Gezondheidszorg

Gezondheidszorg

Tot de sector gezondheidszorg behoren bedrijven actief in farmacie, biotechnologie, onderzoeksdiensten, thuiszorg, ziekenhuizen, medische apparatuur en diagnostiek. Voorbeelden zijn Pfizer, Roche en Philips. De sector is niet cyclisch van aard aangezien er tijdens recessies niet of nauwelijks wordt bespaard op zorgkosten.

Novo Nordisk
Deze Deense farmaciereus is marktleider in de diabetesmarkt en neemt steeds verder afstand van concurrenten. Daarnaast ontwikkelt het bedrijf producten die mensen helpen om af te vallen. Vanwege toenemende welvaart en obesitas zijn de lange termijn vooruitzichten zijn (helaas) gunstig. Novo Nordisk heeft een sterke balans en biedt een groeiend dividend. (opname: november 2020)
Meer info?
Roche
Deze Zwitserse farmareus is marktleider in biotech en diagnostiek. Het bedrijf heeft een sterk concurrentievoordeel als leider in oncologie therapieën. Roche is uitstekend gepositioneerd om wereldwijde gezondheidszorg veiliger en persoonlijker te maken. De toenemende druk van biosimilars kan Roche pareren door innovatie en overnames. Hoewel het dividend zeer veilig is groeit het nauwelijks. (opgenomen: november 2018)
Becton, Dickinson and Company
Becton Dickinson is de grootste producent en distributeur van medische producten voor chirurgie, naalden en spuiten, diagnostische apparatuur en nog veel meer. De sterke groei in de afgelopen jaren kwam met name uit acquisities. Daardoor was de schuldgraad opgelopen en de waardering relatief achtergebleven. Nu de schuld terugloopt kan de vrije kasstroom anders worden besteed. Ik verwacht meer innovatie, mooie dividendverhogingen en inkoop van eigen aandelen. (opgenomen: oktober 2018)
Fresenius SE
Dit Duitse gezondheidsconcern heeft een rijke historie en is via vier divisies zeer breed gespreid in dialyse services, ziekenhuisexploitatie, medicijnproductie en veel meer. Fresenius betaald al 29 jaar achter elkaar dividend dat de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 10% werd verhoogd. (opname: september 2021)
Meer info?
Danaher Corporation
Dit sterke Amerikaanse medische technologiebedrijf is actief in diagnostiek, life sciences, waterkwaliteit en milieuonderzoek. Het bedrijf profiteert van investeringen in gezondheidszorg en klimaat. Danaher is een kampioen in spin-offs, zoals de tandheelkundige divisie in 2019. Het dividend is bescheiden maar groeit ieder jaar met grote stappen. (opname: februari 2019)