Chippers in de knip

Chippers in de knip

In mijn portefeuille ben ik met 5 van de 25 posities overwogen in technologie aandelen. Daarvan zijn er maar liefst 3 bedrijven actief in de halfgeleider industrie: ASML (machines), Taiwan Semiconductor (fabricage) en Texas Instruments (ontwerp en productie). De andere twee aandelen, Cisco en Microsoft, gebruiken veel chips in hun producten. Kortom, de kleine kapitalist houdt van chips. In de dividendportefeuille althans, als snack laat ik ze liever staan.

Onlangs kwam ASML met de jaarcijfers. En die waren wederom goed. Aandeelhouders worden beloond met een dividendstijging van 14% naar EUR 2,40 per aandeel. Vorig jaar bedroeg de stijging maar liefst 50% en verdubbelde de frequentie van dividenduitkeringen naar 2 keer per jaar. Inmiddels keert ASML 1 miljard per jaar aan dividend uit. Daar bovenop komt een aandeleninkoopprogramma van 6 miljard euro, zo’n 5% van de marktkapitalisatie. Dit heeft tot gevolg dat er minder aandelen in omloop zijn en de bestaande meer waard worden. Dat ziet de kleine kapitalist graag.

finviz dynamic chart for ASML

Ik kocht ASML op een uitstekend moment op 18 december 2018 voor EUR 142,50 per stuk. Het aandeel is hard op weg om mijn eerste “homerun” te worden, een stijging van 100%. Vanwege de exploderende koers heb ik regelmatig overwogen om winst te nemen. Gelukkig heb ik dat niet gedaan. Op korte termijn kan het aandeel flink zakken, maar voor de lange termijn is dit een prachtig dividendgroei aandeel om in portefeuille te hebben.

Over de aankoop van Taiwan Semiconductor Company (TSM) schreef ik eerder in de maandupdate mei 2019. Dit bedrijf richt zich volledig op de productie van chips voor andere bedrijven, zoals Apple, AMD en Qualcomm. In tegenstelling tot ASML keert dit bedrijf al langer een hoger dividend uit en staat het wat meer op de radar van dividendbeleggers. Twee weken geleden presenteerde TSM goede cijfers. Aangezien een groot deel van de chippers klant zijn bij deze reus, is dat een goed teken voor de hele industrie.

finviz dynamic chart for TSM

Ik kocht TSM op 21 mei 2019 voor EUR 38,80 per stuk. Ook dit aandeel heb op een goed moment gekocht na een flinke pullback. Alhoewel het geen kernaandeel is ben ik toch blij met deze Taiwanees. Ik ben erg benieuwd naar de dividendverhoging in 2020.

Als ik 1 aandeel zou aanbevelen om op te nemen in een dividendportefeuille dan zou ik kiezen voor Texas Instruments. Dit bedrijf maakt vooral analoge chips en is van de allerhoogste kwaliteit. Om een paar zaken te noemen: Wide moat rating, A+ credit rating, 90 dividend safety, goede scores op groei, winst, en houdbaarheid. Doe vooral je eigen onderzoek en verwonder je over dit top aandeel.

finviz dynamic chart for TXN

Ik kocht TXN op 23 oktober voor EUR 116 per stuk. Het wachten op een dip lijkt te lonen, want vanaf december nam de koers een mooie vlucht. Ik beschouw Texas Instruments als een kernaandeel. Op dips zal ik zeker bijkopen.

Chips zijn er in veel smaken

Naast de aandelen in mijn portefeuille zijn er nog veel andere mooie bedrijven op de beurs. Ik loop er een aantal langs. Broadcom (AVGO) is een volwassen chipbedrijf actief in o.a. modems, wifi kaarten en datacenter producten. Dit aandeel lijkt momenteel aantrekkelijk gewaardeerd en biedt met 4% een hoog dividend. Nvidia (NVDA) is marktleider op het gebied van grafische kaarten. Al snel werd ontdekt dat die kaarten niet alleen geschikt zijn voor gaming, maar ook voor het minen van cryptomunten. Met een eigen game streaming service (GeForce Now) en focus op zelf-rijdende auto’s heeft dit groei aandeel naast een hoge waardering ook sterke vooruitzichten.

Een ander sterk aandeel in automotive is de Nederlandse chipfabrikant NXP Semiconductor (NXPI). In computers is Intel (INTC) de bekendste naam. Dit bedrijf ontwerpt en produceert chips in eigen fabrieken. Hoewel ze op veel vlakken inmiddels zijn ingehaald door concurrenten als Advanced Micro Devices (AMD) en Samsung is het bedrijf kwalitatief sterk. Intel keert een betrouwbaar jaarlijks groeiend dividend uit (momenteel ~2%). De markt voor geheugen chips is behoorlijk verzadigd. Met de komst van 5G komt daar mogelijk snel verandering in. Dit maakt een groei aandeel als Micron Technology (MU) erg interessant.

Als laatste moet Qualcomm (QCOM) nog worden genoemd. Dit bedrijf is bekend van de Snapdragon chips in smartphones. Na een lange periode van patentruzies en boetes is de weg omhoog weer gevonden. Apple wil wel maar kan niet om Qualcomm heen vanwege het 5G modem. Momenteel is het aandeel m.i. correct gewaardeerd en biedt het een mooi dividend (~3%). De chippers die ik ook volg zijn Lam Research (LRCX), Skyworks Solutions (SWKS), Xilinx (XLNX), het Duitse Infineon en het Frans-Italiaanse STMicroelectronics. Genoeg keuze dus.

Slotsom: buy the chips!

Veel dividendbeleggers zijn voorzichtig met technologie aandelen. Uit mijn top 50 analyse onder dividendbeleggers blijkt dat chippers in weinig portefeuilles voorkomen. En dat vind ik opmerkelijk. Een wereld zonder chips is nauwelijks voor te stellen. In alle megatrends spelen deze producten een essentiële rol. In tegenstelling tot de dotcom techbubbel maken de huidige chipbedrijven dikke winsten. Velen verhogen ieder jaar het dividend met flinke stappen. Chips zijn daarmee echte dikmakers, zowel op de weegschaal als in je beleggingsportefeuille.

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

2 gedachten over “Chippers in de knip

    1. Dankje :). TXN is een uitstekende keuze als je het mij vraagt. Cisco presenteerde gisteravond cijfers en die waren net aan okay, maar niet overtuigend. Het dividend gaat met 2,9% omhoog en dat valt mij wat tegen. Dit kwartaal zijn ze bezig met een reorganisatie wat een last van 150 mln oplevert. Ik verwacht op korte termijn geen vuurwerk van CSCO. Deze maand heb ik er weer twee posities bij, BMY en NN. Die laatste gaf vandaag wel vuurwerk :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *