Maandupdate juni 2020

Maandupdate juni 2020

Vanwege onze vakantie een erg late update. Juni was weer een interessante maand. We hebben onder andere onze derde aflossing gedaan en de maandlasten de enige juiste kant opgestuurd. Naar beneden. Het sneeuwballetje is nog klein, maar wordt met iedere aflossing groter. Voor het eerst publiceerde ik een watchlist en 2 van de 3 aandelen zijn daadwerkelijk aangekocht.

Portfolio update

Deze maand heb ik zes aankopen gedaan. En dat is wederom niet niks. Zeker in het huidige beursklimaat waarbij grote partijen steeds meer aan de zijlijn staan lijkt voorzichtigheid het devies. Toch heb ik besloten om weer wat geld voor mij aan het werk te zetten in plaats van andersom.

Op mijn portefeuille pagina voeg ik steeds meer informatie toe. Eerder voegde ik een transactieoverzicht en koersdagverschil visual toe. Bij de holdings heb ik de gemiddelde aankoopkosten (GAK) en het koersverschil opgenomen. De bedoeling is om steeds meer informatie over mijn portefeuille te delen.

Pfizer

Al direct op de eerste dag van de maand kon ik niet met mijn beleggingsfikken van die verdraaide koopknop afblijven. Blijft wel een dingetje. Pfizer volg ik al langer en ik had $33,78 als kooppunt op mijn whiteboard genoteerd. Deze farmaceut heeft een breed assortiment met meer dan 125 medicijnen, een robuuste pijplijn en een goede balans met onder andere $10B in kas. Het dividend is royaal en groeit sinds 2010 als een klok met steeds $0,08 per jaar. Het effect van de virusuitbraak op Pfizer is het minst groot van alle farmaceuten. De transformatie naar een groeibedrijf maakt het voor mij een interessant aandeel.

Eerder werden vrij verkrijgbare middelen als ibuprofen en paracetamol in een joint venture met GlaxoSmithKline ondergebracht. Momenteel wordt UpJohn afgestoten. Dit is de divisie met generieke medicijnen zoals cholesterolpil Lipitor en het bij u bekende Viagra :). Het wordt samengevoegd met Mylan waardoor een nieuw bedrijf ontstaat, Viatris. Met de uiteindelijke opbrengst wil Pfizer de balans te versterken en in nieuwe medicijnen te investeren.

Op 1 juni kwam het nieuws dat het een studie naar een borstkanker behandeling staakte. Het aandeel daalde $3, terwijl de impact hoogstens $1 zou kunnen zijn. Dat leek mij een buitenkansje en ik kocht 16 aandelen voor $35 per stuk. Hoger dus dan ik had opgeschreven. Ondanks dat Pfizer een veelbelovend coronavaccin ontwikkelt heeft dat niet meegespeeld in mijn koopoverweging. Morningstar geeft het aandeel 5 sterren met een fair value van $42,50. De andere kandidaten in deze sector die ik momenteel koopwaardig acht zijn Roche en Merck.

Basic-Fit

Bijgekocht na de aankondiging van een aandelenemissie op EUR 25. Basic-Fit haalde EUR 133 miljoen op voor 10% van het aandelenkapitaal. Een goede zet en heel mooi getimed. Met het geld kan het bedrijf 9 maanden overleven zonder omzet. Het is hierdoor vrijwel zeker dat de sportschoolketen de pandemie gaat overleven. Voor concurrenten is dat moeilijker waardoor Basic-Fit mogelijk versneld marktaandeel kan winnen. Hoewel ik zelf niets met dat gehannes aan gewichten heb verwacht ik dat sportscholen aan populariteit blijven winnen. Ik kocht 8 aandelen bij onder de emissieprijs voor EUR 23 per stuk.

Bristol Myers-Squibb

Bijgekocht na een flinke tik op 11 juni voor $56,50 per stuk. De groeivooruitzichten van deze parel blijven onverminderd groot. Een uitgebreide analyse kun je vinden onder de dividend van de maand serie.

Danone

Eindelijk heb ik deze dividendtopper in portefeuille! In mijn watchlist van juni heb ik een korte beschrijving van Danone opgenomen. Het bedrijf was genomineerd als Dividend Aandeel van de maand. Onlangs publiceerde collega blogger European DGI er echter een uitstekend artikel over (aanrader!). Ik heb daar bijzonder weinig aan toe te voegen. De dividenduitkering is inmiddels binnen en ik hoop stiekem op een dip om nog de positie uit te kunnen breiden.

NN Group

Bijgekocht na de capital markets day. Die heb ik gevolgd en dat gaf mij het vertrouwen om mijn bestaande positie uit te breiden. NN Group is mijns inziens sterk ondergewaardeerd. Dat is ook hedgefonds Elliot niet ontgaan. Het bedrijf heeft een sterke balans, voert een progressief dividendbeleid en er zit ook een eigen aandeleninkoopprogramma in het vat. Het lijkt er steeds meer op dat het dividend nog dit jaar wordt hervat. Een dividendrendement van meer dan 7% van een bedrijf met zoveel kwaliteiten is moeilijk te weerstaan. Op 11 mei kocht ik ook al bij voor EUR 25,30 per stuk. Andere bloggers die over dit aandeel schreven zijn Polliesdividend en Kaskoe met een vergelijkingsanalyse.

Bayer

Bijkoop na het nieuws dat de rechtszaken rondom de Roundup affaire grotendeels worden afgekocht. Bij mijn eerste aankoop hing dit al in de lucht. Bayer schreef er onlangs het volgende nieuwsbericht over. De schikking met $10,9 miljard is iets hoger dan voorzien. Voor het sterk draaiende Bayer is dat echter goed te verteren. Op de lange termijn zijn de vooruitzichten positief. Ik verwacht dan ook dat de onderwaardering eruit loopt en het aandeel zal herstellen. In de tussentijd collecteren we het royale (bruto) dividend van EUR 2,80 per aandeel, meer dan 4,5% per jaar.

Dividendinkomsten

Zeven aandelen en twee ETF’s spekten de kassa.

3M€ 6,61
Barrick Gold€ 0,46
IDVY€ 4,47
Johnson & Johnson€ 3,01
Microsoft€ 2,3
Pan American Silver€ 0,32
Shell€ 7,24
Unilever€ 10,47
VWRL€ 13,55

Bij elkaar bedroeg de inkomstenstroom EUR 48,43. Een stijging van 17% ten opzichte van vorig jaar. Opvallend is de daling van IDVY. Vorig jaar ontving ik nog EUR 18,10. Deze positie staat genomineerd om geëlimineerd te worden. Onder andere nieuwkomers 3M en Unilever leveren een mooie bijdrage.

Dividendgroei

Na eerder mooie dividendverhogingen te hebben gekregen kwam de lang verwachte verlaging van Simon Property eindelijk binnen. Eerder was het management zeer stellig dat het bedrijf niet tot de bedrijven zou behoren die het dividend met 50% of meer zou verlagen. Het is uiteindelijk 38% geworden. Gezien de malaise valt dat op het eerste gezicht mee. Het dividendrendement ligt momenteel rond de 7,5%.

Danone gaf direct het goede voorbeeld. Het dividend van deze kersverse aanwinst steeg van EUR 1,94 naar EUR 2,10 per aandeel. Een stijging van ruim 8%. Een superstart!

Slotsom

Juni was wederom een drukke maand. Ik heb met Danone en Bristol-Myers twee van de drie watchlist aandelen kunnen kopen. Realty Income koerst iets boven de prijs die ik bereid ben te betalen. Tussentijds voegde ik een vierde watchlist aandeel toe, namelijk Barrick Gold. Helaas is de koers minder dan een dubbeltje boven mijn koopprijs van $23,78 gebleven waardoor ik de positie niet heb verdubbeld. Inmiddels staat de koers 20% hoger. Ondanks dat de goudprijs hard blijft oplopen is dit goudmijnaandeel nog steeds koopwaardig. Ook zilver doet het erg goed. Fijn om in deze tijden goud- en zilvermijn aandelen in porto te hebben.

Voorlopig koop ik echter niets. Er komt voorlopig ook geen watchlist. Wel zal ik sommige posities verkopen en de kaspositie uitbreiden. Waarom? Dat lees je in de volgende update!

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

5 gedachten over “Maandupdate juni 2020

 1. hoi,

  blijft leuk om je ontwikkelingen te blijven volgen en te constateren dat wij op hoofdlijnen vaak overeenstemming hebben. Het is inderdaad heerlijk om in deze tijden in de edelmetalen te zitten. Als straks de Q3 cijfers komen van de mijnbedrijven verwacht ik dat we pas echt gaan knallen.

  Zelf wil ik de verkopen zo laag mogelijk te houden. Mijn dollarhedge zit dus met name in de edelmetalen. Dus ik kan een zwakkere dollar wel hebben. Voordeel is dat ik toekomstige aankopen in de dollar aandelen goedkoper kan doen.

  En tot slot doe ik nu ook wat minder om met name mijn cashpositie te verbeteren voor andere aankopen dan aandelen.

  geniet nog van de zomer verder 🙂

 2. Waarom zou je IDVY gelijk verkopen? Het is een dividend-ETF van EU bedrijven. Die hebben veelal (tijdelijk) het dividend geschrapt, dus logischerwijs een (tijdelijk) lager dividend. Dat komt wel weer goed.

  1. Er is niet zoveel mis met IDVY. Er zit wel veel exposure naar financials en in die sector blijf ik voorzichtig. Ik heb vertrouwen in mijn NN en ING posities en zou er alleen een herverzekeraar en creditcardmaatschappij bij willen. Daarnaast heb ik overlap met Ahold en Unilever die ik beiden onlangs heb vergroot. IDVY heeft verder redelijk hoge kosten (0,4%). Het is ook een van mijn kleinere posities en ik heb momenteel een betere bestemming voor het geld.

 3. Dankje DB!

  Momenteel sta ik ruim 100% in de plus op mijn goud- en zilverposities. De consensus is dat we even een stapje terug doen (bijkoopmoment?) en dan de $1900 voorgoed doorbreken. De bullmarkt zal dan waarschijnlijk nog jaren aanhouden. De huidige posities verkoop ik in ieder geval niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *