Rien ne va plus – maandupdate augustus 2022

Rien ne va plus – maandupdate augustus 2022

Roulette

In deze maandupdate geen toelichting op mijn aankopen. Die waren er namelijk niet. Op de standaard EUR 100 per maand in de wereld tracker en DRIP na. De reden is tweeledig. Na vier jaar begon het beleggen de kenmerken van een verslaving te krijgen. In het begin kostte het veel moeite om EUR 500 per maand te investeren. Door een verhuizing, lagere maandlasten, besparingen, tijd en focus is dat bedrag steeds meer gegroeid. Ook een flinke hoeveelheid spaargeld is ingezet. Daardoor heb ik in relatief korte tijd een aardige beleggingsportefeuille op kunnen bouwen. Maar het leven is kort, er is meer te doen dan beleggen. Onze luxe zomervakantie heeft niet alleen veel energie gegeven, maar ook het belang van nu leven onderstreept.

Mijn door en door versleten sloffen zijn nog steeds in dienst en staan symbool voor spaarzaamheid

Daarnaast zijn de economische vooruitzichten zorgelijk. De energiecrisis moet nog echt materialiseren, maar het belooft weinig goeds. Bij de middenstand is het al aanmerkelijk rustiger. En de laatste aandelenrally gaf mij niet het idee dat een bodem was bereikt. Kopen leek niet logisch. Aan verkopen heb ik echter ook niet gedacht. Rustig wachten is dan het devies. En de middelen gebruiken voor luxe consumptie. De beleggingspauze was fijn, maar inmiddels begint het weer te kriebelen. Mijn shortlist is weer bijgewerkt.

Dividendinkomsten

Deze maand waren er 9 bedrijven die een deel van de gemaakte winst naar mijn beleggingsrekening overmaakten. Mijn dank is wederom groot. Want ondanks de beleggingspauze blijven de uitkeringen natuurlijk gewoon binnenstromen.

Bristol-Myers Squibb€ 26,61
AbbVie€ 23,59
Texas Instruments€ 9,57
Air Products & Chemicals€ 8,07
ASML€ 6,99
Masco€ 4,67
Abbott Laboratories€ 2,36
Realty Income€ 2,08
Owens Corning€ 1,74
Vonovia€ 1,14

Bij elkaar kwam er EUR 86,82 binnen. Het lijkt niet veel, maar het is toch een verhoging van 70% ten opzichte van vorig jaar. Behalve Abbott zijn alle bestaande posities flink uitgebreid. Daarbij is kroonjuweel ASML begonnen met kwartaaluitkeringen. Realty Income en Owens Corning zijn nieuwe namen en alleen Welltower is verdwenen.

Dividendgroei

Ook dividendgroei heeft geen last van een beleggingspauze. Dat gaat gewoon door. Vijf bedrijven verhoogden de dividenduitkering waarvoor mijn dank. En dat ging wederom met flinke stappen. Mijn dividendinkomsten zijn hierdoor toegenomen met bijna EUR 8.

BedrijfVerhogingImpactEquivalent
Microchip9,1%€0,31€10,36
Illinois Tool Works7,4%€1,12€37,31
NN Group7,5%€4,64€154,77
RevolutionRace20,3%€1,22€40,62
ASR19,5%€0,30€10,00
Gemiddeld / Totaal14,0%€ 7,59€ 253,06

Microchip verhoogde al voor de derde keer dit jaar en steeds met 9%. Ik reken dit jaar op nog zo’n verhoging. Dividendaristocraat Illinois Tool Works blinkt ook uit in consistentie en verhoogde net as vorig jaar met 7%. De verhoging van het interim dividend van NN Group droeg verreweg het meeste bij. Net als Ahold Delhaize en AbbVie biedt dit bedrijf de ideale combinatie van een hoog dividendrendement en hoge dividendgroei.

Dividendhistorie van NN Group door de kleine kapitalist

Onlangs heb ik een nieuwe dividendgroei pagina toegevoegd. Daarop rapporteer ik alle dividendverhogingen van bedrijven uit mijn portefeuille. De pagina zal later nog worden bijgewerkt.

Slotsom: niet meer inzetten

Het is mij gelukt om een maand helemaal geen actieve aankopen te doen. Dat lijkt trouwens makkelijker dan het is. Eigenlijk had ik een beleggingspauze pas volgend jaar willen doen. Dan was ik precies vijf jaar op weg met onze reis naar financiële vrijheid. Met een beoogde waarde van circa 100k. Maar onze laatste zomervakantie heeft dat plan doorkruist. En de slechte economische vooruitzichten maken het eenvoudiger om niet meer in te zetten. In plaats daarvan heb ik mijzelf enige luxe gegund. Zoals een grote doos met Lego en een F1 dagje. Houd jij wel eens een beleggingspauze?

Artikel rating

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal: 2

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

9 gedachten over “Rien ne va plus – maandupdate augustus 2022

 1. Ik ben ook naar de formule 1 in Zandvoort (aanname: jij ook) geweest! Voor mij de eerste keer maar zeker voor herhaling vatbaar! Sterker nog, wij hebben al tickets gekocht voor volgend jaar ?. Ze zijn niet goedkoop en je zou er ook een maand van kunnen beleggen, maar het is zeker de moeite waard in het verlengde van leuke dingen blijven doen.

  1. Het was inderdaad een onvergetelijke ervaring. Ik ben geen die hard fan, maar om zo’n bijzonder evenement mee te mogen maken is simpelweg fantastisch. Volgend jaar misschien met mijn zoontje maar dan een eenvoudig duinkaartje :).

 2. goed om weer wat te lezen van je.
  Las al bij geldnerd dat je er waarschijnlijk mee wilde stoppen (hetgeen ik jammer zou vinden).
  Het zijn idd spannende tijden met (voor mij) dit jaar behoorlijke daling van mijn waarde van mijn portefeuille en de nabije toekomst ziet er ook niet goed uit.
  Maar ik blijf elke maand inleggen en volhouden.
  Eens zal de waarde weer op “all time high” komen en dan hebben de , in de daling, gekochte aandelen de meeste “winst”

  1. Hi Robbert, ik denk dat je dat bij Groeigeld ipv Geldnerd hebt gelezen :). Goed dat je iedere maand in blijft leggen. Normaliter had ik dat zeker ook gedaan. Toevallig pakt mijn pauze nu gunstig uit, maar dat had ook andersom kunnen zijn.

 3. Nee hoor nooit gestopt!
  Als oudere belegger (57 j.) ben ik al van mijn vijfentwintigste bezig met aktief beleggen .
  Als klein dividamientje ook begonnen met allerhande parameters,sectoren,technische analyse, en tips van Jan en alleman (ja.zelfs betalende)achterna te lopen. Met de tijd zag ik door de bomen het bos niet meer !
  Rond de eeuwwisseling dan besloten om alles drastisch om te gooien. Eenvoud boven alles!
  Eerst begonnen met periodiek goud en zilver te kopen.(eenvoudiger bestaat niet)
  En voor het andere gedeelte enkel nog dividendgroeibeleggen.Maar zo simpel mogelijk! Kies enkel uit dividendgroeiers.En éénmaal in port bij een dividendverlaging er zonder pardon UIT.

  Kan je wel uit eigen ervaring vertellen dat beleggen je behoorlijk vooruit kan helpen in het leven !

  Hoop met dit kleine getuigenisje ,je te motiveren om door te gaan. Blijf kalm en geniet ervan om om net NU goedkope kwaliteitsbedrijven te kopen en voor lange tijd vast te houden. Heb in mijn beleggingsleven al vaker het einde van de financiele wereld horen verkondigen ! De tijd maakt echter alles terug goed…

 4. Zeker, soms hou ik ook een beleggingspauze, zoals laatst bij de aankoop van ons huis. Maar dat is altijd tijdelijk. Zoals sommigen hierbiven aangeven geloof ik in regelmatig inleggen, ook in slechtere tijden (zoals nu).
  Je geeft trouwens aan, dat het op een verslaving begon te lijken. In welke zin bedoel je dat?

  1. Tijdelijk inderdaad. Inmiddels ben ik weer begonnen met kopen 🙂

   Verslaving is een scherp gekozen bewoording. Ik doel vooral op het verkrijgen van meer beleggingen ten koste van andere activiteiten. Een hoop andere aangenaamheden in het leven laat je varen. Dat is nog tamelijk onschuldig en het idee achter het creëren van meer financiële vrijheid. Het andere zijn de ontwenningsverschijnselen. Het klinkt wat vergezocht, maar als je nooit bent gestopt weet je het ook niet. Zoals ik schreef heeft onze vakantie mij vooral de baten van andere activiteiten in laten zien waardoor de keuze om eerder dan gepland tijdelijk niet te beleggen een zetje kreeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *