Vallende messen – maandupdate oktober 2023

Vallende messen – maandupdate oktober 2023

Deze maandupdate niet een, niet twee, maar vijf vallende messen die ik met blote handen opving. Een praktijk die sterk wordt afgeraden. De beurzen bleven verder dalen en bij sommige aandelen ging het erg hard. Te hard naar mijn idee. Daarom besloot ik fors bij te kopen. Niet minder dan EUR 6.000 zette ik aan het werk verdeeld over vijf aankopen.

Gelukkig loopt het verhaal goed af. De vallende messen vielen niet verder omlaag. Inmiddels heb ik de drie grootse aankopen alweer verkocht. Dat leverde bijna EUR 6.000 op. Zo bezien heb ik de twee kleinere posities gratis verkregen. Benieuwd naar deze rit? Lees dan snel verder.

Next Era Energy gekocht en verkocht

Next Era Energie

Watchlist aandeel Next Era Energy schoot wel erg hard door naar beneden. Op 2 oktober kocht ik 20 aandelen van het grootste nutsbedrijf van de VS op $52. Om ze vervolgens op 2 november weer van de hand te doen op $60. Een nieuwe analyse van de schulden van het bedrijf deed mij besluiten om direct de stekker weer uit Next Era te trekken. Gecombineerd met de hoge rente geeft dat een minder aantrekkelijk vooruitzicht dan de koers doet vermoeden. Als alternatief heb ik een kooporder ingelegd in dividendgroeier American Water Works op $115 per stuk.

Edwards Lifesciences gekocht

Edwards Lifesciences

Medisch technologiebedrijf Edwards Lifesciences is gespecialiseerd in oplossingen voor hartaandoeningen. Zij ontwikkelen hartkleppen die via een katheter in de lies ingebracht worden zodat de aortaklep niet hoeft te worden verwijderd. Ten opzichte van het alternatief, een open hartoperatie, is er minder kans op complicaties, een kortere operatieduur en hersteltijd. Deze voordelen vertalen zich in een hogere prijs en dito winstmarges.

Edwards Lifesciences is schuldenvrij en geeft bijna een vijfde van de omzet uit aan onderzoek en ontwikkeling. Hart- en vaatziekten zijn samen met kanker nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak. Door vergrijzing en welvaartstoename neemt de vraag alleen maar toe. Ten opzichte van de grootste concurrent, Medtronic, loopt Edwards Lifesciences technologisch voorop. Het bedrijf is kansrijk om de verwachte jaarlijkse omzetgroei van 10% op langere termijn waar te maken.

Op 11 oktober kocht ik 8 aandelen Edwards Lifesciences (ticker: EW) op $70. Hiermee voeg ik niets toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten.

Abbott Laboratories bijgekocht

Abbott Laboratories

In dezelfde sector heb ik een positie in het breed gediversifieerde gezondheidszorgbedrijf Abbott Laboratories uit de V.S. Het bedrijf opereert in vier divisies: medische apparaten, diagnostiek, voedingssupplementen en geneesmiddelen. Abbott heeft in veel deelmarkten een sterke positie en staat onder andere bekend om ICD’s, pacemakers en diabeteszorg.

In 2013 verzelfstandigde Abbott haar biofarmaceutische divisie in AbbVie. Onder dividendbeleggers is AbbVie een populair aandeel vanwege het hoge dividend in combinatie met groei. Abbott is zich steeds meer gaan richten op medische technologie. Het bedrijfsmodel is recessiebestendig. Ook in een slechte economische periode is het bedrijf in staat om de omzet te laten groeien. Twee jaar geleden kondigde Abbott echter een winstwaarschuwing aan. Omdat die COVID-gerelateerd was besloot ik in te stappen.

Dividendhistory van Abbott Laboratories door de kleine kapitalist

Onder dividendgroei beleggers is Abbott een bekend bedrijf. Ze betalen al sinds 1924 dividend waarvan de laatste 51 jaar met opeenvolgende verhogingen. Abbott is dus een dividendkoning. Eind vorig jaar kondigde het bedrijf een verhoging van 8,5% aan. De komende dagen verwacht ik nieuws over de dividendverhoging van dit jaar.

Ik volg Abbott al sinds het begin van mijn reis en het lijkt altijd duur. Niet vreemd voor een kwaliteitsaandeel met goede lange termijn vooruitzichten. Op 1 oktober kocht ik 6 aandelen Abbott Laboratories (ticker: ABT) op $92,91 per stuk. Het startrendement bedraagt 2,2%. Hiermee voeg ik EUR 9,56 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten.

Aalberts Technologies bijgekocht en verkocht

Aalberts

Tijdens de eerste aankoop publiceerde ik een uitgebreide analyse over Aalberts. De koers kwam in een glijvlucht als gevolg van tegenvallende groei. Er is bijvoorbeeld nog steeds sprake van afbouw van voorraden bij klanten doordat er minder nieuwbouwprojecten zijn. Aalberts blijft echter een sterke positie houden in interessante groeimarkten, zoals in de chipmarkt. Daarom zag ik een unieke koopkans.

Op 20 oktober kocht ik 100 aandelen Aalberts voor EUR 30 per stuk. Een enorme investering bovenop de 51 aandelen die ik al had. Dit maakte het Nederlandse industriebedrijf in een klap een van mijn grootste posities. Te groot. Daarom besloot ik op 24 november om de 100 aandelen weer te verkopen voor EUR 36 per stuk. Hiermee blijft Aalberts nog wel mijn grootste positie in de industriële sector.

FMC Corporation

FMC is een Amerikaanse producent van gewasbescherming. Het bedrijf heeft last van tegenvallende verkopen, met name in Zuid-Amerika. Er werd twee keer achtereen een negatieve outlook afgegeven. Hierdoor nam de koers van FMC een grote duikvlucht. En werd een ingelegde kooporder getriggered. Op 23 oktober kocht ik 12 aandelen FMC Corporation (ticker: FMC) voor $50 per stuk. Omdat mijn blootstelling in de sector basismaterialen met tien aandelen te groot werd besloot ik de stukken al snel van de hand te doen. Bovendien heb ik met AGCO al een aandeel met hetzelfde onderliggende thema. Op 15 november verkocht ik de aandelen op $55 per stuk.

Dividendinkomsten

Deze maandupdate een flinke daling in dividendinkomsten. Er kwam EUR 54 binnen, een daling van 27% ten opzichte van vorig jaar. Destijds schreef ik dat Eastman en Union Pacific aantrekkelijk waren om bij te kopen. Dat heb ik dan ook gedaan. Daar staat tegenover dat bedrijven als Castellum, Medtronic, McCormick en Baxter werden verkocht.

Eastman Chemical€ 12,68
Broadcom€ 7,54
Union Pacific€ 6,31
Thule€ 5,54
Taiwan Semiconductor€ 5,23
American Financial Group€ 3,42
Illinois Tool Works€ 3,39
Realty Income€ 2,15
Ecolab€ 1,70
Teck Resources€ 1,64
Monolithic Power Systems€ 1,61
Curtiss-Wright€ 0,97
Nike€ 0,83
Roper Technologies€ 0,55
Thermo Fisher€ 0,28

Van deze lijst blijven Ecolab, Roper en Thermo Fisher interessante kandidaten om bij te kopen. Nike werd vorige maand al bijgekocht. Stuk voor stuk oersterke bedrijven met gunstige vooruitzichten. Vanwege het lage dividendrendement zullen weinig collega dividendbeleggers hier interesse in hebben.

Dividendgroei

Twee bedrijven verhoogden het dividend. Het niet lang geleden bijgekochte American Electric Power deed er 6% bij in lijn met de winstgroei. In combinatie met het relatief hoge dividendrendement van 4,5% tikt dat toch lekker aan. Farmaceut AbbVie besloot om voortaan 5% meer dividend uit te keren. Beleggers maken zich zorgen om aflopende patenten waardoor de koers stevig is gedaald. Zoals ook in eerdere jaren geeft het management met deze verhoging een signaal van vertrouwen. Net als AEP is het dividendrendement 4,5% en daarmee weegt ook deze dividendverhoging goed mee.

Artikel rating

Gemiddelde rating 4.5 / 5. Aantal: 8

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

3 gedachten over “Vallende messen – maandupdate oktober 2023

 1. “Dat leverde bijna EUR 6.000 op” bedoel je hier niet €600?

  Vallende messen opvangen kan risicovol zijn, maar vaak is de koers te hard afgestraft en veert deze weer op.
  Heb je geen zorg dat je meer aan het handelen bent (eerst kopen, dan verkopen omdat het toch niet ok bleek)?

  1. Nee, ik bedoel de totale verkoopwaarde en niet de opbrengst. Die bedraagt EUR 600 (Aalberts) + USD 160 (NEE) + USD 60 (FMC) – verkoopkosten.

   Het is zeker meer handelen dan beleggen. Maar het voelde zonde om de kans te laten lopen. Bij Next Era had ik wel wat beter mijn huiswerk moeten maken. Mijn eerdere analyse toen het op de watchlist kwam was ouder dan ik dacht.

   En geen zorgen 🙂

   1. Geef jou groot gelijk, uiteindelijk ben je met geen enkel aandeel getrouwd. Een verkoop om de winst elders weer aan het werk te zetten is een prima strategie.
    Zie veel US in jouw verzameling, ik ben daar zelf wat voorzichtiger mee omdat ik mijn boterhammetjes tzt in Euro’s moet afrekenen.
    10% rendement kwijtspelen door 10% valutaverlies brengt mijn doelen niet dichterbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *