Maandupdate – augustus 2019

Maandupdate – augustus 2019

Ondanks de bescheiden vakantie hebben we het de afgelopen maand toch gepresteerd om de eerste negatieve spaarquote te realiseren. We hebben namelijk geïnvesteerd in een nieuwe tuinset gekocht. De oude was na ruim elf jaar aan het ontbinden en slechts geschikt voor vier personen. We hebben bewust gewacht tot het einde van het zomerseizoen vanwege de uitverkoop. In augustus hebben we ook de tweede aflossing op onze hypotheek gedaan en daarmee het jaardoel gerealiseerd. In de dividendportefeuille heb ik een aantal wijzigingen doorgevoerd. Daarnaast heb ik een interactief dashboard ontwikkeld om mijn portefeuille te kunnen monitoren en analyseren. Op de portefeuille pagina kun je het hoofd dashboard daarvan zien. De dividendmeter rechts op de home pagina is ook nieuw.

Het interactieve hoofd dashboard geeft snel inzicht in de prestaties van mijn portefeuille.
In dit voorbeeld heb ik de sector Technology aangeklikt.

Portefeuille update

In augustus heb ik mijn portefeuille geëvalueerd en een aantal wijzigingen doorgevoerd. Dat proces is nog niet voltooid. Later zal ik hier nog een artikel over publiceren.

 • ING Group (INGA): 20 aandelen bijgekocht @8,78 EUR
 • ETFS Physical Silver (PHAG): 24 aandelen gekocht @14,30 EUR
 • Royal Dutch Shell (RDSA): 17 aandelen bijgekocht @24,52 EUR
 • Eastman Chemical (EMN): 7 aandelen bijgekocht @66,94 USD
 • Simon Property Group (SPG): 4 aandelen gekocht @147,00 USD
 • Vanguard FTSE AW (VWRL): 8 aandelen verkocht @73,29 EUR
 • Ishares Estoxx DIV (IDVY): 22 aandelen verkocht @19,90 EUR
 • Altria Group (MO): 6 aandelen verkocht @51,50 USD
 • Iron Mountain (IRM): 8 aandelen verkocht @31,75 USD

Naast deze wijzigingen heb ik ook in mijn ETF Small Capitalist Mining Co portefeuille gehandeld. Die positie staat inmiddels op +37%. De ETF DAX Gold doet het ook uitstekend met +33% en zelfs de afgelopen maand aangeschafte ETF Physical Silver staat al op +12%. Ik ben vooralsnog erg tevreden met de beslissing om meer in goud- en zilver te beleggen. Omdat het geen of nauwelijks dividend oplevert zullen het echter geen blijvende posities zijn. Daarom ben ik aan het nadenken over een exit strategie. Voorlopig blijf ik ‘bullish’ over goud en zilver en is winst nemen nog niet aan de orde.

Dividendinkomsten

In augustus hebben vier bedrijven een deel van hun winst op mijn rekening gestort. Hoewel ik er niet speciaal op selecteer zou mijn portefeuille nog best aandelen kunnen gebruiken die in de middelste maand van het kwartaal betalen. Ahold en ING keren namelijk halfjaarlijks uit, dus er zitten momenteel slechts twee vaste kwartaalbetalers in mijn portefeuille.

 • AbbVie: EUR 10,26
 • Ahold Delhaize: EUR 5,12
 • ING Groep: EUR 9,60
 • A.O. Smith: EUR 2,37

Eigenlijk waren het er 5, want Pan American Silver Corp, onderdeel van mijn ETF Small Capitalist Mining Co, keerde ook EUR 0,09 dividend uit. Alles bij elkaar werd er EUR 27,44 overgemaakt, waarvoor veel dank.

Dividendgroei

Omdat ik me steeds meer richt op dividendgroei zal ik dit onderwerp meenemen in de maandupdate. In augustus waren er drie bedrijven die hun dividend verhoogden:

 • Illinois Tool Works: +7,0%
 • Altria: +5,0%
 • Simon Property Group: +2,4%

Ondanks de prima dividendverhoging van Altria heb ik samen met Iron Mountain toch afscheid genomen van dit populaire aandeel, hoofdzakelijk vanwege de vooruitzichten. Daarvoor in de plaats is Simon Property Group gekomen. Dit bedrijf verhoogde haar dividend dit jaar voor de tweede keer, waarmee de totale verhoging in 2019 op 5% komt. Ik kocht SPG op het laagste punt in meer dan vijf jaar. Ik ben benieuwd hoe dit uit gaat pakken.

Slotsom: een eurootje per dag

Mijn jaarlijkse dividendinkomsten bedragen momenteel EUR 365, oftewel een eurootje per dag. Dat is 1% van mijn FIRE doel van EUR 100 per dag. De bedrijven uit mijn portefeuille zullen het dividend echter ieder jaar verhogen. En door consequent her te beleggen nemen de dividendinkomsten verder toe, momenteel met een eurootje per maand. Naar verwachting keert deze portefeuille in 2038 een bedrag van EUR 2.351 per jaar uit. Eigenlijk heb ik inmiddels dus virtueel 6,5% van mijn FIRE doel bereikt. Daarvoor zal ik vooral de dividendgroei van mijn portefeuille in de gaten moeten houden. Fijn hoor, zo’n dividendmachine!

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

6 gedachten over “Maandupdate – augustus 2019

 1. Dat is echt een sexy dashboard, mooi! Toevallig in PowerBI gemaakt?

  Bijna 30,- is een mooi resultaat, het is wel leu om te zien dat je de dividend increases er ook bij vermeld. Ik ben daar zelf helemaal niet scherp op, ik kom er vaak bij toeval achter. :-\

  1. Dat is alleen met herbeleggen en dividendgroei. Incl. nieuwe inleg zal dat meer dan 10k zijn volgens mijn initiele FIRE plan. De beoogde nieuwe belasting op sparen en beleggen kan trouwens roet in ons zuurverdiende prepensioen eten gooien. In tegenstelling tot wat de regering wil bereiken (meer spenderen) zullen wij dan meer gaan inleggen (nog minder spenderen).

 2. Zeker een cool dashboard!

  “De beoogde nieuwe belasting op sparen en beleggen kan trouwens roet in ons zuurverdiende prepensioen eten gooien.” Dat kun je wel stellen, ja.

  We blijven gewoon sparen en beleggen. Dat is een ding wat zeker is. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *