Financia Nervosa – maandupdate maart 2022

Financia Nervosa – maandupdate maart 2022

Wederom een ultralate maandupdate. Privé is het erg druk momenteel, waardoor er weinig tijd overblijft voor een fatsoenlijke post. Financiële markten staan volledig in het teken van de oorlog, inflatie en oplopende rente. De actieve particuliere belegger zit vooral met veel vragen. In Maart heb ik een knoopje doorgehakt inzake de spaarhypotheek, een wisseling in de portefeuille doorgevoerd, een bijkoop gedaan en een nieuw bedrijf toegevoegd.

Net als in de vorige maandupdate start ik met het delen van een watchlist met interessante bedrijven. De longlist wordt nog altijd uitgebreid. In de financiële sector kijk ik naar verzekeraars, kredietbeoordelaars, betalingsverwerkers, assetmanagers en beurzen. Banken ontbreken volledig.

Mastercard
Deze Amerikaanse betalingsverwerker vormt samen met Visa een duopolie. Mastercard profiteert van digitalisering van het betalingsverkeer en kent sterke netwerkeffecten. Dankzij de hoge marges en sterke groei gaat het dividend ieder jaar met grote sprongen omhoog.
Moody\\\'s
Dit Amerikaanse credit ratingbureau vormt een duopolie met Standard & Poor en heeft ook een sterke analyse dienstverlening. Cruciale bron voor investeerders en kredietverstrekkers, fraaie groei, hoge marges en een sterke balans. Het dividend wordt al 12 jaar verhoogd met gemiddeld 17%. Onlangs kwam er weer 13% bij. (opname: februari 2022)
FactSet Research Systems
Deze Amerikaanse aanbieder van financiële informatie geldt als de uitdager van het veel grotere Bloomberg en Refinitiv. Factset laat al jaren fraaie groeicijfers zien en verhoogd al 23 jaar het dividend, in 2022 met 9%. De waardering is riant waardoor er geduld nodig is om in te stappen. (opgenomen: mei 2020)
The Progressive Corporation
Deze Amerikaanse autoverzekeraar is onterecht een minder bekende naam. Dankzij inzet van slimme technologie, AI en een lage kostenstructuur biedt Progressive scherpe premies waardoor het marktaandeel stijgt. Het dividend is zonder meer veilig en groeiend. (opname: oktober 2021)
Euronext
De grootste beursexploitant van Europa verdient aan noteringen, transacties, afhandeling en verkoop van live data. Euronext kan extra profiteren in tijden van paniek op de beurs. Door de overname van Borsa Italiana is de schuld opgelopen. Dankzij de sterke kasstroom en synergiekansen is dat geen probleem.
China Life Insurance Company
De grootste levensverzekeraar van China is voor 70% in bezit van de staat. Sinds de liberalisering van de verzekeringsmarkt in 2007 is de concurrentie moordend. China is met slechts 2% van het BNP onderverzekerd, terwijl de bevolking en welvaart snel zorgen voor een langdurige groeimarkt. In mijn ogen is het aandeel China Life goedkoop en het dividendrendement aantrekkelijk. (opgenomen: mei 2020)

Spaarhypotheek bijgestort

Nu de rente snel stijgt wordt het omzetten naar een andere vorm onaantrekkelijker. Vorige maand besloot ik om de spaarhypotheek tenminste tot het einde van de rentevast periode in 2026 te houden. Als de rente dan hoog is zet ik hem voort en als de rente laag is kan ik hem omzetten in een aflossingsvrije hypotheek. De olifant in de kamer is de hypotheekrenteaftrek. Mocht die snel verdwijnen dan wijzigen de plannen mogelijk.

Deze maand hebben we EUR 3.000 bijgestort in de spaarhypotheek verzekering. Tot het einde van de rentevast periode in 2028 ontvangen we 5,15% rente. Meer bijstorten kan helaas niet vanwege de bandbreedte eis. Toen ik de hypotheek afsloot heb ik direct een hoge storting ingebracht om direct te profiteren van de hoge rente en hypotheekrenteaftrek. Door deze zogenaamde hoog/laag constructie was er nog maar beperkt ruimte om bij te storten. De benodigde spaarinleg is afgenomen met EUR 24,44 per maand of EUR 293,28 per jaar. Super! Om dat in perspectief te plaatsen: voor EUR 293,28 aan dividendinkomsten is een bedrag van EUR 9,776 nodig met een netto dividendrendement van 3%. Met de storting is de verhouding tussen de openstaande hypotheek en de marktwaarde weer iets afgenomen.

Vorig jaar heb ik met beide andere lening delen rentemiddeling toegepast. Achteraf lijkt dat op een zeer gunstig moment. De rentes van 1,24% op 10 jaar aflossingsvrij en 1,38% op 20 jaar annuïtair zijn inmiddels uit zicht. Vanwege de aftrekbare boete hebben we dit jaar ook een opvallend hoge belastingteruggave. Daarbij nog een flinke bonus van de werkgever en de inmiddels leeggeroofde oorlogskas wordt binnenkort weer fors gespekt. Dit vooruitzicht hielp ook mee om in de spaarhypotheek bij te storten.

Nederlandse bank ING Group eruit…

ING Group

Mijn positie in ING had ik met een flinke veiligheidsmarge opgebouwd. De Nederlandse bank geldt als voorloper op het gebied van digitalisering en genereert een sterke cashflow. Door negatieve nieuwsberichten lag het aandeel meermaals onder druk. Ik was tevreden met de bijdrage van ING in mijn portefeuille. Op sommige rode dagen steeg ING (en andersom) en zorgde zo voor enige balans. Voor grondstoffen geldt iets soortgelijks, een van de redenen waarom ik overwogen ben in de basismaterialen sector.

Afgelopen jaar begon ik steeds meer aversie tegen banken te ontwikkelen. De hefboomwerking zorgt voor grote risico’s, de concurrentie vanuit fintech neemt alleen maar toe en er zijn voortdurend akkefietjes. Grote lening aan de verkeerde klant, fraudegevallen, bonusbeleid. Negatieve PR is een zekerheidje. Of het terecht is maakt eigenlijk niet eens uit. Noodgedwongen zijn de investeringen in compliancy enorm.

Om van de aandelen af te komen heb ik iedere maand calls geschreven op ING. De ontvangen premies waren erg klein. Eerst op EUR 10, toen op EUR 11 tot EUR 13 in december. Bij expiratie bleef de koers steeds weer onder de uitoefenprijs. De blootstelling aan Rusland was het laatste zetje. Uiteindelijk heb ik op 1 maart verkocht en dankzij het fraaie dividend en de forse koersstijging vele honderden euro’s aan winst gerealiseerd. Indien u bij ING werkt, hartelijk dank!

… Duitse herverzekeraar Münchener Rück erin

Muenchener Rueck

Muenchener Rueckversicherungs-Gesellschaft AG is een enorme Duitse herverzekeraar en daarmee een mooie aanvulling op mijn posities in NN Group (leven) en ASR (schade). Verzekeraars dekken grote risico’s af door zelf een verzekering af te sluiten bij partijen als Münchener Rück. Zij dekken grote schades door natuurrampen en menselijk falen in bijvoorbeeld lucht- en zeevaart. Bij orkanen en aardbevingen keren herverzekeraars enorme bedragen uit. Naast de kapitaalpositie koelt vaak ook de beurskoers af. Dat zijn interessante instapmomenten. Uiteindelijk worden risico’s doorberekend in de premies. Herverzekeraars hebben dankzij hun speciale positie veel prijszettingsmacht.

Münchener Rück heeft verschillende inkomstenbronnen. De hoofdmoot bestaat uit premie-inkomsten uit herverzekeringscontracten. Daarnaast heeft het bedrijf een reguliere verzekeringstak. Het verzamelde kapitaal staat niet stil. De enorme kapitaalpositie genereert extra inkomsten. Münchener Rück loopt voorop in schademodellen en bied ook data analyse oplossingen aan klanten. Daaruit haalt het bedrijf ook steeds meer inkomsten en geeft het bedrijf mijns inziens een voordeel tegenover concurrenten als Hannover RE en Swiss RE.

Dankzij de royale kapitaalpositie, ruim 2x hoger dan vereist, kan het bedrijf ook in slechte jaren het dividend blijven uitkeren. In de dividendhistorie zijn de rampjaren 2011 (tsunami), 2017 (orkanen harvey, irma, maria) en 2020 (corona) er eenvoudig uit te halen. Het dividend wordt dan niet verlaagd, maar stabiel gehouden. De complete dividendhistorie heb ik niet gevonden. Maar Münchener Rück heeft al sinds 1970 het dividend niet verlaagd. Het is daarmee een absolute Europese koning op dividendgebied.

Op 7 maart kocht ik 5 aandelen voor EUR 210 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 40,49 per jaar toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Bij de volgende (niet nucleaire) ramp is dit een bedrijf om in de gaten te houden voor een stabiel dividendinkomen.

Tecan gekocht, een Zwitserse robijn

Vorig jaar startte ik een positie in Thermo Fisher Scientific. Dit Amerikaanse topbedrijf is actief in life sciences, analytische instrumenten, speciale diagnostiek en laboratorium producten. Destijds overwoog ik ook Europese sectorgenoten Sartorius Stedim Biotech en Tecan Group. Ook Danaher, Illumina, IDEXX, Icon PLC, Waters Corp en Agilent zijn sterke bedrijven in onderzoek en diagnostiek. Samen met halfgeleiders en in minder mate speciaalchemie, industrie gericht op duurzaamheid en luxe consumptie is dat mijn favoriete sector. Vergrijzing en toenemende welvaart zijn permanente aanjagers voor toekomstige groei.

Op 15 maart kondigde Tecan tijdens de presentatie van sterke jaarcijfers een flinke dividendverhoging aan van CHF 2,30 naar CHF 2,80 per jaar. Minder bekend is dat de helft van de dividenduitkering uit de kapitaalreserve wordt betaald. Dat is niet onderhevig aan dividendbelasting. Zodoende wordt er netto 17,5% ingehouden. Niettemin blijft het dividend klein. Gezien de lage payout ratio, sterke financiële positie en uitstekende vooruitzichten verwacht ik nog vele jaren aan dubbelcijferige dividendgroei.

Dividendhistorie van Tecan Group

Vanwege de (te) sterk opgelopen koers was ik Tecan uit het oog verloren. Dividendspecialist Menno van Hoven wees na de dividendverhoging op de sterke daling van dit aandeel en ik besloot na het inzien van mijn notities niet te wachten. Op 18 maart kocht ik 2 aandelen Tecan Group AG voor CHF 315 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 4,47 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Inmiddels is dat dividend ook al uitgekeerd. Onder CHF 260 komt Tecan opnieuw op de radar voor een bijkoop.

Adobe verdubbeld

Adobe

Een jaar geleden startte ik een positie in de onbetwiste leider in software voor de creatieve industrie. Met producten als Photoshop en Illustrator heeft Adobe sterke netwerkeffecten en overstapdrempels gecreëerd. In vacatures in het vakgebied wordt kennis van Adobe producten expliciet vereist. Een sterk teken. Ook de andere productgroepen in documenten (Acrobat) en digitale marketing (Experience Platform) draaien goed.

Het Amerikaanse bedrijf wordt meegesleurd in het negatieve sentiment rondom (big) tech vanwege de oplopende rente. Adobe genereert echter een sterke kasstroom en de lange termijn vooruitzichten blijven onverminderd gunstig. Daarom verdubbelde ik op 23 maart mijn positie. Met deze aankoop voeg ik nul komma nul toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten.

Dividendinkomsten, Unilever en Shell trekken de kar

Deze maandupdate waren er 22 bedrijven die dividend aan mij uitbetaalden. Dat was erg aardig van ze.

Unilever€ 42,68
Shell€ 35,99
Kao Corporation€ 8,94
Teck Resources€ 8,46
Johnson & Johnson€ 8,11
Intel€ 6,96
3M€ 6,92
Broadcom€ 6,29
Gilead Sciences€ 5,60
American Electric Power€ 4,84
Microsoft€ 4,82
Welltower€ 3,74
Union Pacific€ 2,72
L3Harris€ 2,58
Microchip€ 2,32
Barrick Gold€ 2,03
Stanley Black & Decker€ 1,82
Fidelity Information Services€ 1,82
Masco€ 1,73
Global Payments€ 0,77
AGCO€ 0,77
Teradyne€ 0,33

Bij elkaar kwam er EUR 170,48 binnen, een toename van 22% ten opzichte van vorig jaar. Door de lage koers van Unilever ontving ik voldoende dividend voor het DRIP programma van ABN AMRO. Daardoor bezit ik momenteel 101 aandelen. Ook het dividend van Shell werd automatisch herbelegd. Teck Resources keerde een extra dividend uit en blijkt met een rendement van 100% binnen een jaar een gouden greep.

Dubbeldikke dividendgroei

Drie bedrijven verhoogden het dividend en dat ging wederom keihard. Defensiespecialist Thales profiteert van de verhoogde budgetten. Het Franse bedrijf deed er 31% bij. De koers is sinds de aankoop een half jaar geleden veel verder opgelopen waardoor het dividendrendement blijft steken op ruim 2%. De yield on cost bedraagt al een fraaie 3,5%. Funaandeel Volkswagen verhoogde het dividend met 56%. Het Duitse conglomeraat betaald nu bruto zo’n 5%. Tecan verhoogde het dividend met 22% en blijft daarmee een microbetaler. Een aandeel voor de zeer lange termijn.

Slotsom

Ondanks de nerveuze markt ben ik best tevreden met de afgelopen maand. De belangrijkste wijziging zit dit keer in de hypotheek. Inmiddels is de flink lagere spaarpremie afgeschreven en dat voelt goed. Met de wisseling van ING naar Münchener Rück heb ik na Wolters Kluwer, Thule en Assa Abloy nog een aandeel uit mijn wishlist toegevoegd. Ook dat gaat de voor mij goede kant op. Nu nog wat vlotter met de volgende update!

Artikel rating

Gemiddelde rating 4.3 / 5. Aantal: 6

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Artikel rating

Gemiddelde rating 4.3 / 5. Aantal: 6

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

10 gedachten over “Financia Nervosa – maandupdate maart 2022

 1. Hoi DKK,
  mooie liijst met aandelen. Ik heb ook ook ASR/NN NV, Shell /Total en Uniliver/Ahold en die doen het prima. Helaas bezit ik ook tech en gisteren een enorm dreun gekregen van Besi: 13% eraf en ook Zalando al 60% eraf. Duur leergeld. Nu mijn vraagje: wat doe jij met positities waar je zo een masief verlies op hebt geleden? Veel succes. Dank je. Mark

  1. Bedankt Mark. De genoemde aandelen vormen een mooie basis.

   Posities die op een groot verlies staan verdienen nader onderzoek. Het is belangrijk om de oorzaak te begrijpen. Als er fundamentele gronden zijn en de investeringscase wordt aangetast dan is het tijd om te verkopen. Hoeveel verlies er op die positie wordt geleden is niet relevant. Andere (tijdelijke) oorzaken zorgen voor koopkans.

   Mijn huidige grootste bleeder is Alibaba (-35%). Die zou ik wel bij willen kopen. Omdat ik op de beurs in Hong Kong koop kan dat alleen met minimaal 100 stuks. Dat is wat teveel. Voor nu houd ik de aandelen gewoon vast.

   BESI staat bij mij -18% (excl. dividend). Het laatste kwartaalrapport gaf een gemixt beeld. Omzet prima, echter sales viel tegen als gevolg van minder vraag naar premium smartphones. Hoewel macro-economisch erg onzeker is, zie ik dat als een tijdelijke dip. De productie dichter bij huis trend en de geavanceerde hybrid bonding machines zullen m.i. voor meer vraag zorgen. BESI haalt hoge marges, heeft een netto kaspositie (400M), verhoogt eigen aandelen inkoop (+40M extra) en biedt een hoog dividend (kan volgend jaar wel verlaagd worden). Mooi bijkoopmoment.

 2. Fijn on weer iets van je te lezen DKK! Ik hoop dat het langzaam ook privé weer steeds beter gaat. Bij ons zijn het ook woelige tijden (in de directe familie) dus ik moet mijn maandupdate ook nog schrijven.

  Ik wil je graag een compliment geven over zowel de inhoud van je post kwalitatief gezien als je schrijfstijl. Ik vind jouw posts altijd erg fijn lezen en brengen me elke keer weer aan het denken. Op basis van een eerdere post heb ik zelf (na mijn eigen onderzoek) ook aandelen genomen in ASML en BESI.

  Gefeliciteerd met je maandresultaten en je ontvangen verhogingen, ze zijn weer prachtig on te zien!

  1. Bedankt voor je compliment, Mr. Robot! Daar ben ik oprecht erg blij mee. Fijn ook dat je aangeeft je eigen onderzoek te hebben uitgevoerd. Ik ben wel eens bang dat dat niet wordt gedaan. ASML en BESI zijn wat mij betreft uitstekende keuzes.

   Inmiddels gloort er weer licht aan de horizon. De donkerste periode lijkt achter ons. Ik wens je het beste de komende tijd.

 3. Mooie verhogingen DKK! En ook goed om weer een artikel van je te zien. Goed dat je blijft bloggen, ondanks de drukte.

  Trouwens, ik lees dat je het niet zo op banken hebt. Nu de rentes fors aan het stijgen zijn, worden de inkomsten daar flink groter, zeker samen met de nog lage spaarrentes. Misschien toch een mooie kans?

  1. Dankje, Mr. Groeigeld!

   Op korte termijn zien de vooruitzichten voor banken er wellicht goed uit. Veel Europese banken bulken ook van het geld. Op lange termijn ben ik minder positief. Het kan beslist een mooie kans zijn, maar ik laat hem lopen. Bij verzekeraars voel ik mij simpelweg comfortabeler.

 4. DKK,

  Wat fijn voor je dat je op weg bent naar de eerste 100K. Daarna lijkt het alleen maar vanzelf te gaan 🙂

  Ook bij jou lijkt 2022 nog prima te verlopen, zeker met de steeds sterkere dollar. Maar ja, dat is ook rendement,

  De 100K grens lijkt mij een mooi moment voor je om een evaluatiemoment van de beleggingsstijl die bij jou past. Ik kan mij herinneren uit een van je eerste posts dat je de eerste jaren “vooral wilde ontdekken” wat bij je past. Ik ben benieuwd.

  Groet

  Dividendbelegger

  ps het wordt meer regel dan uitzondering dat ik mijn blogs verwijs naar berichtgeving van jouw kant uit (morgenochtend weer 1). Scheelt mij een hoop werk 🙂 en kan ik mijn vooral bezighouden met aankoopmoment.

 5. Een evaluatiemoment bij 100k is een goede tip, bedankt DB. En daarna ook een luxe vakantie :).

  Bedankt ook voor je verwijzing(en). Hopelijk is het bespaarde werk alleen het schrijven en niet het doen van je eigen onderzoek. Dat blijft het belangrijkste.

  Succes!

 6. Een mooie lange lijst aan dividend deze maand, leuk! Tecan ziet er ook super interessant uit.

  Zelf heb ik recent ook een aantal Zwitserse bedrijven bekeken, want ik vind dat er best veel interessante bedrijven uit Zwitserland komen.

  1. Zeker! Roche, ABB, Lindt & Sprungli, Geberit, Givaudan, Straumann, Lonza, Richemont, Sika, Barry Callebaut, Alcon, Emmi, Temenos, Belimo, Schindler, Julius Baer, Novartis en vast nog meer. Vanwege de vele kwaliteitsaandelen, relatief weinig rommel en hoge dividendbelasting overweeg ik een accumulerende ETF op Zwitserland.

   Welke heb jij op het oog en waarom?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *