Maand update – april 2019

Maand update – april 2019

Deze maand is omgekeerd aan de vorige. Aan de uitgavenkant niets bijzonders, aan de inkomstenkant wel. De jaarlijkse bonus werd uitgekeerd, waardoor de spaarquote uitkwam op 29%. In de beleggingsportefeuille heb ik 3 posities toegevoegd, 1 bijgekocht en de kaspositie verder vergroot.

Dividendinkomsten

In April hebben vijf posities dividend uitgekeerd.

 • Ahold Delhaize: EUR 11,96
 • Altria: EUR 3,61
 • Illinois Tool Works: EUR 2,66
 • Iron Mountain: EUR 3,70
 • Vanguard All-World: 5,55

Bij elkaar EUR 27,42 aan inkomsten waar ik niet voor heb hoeven werken. Dat is bijna EUR 1 per dag. Voor de komende maand kan ik eigenlijk de update al geven. Alleen ASML en ING zullen dividend uitbetalen, tenzij ik nog een aandeel koop dat nog in deze maand ex-dividend gaat en uitbetaald. Ik heb de dividendinkomsten pagina alvast bijgewerkt.

Portefeuille update

De waarde van mijn portefeuille is met 4% gestegen. Het wordt steeds moeilijker om koopwaardige aandelen te vinden. Op 1 april kocht ik de ETF DAX Gold Mining als hedge. Daarna is de beurs gestegen en, zoals verwacht, is de koers van deze ETF daarop gedaald. Hopelijk komt ook de andere verwachting uit. Als de beurs daalt dan zal de goudprijs stijgen en goudmijn aandelen nog sterker. Op 23 april kocht ik 8 aandelen AbbVie en 3 aandelen Microsoft bij. Ik kijk inmiddels ook naar technische analyse om het aankoopmoment te bepalen. Ik ben momenteel op zoek naar een goed boek over dit onderwerp. Als iemand nog tips heeft dan hoor ik die graag!

Verder begint mij nog iets triviaals op te vallen. Hoe klein mijn portefeuille ook is en hoe kort ook in de markt, er zit een behoorlijk verschil in performance. De aandelen met een hoog dividend (Altria, Iron Mountain en Shell) groeien nauwelijks. De aandelen met een laag dividend (Microsoft, ASML en Disney) groeien juist als kool. Daar zijn natuurlijk weer uitzonderingen op. ING en vooral ITW doen het namelijk ook zeer goed. AD dan weer niet, maar die zit nog maar kort in portefeuille. De performance hangt op korte termijn natuurlijk erg af van het aankoopmoment. In de planning staat een uitgebreide evaluatie van mijn portefeuille en de beweegredenen die ik destijds had. Hopelijk zijn er nuttige lessen uit te trekken. Hoe was jullie maand?

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

3 gedachten over “Maand update – april 2019

 1. Wat mij betreft is het belangrijkste dat er dividendverhogingen blijven komen. Dit ondersteunt de koers en zorgt voor een compensatie voor inflatie.

  Een dividendverlaging moet altijd vermeden worden. Daarom is een historie van o.a. meer dan 10 jaar verhoging zo belangrijk.

  Deze maand was voor mij top. Al was het al omdat er weer een record is neergezet. Tijdelijk, want de 2 komende maanden worden nog beter ?

 2. Leuk resultaat!

  De mix van hoog dividend en lage groei en vice versa houd het voor mij juist interessant en blijft het motiveren. Alleen lage yield en hoge groei aandelen zijn op de lange termijn het beste, maar door het te mixen heb je nu al gelijk resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *