De geldboom – maandupdate mei 2023

De geldboom – maandupdate mei 2023

De meivakantie hebben we in Denemarken gespendeerd. Gespendeerd is het juiste woord, want het is geen goedkoop land. Vijf jaar geleden maakten we er een rondreis en die vakantie staat hoog in de favorietenlijst. We moesten beslist terug en de kinderen worden snel groter. De meivakantie leent zich daar goed voor aangezien de Denen (en de Duitsers) zelf geen meivakantie hebben. We hebben er wederom van genoten en in korte tijd veel herinneringen gemaakt.

The first $100,000 is a bitch, but you gotta do it. I don’t care what you have to do—if it means walking everywhere and not eating anything that wasn’t purchased with a coupon, find a way to get your hands on $100,000.” – Charlie Munger

Op financieel gebied stond alles in het teken van het doorbreken van de EUR 100.000 grens. Mijn portefeuille zat al een tijdje in de buurt. Dankzij een kleine extra kapitaalinjectie en een positief beurssentiment knalde de waarde van mijn beleggingen omhoog tot EUR 101.300. Aan het eind van de maand besloot ik ook om een deel van mijn bonus te gebruiken voor de aankoop van een Nederlandse parel. Na de vorige twee maanden wat te hebben gesnoeid staat de geldboom er florissant bij.

DSM-Firmenich bijgekocht

DSM-Firmenich

In de maandupdate van januari 2023 schreef ik reeds over mijn voornemen om DSM bij te kopen en over te hevelen naar ABN AMRO. Het motief achter de aankoop heb ik in de maandupdate van september 2022 uiteengezet. In de tussentijd heeft DSM last van lage vitamineprijzen en een Amerikaans onderzoek naar kartelvorming in de geursector. Ook kreeg het bedrijf pas laat goedkeuring van de Indiase toezichthouder voor de fusie met Firmenich.

Waar concurrent BASF ervoor kiest om de hoge voorraden voor dumpprijzen te verkopen kiest DSM voor het behoud van winstgevendheid. Productiefaciliteiten in China en Zwitserland werden stilgelegd. Voor BASF, een bulkchemie bedrijf waar ik sowieso geen fan van ben, lijkt het dividend niet houdbaar. DSM investeert met 9% juist veel in R&D en kan zo de winstmarge op peil houden. Daarbij is het bedrijf na de verkoop van de engineering materials divisie netto schuldenvrij.

Het slotdividend bedraagt EUR 1,60. Daarmee komt het totale dividend uit op EUR 2,53, slechts 1% hoger dan vorig jaar. Gezien de stilgevallen autonome groei en de fusie is dat niet vreemd. Zodra de markten weer aantrekken zal DSM dankzij haar sterke portfolio profiteren. Ik verwacht een voortzetting van de dividendgroei van 7%.

Door alle onzekerheid is de waardering lager. Op 2 mei kocht ik 10 aandelen DSM-Firmenich AG (ticker: AMS:DSFIR) voor EUR 112,50 per stuk. Een dag later verkocht ik de 6 aandelen DSM bij DeGiro. Hiermee voeg ik tenminste EUR 8,25 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Het dividendbeleid van DSM-Firmenich mikt op een payout ratio tussen 40% en 60% van de winst. Tot een dividendrendement van 2% wordt er 50% uitgekeerd en belast met het Zwitserse tarief van 35%. De overige 50% en alles boven een dividendrendement van 2% wordt betaald uit de kapitaalreserve. Dit betekent dat ik maximaal 17,5% dividendbelasting betaal.

Adobe bijgekocht

Adobe

Dit Amerikaanse softwarebedrijf is vooral bekend van het pdf format en actief op het gebied van digitale media (Photoshop en Adobe Reader). En in toenemende mate digitale marketing software. Adobe is een absolute leider voor de creatieve industrie. En digitalisering en creativiteit zijn beiden aanjagers van groei. De lange termijn vooruitzichten voor Adobe zijn dan ook bijzonder gunstig.

Waar mijn portefeuille in het begin vooral rondom halfgeleiders was geconcentreerd begint software een steeds prominentere rol te spelen. Behalve Adobe gaat het om Microsoft, Adyen en Crowdstrike. Maar ook parels als Roper en Broadcom een steeds groter deel van hun omzet uit software. Laatstgenoemde zit een kleine drie jaar in portefeuille en het rendement gaat richting de 200%. Fijn, want het compenseert voor de vele misperen.

Ik begon mijn positie in Adobe twee jaar geleden en ieder jaar voeg ik er eentje toe. Op 12 mei kocht ik 1 aandeel (ticker: ADBE) bij voor $332 per stuk. Hiermee voeg ik nul euro toe aan mijn dividendinkomsten. Vooralsnog pakt de aankoop goed uit want het aandeel is in korte tijd richting $450 geklommen. Daarmee is de onderwaardering van Adobe er snel uitgelopen. Hopelijk komt er volgend jaar weer een mooie dip.

Big in Japan

Eigenlijk was ik het Japanse Shin-Etsu Chemical aan het bestuderen. Dit schuldvrije kwaliteitsbedrijf is actief in zes markten. Ze zijn wereldmarktleider in halfgeleiderwafers waar chips mee worden geproduceerd. Het dividend is de afgelopen vijf jaar opgetrokken van 200 Yen naar 500 Yen en dan is mijn interesse gewekt. Helaas is de koers behoorlijk opgelopen en momenteel buiten koopbereik.

Dividend van Shin Etsu Chemical

Japan staat voor kwaliteit en precisie. Azië en China in het bijzonder zijn erg afhankelijk van Japanse bedrijven als Shin-Etsu. Dat geldt ook voor bedrijven als Daikin, Fanuc, Hoya, Nidec en portefeuille aandeel Keyence. Stuk voor stuk parels waarbij de minimaal benodigde aanschaf van 100 stuks een lastige horde blijft. Veel Japanse bedrijven hebben weinig tot geen schuld wat het in tijden van oplopende rente aantrekkelijker maakt. Het is voor mij ook een methode om in te spelen op de groei in Azië zonder de problemen van Chinese aandelen zoals Alibaba. Maar het liep anders.

Siltronic gekocht

Deze Duitse fabrikant van halfgeleiderwafers is een kleine concurrent van Shin-Etsu Chemical. Wat ze gemeen hebben is een ijzersterke balans. Wat het bedrijf aantrekkelijk maakt is de opvallend lage waardering. Chipproducenten bouwen voorraden af en Siltronic investeert juist in extra productiecapaciteit. Vroeg of laat zal de vraag herstellen en kan het bedrijf profiteren. Het dividend van 5% is in mijn ogen zowel riant als veilig. Siltronic kan bij lange na niet tippen aan de kwaliteiten van Shin-Etsu maar dat hoeft een fraai rendement niet in de weg te zitten.

Op 1 mei kocht ik 8 aandelen Siltronic (ticker ETR:WAF) voor EUR 60 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 17,67 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. In korte tijd liep de koers op tot EUR 80 waardoor op 30 mei een verkooptrigger werd geraakt. Op 22 juni werden de stukken weer teruggekocht op EUR 70 per stuk. Normaliter handel ik niet of nauwelijks, maar dit buitenkansje was moeilijk te weerstaan.

Aalberts gekocht, mission critical technologies

Aalberts

Aalberts is een industriële toeleverancier gericht op veelbelovende eindmarkten. Het Nederlandse concern is opgericht in 1975, heeft circa 14k medewerkers en een omzet van ruim EUR 3 miljard. Alhoewel Aalberts niet in de AEX is opgenomen is het in Nederland een bekend dividendaandeel. Ik heb er een aparte post van gemaakt die je via onderstaande knop kunt lezen.

Op 25 mei kocht ik 50 aandelen Aalberts (ticker: AMS:AALB) voor EUR 40,50 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 47,18 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Ik heb de aandelen via ABN AMRO gekocht en Aalberts doet net als portefeuille aandelen Shell, Unilever en Wolters Kluwer mee aan het DRIP programma. Op 29 mei is Aalberts ex-dividend gegaan voor EUR 1,11 per aandeel. Dat is meer dan voldoende om er 1 aandeel bij te krijgen.

Royale dividendinkomsten

In deze maandupdate mocht ik het dividend van 19 bedrijven verwelkomen. Bij elkaar kwam er EUR 382 aan dividend binnen. Dat is 5% meer dan vorig jaar. De lage groei komt vooral door valuta effecten, het ontbreken van Welltower en Orkla en een lager dividend van BESI.

Danone€ 69,76
BESI€ 48,45
Muenchener Rueck€ 42,98
Arkema€ 35,58
Bristol-Myers Squibb€ 26,31
Thales€ 23,44
AbbVie€ 23,10
Vonovia€ 22,53
Volkswagen€ 19,35
Schneider Electric€ 16,48
L’Oreal€ 10,53
Texas Instruments€ 8,76
ASML€ 8,62
Air Products & Chemicals€ 8,12
Thule€ 5,74
NT Emerging Markets€ 4,00
Assa Abloy€ 3,74
Abbott Laboratories€ 2,39
Realty Income€ 1,99
Danaher€ 0,42

De lijst ziet er verder identiek uit aan vorig jaar. Destijds schreef ik dat ik graag mijn posities in Wolters Kluwer, Abbott en Assa Abloy zou vergroten. Dat is niet gebeurd, maar wie weet komt daar binnenkort verandering in. Dat geldt ook voor nieuw dividendaandeel Schneider Electric waar ik eerder een uitgebreide post over schreef.

Matige dividendgroei

Slechts drie bedrijven verhoogden het dividend. Microchip gaf het goede voorbeeld door voor de tweede keer dit jaar te verhogen met 7%. Sinds de aanschaf in december 2021 is het dividend ieder kwartaal opgeschroefd. Bij elkaar is het dividend met 65% toegenomen. Dat voorbeeld kreeg echter geen vervolg.

In lijn met de 6% van vorig jaar verhoogde het Amerikaanse Curtiss-Wright het dividend met 5%. De impact is gering gezien het lage dividendrendement. De business groeit echter stevig en dat vertaalt zich in een koerswinst van 110% in minder dan drie jaar. Curtiss-Wright profiteert vooral van de hogere defensie uitgaven waar 56% van de omzet vandaan komt.

Medtronic

Als laatste volgde pacemaker fabrikant Medtronic met de minimale verhoging van slechts 1,5%. Dat kwam niet helemaal als een verrassing gezien de aanhoudende tegenwind. Gedurende de pandemie zijn veel operaties uitgesteld. Er is nooit echt sprake geweest van een inhaalslag. De capaciteit is beperkt en een deel van de klandizie is gedurende corona reeds bezweken. Op korte termijn verwacht ik geen wonderen. Maar op langere termijn zou Medtronic moeten kunnen profiteren van de verouderende babyboom generatie en verandering in levensstijl.

Ik heb overwogen om over te stappen naar Edwards Lifescience. Zij zijn vooral bekend van de transkatheter hartklep. Het schuldenvrije bedrijf is beslist kansrijker maar keert geen dividend uit. Mogelijk voeg ik deze groeibriljant op een dip evengoed toe gezien de sterke vooruitzichten.

Slotsom: mijlpalen moet je vieren

Aangezien de portefeuille de magische grens van EUR 100.000 is gepasseerd werd het tijd voor een beloning. Ik zie mijzelf als actief lid in de Europese dividendgroei beleggers gemeenschap. Dit jaar werd er voor het eerst een fysieke bijeenkomst georganiseerd in Frankfurt am Main. De stad zelf staat bekend als financiële centrum van Europa en vond ik niet echt interessant. Maar het leuke gezelschap, de interessante gesprekken, presentaties en waardevolle inzichten had ik niet willen missen. Volgend jaar wordt het in een andere Europese stad georganiseerd en hopelijk kan ik er dan weer bij zijn. Op naar de volgende 100k!

Artikel rating

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal: 10

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

2 gedachten over “De geldboom – maandupdate mei 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *