De derde aflossing, great snowball’s of FIRE!

De derde aflossing, great snowball’s of FIRE!

Deze week hebben we EUR 3.000 afgelost op onze aflossingsvrije hypotheek. Daarmee besparen we EUR 10,83 aan bruto maandlasten. En dat niet 1 maand, maar 215 maanden lang. Het voelt fijn om een stukje van de maandelijkse molensteen af te breken. Tot nooit meer ziens! Rekening houdend met onze huidige voorwaarden scheelt ons dat minimaal EUR 1.289 aan rente die we NIET gaan betalen. Daar komt nog een onbekende besparing bij nadat we een nieuwe rentevastperiode hebben afgesproken. Tenminste, als de aflossingsvrije hypotheek er dan überhaupt nog is :).

Aflossing in perspectief

Deze aflossing komt overeen met 9,7 cm in hoogte van ons huis, 2,69 m2 grond en 1,62 m2 vloeroppervlakte. Bij onze eerste aflossing keek ik vanaf onze versleten bank hoe ons konijn tevreden zijn keutels draaide op de aanbiedingsfolders met nieuwe zithoeken. Bij de tweede aflossing maakte ik de vergelijking met de aanschaf van een elektrische fiets. Inmiddels moet ik bekennen dat we zowel eigenaar zijn van een nieuw bankstel als een elektrische fiets. En dat bevalt stiekem ontzettend goed. De bank zit ligt heerlijk en de fiets wordt inmiddels zelfs voor woon-werkverkeer ingezet (15 km). Daardoor besparen we ook direct op onze autokosten. Superaankoop!

Great snowball’s of FIRE!

Bij de start van onze reis naar meer financiële vrijheid spaarden we EUR 250 per maand voor aflossingen. Dankzij drie aflossingen en een andere hypotheekrente besparen we inmiddels EUR 94 per maand. Deze besparingen voegen we toe aan ons aflossingsspaarpotje. Daardoor sparen we nu EUR 344 per maand. En met iedere aflossing wordt het potje groter en groter en groter. Er zit helaas wel een maximum aan al die besparingen. Dat is bereikt zodra we EUR 737 per maand sparen. Voordeel is wel dat de aflossingsvrije hypotheek dan compleet is opgerookt :). En we EUR 737 ergens anders aan kunnen besteden. Of niet meer hoeven op te brengen: #financiëlevrijheid

Slotsom: perfect op aflossingsschema

Dit jaar hebben we veel meer dan vorig jaar geïnvesteerd in beleggingen. Enerzijds door de kansen die de dip in Maart bood, anderzijds door hogere eenmalige inkomsten. Zeker als koopjes zich aandienen is het verleidelijk om de aflossing over te slaan en te gebruiken voor beleggingen. Of dat verstandig is moet achteraf altijd maar weer blijken. Met de aflossing kiezen we voor een laag, maar gegarandeerd rendement. In onze route naar meer financiële vrijheid is het FIRE plan leidend. Ieder jaar EUR 6.000 aflossen is een kernonderdeel. Met EUR 3.000 zitten we op de helft van het jaar ook op de helft van ons jaardoel. Perfect op aflossingsschema!

Artikel rating

Gemiddelde rating 4 / 5. Aantal: 1

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

4 gedachten over “De derde aflossing, great snowball’s of FIRE!

  1. Kijk, weer goed bezig! Ik vind ook je visuele weergave erg leuk.

    Zelf wordt er bij ons even geen aflossing meer gedaan, we gaan over van erfpacht naar het kopen van onze eigen grond. Dus dat vergt een extra investering van 34k, dus we zetten onze aflossing even stop om dit te kunnen doen.

  2. Goed bezig! In het begin is het aflossen met sneeuwbaleffect klein bier, maar na een paar jaar begint het toch flink aan te tikken.

    Gewoon uit nieuwsgierigheid: is dat ook je vrouw op de foto?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *