Ontwikkeling van mijn portefeuille in beeld

Ontwikkeling van mijn portefeuille in beeld

Tijdens het evalueren van mijn portefeuille leek het mij leuk om de ontwikkeling in beeld te brengen met een animatie. Onderstaand het resultaat!

Ontwikkeling van mijn portfolio (exclusief Small Capitalist Mining Co).
De kleuren corresponderen veelal met de logo’s van de bedrijven.

In deze animatie valt direct op dat er van alles is gebeurd. Er zijn veel posities toegevoegd, uitgebreid, verkleind of verwijderd. Daarnaast valt het verschil in het aantal wisselingen per maand op. De ene maand is er maar een enkele wijziging, en in de andere wel zes. Dit kan eenvoudig worden verklaard door fluctuaties in de beschikbaarheid van vers kapitaal in combinatie met mijn ongeduld. In een statische vorm ziet het plaatje er als volgt uit.

Nu valt op dat van de eerste vier posities alleen VWRL nog in portefeuille zit. Op KPN heb ik winst genomen (+20%) en de opbrengst geïnvesteerd in een skivakantie :). De koers van dat aandeel is momenteel gelijk aan mijn verkoopprijs. IDVY heb ik verkocht om gebruik te maken van de dip in Royal Dutch Shell. Daar had ik net zo goed mee kunnen wachten, beiden zijn sindsdien ongeveer hetzelfde gestegen. Voordeel van Shell vind ik dat er ieder kwartaal een royaal dividend wordt uitgekeerd en bij IDVY is alleen de uitkering in juni hoog. De AEX tracker heb ik verkocht om Johnson & Johnson en Microsoft te kopen. Vooral die laatste heeft goed uitgepakt (+36%). Bovendien had ik al in mijn hoofd om meer losse AEX aandelen te kopen en dan is zo’n tracker een beetje dubbelop. Altria en Iron Mountain heb ik vorige maand ingeruild voor Simon Property Group en die keuze toegelicht in de vorige artikelen. Target heb ik maar kort in portefeuille gehad als experiment om dividend op te halen en winst te nemen. Daarvan heb ik TSM gekocht en hoewel dat aandeel het prima doet (+16%) had ik Target beter wat langer kunnen aanhouden (+37%). Al met al schat ik in dat de meeste positiewisselingen misschien minder noodzakelijk waren dan dat ze op dat moment leken.

Slotsom: meer rust aan de bal

Toen ik bijna een jaar geleden startte aan dit beleggingsavontuur heb ik mijzelf de ruimte gegund om te experimenteren en te ontdekken welke beleggingsstijl mij past. Daardoor zijn de transactiekosten van in totaal EUR 62,04 misschien wat hoog geworden ten opzichte van de portefeuillewaarde. Aan de andere kant is het rendement tot op heden hoger dan VWRL, mijn benchmark (ik noteer die koers bij iedere aankoop). Spijt heb ik in ieder geval nergens van, ik ben blij waar ik nu sta en wat ik heb geleerd. In de toekomst zal ik nog steeds met allerlei investeringen blijven experimenteren. Wel heb ik mij voorgenomen om rustiger te beleggen, minder te handelen en gewoon de tijd haar werk laten doen.

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Eén gedachte over “ Ontwikkeling van mijn portefeuille in beeld

  1. Spijt moet je nooit hebben, zeker niet als je er iets van hebt geleerd. Ik herken het wel, voordat ik met DGI begon, heb ik in vanalles en nog wat gehandeld. Olie, futures, valuta, noem maar op. Bij mij resulteerde het in af en toe winst, veel handelskosten, veel gedoe en stress. Vandaar mijn move naar het “saaie” DGI.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *