Dutch Dividend Bloggers – december 2020

Dutch Dividend Bloggers – december 2020

Daar is ie dan, de laatste update van de Dutch Dividend Bloggers serie! En kijk aan, we mogen dit keer een nieuw lid verwelkomen. Helaas geen update van veelvoorminder. Hopelijk is hij komende maand weer van de partij.

Dividendportfolio – EUR 163 – Twaalf bedrijven maakten DP blij. Logisch, want hij hoefde niets te doen behalve zijn hand ophouden. O nee, zelfs dat was niet nodig. Zoomen we in dan zien we dat twee oliemajors zorgden voor de twintigers. 3M deed ook een industriële duit in het zakje. De groei ten opzichte van vorig jaar bedroeg 92%. Hoe kort zal het nog duren voor DP de EUR 200 grens heeft geslecht?

Groeigeld – EUR 284 – De laatste maand van het jaar is altijd een goede voor GG. En hoe kun je mooier afsluiten dan met een stijging? Het dividend nam met 13% toe ten opzichte van vorig jaar. Daarbij ook nog drie dividendverhogingen! Lees ook vooral zijn portfolio analyse. Tips zijn welkom!

Mooi Dividend – EUR 97,07 – Pijpleidingen en pillendraaiers. Mooier dan MD zelf kan ik het niet verwoorden. Want van de zeven dividendbetalers namen Enbridge, Shell, Pfizer en Gilead het voortouw. Het laatste aandeel heb ik inmiddels ook in portefeuille en start veelbelovend. Enbridge en Pfizer kondigden een dividendverhoging aan. De daling ten opzichte van vorig jaar (EUR 527) bedroeg 82% en komt door gedeeltelijke verkoop voor woningaanschaf en herstructurering van de portefeuille. Ontbreekt Johnson & Johnson trouwens niet deze maand?

Mr. Robot – EUR 133,38 – Met zeventien bedrijven heeft Mr. Robot veel vaatjes om uit te tappen. Zijn spreiding is ronduit indrukwekkend. De grootste dividendbetaler, aristocraat Archer Daniels Midland, is verantwoordelijk voor slechts 13% van de totale inkomsten. Wow! De groei van 4% lijkt op het eerste gezicht mager. Net als veel collega beleggers had Mr. Robot ook te maken met het verschoven uitbetaalschema van Unilever.

De Kleine Dividend Belegger – EUR 38,01 – Koninklijke Olie keerde een halve tank benzine uit aan DKDB. Aangevuld met maandbetaler Mainstreet Capital kwam er bijna een veertiger op de borden. Met stevige aankopen in AT&T en Ahold Delhaize is de portefeuille weer aangevuld met twee dividendkanonnen.

Wouters Website – EUR 9,03 – Allereerst een bijzonder warm welkom voor een nieuwe blogger in onze community, Wouter! In zijn eerste update zien we een klassieke combinatie. Net als veel beleggers is hij gestart met VWRL. Daarnaast ontving WW een uitkering 🙂 van Microsoft. Een absoluut topaandeel met een groeiend dividend, sterke vooruitzichten en defensieve eigenschappen. Neem vooral eens een kijkje op zijn site. Ook als je net als ik van Einaudi houdt kun je daar terecht. Doen!

Sidenote: onlangs vroeg EMF op twitter waarin je zou investeren als je maar 1 aandeel zou mogen kiezen. Wat mij betreft is dat Microsoft. Johnson & Johnson en L’Oréal complementeren mijn podium. Heb jij ook zo’n favoriet?

De Kleine Kapitalist – EUR 45,79 – Liefst negen bedrijven deden waarvoor ze zijn aangenomen. De grootste uitkering deed Shell. Bijzonder is dat van die uitkering een aandeel werd aangekocht in het Dividend ReInvestment Plan (DRIP) dat mijn bank aanbiedt. Ten opzichte van vorig jaar mocht ik 41% meer dividend ontvangen. Picobello! Meer informatie kun je terugvinden in mijn maandupdate.

Slotsom

Het populairste aandeel in december is Royal Dutch Shell. Ruim 11% van onze gezamenlijke inkomsten kwam van deze energiereus. Het bedrijf heeft flinke ambities in de energietransitie. Het is natuurlijk de vraag of ze die waar kunnen maken en tegen welke prijs. Andere veel voorkomende namen in onze portefeuilles zijn 3M, Johnson & Johnson en Pfizer.

Gezamenlijk hebben we EUR 773,64 aan dividendinkomsten mogen ontvangen. Dat is een daling van 20% ten opzichte van vorig jaar. De impact van de daling van Mooi Dividend dreunt enorm door. Als we dit effect niet mee zouden rekenen dan hadden we een stijging van 46% kunnen overleggen. Zal dat volgend jaar weer lukken?

Wil je ook in de Dutch Dividend Blogger serie worden opgenomen? Goed idee! Laat dan een reactie achter en we nemen je mee in de volgende publicatie. Zorg svp dat je blog in de eerste twee weken van de maand is geplaatst.

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

18 gedachten over “Dutch Dividend Bloggers – december 2020

 1. Altijd leuk om deze lijst weer te lezen. Wat een resultaten allemaal weer zeg, mooi! En een hartelijk welkom aan Wouter, leuk om te zien dat de lijst weer wat uitbreid.

  Doet Pollie trouwens nog met je mee? Zijn blog is akelig stil al een tijdje….

  BTW:
  De link zegt 2012.
  De titel zegt 2021.
  Het bericht gaat over december 2020! 🙂

  1. Argh.. voorgenomen om dit jaar meer te publiceren en de kwaliteit neemt direct met rasse schreden af.

   Was het maar 2012, dan hadden we beslist al een stuk verder in onze FIRE reis geweest. Dat is toch wel het belangrijkste inzicht voor twijfelaars. Begin vandaag als je dat nog niet hebt gedaan.

 2. Hoi, Heel erg bedankt dat je me hebt genoemd. Dat zijn 3 echt goede opties die je hebt gekozen. L’Oréal is voor mij een interessant bedrijf. Ik bezit ze niet, maar ik houd ze goed in de gaten.

  Ik moet zeggen, ik kom niet uit nederland maar mijn vriend Europese DGI is nederlands en zou een goede aanvulling zijn op deze blog. We hosten ook samen een podcast genaamd dvidend talk, maar dat is in het Engels.

  Geweldig nieuws over je verzameling en het is leuk om te zien dat mijn Europese vrienden het zo goed doen in de wereld van dividendinvesteringen.

  P.S Ik heb google translate gebruikt om dit te schrijven, dus ik hoop dat het goed is.

  1. Hi Derek,

   You are welcome! I considered buying L’Oréal in August 2019 and now regret not pulling the trigger. Dividend withholding tax was withholding me. But next year I discovered that ABN AMRO reclaims French taxes automatically after sending back a form.

   EDGI and I are to some extend familiar to each other and I am a huge fan of your dividend talk podcast: https://anchor.fm/dividend-talk. I would strongly recommend fellow dividend investor visitors to follow suit and follow your podcast.

   Since EDGI does not publish his monthly dividend income he will not be included in the series (technically, I only need a portfolio but I won’t include non-publishers for obvious reasons).

   Google translate did a fine job :). Alphabet offers an attractive (non-dividend) investment thesis btw: https://dekleinekapitalist.nl/groeibriljant/.

   Keep it up!

   DKK

 3. Wederom leuk om de resultaten van collega dividendbeleggers te lezen. Sorry dat mijn bijdrage de statistieken verpest.

  Helaas gaat mijn bijdrage ook de eerste maanden van 2021 nog negatief zijn nu ik mijn beleggingen fors heb afgebouwd om een lagere hypotheek af te sluiten op het huis dat wij gekocht hebben.

  In juni is de oplevering van zowel ons nieuwe huis als ons huidige huis. Gezien de absurd hoge prijs die is geboden voor onze huidige woning verwacht ik ergens dit jaar wel dat ik deze meevaller gefaseerd weer ga beleggen in aandelen.

  1. Excuses gaat wel wat ver, haha. Je situatie is bekend en ook herkenbaar. Volgens mij heb je een uitstekende beslissing gemaakt. Ons huis is voor circa 40k meer verkocht dan ik in mijn nettowaarde overzicht had berekend. Absurd is ook de term die ik in mijn hoofd had. We kijken uit naar je updates en blijven je volgen!

 4. Leuk dat deze rubriek toch elke maand weer verschijnt.

  Maar de 200 euro grens ga ik in maart slechten en zal dan meer regel dan uitzondering zijn. Alleen de februari cyclus zal er nog tijdje onder blijven.

  Hik nu meer tegen de 100k grens aan ?

  Hoop op dip beurs —> bijkopen —> dan er doorheen knallen bij een herstel.

  Merk overigens dat ik van drip investeren erg blij word en motiveert.

  1. Bedankt DB. Je blijft als een raket gaan!

   Ik hoop niet alleen op een dip, maar verwacht het ook. Daarom momenteel alleen de maandelijkse aankoop.

   Zelf heb ik een voorzichtige prognose qua groei van de dividendinkomsten in 2021. Ik ben van plan om wat meer lager dividend/hogere groei aandelen te kopen (zoals MPWR, CW en EA). En ook wat meer Europees. Hiermee zal ik meer gaan afwijken van de consensus.

   1. Dat doe je goed.

    Je bent ook iets jonger dan ik ?. Met een langere beleggingshorizon > 20 jaar. Dus jij moet ook afblijven als aandelen als T en andere high dividend en growth.

    Ik moet wat eerder van mijn dividend gaan leven 12><15 jaar. Dus kies ik wat meer voor hoog dividend en lagere groei.

    Maar jouw tips neem ik zeker mee voor de beleggingsportfolio’s van mijn kids.

    Ik blijf komende jaar ook alleen 250 euro per week beleggen. Voor de rest even niks. Thuisfront wil ook nog consumeren ?

    1. Over T voel ik me ook het minst comfortabel. Ik heb nog meer aandelen die ik eigenlijk pas zou moeten kopen als ik het dividend nodig heb (Pfizer, Gilead en Welltower bijvoorbeeld). Bedrijven als Cisco, Coca Cola, Kimberly-Clark, Realty Income en verzekeraars en nutsbedrijven bieden ook een betrouwbaar dividend. Soms is de waardering echter aantrekkelijk en voeg ik die aandelen ook toe. Blijft moeilijk om vanaf te blijven. Ook omdat de dividenduitkeringen motiverend werken en de stabiliteit wat beter wordt (minder uitschieters). Waarschijnlijk blijft het een mix tussen beiden :).

   2. En wat betreft de Europese aandelen heb je mij wel aan het denken gezet tijdens het rondje lopen in de zon. ?

    Ik heb nu veel teveel exposure in de dollar. En het kan niet zo zijn dat de dollar steeds minder waard wordt, maar de bedrijven het prima doen, maar ik in euro’s niet van profiteer.

    Kortom ik ga wat dollarbeleggingen verkopen ten gunste van euro beleggingen en het aantal verschillende aandelen terugbrengen.

    Kijken of ik niet teveel dividendinkomsten ga mislopen.

    Wordt vervolgd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *