Drie pond zilver en twee gram goud: beleggen in fysiek edelmetaal

Drie pond zilver en twee gram goud: beleggen in fysiek edelmetaal

Zoals bekend belegt de kleine kapitalist in goud en zilver. Het belangrijkste doel is om tegenwicht te bieden tegen geldontwaarding. En speculeren :). Door het massaal printen van geld neemt het aanbod sterk toe. In 2020 kwamen er bijvoorbeeld $9 biljoen (het zijn 12 nullen) of 22% meer dollars in omloop. Dat is een astronomische hoeveelheid. En de vraag neemt af. Er wordt zelfs negatieve rente berekend. Hoepel maar op met je geld. Hierdoor daalt de “prijs” van (fiat)geld. En stijgen andere assets, zoals huizen. Maar hoe meet je de prijs van geld?

Bijvoorbeeld in goud. Dat functioneert immers al 6.000 jaar als geld. Het is een goed opslagmiddel, transporteerbaar, duurzaam, schaars en wordt overal ter wereld geaccepteerd. De waarde van goud wordt uitgedrukt in dollars (of euro’s). Maar eigenlijk zou je de teller en de noemer ook om kunnen draaien. Dit plaatst de recente stijging van goud in een ander perspectief, namelijk in een daling van de waarde van fiatgeld.

Almighty dollar

Als je een beleggingsportefeuille hebt die voor een groot deel uit Amerikaanse aandelen bestaat heb je het zeker gemerkt. De waarde en dividendinkomsten zijn in 2020 met 9% gedaald. Vanwege de grote Amerikaanse tekorten, buitenlandpolitiek, opkomst van China en weerstand tegen de dollar als wereld reservemunt verwacht ik dat die daling door gaat zetten. Dat zal geleidelijk en met schommelingen verlopen. Zo heeft China grote reserves in dollars en geen baat bij een lage dollar. Nog niet althans. De Amerikaanse export overigens wel. Het gevolg van een dalende dollar is dat Amerikaanse producten en vakanties aldaar (lol) voor ons goedkoper worden.

Fysiek goud en zilver kopen

In mijn portefeuille heb ik diverse instrumenten die inspelen op goud en zilver. De grootste positie is een ETF met goudmijn aandelen. Daarnaast heb ik losse goud- en zilvermijn aandelen en sinds vorige maand een streamer. Het meest speculatief zijn de aandelen van goudexploratiebedrijven. Mijn positie in De Grey Mining was wat dat betreft een schot in de roos met vele honderden procenten winst. Maar ze kunnen ook echt naar nul. Omdat goudmijn aandelen als een hefboom werken op de goudprijs kleeft er ook een bovengemiddeld risico aan. Daarbij is er ook een operationeel risico op sluitingen door bijvoorbeeld stakingen, fraude, coronabesmettingen en politiek. En een ETF is een papieren bezit met tegenpartij risico. Fysieke levering vanuit een ETF is voor particulieren vrijwel onbereikbaar (drempelwaarde van X miljoen) en er zijn boekhoudkundige-, liquiditeits- en politieke risico’s.

Daarom wil ik mijn blootstelling graag aanvullen met een fysieke belegging in edelmetalen waarbij ik daadwerkelijk eigenaar wordt. Het kopen van gouden en zilveren munten voor thuis spreekt mij aan. Het heeft echter als nadeel dat het zoek kan raken en gestolen kan worden. En je krijgt minder goud of zilver voor je geld. Daarom kies ik voor een verkoper die ook de opslag voor mij regelt.

Zilver geniet daarbij mijn voorkeur. In mijn portfolio heb ik meer goud gerelateerde posities. Terwijl zilver een (nog) hoger potentieel heeft. Het metaal is een goede geleider en antibacterieel. Het grootste deel van de zilverproductie wordt dan ook gebruikt voor industriële toepassingen. Bijvoorbeeld in computers, smartphones, tablets, batterijen, fotografie, zonnepanelen, RFID en LED chips, waterzuivering, nucleaire reactors, maar ook in de gezondheidszorg zoals tandheelkunde. Dat zijn veel markten die groeien. De verhouding tussen zilver en goud is vorig jaar behoorlijk hersteld, maar duidt nog steeds op een onderwaardering van zilver.

Dit geldt in nog grotere mate voor platina. Dit wordt onder andere toegepast in de auto-industrie voor katalysatoren en sieraden (met name China). Auto’s met een verbrandingsmotor worden momenteel minder verkocht en dat drukt de prijs. Daar staat tegenover dat de steeds strenger wordende emissie eisen als een katalysator werken voor platina in katalysatoren. In waterstofauto’s zit zelfs nog meer platina. Ten opzichte van goud en palladium staat de platinaprijs rond het laagste niveau in meer dan twintig jaar. Dat zal vroeg of laat beleggers gaan aantrekken.

Een gratis gram goud

Bij het zoeken naar een bedrijf dat edelmetalen verkoopt en in bewaring neemt viel mijn oog op Gold Republic. Vanwege hun tiende verjaardag hadden ze namelijk een interessante actie. Je ontvangt een gram goud gratis na het plaatsen van een order van EUR 100. De prijs van een kilo goud in euro’s bedraagt circa EUR 50.000, dus een gram is 50 piek waard. Hmm..

Op 5 januari opende ik een account, stortte EUR 100 en legde een limietorder in voor fysiek zilver met opslag in Zwitserland. De volgende dag bleek de limiet niet te zijn geraakt. Hoewel de actie tot 1 april 2021 zou duren was er maar 1 kilo goud beschikbaar. Genoeg voor 1.000 klanten dus. Omdat ik bang was dat het hard zou gaan gaf ik een bestens order op. Dat doe ik nooit. Ik had ook liever op een ander moment gekocht. Maar de prijs van zilver mocht bijna 50% in 1 dag dalen en dan was de actie nog voordelig. Ik opende ook direct een account voor mijn vriendin en legde dezelfde order in.

Dat bleek een slimme zet. De volgende dag waren we namelijk eigenaar geworden van circa 270 gram fysiek zilver, merk Valcambi, opgeslagen in Zurich, Zwitserland. Op 8 januari ontvingen we een email van Gold Republic waarin werd aangekondigd dat de verjaardagskilo volledig was vergeven..

De volgende dag zag ik dat er inderdaad een gram goud in mijn account was toegevoegd. Ook deze is in Zurich opgeslagen en heeft momenteel een waarde van EUR 48,64. En dat twee keer. Voor de aanschaf van het zilver hebben we per account EUR 1,20 aan handlingkosten en EUR 0,99 aan transactiekosten betaald. Alles bij elkaar heeft deze actie ons EUR 92,90 opgeleverd. Niet slecht, toch?

Slotsom: een gouden start

Na onze investeringen in goud en zilver via aandelen en een ETF is de eerste fysieke aankoop een feit. Edelmetalen hebben geen kasstroom en betalen geen rente of dividend. Daarmee voeg ik dus EUR 0,00 toe aan onze dividendinkomsten. Toch ben ik verheugd met deze aanschaf. De actie van Gold Republic blijkt ook effectief, want ik ben van plan om mijn positie uit te breiden met een kilo zilver en wat platina. En als we over 18 jaar FIRE zijn zullen we Zwitserland zeker een bezoekje brengen. Even het zwitserleven gevoel proeven. Je kan het jaar slechter starten.

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

9 gedachten over “Drie pond zilver en twee gram goud: beleggen in fysiek edelmetaal

 1. In het verleden heb ik ook een positie in goud of gouddelvers aangehouden door te beleggen in de VanEck Vectors Gold Miners ETF en in Amundi Physical Gold ETC. Dit als hedge tegen inflatie en als hedge in de portefeuille in slechte beurstijden.

  In de VanEck Gold Miners ETF zie ik tussen de grootste posities ook een aantal namen waarin jij investeert en dit is gezien de kwaliteit van deze bedrijven ook wel logisch.

  Ik ben uiteindelijk toch besloten dat deze 2 goud posities niet in mijn portefeuille passen, ondanks de mooie en bovengemiddelde koerswinst. Niet omdat ik het principieel fout vind om in goud te investeren, maar vooral omdat ik het voor mijzelf net zo goed vind om wel te beleggen in goud als om niet te beleggen in goud.

  In dit kader heb ik voor simpel gekozen, zodat ik geen tijd meer aan goud hoeft te besteden in mijn leestijd m.b.t. beleggen en heb ik mijn 2 goud gerelateerde posities verkocht.

  Het argument waarde vast gecompenseerd voor inflatie was voor mij een belangrijke reden om wel in goud te investeren en een hele belangrijke reden om het niet te doen is dat goud geen yield oplevert tijdens het wachten op hogere prijzen en dat ik niet kan overzien welke impact recyling van goud vanuit de recycling industrie op de lange termijn op goud kunnen gaan hebben.

  Ik weet er eigenlijk gewoon niet genoeg van goud als commodity om hier in te kunnen investeren en dan moet ik het ook niet doen.

  1. Je overwegingen zijn helder. Ik heb de tijd genomen om mij in edelmetalen te verdiepen. En heb voldoende vertrouwen opgebouwd om circa 10% van mijn portefeuille hierin te investeren. En niet meer, want ik heb natuurlijk ook geen glazen bol. Het is wel echt een andere asset klasse en biedt feitelijk meer spreiding dan die tussen aandelen sectoren. Gevoelsmatig zwem ik al iets minder naakt (zie artikel: https://dekleinekapitalist.nl/skinny-dipping-doe-jij-het-ook/).

   Ik herken je laatste opmerking. Zo zal ik niet snel in een mortgage REIT of in CFD’s investeren.

 2. Sprott Inc. heb ik in de portfolio om de goud en zilvermarkt te bespelen(Het bedrijf,niet de één of andere trust door hen uitgegeven).Meer dan 3% dividendrendement. Ga bijkopen als we boven de 4% komen.Zo bespeel je de edelmetaalmarkt met dividendrendement!

 3. Net als Mooi Dividend moet ik mezelf nog overtuigen om in goud/zilver te stappen. Wie weet levert het mooi rendement op, maar verder geeft het geen dividend of iets dergelijks. Nog even verdiepen dus.

  1. Mijnbouwers betalen vaak wel een dividend. Het grootste goudmijn aandeel, Newmont Mining (NEM), betaald momenteel 2,6%. Het is inderdaad wel zaak om je erin te verdiepen. Je hebt ook een verkoopstrategie nodig. In die zin is het meer werk dan het kopen van een stabiele dividendbetaler.

   1. Vertel eens over jouw verkoop strategie.

    Zelf ben ik er nog niet helemaal uit, maar een goud bull markt duurt meestal een aantal jaren en zolang de fed de rente onder de 1% blijft/wilt houden zie ik nog veel potentie.

    Dus ik begin te verkopen nadat we een crash/reset hebben gehad van de economie en weer vooruit durven te kijken. Hierbij zal ik niet verbaast zijn als meer dan 50% van de huidige beurswaarden verdampt. Uiteraard gecombineerd met een vlucht in goud en zilver.

    De dividendgroei in dubbele cijfers moet overigens in 2021 van mijn mijnbedrijven komen.

    Gr

    Gr

    1. Ik ben nog bezig met de verkoopstrategie. Later in het jaar zal ik er een post aan wijden.

     Ik ga altijd uit van meerdere toekomstscenario’s. We weten immers alleen zeker dat de toekomst er anders uit ziet dan het heden. Een reset is een van de scenario’s (obv historie een bovengemiddelde kans). Historisch is het ook twee keer voorgekomen dat de goudprijs (nu $1800) hoger stond dan de Dow Jones (nu $31.000). Dat geeft een idee als het echt mis gaat.
     Bij een plotselinge correctie zullen goudmijnen trouwens in eerste instantie gewoon mee naar beneden gaan. Ze zitten immers in ETF’s en beleggers krijgen margin calls. Dat gebeurde in Maart vorig jaar ook. Hierdoor ontstaat er een bijzondere koopkans als je tenminste nog cash beschikbaar hebt.

     Maar als morgen blijkt dat de goudreserve van China 20x zo groot is als aangenomen (惊奇), of van mijn part stort er een meteoriet met goud neer, wat dan? Door met verschillende scenario’s rekening te houden train ik mijzelf in hoe te handelen.

     Kijktip vanavond: https://www.vpro.nl/programmas/de-wereld-van-de-chinezen.html (niet over goud, wel over China)

     Op basis van Shiller K/W staat de beurs nu krankzinnig hoog en goud relatief laag. Historisch gezien mogen we de komende jaren een rendement van 10% + inflatie verwachten van goud.

     aan de hand van de opmerking van Dividamientje kwam ik dit artikel tegen: https://sprott.com/insights/sprott-monthly-report-2021-top-10-watch-list/. Op basis van alleen de stimulus van Biden van $1900B zou volgens hen, ze zijn niet onpartijdig, de prijs met $300 moeten stijgen.

     In mijn basisscenario voor dit jaar verwacht ik een dollar/euro koers van .77 (-7%), daling van US rente, een zilverprijs van $32 en een goudprijs van $2100.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *