Literatuuronderzoek – maandupdate mei 2022

Literatuuronderzoek – maandupdate mei 2022

Bronnen

Iedere belegger heeft informatie nodig. Deze maandupdate staat in het teken van bronnen. Speciaal voor deze editie heb ik een nieuwe pagina aangemaakt. Het is nadrukkelijk een persoonlijke selectie en heeft geen oorzakelijk verband met mijn investeringskeuzes. De bronnen helpen mij bij het vinden van feiten, meningen en het opdoen van inspiratie. En vooruit, in sommige gevallen ook vanwege het amusementsgehalte.

Nu de koersen hard dalen is het belangrijk om het lange termijn perspectief voor ogen te houden. Een groeiend dividend staat voor mij centraal. In juni verloopt de dividendgroei helemaal volgens schema. In deze maandupdate zelfs een nieuw dividendrecord! Dat kan tegen lagere koersen worden herbelegd. Bij elkaar begint de sneeuwbal echt merkbaar te worden. In een woelige markt een prettige opsteker. In de dividendportefeuille nam ik een beetje winst, startte twee nieuwe posities en kocht in twee posities aandelen bij.

BE Semiconductor bijgekocht

BESI

Vorig jaar publiceerde ik een uitgebreid dividend van de maand artikel over BE Semiconductor. Dit Nederlandse bedrijf is actief in de back-end markt van chipfabricage. En geavanceerde assemblage wordt een steeds kritischer onderdeel van de halfgeleider waardeketen. BESI heeft met haar hybrid bonding technologie een voorsprong. Ik schreef dat de koers heftig kan fluctueren. En dat is gebleken. De hele halfgeleidersector zit in een correctieve fase en BESI wordt hierin meegesleurd. Onzekerheden in Azië nemen toe. Mijn enthousiasme is echter niet minder. Bijkopen dus.

Op 4 mei verdubbelde ik mijn positie in BE Semiconductor (ticker: AMS:BESI) door de aankoop van 10 aandelen voor EUR 53,50 per stuk. Hiermee verlaag ik mijn gemiddelde aankoopkoers naar EUR 60 en voeg ik EUR 28,30 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Het is nadrukkelijk geen dividendgroei aandeel. Volgend jaar kan het dividend beslist veel lager uitvallen. Het lange termijnperspectief blijft gunstig voor BESI.

Bitcoin eruit, Blackrock erin

BlackRock

Het Amerikaanse Blackrock is opgericht in 1988 en uitgegroeid tot de grootste vermogensbeheerder ter wereld. De zogenaamde Assets Under Management (AUM) bedroeg eind maart $9.6 biljard. Dat is $9.570.000.000.000.000. Blackrock haalt haar inkomsten zowel uit fees voor actief fondsbeheer als uit passieve ETF trackers met het iShares merk. Die hangen voor een groot deel af van de AUM. Door de recente beursdaling is er voor het eerst sprake van krimp. De koers van Blackrock is hierdoor als een baksteen gedaald.

Het bedrijf heeft een sterke positie door het brede productassortiment en het onderliggende technologieplatform. Als grootste partij trekt Blackrock nieuwe investeerders aan en groeit het bedrijf harder dan de markt. De afgelopen tien jaar groeide de omzet met 8,5% per jaar en de winst per aandeel met 12%. Dat verschil wordt onder andere verklaard door de stevige inkoop van eigen aandelen (13%). En het dividend groeit hard mee. Dat wordt namelijk al 13 jaar op rij met grote stappen verhoogd. Dit jaar bedroeg de dividendgroei maar liefst 18%. Het dividendrendement bij aanschaf bedraagt 3,3%. De payout ratio van circa 50%, hoge marges en oersterke balans geven houvast voor de toekomst.

Dividendhistorie van BlackRock

Er is al jaren een sterke trend van dure actieve fondsen naar passieve ETF trackers. Blackrock is daar uitstekend op gepositioneerd. In de dividend groei community is concurrent T Row Price Group (ticker: TROW) momenteel zeer populair. Het heeft met 36 jaar aan verhogingen een uitstekend dividend trackrecord en biedt een hoger dividendrendement. Ik ben er van overtuigd geraakt dat BlackRock kwalitatief sterker is en dankzij de ETF trend een beter perspectief heeft op toekomstige groei. Dat verschil in kwaliteit tussen TROW en BLK komt tot uitdrukking in de waardering.

Op 10 mei kocht ik 1 aandeel Blackrock (ticker: BLK) voor $600. Hiermee voeg ik EUR 15,39 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Om de aankoop te financieren heb ik op 6 mei 39 stuks ETN Bitcoin verkocht voor EUR 18,50 per stuk. Nu het sentiment is gedraaid worden cryptomunten extra hard geraakt. Mijn verwachting was dat die daling door zou zetten. Bovendien hoort deze positie eigenlijk niet in een dividendportefeuille. Een nieuwe positie in Bitcoin zal ik toevoegen aan een aparte rekening die ik al lange tijd heb.

Welltower eruit, Realty Income erin

Twee jaar geleden kocht ik 8 aandelen van zorgvastgoedfonds Welltower voor $41,65 per stuk. Later voegde ik nog twee aandelen toe. In de pandemie werd het dividend verlaagd met 30%. Het dividendrendement bedroeg nog steeds een aantrekkelijke 5,9%. Door het profiel van Welltower had ik geen zorgen over de houdbaarheid. Het bedrijf verhuurt voornamelijk aan gezonde ouderen met een lichte zorgbehoefte. Daarnaast wordt de exploitatie van het vastgoed uitbesteed. Het management kocht direct voor $1B eigen aandelen in. Voor mij een teken van vertrouwen. Waarom dan verkopen?

Door het koersherstel is het dividendrendement gezakt tot onder de 3%. Op zich is dat prima, echter ontbreekt de groei. In twee jaar is er geen enkele dividendverhoging bijgekomen en daarmee valt Welltower uit de toon in mijn dividendportefeuille. Het opwaarts potentieel leek mij beperkt. Daarom besloot ik de aandelen in te ruilen voor Realty Income. “The Monthly Dividend Company” keert een dividend van ruim 4,6% uit en dat groeit ieder jaar met een paar procent. Er is veel informatie over dit geliefde aandeel beschikbaar dus ik ga er niet verder op in.

Op 11 mei verkocht ik 10 aandelen Welltower (ticker: WELL) voor $87,95 per stuk. Hiermee dalen mijn dividendinkomsten met EUR 19,86 per jaar. Het totale rendement inclusief dividend komt uit op 125%. Lang niet gek. Ik kocht er 10 aandelen Realty Income (ticker: O) voor $64 per stuk voor terug. Hiermee stijgen mijn jaarlijkse dividendinkomsten met EUR 23,97 per jaar. De overige winst van deze transactie werd in een andere aankoop gestoken.

Kleine winstneming op Bristol-Myers Squibb

Voor de financiering van twee aankopen heb ik voor een klein deel winstgenomen op Bristol-Myers Squibb. Eerder schreef ik een uitgebreid dividendaandeel van de maand artikel. Overtuigd van de sterke onderwaardering bouwde ik een positie van 70 aandelen op. Uiteindelijk begon Bristol-Myers Squibb flink te stijgen waardoor het zelfs mijn grootste positie werd. Dat is wel erg enthousiast waardoor het logisch leek om iets te trimmen. Door de recente beursontwikkelingen is Bristol-Myers Squibb overigens alweer mijn grootste positie.

Op 18 mei verkocht ik 10 aandelen Bristol-Myers Squibb (ticker: BMY) voor $77 per stuk. Hiermee namen mijn jaarlijkse dividendinkomsten met EUR 17,03 af. Samen met ontvangen dividenden was dat voldoende voor de bijkoop van Vonovia en de aankoop van VF Corporation.

Vonovia bijgekocht

Europees vastgoed wordt keihard afgestraft. Mijn posities in Castellum en Vonovia lijken wel ruïnes. Inmiddels zit er veel pijn in de koersen verwerkt. Vonovia wordt op bijna de helft gewaardeerd van de netto waarde van het vastgoed. Dat is een erg grote korting. De markt lijkt de impact van inflatie te overschatten. Vonovia is actief aan de onderkant van de markt en haalt hoge marges. Doordat de kapitaalkosten stijgen stapt het bedrijf over naar een defensievere tactiek. Minder met schuld gefinancierde acquisities en investeringen, meer uitbaten en eventueel verkopen. Het dividend van 5% is in mijn ogen houdbaar en aantrekkelijk.

Vonovia keert al vijf jaar een keuzedividend uit. Dit betekent dat aandeelhouders mogen kiezen voor een uitkering in cash of in aandelen. Via mijn ABN AMRO rekening wordt er automatisch gekozen voor aandelen. Door deze bijkoop hark ik ook bij een koersstijging voldoende dividend binnen om ieder jaar tenminste 1 aandeel te ontvangen. Dit scheelt dividendbelasting! Door de lage koers had ik dit jaar al voldoende aan 20 aandelen om van de dividenduitkering 1 extra aandeel te ontvangen.

Op 18 mei kocht ik 15 aandelen Vonovia voor EUR 33,44 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 24,90 bruto of 18,33 netto toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Samen met het ontvangen aandeel uit keuzedividend heb ik nu 36 aandelen Vonovia in bezit. Ich bin gespannt.

VF Corporation gekocht

VF Corporation

VF Corporation is een Amerikaanse kleding- en schoenenmaker met sterke merken als Timberland, Vans en The North Face. Samen zijn deze merken goed voor 80% van de omzet. Ik ben met name gecharmeerd van laatstgenoemde en daar zit dezelfde gedachtegang achter als bij Thule. Door corona is de outdoor markt versneld gegroeid. The North Face maakt gewilde producten die daarop inspelen en tegelijkertijd een breder publiek aanspreken. Uit de laatste kwartaalcijfers bleek het merk een kwart te zijn gegroeid en dat verbaast mij niets. Het belangrijkste model van Timberland kost meer dan EUR 200 en kent een loyale klantenkring.

The North Face, Timberland en Vans zijn sterke merken va VF Corporation

Het bedrijf heeft als een van de weinige in de sector een waanzinnige dividendhistorie. Het wordt al 48 jaar achter elkaar verhoogd, waarbij de laatste jaren de groei wat achterblijft. De voorwaartse koers winst verhouding bedraagt slechts 13. Door de milde waardering is het dividendrendement met 4,3% hoog. In tegenstelling tot grote sectorgenoot en wishlist aandeel Nike waren de laatste resultaten helemaal niet slecht. Het gaf mij het vertrouwen om een eerste positie in VF Corporation in te nemen. Dividendgroei topaandeel en sectorgenoot Nike zat ook heel dicht tegen een koop aan, maar het aandeel blijft boven mijn koopprijs.

Dividendhistorie van VF Corporation

Op 23 mei kocht ik 12 aandelen VF Corporation (ticker: VFC) voor $46 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 18,93 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Op de korte termijn heeft het bedrijf last van geopolitieke spanningen, logistieke uitdagingen en angst voor een recessie. Het lange termijn perspectief blijft dankzij schaalvoordelen en sterke merken goed.

Record aan dividendinkomsten

In deze maandupdate hebben niet minder dan 18 posities dividend uitgekeerd. Bij elkaar kwam er EUR 364 binnen. Een groei van 106% ten opzichte van vorig jaar. En bovenal een dik record. Dat is zo’n EUR 12 per dag!

Danone€ 67,66
Bristol-Myers Squibb€ 60,50
Muenchener Rueck€ 40,49
BE Semiconductor€ 33,30
Arkema€ 31,39
AbbVie€ 22,66
Thales€ 20,51
Volkswagen€ 16,70
Orkla€ 14,76
ASML€ 9,43
Texas Instruments€ 9,24
Thule€ 8,76
Air Products & Chemicals€ 7,82
Welltower€ 5,68
Wolters Kluwer€ 5,25
NT Emerging Markets€ 3,88
Assa Abloy€ 3,49
Abbott Laboratories€ 2,27

De positie in Danone werd wat gesnoeid en AT&T ging er zelfs helemaal uit. AbbVie, Air Products, Bristol-Myers, Texas Instruments werden bijgekocht en bedrijven als Muenchener Rueck, BESI, Thales en ASML toegevoegd. Bij elkaar een fraaie lijst aan dividendbetalers. Bedrijven onderaan de lijst zoals Wolters Kluwer, Assa Abloy en Abbott zou ik graag nog bij willen kopen.

Dividendgroei

Deze maand waren er zeven bedrijven die het dividend besloten te verhogen. Een wijs besluit. Het gewogen gemiddelde bedroeg 7%, precies gelijk aan mijn doelstelling. Hierdoor steeg mijn jaarlijkse dividendinkomen met EUR 17. Om dezelfde inkomsten uit een nieuwe aankoop te behalen had ik EUR 573 moeten inleggen. Nu nul euro.

BedrijfVerhogingImpactEquivalent
Baxter International3,6%€0,31€10,35
Barrick Gold100,0%€4,66€155,19
Shell4,2%€6,44€214,68
Microchip9,1%€0,27€8,92
Curtiss-Wright5,6%€0,23€7,76
Union Pacific10,2%€1,40€46,56
Medtronic7,9%€3,88€129,33
Totaal7,2%€ 17,18€ 572,78

De 4% verhoging van Shell oogt klein, maar had wel de grootste impact. De verhogingen van Baxter en Curtiss-Wright vielen tegen. Al maakt de forse eigen aandelen inkoop van Curtiss-Wright veel goed. Kroonjuwelen Union Pacific en Medtronic hadden fraaie dividendverhogingen in petto, terwijl Microchip blijft verbazen. Het dividend wordt niet jaarlijks maar ieder kwartaal met forse stappen verhoogd.

Slotsom: een leerbeer

Met de beurs in een officiële berenmarkt daalt de waarde van mijn portefeuille in rap tempo. Toen ik net begon met beleggen vond ik een daling van EUR 100 al niet leuk. Momenteel zitten er dagen tussen met EUR 2.500 per dag aan papieren verlies. Ik merk dat het me weinig doet. Sterker, ik vind het een erg interessante periode. Er is veel onzekerheid en daardoor ontstaan kansen. Ik wil leren die kansen te herkennen. Naast het raadplegen van bronnen gaat dat ook door ervaringen. Meer kilometers op de teller helpen. En door te blijven gaan met experimenteren. Een eventueel minder resultaat neem ik graag voor lief. Het lange termijn doel, meer financiële vrijheid, blijft fier overeind.

Artikel rating

Gemiddelde rating 4.8 / 5. Aantal: 8

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

9 gedachten over “Literatuuronderzoek – maandupdate mei 2022

 1. Bedankt voor weer een goed te lezen maandupdate. Ik herken echt een aantal punten die je noemt.

  Zelf heb ik mijn positie in LEG Immobilien verdubbeld om dezelfde reden als je noemt bij Vonovia.

  De hoge rode cijfers per dag herken ik ook. Samen met het gevoel dat dit ik me hier geen zorgen over maak.

  Waar het vorig jaar altijd erg lastig was om een aandeel te vinden waarvan ik de waardering aantrekkelijk was, is het nu een walhalla aan aantrekkelijk geprijsde aandelen.

  En gefeliciteerd met je dividendrecord natuurlijk!

  1. Bedankt Mooi Dividend!

   Interessant dat we dezelfde motieven hebben. Van tevoren had ik niet gedacht om vastgoed bij te kopen tijdens een daling. Toch heb ik naast Vonovia in mei ook Castellum in juni bijgekocht. Ook veel aandelen die al lang op mijn wishlist stonden komen eindelijk binnen bereik.

   Groet, DKK

 2. Een mooie dividendmaand zo te zien. Het gaat hier ook soms met een paar duizend euro per dag op en neer. Er lijkt geen peil op te trekken, dus negeer ik het maar een beetje. Het zou mooi zijn als de bodem nu is geweest, dan kan het van daaraf weer omhoog.
  Leuk trouwens, die pagina met al die bronnen, daar ga ik eens doorheen kijken.

  1. Juni blijkt zelfs een nog mooiere maand met weer een nieuw record. Wat mij betreft mag de beurs nog flink dalen. De komende 15+ jaren ben ik van plan om bij te blijven kopen en dat doe ik liever op lage prijzen :).

   Als je nog tips hebt voor bronnen hoor ik het graag via het forum!

 3. Eens over de bronnen pagina, dat is nog eens handige informatie met name de dividend increases!

  Mooi post ook weer die ik met veel plezier heb gelezen. Ik zit ook naar Vonovia te kijken, maar hoe regel jij de duitse dividend belasting? Vraag je dat zelf handmatig terug?

 4. Dankje, Mr. Robot

  Omdat het keuzedividend wordt betaald uit de aandelenreserve wordt er geen dividendbelasting geheven. Er blijft natuurlijk een restant over en dat kan je terugvragen. Tot op heden heb ik dat niet gedaan, maar wellicht wel in de toekomst. Je hebt 3 jaar de tijd, dus je kunt het opsparen en er even voor gaan zitten.

  1. Bedankt voor je antwoord maar ik begrijp het nog niet helemaal. Ik zit zelf bij Degiro, dus volgens mij wordt er de standaard 26% geheven waarvan je dan nog 15% zelf kan terugvragen. Althans dat ik dacht dat het zo werkte…

   1. Ah, dat klopt. Daarom zit ik niet bij Degiro met Franse aandelen (12,8% dividendbelasting), Shell en Unilever (DRIP) en aandelen met een keuzedividend. Naast Vonovia is dat bijvoorbeeld ook NN Group. ABN AMRO handelt het herbeleggen automatisch af kiest.

    In mijn post heb ik een plaatje toegevoegd van de afhandeling bij Vonovia. Het keuzedividend heeft een waarde van 20 * EUR 1,66 (het bruto dividend) = EUR 33,20. In plaats van een uitkering dat onderhevig is aan 26,38% dividendbelasting, ontvang ik 20 x een recht op nieuw uitgegeven aandelen. Op de conversiedatum had ik aan 19,3 rechten voldoende voor 1 aandeel. Net genoeg! De aankoopprijs was dus EUR 32,04.

    Door de nieuw uit te geven aandelen treed er verwatering op. In het geval van NN Group worden er daarom extra eigen aandelen ingekocht. Dit scheelt dus dividendbelasting!

    Zie ook: https://www.abnamro.nl/nl/prive/beleggen/drip.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *