Grip – maandupdate april 2023

Grip – maandupdate april 2023

In deze maandupdate weinig beweging op financieel vlak. Op de maandelijkse EUR 100 inleg in het NT World fonds en EUR 50 aan fysiek zilver na dan. Over edelmetalen heb ik al een tijd niet meer geschreven. Maar ik ben daar wel mee doorgegaan door iedere maand EUR 50 aan edelmetalen te sparen, voornamelijk zilver. Inmiddels heb ik meer dan twee kilo. Dat is ruim vier keer zoveel waard als mijn positie in mijnbouwer First Majestic. Die positie heb ik verkocht waarover later meer.

Op persoonlijk vlak was er juist volop beweging. En dat heeft alles te maken met een nieuwe hobby, namelijk mountainbiken! Een opvallende keuze in een plat land en waar de rest van Nederland is gaan padellen. Behalve mijn dividendmeter loopt ook de weegschaal parallel omhoog. Daarom zocht ik al langer een extra sport. Ik heb ook een roeimachine overwogen, maar ben toch liever buiten. Bovendien kom je nog eens ergens, want voor een knappe MTB-route moet je op pad.

Normaliter zou ik enorm veel tijd in het aankoopproces steken. Dit keer ging dat een stuk vlotter. Tweedehands kocht ik een Cube Acid hardtail. Dat kost ongeveer een derde van de nieuwprijs en behoudt ook nog waarde. Zo verantwoord ik de uitgave althans naar mijzelf :). Al snel heb ik ervaren dat zo’n fiets extra onderhoud nodig heeft en daar zijn ook allemaal mooie producten met mooie prijskaarten voor.

Kort daarna kocht ik ook een Cube Acid voor mijn zoon zodat we samen op pad kunnen. Hij gebruikt deze fiets ook voor naar school en sportvereniging. Daarom moest er nog een standaard, verlichting, bidonhouders, andere trappers, spatborden, fietscomputertjes, een slot en helmen bij komen. Ondanks de kaspositie in de Dividendportefeuille is dat misschien ook een reden waarom ik in April geen aandelen heb gekocht.

First Majestic delft het onderspit

Op 20 maart werd bekend dat de Amerikaanse Jerritt Canyon mijn tijdelijk werd gesloten. Die was vorig jaar nog goed voor 20% van de omzet. De exploitatiekosten zijn te hoog en dat is pijnlijk aangezien de mijn in 2021 nog was aangekocht. Bij elkaar werd er meer dan $600M geïnvesteerd mede gefinancierd door een aandelenemissie. Op de huidige koers is die investering een derde van de beurswaarde. Al met al zie ik geen gouden toekomst meer voor First Majestic. Samen met mijn opgebouwde positie in fysiek zilver was er weinig reden om het aandeel te behouden.

Om er zonder kleerscheuren vanaf te komen legde ik een verkooporder in op $7,50. Ik ontdekte later pas dat die al op 4 april werd geraakt. First Majestic is een volatiel aandeel. Ik kan mij nog herinneren dat het aandeel in no time bijna op $20 stond. Al met al heb ik in drie jaar tijd een verlies gerealiseerd van een paar euro. Het dividendrendement van 0,4% zal ik niet erg missen.

Dividendinkomsten

In deze maandupdate melden 21 bedrijven zich voor het uitkeren van dividend. Bij elkaar kwam er EUR 207 binnen en dat is -2% ten opzichte van vorig jaar. Vooral dankzij een opvallend gulle kruidenier. Waar vorig jaar nog EUR 70 werd uitgekeerd deed Ahold er dit jaar EUR 10 bij. Bij Rio Tinto ging het dividend door de helft en dat is de grootste verklaring voor het ontbreken van groei ten opzichte van vorig jaar. Deze fluctuaties zijn ingecalculeerd en geen reden tot zorg.

Ahold Delhaize€ 80,24
Rio Tinto€ 31,40
Henkel€ 20,43
Orkla€ 12,43
Eastman Chemical€ 12,28
LVMH€ 12,21
Medtronic€ 9,15
Tecan€ 4,87
Taiwan Semiconductor€ 4,85
Baxter€ 3,58
Illinois Tool Works€ 3,03
McCormick€ 2,41
Realty Income€ 1,98
Ecolab€ 1,64
Monolithic Power Systems€ 1,55
Wheaton Precious Metals€ 1,23
Owens Corning€ 1,22
Curtiss-Wright€ 0,88
Nike€ 0,79
Roper Technologies€ 0,53
Thermo Fisher€ 0,27

Het onlangs toegevoegde dividendaandeel Ecolab keerde voor het eerst uit. Het bedrijf staat nog altijd op de watchlist om de positie uit te breiden. Ook andere aandelen onderop de lijst zoals Nike, Roper en Thermo Fisher blijven nadrukkelijk in het vizier.

Dividendgroei

De dividendgroeimotor begint weer te zoemen. Johnson & Johnson kondigde een verhoging van 5%. Dat is weliswaar ietsje minder dan voorgaande jaren. Maar wel in een jaar waarin het de consumentengezondheidsdivisie afsplitst. American Water Works verhoogd met 8% en lichtte ik al in de vorige maandupdate toe. Parker Hannifin deed er maar liefst 11% bij na vorig jaar nog met 29% te hebben verhoogd.

Tenslotte verhoogde AGCO, bekend van de Fendt tractoren, het kwartaaldividend met 21% en het speciaal dividend met 11%. Goed voor een gecombineerde verhoging van 13%. Dat tikt behoorlijk aan en het huidige dividend is met 5% ook interessant voor inkomensbeleggers. Op 18 mei ging AGCO ex-dividend en zag ik de extra kapitaalsuitkering van $50 op mijn DeGiro rekening vermeld. Voorlopig laat ik AGCO lekker doorploegen.

Slotsom: grip op de zaak

Een rustige maand die vooral in het teken stond van mijn nieuw hobby. Inmiddels heb ik de smaak te pakken en al 9 verschillende MTB routes gereden. Vaak met mijn oudste zoontje, vriendjes of een andere vader en zoon. De volgende maandupdate belooft een dik nummer te worden. Al maanden hikt de waarde van mijn portefeuille tegen de 100k aan. Ik kan alvast verklappen dat die mijlpaal in mei, in ieder geval voor even, is bereikt. Om dit te vieren heb ik besloten af te reizen naar Frankfurt. Tussen 23 en 25 juni komen lotgenoten uit de Europese dividendgroei community voor het eerst fysiek samen. Ik ben al aan het broeden op de dividendgroei parel die ik daar zal presenteren. Helm vast!

Artikel rating

Gemiddelde rating 4.9 / 5. Aantal: 8

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

2 gedachten over “Grip – maandupdate april 2023

  1. En die €100k noem je even tussen neus en lippen door?? 😉 Gefeliciteerd!! Dat is zeker het dik vermelden waard!

    Mooi dat je ook met een nieuwe hobby begonnen bent. Misschien komt het ook doordat het eindelijk lente is. Ik ben net weer druk in de fotografie gedoken, dus nog geen fiets gekocht (waarschijnlijk een gravel bike, grotendeels via mijn werkregeling).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *