Maandupdate januari 2021

Maandupdate januari 2021

Inmiddels begint het thuisleven mijn neusgaten uit te komen. We hebben een prachtig huis maar niet om als een kanarie in opgesloten te zitten. Een vervelend neveneffect is dat de weegschaal mijn dividendmeter achterna begint te gaan. Daarom ben ik begonnen met hardlopen, fietsen en iedere dag een wandeling van minimaal twintig minuten. Ook hebben we een mooie strand/duinwandeling gemaakt en van het ene dagje sneeuw genoten. Ons konijn heeft de koudste dag in de afgelopen twee jaar helaas niet overleefd. Hij heeft een staatsbegrafenis compleet met kist en krans gekregen. Moge hij rusten in vrede. Gelukkig gaan de scholen maandag open. Nu maar bidden dan niemand in een van de drie klassen het virus oploopt. Op financieel gebied was het een rustige maand.

Hypotheekupdate

Vorige maand had ik de verzekeraar van onze spaarhypotheek gevraagd hoeveel we nog konden bijstorten op de polis. Dat bleek toch nog EUR 4.000 te zijn. Dat is meer dan ik zelf had berekend. Omdat het overlijdensrisico in de premie is verwerkt zijn het ingewikkelde sommen. Helaas zat er geen onderbouwing bij. Alleen de situatie na bijstorten wordt weergegeven in het overzicht van de verzekeraar.

Aangezien we het rentetarief van 5,15% nog ruim 7 jaar vast hebben staan is bijstorten een interessante optie. Mogelijk gaan we een deel van de belastingteruggave hiervoor gebruiken. Die zal dit jaar extra hoog uitvallen vanwege de aftrekposten behorend bij de aanschaf van onze nieuwe woning. Een aanvullende optie is het eruit slopen van de (dure) overlijdensrisicopremie. Ik moet er nog even op puzzelen.

Portefeuille update

In januari heb ik twee posities verkocht en twee nieuwe geopend. Daarnaast is de automatische maandelijkse bijkoop van Northern Trust World ESG uitgevoerd. Van een van de twee nieuwe aankopen ben ik nog bezig met een aparte post. Het is een aankoop die ik eigenlijk maar schoorvoetend bekend wil maken. Kun je raden wat ik heb gekocht?

Op 21 december verkocht ik 5 aandelen Albemarle (ALB) voor $138 per stuk. Uiteraard stegen de aandelen daarna vrolijk verder. Op 21 januari verkocht ik de overige 5 aandelen voor $178 per stuk. De 10 aandelen had ik vijf kwartalen ervoor gekocht voor $63 per stuk. De winst bedroeg circa 130% en daar ben ik best tevreden mee.

Koersontwikkeling Albemarle en verkoopmomenten

Door de groei in draadloze apparaten en elektrische voertuigen ben ik nog steeds enthousiast over lithium producenten. De waardering van Albemarle is echter wel erg ver vooruit gelopen. Mogelijk stap ik op een lager niveau weer in deze dividendaristocraat. Maar het bespelen van dit interessante thema kan ook met andere aandelen. Aan ideeën heb ik nooit een gebrek.

Verkocht: Galapagos

Op 27 januari verkocht ik mijn 4 aandelen Galapagos (GLPG) voor EUR 92 per stuk. Het was een speculatieve aankoop in mijn BUX account en is geen succes gebleken. Ik kocht de aandelen namelijk afgelopen zomer voor EUR 113 per stuk. Het verlies bedraagt 19% en daar ben ik best ontevreden mee.

Destijds was de biotechnoloog meer dan gehalveerd terwijl er nog kans was op flink herstel. Het in de EU en Japan goedgekeurde reumamedicijn filgotinib zat in de VS in de laatste testfase. Op basis van de informatie die ik destijds had leek de kans op goedkeuring groot. Bij een afwijzing had ik een daling verwacht tot circa EUR 80. Op dat niveau is de beurswaarde gelijk aan de gigantische kaspositie van Galapagos. De pijplijn met andere potentiele medicijnen wordt dan dus op nihil gewaardeerd.

Het neerwaarts risico leek mij relatief beperkt en het opwaarts potentieel groot. Helaas is het slechtste scenario uitgekomen. Aangezien het nog lang duurt voordat de pijplijn een nieuw commercieel succes voortbrengt verwacht ik niet veel van het aandeel. Daarom heb ik besloten om na een kleine stijging te verkopen en het geld anders in te zetten.

Gekocht: Castellum AB

De maandelijkse aankoop kreeg een interessante bestemming. Ik kocht 25 aandelen van het Zweedse vastgoedbedrijf Castellum (CAST) en schreef er een dividend aandeel van de maand artikel over. Ik ben erg verheugd met deze aankoop. Duurzaamheid staat bij Castellum centraal en ik heb veel vertrouwen in de economische vooruitzichten van Scandinavië. Met de aanschaf heb ik de spreiding in mijn portefeuille ook kunnen verbeteren. Zowel in sector, regio, valuta als bedrijfsgrootte. Hopelijk volgt er nog een dip waarop ik mijn positie kan uitbreiden.

Koerswijziging en doelen

De aankoop luidt ook een lichte koerswijziging in. Dit jaar wil ik nog meer aandacht besteden aan lange termijn groei, duurzaamheid en spreiding over regio’s, sectoren en marktkapitalisaties. Ik verwacht meer bedrijven op te nemen met lagere dividenduitkeringen en hogere groeiverwachtingen. Mogelijk neem ik zelfs afscheid van een of twee hoog dividend aandelen.

Met name over AT&T (T) voel ik mij niet comfortabel. Het is nog niet zo erg als bij bedrijven als International Paper, Xerox en PPL waar het gewoon wachten is op een dividend cut. GlaxoSmithKline stond ook op die lijst, maar kondigde afgelopen woensdag zelf al een onbekende dividendverlaging aan. AT&T heeft echter veel schuld en een matig management. De rente hoeft niet eens omhoog om dit bedrijf in problemen te brengen. Ook een lagere credit rating wordt al vervelend. Bij een flinke koerssprong krijgt T een trap. Verizon lijkt een logisch alternatief. Het dividendrendement bedraagt momenteel 4,5% en is beslist veilig. Persoonlijk verwacht ik verder niet veel van dit aandeel. Het is daarmee een perfecte kandidaat om te kopen voor mijn overbruggingspensioen.

Vanwege deze koerswijziging heb ik een ogenschijnlijk minder ambitieus doel dit jaar. Ik wil proberen om EUR 1.200 aan jaarlijkse voorwaartse dividendinkomsten te behalen. Dat is een groei van EUR 200 ten opzichte van vorig jaar. Normaliter is dat met een maandelijkse aankoop van EUR 500 en een gemiddeld dividendrendement van 3,3% geen probleem. Als het gemiddelde dividendrendement bij aanschaf 1,7% is dan hebben we maandelijkse echter EUR 1.000 nodig. Dat is beslist wel uitdagend.

Als ik mijn analyses op orde heb dan verwacht ik een aantal bedrijven toe te kunnen voegen die het dividend met 10% per jaar kunnen laten groeien. Een ander verbeterpunt is kasmanagement. Ik merk dat mijn maandelijkse aankopen minder goed presteren dan de extra aankopen die ik af en toe doe. Op zich is dat niet raar. Je spreekt je oorlogskas pas aan als je een buitenkans ziet. De mentale truc wordt om ook de maandelijkse inleg als oorlogskas te behandelen. Het is deze maand niet gelukt :).

Dividendinkomsten

Vijf Zeven bedrijven maakten een deel van hun winst over waarvoor een klein woord van dank op zijn plaats is: bedankt.

Broadcom€ 4,99
Albemarle€ 2,65
Eastman Chemical€ 5,78
Illinois Tool Works€ 2,41
Taiwan Semiconductor€ 2,91
Medtronic€ 4,31
Monolithic Power Systems€ 0,70
Dividenduitkeringen in januari 2021

Opgeteld heb ik niet minder dan EUR 18,74 EUR 23,75 mogen bijschrijven. Dat is een krimp van 4% groei van 22% ten opzichte van vorig jaar. Ik moest echt even kijken of ik niets vergeten was.

UPDATE: Uiteraard heb ik een dividenduitkering over het hoofd gezien. Twee zelfs. Op 18 januari betaalden Medtronic en Monolithic Power System uit. De krimp maakt plaats voor een bescheiden stijging.

Ten opzichte van vorig jaar ontbreken Cisco en Disney. Daarnaast vertaald de lagere dollar zich in lagere dividendinkomsten. Om het nog erger te maken heb ik de afgelopen maand Albermarle verkocht. Aan de andere kant heb ik met Broadcom een hele mooie toevoeging. En de januari aandelen hebben het afgelopen jaar mooie dividendverhogingen gerealiseerd. NB: bij het selecteren van aandelen kijk ik niet naar de uitbetaalmaand.

Dividendgroei

Drie bedrijven verhoogden het dividend. Intel deed exact wat ik ervan had verwacht. Namelijk een dividendverhoging van 5% net als vorig jaar. Castellum heb ik gekocht op de dag van de aankondiging. Strikt genomen dus erna, maar ik neem ‘m graag mee in dit overzicht. LVMH repareerde de dividendverlaging van vorig jaar. Vanwege de dividendbelasting wil ik dit kroonjuweel graag overhevelen naar mijn ABN AMRO rekening in combinatie met een bijkoop. Helaas is de koers de laatste maanden opgelopen. Hoewel LVMH nog steeds koopwaardig is, met name in Azië zijn ze dol op westerse luxe, hoop ik op een mooie dip.

BedrijfVerhogingImpactEquivalent
Intel Corportation5,3%€1,05€35,00
Castellum AB6,2%€0,99€33,04
LVMH25,0%€2,40€80,00
Totaal9,76%€4,44€148,04
Dividendverhogingen januari 2021

Mijn jaarlijkse dividendinkomsten stegen door deze verhogingen met EUR 4,44. Het gewogen gemiddelde is met 9,8% hoog. Om dezelfde verhoging te behalen door middel van aankopen had ik EUR 148 moeten inleggen. Nu nul euro.

Uitgelicht: Texas Instruments

Iedere maand loop ik een paar aandelen uit mijn portefeuille naam. Nu viel mijn oog op de koersontwikkeling van kroonjuweel Texas Instruments. Van het onderstaande plaatje wordt ik dus heel blij. De nauwe bandbreedte waarin deze dividendtopper stijgt is indrukwekkend. Het dividend steeg vorig jaar weer met 13%. Wat een machine.

Voor wie het aandeel nog niet heeft: zet hem permanent op uw watchlist. Als u meer wilt weten over dit aandeel dan verwijs ik naar een eerdere post.

Uitgelicht: Basis materialen sector

In hetzelfde bericht heb ik de motivatie achter de koop van winnaar Albemarle toegelicht. Ik lees ook terug dat ik toen al graag een derde basis materialen aandeel wilde toevoegen. Dat is nog steeds niet gebeurd. Sterker, met de verkoop van Albemarle heb ik alleen Eastman Chemical nog in portefeuille. Dat is trouwens ook een uitstekend aandeel voor dividendbeleggers.

Ik baal nog steeds dat ik Linde niet kocht toen ik er een dividend aandeel van de maand over schreef. Onlangs verhoogde deze topper het dividend weer met 10%. In dezelfde maand verkocht ik wel met succes een put op AMG. Rationeel gezien kan ik vanwege de winst op AMG de hogere instapprijs van Linde best verantwoorden. Toch voelt dat anders. Herkenbaar?

Als na de pandemie de economie weer gaat draaien ontstaat er meer vraag naar producten. Ik ben daarom positief over grondstoffen en de bedrijven die deze verwerken tot halffabrikaten. De bedrijven die eindproducten leveren zijn al behoorlijk duur geworden. Maar iets meer terug in de keten zijn er in mijn ogen nog ondergewaardeerde parels te vinden. In deze cyclische sector volg ik DSM, International Flavors & Fragrances, Ecolab, Sherwin-Williams, PPG, AkzoNobel, H.B. Fuller, Air Products & Chemicals, Arkema en Air Liquide. De aandelen die ik niet meer volg zijn veelal hoogdividenders zoals BASF, Solvay, LyondellBasell en Dow.

Slotsom: stilte voor de sneeuwstorm

Januari was op financieel gebied een kalme maand. De dividendinkomsten waren opvallend laag. Gelukkig stonden daar een paar mooie verhogingen tegenover. En ik kan alvast verklappen dat in de komende maand de eerste vijf (!) verhogingen al binnen zijn. Met de transacties voeg ik EUR 6 (na belastingen) toe aan onze jaarlijkse dividendinkomsten. Ik kijk uit naar het heropenen van de scholen en nog meer naar het werken op kantoor. Blijf gezond!

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

5 gedachten over “Maandupdate januari 2021

    1. Bedankt Mr. groeigeld.

      Wellicht ben ik te conservatief. Aard van het beestje. Ik ben nog sommen aan het maken qua verwachte dividendgroei. Met de aankopen dit jaar wil ik die in ieder geval omhoog krijgen. Het doel van de doelstelling 🙂 is om mij minder te focussen op huidig dividendrendement en meer op groei. En juist de hoogdividenders komen het eerst in aanmerking voor verkoop. Als ik AT&T verkoop gaat de dividendmeter echt flink omlaag. Je zult het zelf herkennen met Shell en financials.

      Waar ik geen rekening mee heb gehouden in mijn doelstelling is het inzetten van mijn kasreserve. Vandaag kocht ik 20 aandelen Unilever van die pot. Daarmee schiet de dividendmeter flink omhoog. En een mooi voorbeeld dat ik mij beter aan mijn eigen doelstellingen moet houden. Want met een yield van 3,8% schiet het natuurlijk niet op. Qua beperken van de toekomstige dividendinkomsten dan 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *