Maandupdate – september 2019

Maandupdate – september 2019

Afgelopen maand hebben we weer een deel van het geplande onderhoud uitgevoerd. Het lekke zijraam is vervangen en daardoor is het meteen een stuk lichter in onze woonkamer. In de dividendportefeuille heb ik wat bijgekocht en daarnaast ben ik met nog twee experimentjes begonnen. Verder liep ons spaardeposito af. Inmiddels is de rente daarvan lager dan op de vrij opneembare spaarrekening. Iemand een idee waarom je dan nog zou kiezen voor een deposito?

Moneyou spaartarieven sept. 2019

Portefeuille update

Nu de beurzen weer flink zijn gestegen vind ik het, net als in April, lastig om aantrekkelijk gewaardeerde aandelen te vinden. Over mijn laatste aankoop ben ik heel tevreden en daarom heb ik bijgekocht.

 • Simon Property Group (SPG): 2 aandelen gekocht @150 USD
 • Ishares Estoxx DIV (IDVY): 20 aandelen gekocht @20,90 EUR

Met deze aankopen voeg ik EUR 34,07 toe aan onze jaarlijkse dividendinkomsten.

Dividendinkomsten

In september heb zes bedrijven dividend aan mij uitgekeerd.

 • 3M: EUR 3,33
 • Johnson & Johnson: EUR 2,92
 • Microsoft: EUR 2,13
 • Royal Dutch Shell: EUR 12,71
 • Unilever: EUR 3,51
 • United Parcel Service: EUR 2,95

Bij elkaar heb ik EUR 27,55 mogen ontvangen waarvoor wederom mijn dank.

Dividendgroei

In september verhoogde Microsoft het dividend met maar liefst 10,9%. Hierdoor stijgen mijn jaarlijkse dividendinkomsten met EUR 1,10. Daar bovenop komt er een aandeleninkoopprogramma ter waarde van $40B. Helaas is de waardering van Microsoft (te) sterk opgelopen, want anders had ik graag meer aandelen bijgekocht.

De kleine kapitalist is nu ook bankier

Behalve de dividendportefeuille heb ik in de zomer ook geïnvesteerd in een converteerbare lening aan VanMoof via Oneplanetcrowd. De afgelopen maand heb ik nog twee investeringen gedaan. Ook hier blijf ik volop spreiden om de risico’s beperkt te houden.

Ik heb via het crowdfunding platform van Kapitaal Op Maat geïnvesteerd in YVRA. Dat is een belachelijk duur luchtje gesteund met een goed marketingapparaat. Net als bij VanMoof zat dit project snel vol. De looptijd bedraagt 36 maanden en het rentepercentage is 8%. Daar gaat nog 0,9% aan platform fee vanaf. In mijn dividendportefeuille had ik nog geen bedrijven actief in het luxe segment, dus in een bepaald opzicht is deze investering complementair.

Ook ben ik op Mintos begonnen met het verstrekken van leningen via een peer-to-peer platform. Daarop kun je allerlei beslisregels invoeren waaraan leningen moeten voldoen voordat je geld wordt uitgeleend. Als leningen worden afgelost wordt dat geld direct weer uitgeleend aan andere leners die voldoen aan mijn criteria. Het uitleenproces is daarmee volledig geautomatiseerd. Toen ik zag dat mijn eerste leningsdeel was verstrekt aan een Roemeen voor een auto moest ik wel even slikken. Het bleek niet om een dure Mercedes, maar om een hybride Toyota Prius te gaan. De eerste betalingen zijn in ieder geval keurig binnen. Momenteel bedraagt mijn jaarlijks verwachte rendement ongeveer 9%. De eerste ervaringen zijn positief, hier zal ik later nog een artikel aan wijden.

Slotsom: vierde FIRE dag in de pocket

Dankzij de twee aankopen in de dividendportefeuille en de dividendverhoging van Microsoft komen mijn jaarlijkse dividendinkomsten precies uit op EUR 400. Daarmee kan ik ook de vierde dag van mijn FIRE plan betalen. De investeringsplatformen leveren inmiddels ook al ongeveer EUR 42 aan passieve inkomsten op. In het laatste kwartaal zou ik nog graag EUR 50 aan jaarlijkse dividendinkomsten willen toevoegen en de andere investeringen verder uitbreiden. Daarmee komt ook de vijfde FIRE dag nog dit jaar in zicht.

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

9 gedachten over “Maandupdate – september 2019

 1. Top,

  blijft leuk om elke keer weer naar je site te komen en je voortgang te lezen. SPG heb ik gemist toen deze wat lager stond, maar blijft op de watchlist.

  ik dacht overigens ooit gelezen te hebben dat je nog een keer een blog aan je watchlist zou besteden. Ben namelijk benieuwd.

  Zoals je weet ben ik een trouwe volger van dividendsensei en denk ik er zelf over om binnenkort in Broadcom te nemen.

  gr

  De Dividendbelegger

  1. Bedankt Dividendbelegger,

   Mijn watchlist is te groot om in een blog toe te lichten. Voor de rest van het jaar heb ik ongeveer het volgende lijstje in mijn hoofd qua aandelen.
   – Nuts (NEE, D of SSE)
   – NL (DSM, NN)
   – Technologie (CSCO of TXN, wellicht een groeier zoals SPLK of MDB)
   – Edelmetalen
   – Buitenkansjes (meestal dipt er tussendoor wel iets interessants)
   – Bijkopen

   Broadcom zou gezien het hoge dividendrendement best goed passen in jouw portfolio. Er hangt momenteel trouwens wel een Europese regelgeving luchtje aan dit bedrijf.

   1. top.

    CSCO en TXN staan ook op mijn lijstje de 2e iets meer overvalued dan de eerste. Maar misschien koop ik ze aan voor 250 euro per positie en bij dalingen koop ik bij. Zit ik ook gelijk goed in de technologiehoek en met Broadcom van 17 naar 20 posities.

    even paar nachtjes over slapen.

 2. Mintos blijft mij interesseren, echter ik krijg de ega er (nog) niet voor mee. Dus dat zal nog wel wat duren voor ik daar mee aan de slag ga.

  We delen drie bedrijven deze maand, leuk om te zien! Ik zal een dezer dagen ook mijn september report dragen. Het was de beste maand ooit, voornamelijk door mijn eerste special dividend uitkering. 🙂

  1. Je eega kan inderdaad een onoverkomelijke horde vormen, veel sterkte toegewenst. Ik heb de eerste honderd piek buiten de boeken gehouden.

   Hmm, in juni deelden we volgens mij nog twee bedrijven, UN en MMM. Ik ben benieuwd wat de derde is!

  1. Nee, de vorige tabel was bewerkelijker dan deze. Ik blijf hier nog mee experimenteren. Sowieso kan mijn site nog een veelvoud aan kijkers gebruiken. Ik zie het zelf perfect. Misschien een andere PC? Dat is ook goed voor al mijn technologie aandelen :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *