Thema – energietransitie

Thema – energietransitie

De wereld is bezig om het aanbod van energie duurzamer te maken. In 2018 was 4% van de consumptie gewonnen uit hernieuwbare energie. Er is dus nog een wereld te winnen. De komende decennia hebben bedrijven die hierin actief zijn een zonnig toekomstperspectief. De energietransitie omvat naast de productie ook de opslag, transmissie en distributie van energie.

Enel is een Italiaanse nutsgigant met naast productie ook het beheer van transmissienetwerken. Het bedrijf is de grootste leverancier van duurzame elektriciteit en noemt zich een "Renewable Super Major". Enel heeft ambitieuze toekomstplannen en voorspelt een dividendgroei van 7% per jaar in de periode tot 2023. Als de rente laag blijft is dat zeker haalbaar. Ten opzichte van de grote Spaanse concullega Iberdrola is het dividendrendement hoger, de schuld lager en de waardering aantrekkelijker. (opname november 2020)
SolarEdge Technologies is een Israëlisch bedrijf en wereldmarktleider op het gebied van omvormers. Dat zijn apparaten die de energie van zonnepanelen omzetten in netstroom. Het zeer innovatieve bedrijf maakt zonnepanelen steeds efficiënter waardoor het beter kan concurreren met fossiele brandstoffen. Door de snelgroeiende vraag groeit SolarEdge als kool. (opname: mei 2020)
Albemarle is de grootste producent van lithium ter wereld, een essentiële grondstof voor oplaadbare accu’s (li-ion) zoals die in je smartphone, laptop en elektrische auto's. Gezien de toenemende vraag naar energieopslag is dit bedrijf uitstekend is gepositioneerd voor de energietransitie. Het dividend neemt sterk toe. (in porto: mei 2019)
Meer info?
Deze Deense fabrikant is wereldmarktleider in windturbines. Naast het ontwikkelen, produceren, verkopen en installeren biedt Vestas ook onderdelen en onderhoudscontracten aan. De waardering van Vestas lijkt erg hoog. Concurrenten Siemens Gamesa (Spanje) en Goldwind (China) ogen ook interessant.
Teck Resources is het grootste gediversificeerde grondstoffenbedrijf van Canada. Het is actief in de winning en verdere verwerking van onder andere koper, zink, nikkel, molybdeen, kolen en olie. Het bedrijf heeft mijnen in eigendom met een eeuw aan voorraden, handelt met kortlopende levertijden (hoge marges), heeft een sterke balans en eigen aandeleninkoop. Ik verwacht een sterke groei in de prijzen van grondstoffen. Vanwege de verduurzamingstrend is met name de grote blootstelling aan koper aantrekkelijk. (opname: maart 2021, in porto: mei 2021)