in de V.S. en afzwakkende economie in China zorgen voor een lage enkelcijferige groei in 2019. De koerswinst verhouding is daarop gaan dalen. Met de 10% dip van afgelopen week staat er een k/w van slechts 17 op de borden. Op de lange termijn verwacht ik herstel. Ook gedreven door het aanboren van nieuwe markten, zoals India. Hopelijk eindigt deze investering in geisers en boilers niet in een koude douche.

Slotsom: didn’t stay away in may

Met mijn investering van bij elkaar EUR 1.289,68 in 13 aandelen Philips, 10 aandelen Unilever en 7 aandelen A.O. Smith voeg ik EUR 31,22 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze aankopen met minder overtuiging heb gedaan dan bij ASML, ING, Disney en Microsoft. De relatief grote maandaankoop staat haaks op het aloude adagium “stay away in may, but remember to come back in september”. Ik ben benieuwd hoe dit gaat uitpakken.

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

8 gedachten over “Gekocht: Koninklijke Philips, Unilever en A.O. Smith

 1. Dat zijn een paar mooie toevoegingen aan je portefeuille!

  Ik heb A.O. Smith ook in de portefeuille, en twijfel om bij te kopen. Als ik het wel doe en er blijkt echt sprake van fraude, wordt het een koude douche. A.O. Smith zonder het groeiverhaal in China is veel minder waard.

  Aan de andere kant, het is een beschuldiging van iemand die belang heeft bij een lagere koers. Er is niets bewezen. Misschien krijg ik later spijt als ik op deze koers niet bijgekocht heb…

  1. Bedankt! Vandaag is de koers bijna 3% gestegen. Dat zegt op zich niets, maar het lijkt er voorzichtigjes op dat de daling overdreven was. Aan het eind van de week is er waarschijnlijk meer duidelijkheid en wil ik beslissen over bijkopen. Idealiter blijft het aandeel rond deze prijs liggen.

 2. Hahahaha

  Mooi om te zien dat we allebei in a.o. Smith zijn gestapt. Ik vond het ook een buitenkansje. Volgende buitenkansje gaat 3M op 150 dollar worden ?.

  Mooi dat je ook blijft spreiden en soms bijkoopt wat je al hebt. LEG wordt waarschijnlijk mijn volgende aankoop als ze onder de 35 dollar komen.

  Ik blijf je volgen?

  1. Wat grappig. Je hebt een betere prijs betaald dan ik, goed gedaan! Veel beleggers stappen momenteel in 3M. Over twee dagen gaat dit aandeel ex-dividend. Ik had dit jaar juist een voorkeur ontwikkeld voor Honeywell ivm de mooie groei en betere waardering. Het wordt wel moeilijk aangezien de aandelen nu allebei rond de $170 noteren en 3M inmiddels zelfs een lagere k/w heeft. Ik heb vanmiddag nog een andere aankoop gedaan.

   1. Dank voor info. Dan koop ik vanmiddag 5 stuks 3M om gelijk even dividend mee te pakken. Is toch een aandeel om voor lange termijn in portefeuille te hebben. Dan heb ik vast een startpositie. Honeywell komt later. Leuk om te zien dat industrials en health nu onder druk staan en mooie koopjes voor lange termijn beschikbaar komen. Over tijdje weer andere sectoren hoop ik?

   2. kan je al iets vertellen over die nieuwe aankoop 🙂

    We zijn allebei nu nog vooral bezig om een basis portefeuille op te bouwen. Honeywell en 3M zijn allebei prima.

    Op dit moment liggen alle industrials onder vuur, dus het is nu een beetje kiezen.

    1. Ja, dat was Target. Die stond ook op mijn watchlist. Ik heb op 21 mei 7 aandelen gekocht voor $71,50 omdat ik uit diverse bronnen had vernomen dat de kwartaalcijfers goed leken te worden. De volgende dag bleek dat de kloppen en steeg de koers extreem hard. Ik heb het gisteren weer verkocht voor $78,50. Achteraf had ik het misschien kunnen houden, Target blijft zelfs iets door stijgen tussen alle ellende. Echter heb ik met Ahold al een super en moet ik aan de spreiding denken. De winst van bijna 43 euro was ook prima. Ik zou graag een chemie aandeel toevoegen zoals LyondellBasell of Eastman Chemical of DSM. Maar een utility als Next Era, Dominion of National Grid is ook zeer welkom. TSMC moet ook echt in portefeuille. Moeilijk hoor. Industrials zijn mooi, maar ik heb al ITW en AOS (mogelijk morgen bijkopen).

 3. Uitgbreide analyse heb je gemaakt, met mooie aankopen! Dan had je een flinke bonus op je werk 😉
  Ik heb 3M al (met flink verlies) maar twijfel om bij te kopen. Blijft toch een goed bedrijf.

  “zo kwistig geef ik het uit zodra het beschikbaar is voor beleggingsconsumptie.” Haha, heel herkenbaar, hier hetzelfde. Het voelt een beetje alsof ik mezelf loon geef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *