Nieuwe energie – maandupdate juni 2022

Nieuwe energie – maandupdate juni 2022

Vanwege onze vakantie is de maandupdate bijzonder laat. Na tien jaar met de caravan in Nederland te hebben gekampeerd ging de reis dit keer naar Zuid-Frankrijk. Zonder caravan. We zijn naar de Dordogne, Atlantische kust en Normandië gegaan en een ideale mix van activiteiten en rust gevonden. Kanovaren, paardrijden, op quads, bodyboarden en parels als San Sebastian bezocht. Maar ook relaxen op het terras, bij het zwembad of in de rivier. Om de vakantievreugde niet te bederven heb ik maar niet uitgerekend wat het heeft gekost. Het belangrijkste is dat we met hernieuwde energie zijn thuisgekomen en dat is ook het thema van deze maandupdate.

Dit jaar probeer ik vooral bedrijven te kopen van mijn wishlist. Dat is al gelukt met Wolters Kluwer (januari), Assa Abloy en Thule (februari), Münchener Rück (maart) en Google (april). Het gaat niet altijd goed. Ik baal vooral van L’Oréal. Een kooporder op een koers van EUR 300 is op 45 cent niet uitgevoerd. Deze maand had ik meer geluk. Er kwamen liefst twee aandelen van de wishlist bij. Het zijn fraaie exemplaren waar ik erg blij mee ben.

Een energiezuinig huis

Onze woning is weliswaar tien jaar oud maar gebouwd volgens de hoogste normen op het gebied van duurzaamheid en energieprestatie. Dat zit niet alleen in isolatie. Zo hebben we geen gasaansluiting, maar een zeer zuinige aardwarmtepomp. Dat werkt fantastisch waarbij ons huis in de zomer ook nog eens heerlijk koel blijft. Bijkomend voordeel is dat we geen lelijke radiatoren meer hebben. Nadeel is dat de douche weinig druk levert. Een lage energierekening moet ergens vandaan komen. Daarnaast heeft het huis energiezuinige mechanische ventilatie met een warmte terugwin unit. Ook hebben we 12 (oude) zonnepanelen op het westen. We hebben geen droger.

Onze installatie in al haar glorie zorgt voor een flinke besparing in energie

Route naar nul

Na onze verhuizing heb ik een gunstig energiecontract af kunnen sluiten met een looptijd van drie jaar. Die loopt over ruim een jaar af. Dankzij ons energiezuinige huis en wat overheidssteun betalen we nu erg weinig. Na een klein onderzoekje schrik ik (nou ja) van de huidige tarieven die bijna drie keer zo hoog liggen. Daarom heb ik verkend hoe ik mijn toekomstige energierekening kan verlagen.

In augustus zal het jaarsaldo van onze energie rekening tijdelijk negatief worden

Qua verbruik zie ik weinig mogelijkheden om merkbaar te besparen. Bovendien zal er vroeg of laat een elektrische auto komen waardoor het verbruik alleen maar meer zal worden. Daarom ben ik mij aan het oriënteren op extra zonnepanelen.

We hebben op de uitbouw en de veranda nog twee mooie stukjes plat dak op het zuiden. Dat lijkt me goed zelf te plaatsen waardoor installatiekosten kunnen worden bespaard. Een vervelend obstakel is het aanleggen van een leiding naar de meterkast. Voor het dak van de veranda moeten er tegels in de tuin van 1×1 meter uit en veel graafwerk. Geen fijne klus. Of een lelijk bovengrondse leiding. Op het schuine dak is ook nog veel plek en de (oude) omvormer kan nog 12 panelen aan.

Ik moet er nog even op broeden. In ieder geval zouden we daarmee een grote stap naar een energierekening van nul euro kunnen zetten. Kon dat ook maar met verzekeringen, telecom en belastingen.

Castellum verdubbeld

Castellum

Eerder schreef ik een uitgebreid dividendaandeel van de maand artikel over Castellum. De oplopende rente en angst voor een recessie drukten de koers. Lagere waarderingen en oplopende rente zijn een vervelende mix. Op de lange termijn blijf ik echter positief over vastgoed. Er wordt veel te weinig gebouwd en grondstoffen, bouwmaterialen en personeel worden duurder. Door bevolkingsgroei, individualisering en immigratie neemt de vraag toe. Vastgoed wordt daarom schaarser. Dat geldt naast woningen indirect ook voor kantoren. Dat worden steeds meer ontmoetingsplaatsen en Castellum speelt daarop in met allerlei aanpassingen. De komende 9 maanden heeft Castellum veel projecten die worden opgeleverd die zullen bijdragen aan groei in 2023. Daarbij zijn er bij voorbaat al sterke huurders zoals (semi-)overheidsinstellingen gevonden.

Tijdens de laatste update op 15 juli werden de cijfers bekend gemaakt. De waarde van het vastgoed is met 16% gestegen naar SEK 263 per aandeel. Hierdoor is de LTV gedaald naar een keurige 38%. De diversificatie in regio’s en klanten blijft indrukwekkend. Zo is de grootste klant, het industriële longlist aandeel ABB, goed voor slechts 2,7% van de omzet. Met 99% inflatie gelinkte verhuur en een bezettingsgraad van 94% genereert Castellum een sterke en stabiele kasstroom. Hierdoor heeft het bedrijf de herfinanciering van leningen voor de komende twee jaar al rond tegen relatief gunstige tarieven. Door tijdelijk te herfinancieren met hypotheken kan Castellum de gemiddelde rentelast stabiel houden.

Op 10 juni kocht ik 50 aandelen Castellum (ticker: CAST) bij voor SEK 164 per stuk. Hiermee daalt mijn gemiddelde aankoopprijs naar SEK 187. Mijn dividendinkomsten nemen toe met EUR 24,68 per jaar. Achteraf kwam er nog een veel beter bijkoopmoment. Ik heb overwogen om daar gebruik van te maken. Vanwege ons eigen huis zijn we in de sector echter al flink overwogen.

Parker Hannifin, engineering my success

Parker Hannifin

Parker Hannifin is een Amerikaanse producent en leverancier van technologieën, systemen en componenten op het gebied van aandrijving en besturing. Die worden gebruikt in (militaire) vliegtuigen, helikopters, auto’s, tractors, trucks, chipfabricage, 5G infra, data centers, fabrieksautomatisering, windmolens, zonnepanelen, waterstofproductie. Maar ook met haar filtratietechnologie bedient Parker Hannifin een woud aan eindmarkten.

Portfolio van Parker Hannifin is goed gepositioneerd voor de energie transitie

Parker Hannifin biedt voor veel producten zoals in vliegtuigmotoren onderhoudscontracten. Die leveren een stabiele kasstroom op die wordt gebruikt voor met name acquisities. Dankzij het indrukwekkende product portfolio kan deze industrieel sterk profiteren van de bovengemiddelde groei in ruimtevaart, digitalisering, elektrificatie en schone technologieën. In een elektrische auto zitten bijvoorbeeld 1,5x tot 2x zoveel componenten van Parker Hannifin. Hiermee is het bedrijf uitstekend gepositioneerd voor toekomstige groei.

Parker Hannifin heeft een uitstekend track record op het gebied van kapitaalallocatie. Het bedrijf investeert veel in overnames die direct bijdragen aan het resultaat. Hierdoor presteren ze al vele jaren beter dan haar concurrenten. De laatste trofee is Meggitt, een Britse toeleverancier van luchtvaart en defensie. Dit bedrijf heeft dezelfde eindmarkten als Parker Hannifin, maar biedt complementaire producten. Naast synergie wordt hierdoor het aandeel in de minder cyclische aftersales markt vergroot. De overname die volgend jaar zal worden afgerond zorgt tijdelijk voor een hogere schuld. Dankzij de sterke kasstroom en hoge marges is dat geen probleem voor Parker Hannifin.

Het is een dividend aristocraat en niet zomaar eentje. Het dividend van Parker-Hannifin is de afgelopen 65 jaar onafgebroken verhoogd. Dit jaar kwam er maar liefst 29% bij. Op basis van de goede balans, lage payout ratio, het sterke trackrecord en de plannen van het bedrijf verwacht ik dat de groei doorzet. In reken op een jaarlijkse groei van gemiddeld 10% per jaar. Samen met het startrendement van 2,3% is dat een aantrekkelijk vooruitzicht.

Dividendhistorie van Parker-Hannifin inclusief toekomstverwachting door DKK

Op 17 juni kocht ik 2 aandelen Parker-Hannifin (ticker: PH) voor $234 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 8,67 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Ik ben erg blij om dit sterke dividendgroei aandeel eindelijk toe te hebben gevoegd aan mijn dividendportefeuille. Hopelijk komen er in de toekomst nog meer kansen om Parker Hannifin bij te kopen.

American Water Works, keep life flowing

American Water Works

American Water Works is het grootste Amerikaanse waternutsbedrijf en verzorgt zowel gereguleerde als niet gereguleerde water- en waterzuiveringsdiensten in de VS en Canada. Het bedrijf kent een breed gespreide klantenportefeuille. Naast particulieren levert American Water Works ook (afval)waterdiensten aan militaire bases, gaswinning en de voedingsmiddelenindustrie.

American Water Works heeft een sterke balans dat wordt bevestigd met goede kredietscores. Vanwege de oplopende rente heb ik gelet op het schuldprofiel. Veel uitgegeven leningen kennen lange looptijden. De komende jaren hoeft er daardoor weinig geherfinancierd te worden.

Het dividend is de laatste 6 jaar met 10% verhoogt in lijn met de winstontwikkeling. De lange termijn groeiverwachting bedraagt 7%-10%. Dat is buitengewoon aantrekkelijk gezien de weinig risicovolle markt. Water is een eerste levensbehoefte. Een van de KPI’s die mij opviel was de betaalbaarheid van de waterrekening voor huishoudens. Die schommelt al jaren rond de 0,8% van het mediane inkomen. De hoge groei van het bedrijf komt dan ook niet door bovengemiddelde prijsverhogingen maar uit extra klanten (lees: overnames). Tijdens de laatste kwartaalupdate eind juli werden de lange termijn doelen nogmaals bevestigd. Het dividend zal normaliter gewoon meegroeien.

Vanwege de hoge kwaliteit van American Water Works is de waardering voortdurend stevig. Eerder miste ik koopkansen en daarom had ik een doorlopende order ingesteld. Op 17 juni kocht ik 4 aandelen American Water Works (ticker: AWK) voor $130 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 8,54 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Ook met deze aankoop ben ik erg verheugd. Sterke (water)nutsbedrijven worden vanwege de degelijke kasstroom nog wel eens als alternatief voor obligaties gekocht. Ik meen enig verband te zien tussen de renteverwachtingen en de koers van American Water Works. Hopelijk komen er binnenkort weer aantrekkelijke koersen op de borden.

Danaher en RVRC gekocht

Vanwege tijdgebrek volgt een uitgebreide toelichting op deze aankopen later. Danaher is een Amerikaans medisch technologiebedrijf en actief in diagnostiek, life sciences, waterkwaliteit en milieuonderzoek. Het bedrijf profiteert van investeringen in gezondheidszorg en klimaat. Danaher is een kampioen in spin-offs, zoals de tandheelkundige divisie in 2019. Aan de andere kant groeit Danaher door acquisities en is daarmee in staat om veel waarde te creëren. Eigenlijk is het bedrijf continu in transformatie. Het dividend is vanwege de constant oplopende waardering bescheiden maar groeit ieder jaar met grote stappen. Zolang het bedrijf in staat is om hoogrenderende investeringen te vinden is dat alleen maar positief. Onlangs viel mijn oog op een artikel over Danaher van Martine Hafkamp. De vergelijking met Berkshire is mijns inziens wat vergezocht. Daarvoor komt het Amerikaanse Markel veel meer in aanmerking.

Het Zweedse Revolution Race maakt outdoor kleding en concurreerde met het Britse Doctor Martens (schoenen) en wishlist aandeel Nike. Vooraf heb ik eerst een broek gekocht en dat heeft mij overtuigd van de kwaliteiten van RVRC. Goede producten voor een relatief lage prijs. Met het direct-2-consumer model wordt flink op de verkoopkosten bespaard. Daarvoor in de plaats hebben ze een energieke marketingmachine opgetuigd met veel inzet van sociale media. Bijzonder is dat het bedrijf direct vanaf de beursgang is gestart met het uitkeren van dividend.

Dividendinkomsten record aangescherpt

Niet minder dan 29 bedrijven droegen een deel van de gemaakte winst aan mij af. Bij elkaar is dat goed voor EUR 376 aan dividendinkomen, een nieuw record! Ten opzichte van vorig jaar bedraagt de groei 131%. Veel Europese aandelen keren een keer per jaar uit en dat is meestal in het tweede kwartaal. Daarom verwacht ik dit jaar geen nieuwe records meer.

NN Group€ 96,72
Unilever€ 43,11
Shell€ 38,94
AGCO€ 38,04
Vonovia€ 33,20
ASR€ 27,20
Groupe SEB€ 17,09
Johnson & Johnson€ 8,95
Intel€ 7,27
Broadcom€ 6,67
Microsoft€ 5,94
Gilead Sciences€ 5,90
American Electric Power€ 5,08
VF Corp€ 4,81
Masco€ 4,56
Whirlpool€ 4,22
Barrick Gold€ 4,02
BlackRock€ 3,92
Stanley Black & Decker€ 3,17
Union Pacific€ 3,17
L3Harris€ 2,71
Microchip€ 2,62
Realty Income€ 1,99
Fidelity Information Services€ 1,89
Teck Resources€ 1,75
Wheaton Precious Metals€ 1,26
Global Payments€ 0,80
Keyence€ 0,60
First Majestic Silver€ 0,21

Bij elkaar harkte ik in het 2e kwartaal een allesverpletterende EUR 951 aan dividendinkomsten binnen. Dat is al bijna de helft van mijn verwachte jaartotaal. Veel Europese bedrijven keren een keer per jaar uit en dat is meestal in het 2e kwartaal. Dat zijn ook nog eens vaak aandelen met een hoog dividendrendement. De dividendinkomsten beginnen flink mee te wegen. Ik heb er bijna twee aankopen mee kunnen financieren.

Slotsom: nieuwe energie

Het heeft heel wat energie gekost om het Shell jaarverslag bij de kleine kapitalist te bezorgen

Vanuit verschillende hoeken werd mij gevraagd naar de nieuwe update. Het is mij gelukt om daar niets van mee te krijgen want de laptop is de hele vakantie dicht gebleven. Maar het is mij wel gelukt om nieuwe energie bij te tanken. Ik heb zelfs het jaarverslag van Shell opgevraagd. Een enorm boekwerk van 350 pagina’s dat speciaal uit Engeland is overgekomen. Het energiebedrijf is inmiddels mijn op-een-na grootste positie en dus tijd voor een review. Samengevat was juni een goede maand met fraaie aankopen. Ik verwacht jullie snel mee te kunnen nemen in de maandupdate van juli!

Artikel rating

Gemiddelde rating 4.8 / 5. Aantal: 8

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

6 gedachten over “Nieuwe energie – maandupdate juni 2022

 1. Weer een top blog! en goed om te horen dat je op vakantie bent geweest, er tussen uit gaan moet zeker gebeuren.
  En bedankt dat je PH op mijn radar hebt gezet, ik had er nog niet eerder van gehoord maar na het lezen weet ik wat ik vanavond ga opzoeken.

  Groeten

 2. I wonder if we should all be investing everything in water companies. It’s cheap because it’s essential to our lives, but you don’t have to imagine too much dystopia to envision a world in which water is the most prized possession for that exact reason–it’s essential!

  Vacation looks amazing–I need to venture out to your part of the world!

 3. Very interesting update this time! I am really interested what you have to say about Shell, my largest holding. I find it extremly difficult to analyse where Shell will be in 2 to 3 yrs. The transformation in shell towards renewables (not gas) is taking place at massive scale but i have no idea if that business is generating profits. Shell is still making big money in the old business but I have no idea if Shell does invest in gas e.g.? Appreciate your feedback. Thx. Mark

  1. Tja, de goede timing zou voor de meeste aandelen gelden. Alles lijkt sindsdien omhoog te gaan. En het is relatief. Ik herinner mij nog heel goed hoe ik bij Parker Hannifin boven de koopknop hing op 23 maart 2020. Toen noteerde het aandeel dik onder de $100. Echt een gemiste kans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *