Nettowaarde

Nettowaarde

Bijgewerkt t/m 6 februari 2019

Voor financiële vrijheid is het handig om te weten waar we financieel staan. Hoeveel schulden en bezittingen hebben we? En hoe ziet de ontwikkeling daarvan eruit?

  • Netto hypotheek: de hypotheekschuld minus de waarde van de spaarpolis
  • Marktwaarde woning: de verwachte opbrengst in de vrije verkoop op basis van taxaties en regionale groeicijfers
  • Bezittingen: alle spaar- en beleggingstegoeden en de vrije verkoopwaarde van onze auto

Hoeveel zijn wij waard?

In de berekening zitten geen pensioenaanspraken en geen inventaris. Dat laatste is vooral uit praktisch oogpunt. De waarde is lastig te bepalen en in mijn hoofd zijn dergelijke aankopen per direct afgeschreven. Dat we via marktplaats nog iedere maand spullen verkopen is mooi meegenomen.

Wat valt hieruit op te maken?

De grootse aanjager van nettowaarde is de marktwaarde van onze woning. In de beginjaren stond het huis onder water en de laatste jaren is de waarde fors gestegen. De hypotheekschuld neemt af. Je kunt de contouren van het sneeuwbaleffect al zien. De netto hypotheek daalt steeds harder omdat de waarde van de spaarpolis meters begint te maken. Onze bezittingen zijn ook behoorlijk toegenomen. Dat komt doordat onze inkomsten zijn gegroeid en we minder dure uitgaven hebben gedaan. Nu lijkt EUR 100.000 al best een hoog bedrag. Toch ben ik minder tevreden. Op basis van onze leeftijd en inkomsten zou de nettowaarde een veelvoud van dit bedrag moeten zijn. Hoewel we pech hebben gehad in de woningmarkt denk ik nog wel eens terug aan allerlei aankopen die we de afgelopen jaren hebben gedaan..