Basismaterialen

Basismaterialen

Tot de sector basismaterialen horen bedrijven die grondstoffen ontdekken en ontginnen, chemicaliën vervaardigen en bouwmaterialen maken. Voorbeelden zijn BHP Billiton, BASF en AkzoNobel. De sector is cyclisch van aard en beweegt doorgaans sterk mee op de golfbewegingen in de economie.

Linde
Linde is wereldwijd actief in de productie, distributie en verkoop van industriële gassen. Vanwege de brede toepassingsmogelijkheden, langlopende contracten en hoge overstapdrempels heeft het aandeel sterke defensieve kwaliteiten. Linde scoort goed op duurzaamheid, heeft een sterke, voorspelbare vrije kasstroom, relatief weinig schuld en bovenal een indrukwekkende dividendgroei die al bijna 30 jaar duurt.
Meer info?
DSM
DSM is oorspronkelijk de afkorting van Dutch State Mines maar kan beter worden vervangen door DuurSaaM. Het bedrijf heeft zich voor de derde keer opnieuw uitgevonden. DSM levert vitaminen, eiwitten, enzymen die gebruikt worden in gezonde voeding voor mens en dier. Daarnaast tref je hun producten aan in beschermende kleding en zonnebrandcrème. De vrije kasstroom blijft groeien en het dividend groeit gestaag mee. DSM is een kwaliteitsaandeel, maar helaas niet goedkoop.
Ecolab
Dit Amerikaanse bedrijf is actief op het gebied van waterbehandeling, zuivering, reiniging, hygiëne en infectiepreventie. Het is een belangrijke leverancier van ontsmettingsartikelen aan ziekenhuizen. Met 29 jaar aan verhogingen is Ecolab een echte dividendaristocraat. (opname: december 2018)
H.B. Fuller
Deze Amerikaanse lijmproducent verhoogt al 52 jaar het dividend. Doordat olie en gas de belangrijkste grondstof vormen heeft H.B. Fuller veel last van hogere kosten. Prijzen worden echter keihard doorberekend en vanwege de hoge kwaliteit zijn de lijmen erg sticky. Op de lange termijn een fraai aandeel.