Maand update – mei 2019

Maand update – mei 2019

Een dynamische meimaand. De jaarlijkse belastingteruggave werd al behoorlijk vroeg overgemaakt en samen met wat vakantiegeld viel de spaarquote daardoor bijzonder hoog uit. Noodgedwongen heb ik het spaarquote doel verhoogd van 20% naar 25%. Een krankzinnig getal als je het mij vraagt. Het is ontzettend motiverend om het effect van een financieel bewustere levensstijl te zien. Alle saldi knallen omhoog. In de beleggingsportefeuille heb ik maar liefst vier posities geopend en de vorige maand vergrote kaspositie alweer geplunderd. Dat had ik niet met mezelf afgesproken. Nu de beurzen dalen blijkt ook waarom. Een leermomentje.

Hypotheek update

Deze maand is onze spaarhypotheek exact 11 jaar onderweg. In mijn financiële overzicht houd ik van alles bij. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van de waarde van de spaarpolis. Vanwege het sneeuwbaleffect maakt die steeds meer meters. Deze maand was de rente die we hebben ontvangen (EUR 136) voor het eerst hoger dan de inleg (EUR 135). De volgende extra aflossing staat ook al met potlood genoteerd. Na de grote vakantie, als de schade is opgenomen, lijkt een goed moment.

Portefeuille update

In mijn laatste post heb ik mijn aankopen in Unilever en A.O. Smith al genoemd (Philips was in April). Daar zijn nog twee aankopen bijgekomen.

Op vrijdag 24 mei kocht ik 5 aandelen Eastman Chemical Company (NYSE: EMN) voor $68,75 per stuk. Ik had dit aandeel al een paar maanden op mijn watchlist, samen met sectorgenoten LyondellBasell (mooie yield) en DSM (te duur). Andere bekende namen zijn BASF, Dow(DuPont), Air Products & Chemicals, Akzo Nobel, Ecolab en H.B. Fuller. Dit zijn allemaal interessante aandelen. De sector maakt onder andere polymeren, plastics, rubber, pesticiden, inkt, verf, lijm en zeep. Eastman Chemical is in veel van deze categorieën vertegenwoordigd.

Collega blogger De Kleine Belegger schreef onlangs een uitstekende analyse van EMN. Daar heb ik weinig aan toe te voegen, behalve China. De hele sector is sterk afgewaardeerd als gevolg van de handelsoorlog. Eastman Chemical heeft een relatief grote blootstelling aan China en werd extra getroffen. De onlangs gepresenteerde kwartaalcijfers waren dan ook zwak. De koers/winst verhouding is inmiddels onder de 10 gedaald. Ik vermoed dat veel klanten hun voorraden aan het opsouperen zijn. De binnenlandse vraag in China groeit minder hard dan voorheen, maar blijft wel groeien. En indien nodig, geholpen door stimuleringsmaatregelen van de overheid. Daarom verwacht ik zelfs zonder handelsovereenkomst tussen China en de V.S. groei in de tweede helft van dit jaar. Als de koers verder daalt koop ik zeker bij. Helaas kwam er vandaag 5,5% bij, dus gevoelsmatig ben ik te laat.

Op dinsdag 28 mei kocht ik 13 aandelen Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (NYSE: TSM) voor $38,85 per stuk. Ook dit aandeel stond hoog op mijn verlanglijstje. Het bedrijf kwam vorig jaar al bij mij in beeld na het lezen van dit artikel.

De belangrijkste aankoopreden is fundamenteel van aard. Alle fabrikanten van smartphone’s en tablets zijn klant van deze pure chipfabrikant. TSMC verkoopt alleen productiecapaciteit en voert geen eigen merk. Apple is de bekendste klant. Ook andere chipmakers zoals Qualcomm, Nvidia en AMD zijn klant van TSMC.

Inmiddels is het bedrijf net zo groot als concurrent Intel, de huidige marktleider in logische chips. In de chipsector draait het allemaal om innovatie. Onlangs kondigde TSMC als eerste aan te starten met de massaproductie van EUV chips. EUV-lithografie levert grote voordelen: een beter resultaat en een aanzienlijke kostenbesparing. Intel zal naar verwachting pas over twee jaar kunnen volgen. Het gevaar voor de Taiwanezen komt dan ook eerder van de Koreanen. Eind April kondigde Samsung namelijk aan EUR 104 miljard te investeren in de halfgeleider sector. Samsung is al de grootste fabrikant van geheugenchips, maar die markt levert steeds minder op. Met deze megalomane investering wil het bedrijf in 2030 ook de grootste fabrikant ter wereld worden in logische chips en TSMC naar de kroon steken. Voor al deze investeringsplannen zijn chipfabrikanten echter grotendeels afhankelijk van een ander aandeel uit mijn portefeuille, namelijk ASML.

De andere aankoopreden is het dividendbeleid. De afgelopen 5 jaar bedroeg de dividendgroei meer dan 20%. Hoewel de groei afzwakt is het huidige dividendrendement van 3,4% aantrekkelijk. De pay-out ratio is met 65% aan de hoge kant, maar de financiële positie van het bedrijf is zeer sterk. Er is meer cash dan schuld. De groeiende vraag als gevolg van AI, IoT, 5G, etc. zal de komende jaren zorgen voor een sterke kasstroom. Daarmee verwacht ik dat TSMC de komende jaren een stijgend dividend kan blijven bieden.

Slotsom: buy the dips in chemie en chips

Met de laatste twee aankopen voeg ik EUR 26,35 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Eastman Chemical is bovendien een aandeel uit een nieuwe sector, waardoor mijn spreiding verbeterd. Voor TSMC is de spreiding meer geografisch, al kun je je afvragen of Taiwan dan zo’n gunstige keuze is. TSMC en ASML zie ik als een gouden combinatie in de waardeketen van de halfgeleiderindustrie. Beiden zijn financieel solide en hebben een technologische voorsprong (en zijn ontstaan vanuit Philips). Bovendien hebben ze geen last van de populariteit van bepaalde merken. Al met al ben ik blij met deze toevoegingen. Op naar de volgende aankopen!

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

3 gedachten over “Maand update – mei 2019

  1. “Het is ontzettend motiverend om het effect van een financieel bewustere levensstijl te zien.”

    Lekker is dat he. Het bijhouden ervan motiveert mij ook, het is immers een vrij “saai” proces van vele maanden En met iedere inleg of aflossing weet je dat je ruimte nog verder groeit, maand na maand.

  2. Wederom dank voor de analyse. Ik maak er graag gebruik van om je analyses door te nemen en eventueel tot aanschaf over te gaan.

    We liggen op het zelfde schema. Laten we het volhouden om te beginnen tot de 25.000 marktwaarde..

    Gr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *