Maandupdate februari 2020

Maandupdate februari 2020

Een boeiende en hele drukke maand. Net als in januari hebben we een paar dagen voorjaarsvakantie gevierd in een vakantiehuisje. Fijn hoor! In februari heb ik samen met Pollie de Dutch Dividend Bloggers serie weer nieuw leven ingeblazen. Deze maand heb ik tevens een nieuwe crowdfunding investering gedaan. De Dividend Portefeuille heeft veel meegemaakt, maar is inmiddels weer helemaal bijgewerkt. De laatste week is de beurs volledig in de ban van het corona virus. In deze update heb ik voor het eerst een marktbeeld opgenomen. Het Dividendaandeel van de Maand is Bristol-Myers Squibb. Een pareltje wat mij betreft. Als laatste heb ik een Watchlist pagina opgenomen. Die zal steeds meer worden uitgebreid (tip!).

Even er tussenuit in de voorjaarsvakantie in een fijn huisje

Portefeuille update

Met niet minder dan zeven aankopen gaat februari 2020 de boeken in als een dynamische maand. Ook mijn portefeuille heeft een flinke verkoudheid opgelopen. Nu ik de schade heb opgenomen zie ik dat de papieren winst is gedaald van 16,9% naar 8,1%. De waarde van mijn portefeuille is echter gewoon gestegen naar bijna 17k. Nou ja, gewoon. Om gebruik te maken van het bloedbad heb ik 2k extra ingezet. Dat geld kwam uit een van onze spaarpotten, namelijk de reservering voor de vervanging van onze auto. Is dat erg? Wat mij betreft niet. Ik ben geen enorme autoliefhebber en we kunnen prima wat langer doorrijden of een minder luxe vervanger uitkiezen. Of de spaarpot weer aanvullen. Genoeg opties. Wat hebben we precies gekocht?

Behalve een uitgebreide analyse in het Dividendaandeel van de Maand heb ik geen tijd gehad om de andere bedrijven goed toe te lichten. Op mijn Watchlist staan korte notities. Nationale Nederlanden volgt nog.

De dividendportefeuille is weer up-to-date

Verder kocht ik voor mijn eigen goud- en zilvermijnen ETF, de Small Capitalist Mining Co, twee aandelen. De Grey Mining (DEG) is een goudzoeker uit Australië en is een speculatieve belegging. Daarnaast een verdubbeling van mijn positie in het hard gedaalde First Majestic Silver (AG). Ik blijf goud en zilver goed volgen, ik verwacht dat mijners sterk gaan stijgen zodra de centrale banken noodgedwongen meer gaan stimuleren.

Als laatste heb ik via crowdfunding geïnvesteerd in bio-zuivel. Alles bij elkaar hebben we EUR 2.787 aan kapitaal voor ons aan het werk gezet. Hierdoor nemen onze jaarlijkse passieve inkomsten toe met EUR 105,27.

Dividendinkomsten

Vier bedrijven waren zo vriendelijk om dividend aan mij uit te keren:

 • A.O. Smith: EUR 2,26
 • AbbVie: EUR 12,02
 • Simon Property: EUR 9,96
 • Texas Instruments: EUR 2,80

Opgeteld heb ik EUR 27,04 aan dividend mogen ontvangen, waarvoor veel dank. Vorig jaar had ik nog nul bedrijven in portefeuille die in februari dividend uitkeren. Nu ik mijn aankopen van deze maand bekijk zie ik dat Bristol-Myers Squibb ook in deze maand uitbetaald. Samen met de uitbreiding in Texas Instruments krijgt het dividend voor februari een mooie impuls.

Dividendgroei

Liefst zeven bedrijven verhoogden het dividend:

 • ING Groep: +1,5%
 • Ahold Delhaize: +8,6%
 • Barrick Gold: +40%
 • Cisco Systems: +2,9%
 • 3M: +2,1%
 • Groupe SEB: +6,1%
 • Albemarle: +4,8%

Vorig jaar bedroeg de inflatie 2,6% (consumentenprijsindex). Met een gewogen gemiddelde verhoging van 4,0% zit ik daar ruim boven. 3M en Cisco vallen wel wat tegen eerlijk gezegd. Bij 3M is dat mijns inziens tijdelijk, Cisco moet ik nader onderzoeken. Mijn jaarlijkse dividendinkomsten zijn met EUR 3,80 gestegen. Om dezelfde verhoging te realiseren had ik EUR 118,75 aan vers kapitaal in moeten leggen. De dividendgroei van vorig jaar zal ik niet gaan halen, maar ik verwacht toch nog wel een aantal mooie verhogingen.

Marktbeeld

Vooruit kijkend komen er spannende weken aan. Het corona virus zorgt voor grote economische schade. Als winkels sluiten en toerisme daalt loopt de consumptie sterk terug. In Hong Kong lossen ze dat op door aan iedere volwassene gratis HK$10.000 uit te delen. Een paardenmiddel. Daarnaast daalt de productie doordat fabrieken sluiten en de leveringsketen gaat haperen. Dat gaan we ook in Europa merken. Ik verwacht dat Duitsland, Italië en misschien ook Frankrijk tijdelijk met krimp te maken gaan krijgen. Deze terugval kan echter goed worden gemaakt door een inhaalslag. In China worden de eerste schepen alweer volgeladen. Ik verwacht meer stimulatie van overheden, een dalende rente en kwantitatieve verruiming. Hopelijk nemen overheden die rol over door begrotingsregels te verruimen. Vrijdagavond in het laatste uur zagen we wat herstel op het FED praatje van Powell. Een eerste teken dat er wordt ingegrepen. Als we deze weken zijwaarts bewegen of herstellen dan blijft de stieren markt intact.

Dan de andere kant op. De V.S. heeft een enorme schuldenberg. Het is daar ook normaal om met geleend geld te beleggen. Bij kleine correcties gaat dat goed. Bij stevigere correcties zoals deze niet. Veel beleggers hebben net als ik goud en zilver als verzekering. Als er angst in de markt kruipt neemt de vraag naar goud toe. De laatste twee dagen zagen we juist dat goud- en zilvermijnen ook hard daalden. Dat lijkt vreemd. Ik vermoed dat veel beleggers in de problemen zijn gekomen en daarom winstgevende posities, zoals goud- en zilver, hebben moeten verkopen. Ze maken zogezegd gebruik van de verzekering. Dan is het echt mis. Er moet ontzettend veel geld in rook zijn opgegaan en dat geeft een enorm probleem. Dat geld kan immers niet meer in de beurs worden gestoken, dus waar moet de stijging dan vandaan komen? Extra kwantitatieve verruiming is nu onvermijdelijk geworden. De vraag is of het voldoende gaat zijn. Als we verder blijven dalen dan komen we in een beren markt, vermoedelijk voor langere tijd.

Wat te doen? Afgelopen vrijdag besloot ik om extra gas te geven. Omdat de hele markt naar beneden duikelt komen kwaliteitsaandelen die normaal te duur zijn in beeld. Het is verleidelijk om aandelen met een (zeer) hoog dividend te kopen. Bedenk wel dat er in een recessie winstdalingen ontstaan en het dividend dan als eerste bij die bedrijven zal worden ingekort. Ook luchtvaart, hotels, auto’s, etc laten we even links liggen. Ik kijk naar sterke defensieve bedrijven met weinig schuld, een groeiend of zelfs geen dividend en bij voorkeur minder afhankelijkheid van China. Ik denk aan sectoren zoals supermarkten, voedsel & dranken, gezondheidszorg, maar ook technologie. En aandelen die je altijd al wilde toevoegen maar steeds te duur waren.

Slotsom: het draait om passieve inkomsten

De waarde van de dividendportefeuille mag dan flink gedaald zijn, de passieve inkomsten doen dat niet. Sterker, de passieve inkomstenmeter is gestegen met EUR 109,07. Een stijging van maar liefst 21%. Nu is de bijdrage van dividendverhogingen nog klein, maar de impact zal steeds groter worden. Het is belangrijk om bij dalende beurzen het doel in gedachte te houden. In ons geval het creëren van een passieve inkomstenstroom. Als er gelegenheid is om dat in de aanbieding te doen dan geven we extra gas en anders blijven we gewoon onze reguliere inleg doen. Allebei goed.

De passieve inkomsten meter telt de dividend- en rente inkomsten uit onze investeringen op

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

3 gedachten over “Maandupdate februari 2020

 1. Zo, dat is nog eens gas geven, mooie aankopen! Afgelopen vrijdag heb ik ook wat extra bijgekocht. Ik wilde eigenlijk iedere week wat extra inleggen als de beurzen blijven dalen. “Helaas” zijn we afgelopen dagen alweer met procenten per dag aan het stijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *