Maandupdate – augustus 2021

Maandupdate – augustus 2021

Een bijzonder bedrijvige maand. Met veel collega’s nog op vakantie was het druk op de zaak. En samen met de schoolvakantie was het thuis ook gezellig druk. Toch heb ik tijdens de zomervakantie wat na kunnen denken over mijn portefeuille en besloten om enkele wensen direct door te voeren. In augustus nam ik afscheid van groeiaandelen Just Eat Takeaway en Solaredge en kocht aandelen in bestaande dividendaandelen bij.

Bijkoop Air Products & Chemicals

Deze dividend aristrocraat is actief in industriële gassen. Het levert zuurstof, nitrogeen, argon, helium en waterstof aan onder andere industrie, agrarische sector en voedselketen en de medische wereld. De belangrijkste troef is waterstof en de rol daarvan in de energietransitie. Air Products & Chemicals (APD) investeert enorm in groene waterstofprojecten en is daarmee goed gepositioneerd voor de toekomst. Daarnaast spreekt het lange dividendtrackrecord en de sterke kapitaaldiscipline mij aan in APD.

Na de initiële aankoop in februari voor $260 per stuk nam de koers een aardige vlucht tot boven $300. Inmiddels is de prijs weer in de buurt van mijn aankoopprijs gekomen. De kwartaalcijfers vielen misschien iets tegen, maar zijn verklaarbaar. Aangezien er niets veranderd is aan het lange termijn vooruitzicht kwam Air Products weer in beeld. Op de huidige niveau’s zal ik soms wat bij blijven kopen.

Bijkoop Philips

Eerder dit jaar werd een terugroepactie aangekondigd op de Dreamstations beademingsapparatuur door de Amerikaanse toezichthouder FDA. Daarop begon Philips trof een voorziening van EUR 250M en na een flinke koersdaling nam ik in juni een eerste positie. Ik schreef erbij dat ik de positie wilde verdubbelen op een koers van EUR 37.

Op het nieuws van een nieuwe terugroepactie van beademingsapparatuur begon Philips verder te dalen. Deze tweede terugroepactie is echter vele malen kleiner. Natuurlijk is er een groot risico op rechtszaken. Het lijkt er daarbij op dat vooral Europese bedrijven de sjaak zijn. Volkswagen (sjoemelsoftware) en Bayer (roundup) bewijzen dat dat tot jarenlange ellende kan leiden.

In korte tijd is er EUR 10B aan koerswaarde verdampt. Dat is erg veel. De waardering van Philips loopt gemiddeld 50% achter op concurrenten zoals Siemens Healthineers. De fundamentals en vooruitzichten zijn echter nauwelijks minder. Zeker nu het onlangs de huishoudelijke apparatuur divisie heeft verkocht met een waarde van in totaal EUR 4,4 miljard. Philips’ transformatie naar een medisch technologiebedrijf is daarmee voltooid.

Op 16 augustus kocht ik 25 aandelen Philips voor EUR 37,25 per stuk. Eerder bleef de prijs net boven mijn order van EUR 37 hangen. Omdat het aandeel leek uit te bodemen deed ik er een kwartje bij. Achteraf was een verhoging van 3 cent ook voldoende geweest :). Met de aankoop nemen mijn dividendinkomsten toe met EUR 21,60 per jaar. Mijn aandacht verschuift nu weer naar Medtronic. Bij een mooie dip zal ik mijn positie in dit kroonjuweel verder vergroten.

Van Pfizer naar AbbVie

Op 23 augustus verkocht ik 16 aandelen Pfizer voor $51. Al langer overweeg ik om de twee farma’s die ik op een lage prijs op heb kunnen rapen, Pfizer en Gilead, te ruilen voor aandelen waar ik meer vertrouwen in heb. Dat zijn Bristol-Myers Squibb, AbbVie en Johnson & Johnson.

Op nieuws van goedkeuring van het COVID-19 vaccin steeg Pfizer met 5%. In mijn ogen sentiment gedreven en daarom een verkoopkans. Zelfs de CEO tweette er trots over. Deze goedkeuring was echter al lang en breed verwacht. Daarnaast kondigde de Amerikaanse farmaceut een overname aan van Trillium Therapeutics. Het bod van $18,50 komt overeen met een gigantische premie van ruim 200% op de koers van $6. Dat kan briljant uitpakken, maar ook een teken van angst zijn om de boot maar niet te missen.

Pfizer is zichzelf aan het omvormen van bulk farma naar meer biotech. Veel ongepatenteerde medicijnen zijn inmiddels verzelfstandigd. Daarvoor in de plaats komt een grotere pijplijn met nieuwe medicijnen waar hogere marges op te behalen zijn. Dat wordt vooral gerealiseerd door overnames. Die kunnen echter verkeerd uitpakken.

Samengevat neemt het risico toe en het dividendrendement af. Pfizer lijkt mij nog steeds een prima aandeel om aan te houden. Echter zie ik alternatieven met een betere risico/rendement verhouding. En de keuze is daarbij op AbbVie gevallen. Deze sectorgenoot is aantrekkelijk gewaardeerd en biedt een dividendrendement van 4,5%.

Van Alibaba naar Alibaba

Op 24 augustus kocht ik iets na het openen van de beurs in Hong Kong midden in de nacht 100 aandelen Alibaba voor HKD 158,30 per stuk. Dat is de minimale afname en vergde een investering van EUR 1.730 + EUR 12 aan transactiekosten. Dezelfde dag verkocht ik eerst mijn speculatieve koop Just Eat Takeaway voor EUR 81 per stuk (met een bescheiden 10% winst). En vervolgens mijn 8 Amerikaanse aandelen Alibaba voor $172 per stuk. Waarom al die moeite?

De aandelen Alibaba (ticker: $BABA) genoteerd aan de New York Stock Exchange zijn zogenaamde American Depositary Receipts (ADR’s). Dat zijn certificaten uitgegeven door Amerikaanse banken van aandelen Alibaba. Op de beurs in Hong Kong staan de gewone aandelen (ordinary shares) genoteerd (ticker: HK:9988). De ruilverhouding staat vast: 1 ADR $BABA staat gelijk aan 8 aandelen $HK:9988.

Een verschil is de minimum afname. In de VS kun je 1 $BABA kopen, in Hong Kong zijn dat er 100. Daarmee is die beurs minder goed bereikbaar voor particuliere investeerders. In de VS gaan al langer geluiden op om Chinese ADR’s te weren van de Amerikaanse beurs. Dat zou leiden tot een delisting. Voor institutionele investeerders is dat geen probleem aangezien ze de ADR’s kunnen ruilen voor de Hong Kong aandelen. Samen met een extra valuta risico geef ik daarom de voorkeur om de gewone aandelen Alibaba te kopen op de Hong Kong beurs. De positie is nadrukkelijk voor de lange termijn. Voorlopig kijk ik hier niet meer naar om.

Van SolarEdge naar Taiwan Semiconductor

Taiwan Semiconductor is een van mijn beste investeringen gebleken. Twee jaar geleden kocht ik dertien aandelen op EUR 38,80. Nadat de koers ruim was verdubbeld verkocht ik een paar aandelen. Uiteraard kreeg ik daar spijt van. De leveringsproblemen in de chipsector waren destijds nog niet zo prominent als nu.

Als ’s werelds grootste fabrikant van chips is het belang van Taiwan Semi moeilijk te overschatten. Het fabless model waarbij bedrijven als Broadcom en Qualcomm chips ontwerpen en de productie uitbesteden is winnend gebleken. Intel probeert dat allebei en raakt steeds verder achterop. Inmiddels heeft de Amerikaanse chipreus ook besloten om productie uit te besteden.

Dankzij de enorme schaal van TSM kan het bedrijf meer investeren (oa in machines van ASML) waardoor concurrentie op steeds grotere afstand wordt gezet. Daarbij maakt het TSM niet uit welke mobiele telefoon producent het grootste marktaandeel heeft. Ze zijn allemaal klant. Ondanks de chiptekorten verhoogt het bedrijf de prijzen slechts beperkt. TSM zet echt in op lange termijnrelaties.

Na de tweede dividendverhoging dit jaar wilde ik graag meer stukken toevoegen. Op 24 augustus kocht ik 5 aandelen TSM voor $112 per stuk. Voor de financiering verkocht ik 2 aandelen Solaredge voor $280 per stuk met een bescheiden winst van 10% in 5 maanden. Met een koers/winst verhouding van 111 was dit aandeel toch wel erg aan de prijs. Met de ruil verlaag ik wat risico en verhoog mijn dividendinkomsten met een kleine EUR 8 per jaar. Ik ben mij daarbij bewust van het cyclische karakter van de halfgeleiderindustrie. De komende paar jaar zijn de vooruitzichten echter nog uitstekend.

Dividendinkomsten

Zeven bedrijven keerden een deel van hun winst aan mij uit waarvoor veel dank.

Bristol-Myers Squibb€ 20,86
Air Products & Chemicals€ 3,25
Texas Instruments€ 6,64
AbbVie€ 12,25
Abbott Laboratories€ 1,95
Welltower€ 4,44
Masco€ 1,69

Bij elkaar werd er EUR 51,09 op mijn rekening gestort en dat komt overeen met een stijging van 10% ten opzichte van vorig jaar. Afgelopen maand kocht ik Air Products & Chemicals en AbbVie bij waardoor ik volgend jaar een verdere stijging verwacht. Dividendaristocraten Texas Instrument en Abbott Laboratories komen zeker ook in aanmerking voor uitbreiding.

Dividendgroei

Vier bedrijven besloten om mijn passieve inkomstenstroom een zetje te geven. Dividendaristocraat Illinois Tool Works verhoogde het dividend met een fraaie 7%. Wheaton Precious Metals laat het dividend met 7% groeien, nadat eerder dit jaar al een stijging van 8% werd doorgevoerd. Het interim dividend van NN Group steeg met 8% en dat tikt aan bij een bedrijf met een dividendrendement van 5,4%. De killer was echter Taiwan Semiconductor met een verhoging van 27%. Twee maanden daarvoor werd het dividend van deze chipfabrikant nog met 11% verhoogd. Bij elkaar stegen mijn jaarlijkse dividendinkomsten met EUR 9,23. Om dezelfde inkomsten te ontvangen had ik anders EUR 308 moeten inleggen. Nu nul euro.

Watchlist

In september zijn er een aantal bedrijven die nadrukkelijk op mijn watchlist staan. Het zijn allemaal aandelen die ik al in bezit heb en de meesten bieden een hoger dividendrendement. Ik heb een korte beschrijving toegevoegd onder shortlist. Onderstaand een toelichting.

 • Unilever: doel is om voldoende aandelen in bezit te hebben om van het DRIP-programma gebruik te kunnen maken. Bij een koers van EUR 46 zouden dat er 124 zijn. Ik heb er nu 80 en zou er graag 20 toevoegen voor EUR 45 per stuk. Mogelijk schrijf ik een put om wat premie te ontvangen.
 • Vonovia: doel is om over te hevelen naar ABN AMRO in verband met de teruggave dividendbelasting. Vanwege transactiekosten een minimale koop van 20 stuks op EUR 55 of lager.
 • NN Group: doel is om voldoende aandelen te bezitten om twee aandelen aan stockdividend te ontvangen bij de uitkering van het finale dividend volgend jaar. Een koers onder EUR 40 is een zekere koop.
 • AbbVie: doel is simpelweg het vergroten van de dividendinkomsten. Na de aanschaf afgelopen maand kreeg het bedrijf nog een tik waardoor een extra koopkans ontstaat. Zekere koop onder $104.
 • Air Products & Chemicals: doel is om mijn blootstelling aan industriële gassen te vergroten. Met name de investeringen in hydrogen zijn interessant in de energietransitie. Stabiele dividend aristocraat met een sterke focus op aandeelhouders. Momenteel koopwaardig.
 • Baxter: doel is het verlagen van de gemiddelde aankoopkosten. Een van de weinig aandelen die (nipt) in het rood staat. Investeringscases is echter niet veranderd waardoor er een koopkans ontstaat. Onder de $70 een absolute koop.

Daarnaast kijk ik ook met een schuin oog naar platina, uranium, de ontwikkelingen in China en kleinere halfgeleider aandelen.

Slotsom: ruim twee weken FIRE

De wijzigingen, aankopen en dividendgroei hebben mijn dividendinkomsten een flinke impuls gegeven. Ongemerkt heb ik inmiddels ruim twee weken van mijn FIRE plan afgedekt. Voor het eind van het jaar is zelfs de bovenkant van mijn verwachting, EUR 1.600, binnen bereik. Dat gaat niet vanzelf. Vanwege de lage hypotheekrente los ik sinds onze verhuizing niet meer extra af. Daardoor kan ik twee keer zoveel inleggen ten opzichte van vorig jaar. En de dividendinkomsten beginnen ook steeds merkbaarder te worden.

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

6 gedachten over “Maandupdate – augustus 2021

 1. Prima toevoegingen aan je portfolio. Ik hou zelf mijn aandelen Pfizer wel vast. Voor mij is dit een farmaceut die ik graag voor de lange termijn bezit.

  De waardering is wel wat hoog door het voor Pfizer positieve sentiment rond hun Covid vaccin. Dit is deels ook wel terecht als ze hun eigen forecast halen van een vaccin omzet van $33 miljard met een marge voor belasting in de ‘High 20’s’.

  Ik leefde toch echt in de veronderstelling dat er maar de vaccins tegen een kleine winstmarge aangeboden werden. Een kleine winstmarge betekent voor mij blijkbaar iets anders dan voor een farmaceut…

  1. Pfizer is zonder meer een prima aandeel. Op $51 vond ik de waardering wel erg hoog. Van AbbVie en Bristol-Myers neem ik iets meer risico, maar verwacht een hoger rendement.

   Doorgaans worden farmaceuten gezien als defensieve belegging. Die enorme winstmarges en afhankelijkheid van blockbusters zet mij echter wel aan het denken. Daarom blijf ik een aantal verschillende namen in porto houden.

 2. Mooie update weer DKK, zelf hou ik ook mijn Pfizer shares vast. Zit wel te twijfelen over de Viatris spinoff shares. Zoveel zijn het er niet, maar DeGiro heeft ze niet op hun US dividend greenlist staan….dus je betaalt wel 30% belasting.

  Ik wil graagno AMGN en BMY erbij hebben, maar dan denk ik dat ik een beetje overwicht heb in die sector 🙂

  1. Dankje, Mr. Robot. Viatris heb ik direct verkocht. Het aandeel is goedkoop, maar 30% belasting is veel. Zelf ben ik ook enorm overwogen in farma. AMGN en BMY zijn beide aantrekkelijk gewaardeerd. Ik probeer over BMY nog iets te schrijven in mijn nieuwe update.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *