Maandupdate januari 2020

Maandupdate januari 2020

Uit ons jaaroverzicht 2019 bleek dat we het afgelopen jaar EUR 2.000 meer hebben geïnvesteerd dan gepland. Voor dit jaar waren we wederom van plan om EUR 6.000 aan zuivere inleg te investeren. Eigenlijk is dat te weinig voor ons FIRE plan en daarom verhoog ik het bedrag nu al naar EUR 8.000. Deze maand hebben we in ieder geval een flinke duit in het beleggingszakje gedaan :). Naast aankopen heb ik ook aandelen verkocht, waardoor de oorlogskas wat is toegenomen. Op hypotheekgebied ben ik een wijziging aan het voorbereiden. Daarover later deze maand meer. In hetzelfde jaaroverzicht schreef ik ook dat we van plan zijn om EUR 0 te sparen dit jaar. We hebben aan deze doelstelling bijgedragen door na bijna 12 jaar in een nieuw bankstel en eetkamerstoelen te investeren. Hopelijk gaan deze weer 12 jaar mee.

Portefeuille update

Deze maand hebben we maar liefst vier aankopen gedaan in de dividendportefeuille. Het jaar begon met het bijkopen van Simon Property en Unilever. Omdat ik graag 10% in goud- en zilvermijnen wil zitten heb ik ook de ETF DAX Gold Mining bijgekocht, deels betaald uit de verkopen van een van onze Flatex rekeningen. Ruimt mooi op. Als laatste heb ik het Dividend Aandeel van de Maand, Groupe SEB, aangeschaft.

Ik wil ook graag 10% in andere passieve inkomstenbronnen hebben belegd. Daarom heb ik EUR 100 geïnvesteerd in Allshield via het crowdfunding platform van Kapitaal op Maat. Dit levert 7,1% rente op. Er begint al een klein maandelijks inkomstenstroompje te ontstaan. Die plus bedragjes op de betaalrekening geven mij het gevoel dat we echt op weg zijn. Net zoals op vakantie gaan voelen die eerste meters goed.

Twee verkopen: UPS en Philips

Afgelopen week heb ik ook nog van twee aandelen afscheid genomen. Op 28 januari verkocht ik UPS voor $115,58 per stuk. Op 3 juni 2019 kocht ik die voor $93,85 per stuk. Het bedrijf kwam de dag na verkoop met jaarcijfers en op basis van diverse artikelen vermoedde ik een afstraffing. Dat bleek te kloppen. Destijds kocht ik UPS vooral vanwege de sterke onderwaardering, het was voor mij geen kernaandeel. Het aardige van dit aandeel is dat het vaak weer opveert. Als UPS weer richting $90 koerst en dik 4% yield dan komt het vanzelf weer op mijn radar.

Op 29 januari na publicatie van de cijfers verkocht ik Philips voor EUR 43 per stuk. Deze aandelen kocht ik op 29 april voor EUR 37 per stuk. Met deze verkoop had ik veel meer moeite. Philips is namelijk een innovatief bedrijf in een sector, medische technologie, waar ik hoge verwachtingen van heb. Philips kondigde aan om na tv (TP Vision) en licht (Signifiy) ook af te willen van de huishoudelijke tak (koffiezetters, stofzuigers, airfryers, etc). Het bedrijf stond bekend om zijn lampen en consumentenelektronica en daar blijft dus vrijwel niets van over. Het verzelfstandigen van de huishoudtak zal zo’n anderhalf jaar in beslag nemen. De stap ligt in lijn met de ambitie om volledig te concentreren op medische apparatuur en was dus niet onverwacht. Uit de jaarcijfers bleek de vergelijkbare omzetgroei wat tegen te vallen en de prognoses voorzichtig. De waardering van 28x de winst vind ik daarvoor te hoog. In oktober twijfelde ik al en kwam de eerste waarschuwing en nu dus besloten om Philips te verkopen. Ik ga rustig op zoek naar een vervanger of wacht op een lagere instapkoers.

Dividendinkomsten

In januari keerden 7 bedrijven dividend aan mij uit, waarvoor veel dank:

 • Albemarle: EUR 2,80
 • Cisco Systems: EUR 1,60
 • Eastman Chemical: EUR 6,03
 • Illinois Toolworks: EUR 2,44
 • Taiwan Semiconductor: EUR 3,85
 • Yamana Gold Corp: EUR 0,13
 • Walt Disney: EUR 2,68

Bij elkaar hebben we EUR 19,53 aan dividend ontvangen. Dat is wederom niet veel, maar toch een stijging van 31% ten opzichte van vorig jaar. De lage stijging komt doordat ik afscheid heb genomen van hoogdividend aandelen Altria en Iron Mountain. De portefeuille heeft momenteel veel aandelen die in de derde maand van het kwartaal uitkeren. Geen probleem, ik selecteer er totaal niet op.

Rente inkomsten

Behalve dividend ontvingen we ook EUR 67,90 aan rente inkomsten. Daarvan kwam maar liefst EUR 22,41 uit onze crowdfunding investeringen. Dat is meer dan aan dividend! Dat komt vooral doordat veel projecten eens per kwartaal uitkeren. Alles bij elkaar een passieve inkomstenstroom van EUR 87,43 deze maand. Wow!

Dividendgroei

Mijn best presterende aandeel, ASML, gaat over boekjaar 2019 het dividend verhogen met 14%. Dit is het tiende jaar op rij dat de Veldhovenaren het dividend verhogen. Vorig jaar bedroeg de stijging maar liefst 50% en stapte ASML over op een halfjaarlijkse uitkering. Het is daarmee een echte dividendgroei topper. Momenteel bedraagt het dividendrendement 1% en normaliter gaat ASML eind April ex-dividend.

Slotsom: een turbulente start

Behalve veel activiteit in de dividendportefeuille was het ook turbulent op de beurs. Hoewel ik het corona virus niet zag aankomen hing er (technisch) al langer een correctie in de lucht. Ik verwacht dat die nog iets doorzet. Iets zwakkere jaarcijfers of vooruitzichten worden keihard afgestraft. Mede daarom heb ik ook wat meer in goud geïnvesteerd en twee aandelen verkocht. Aandelen die ik nu op het oog heb zijn TXN, AVGO, BMY, MDT en NN. Welke aandelen staan op jullie watchlist?

Overweeg je ook om te gaan beleggen? DeGiro heeft nog tot morgen 3 februari een actie voor nieuwe klanten lopen waarin je de eerste 100 dagen geen transactiekosten betaald. Geen minimuminleg, je kunt na het openen ook later beginnen met je eerste belegging.

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

8 gedachten over “Maandupdate januari 2020

 1. Mooie herindeling van je portefeuille. Je hebt je buy&hold strategie dus definitief losgelaten?

  Voor februari heb ik nog geen watchlist gemaakt. Eerst eens kijken hoe de markten verder corrigeren voor de impact van het virus.

  1. Voor een groot gedeelte blijft ik een buy&hold strategie hanteren. Aandelen als Microsoft, Unilever, Johnson&Johnson, Disney en Texas Instrument zal ik niet snel verkopen. Er zitten een aantal aandelen in portefeuille die ik niet tot de kern reken. Het is dan onzinnig om ze aan te houden terwijl ik een merkbare daling verwacht (UPS) of een beter alternatief ontdek (Philips). Dat kost gewoon rendement.

 2. Mooie update die een inzicht geeft in wat speelt bij beleggen. Ik herken ook het deeltje “spelen” met niet kern aandelen.
  Ik plan zelf terug te beginnen beleggen in mijn ETF portefeuille. Maar eerst mijn optie portefeuille terug opbouwen tot een mooi bedrag zodat ik weer wat kan traden daarmee. Ik doe dat graag en het brengt vreugde.
  En goud heb ik ook in portefeuille, voornamelijk mijnen.

 3. Grappog om te lezen, ik kan me bijna spiegelen aan jouw doelen. Situatie is als volgt jong gezin met 2 kids. 650 pm in etfs en dit ronden wij af naar 8000,- in december. Daarnaast 300,- extra aflossen en hier passen wij de sneeuwbalmethode op toe. 250,- blijft over om te sparen/klusgeld/onverwacht. De Kleine Kapitalist wat is je SR maandelijks?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *