Maandupdate april 2021

Maandupdate april 2021

Deze maand stond volledig in het teken van het achterlaten van mijn oude en het starten van mijn nieuwe baan. Het zijn lange dagen. Hierdoor heb ik nauwelijks tijd aan mijn financiën kunnen besteden. Eerder had ik wel een nieuwe rente afgesloten op de aflossingsvrije hypotheek. Deze maand werd de (aftrekbare) boete afgeschreven. We betalen nu 1,24% bruto op het aflossingsvrije deel. Er waren wat signalen dat de rente weer gaat stijgen dus het leek een goed moment. Mijn dividendinkomsten dekken deze last inmiddels ruimschoots af. Het volgende doel is om ook de telecomrekening te kunnen betalen uit dividendinkomsten. Best motiverend om zo te rekenen.

Portefeuille update

Deze maand heb ik slechts twee actieve aankopen gedaan. De eerste positie in het Northern Trust Emerging Markets fonds was eerder ingesteld en automatisch aangekocht. De komende maanden wordt daar iedere maand EUR 100 ingelegd. Er zit trouwens wel een overlap met mijn enige Aziatische posities. Taiwan Semiconductor en Alibaba maken meer dan 10% uit van het fonds.

Bijgekocht: Bitcoin tracker

In mijn maandupdate van januari 2021 liet ik nog in het midden wat ik had gekocht. Er werden door lezers geen pogingen gedaan om het te raden. Op 22 januari kocht ik de VanEck Vectors Bitcoin ETN. Dat is een note die 100% wordt gedekt door Bitcoin en de index repliceert. Het product lijkt op een ETF (maar is het niet) en wordt verhandeld aan de Xetra in Frankfurt.

Voordeel van deze wijze van beleggen in Bitcoin is de eenvoud en het overzicht. Nadeel zijn de kosten. De transactie- en aansluitkosten voor de Xetra beurs via DEGIRO zijn gezien de lage investering fors. Eerder wilde ik die aansluitkosten trouwens vermijden bij de aankoop van Bayer. Die had ik via BUX gekocht. De lopende kosten werden door de enorme instroom van kapitaal in Maart wel al gehalveerd van 2% naar 1%. Gezien de forse koersfluctuaties zijn deze kosten snel weer vergeten.

Het leitmotiv voor een positie in Bitcoin is niet om er snel rijk mee te worden. Deze investering is puur bedoeld als hedge tegen fiatgeld. Het eindeloos bijprinten maakt geld minder waard. Alles wat overheden niet bij kunnen maken stijgt in waarde. Dat geldt voor huizen, edelmetalen, maar ook voor Bitcoin. Op 26 april kocht ik 14 eenheden bij voor EUR 24,20 per stuk. Ik voeg daarmee nul euro toe aan mijn dividendinkomsten.

Overgewicht in de gezondheidszorg

In mijn portefeuille neemt de sector gezondheidszorg een prominente plaats in. De toenemende vergrijzing en hogere welvaartsniveau zorgen voor permanente groei. Al vrij snel na de start van mijn portefeuille ben ik enthousiast geraakt over medische technologie, diagnostiek en onderzoek. Twee jaar geleden schreef ik erover bij de aankoop van Philips. Toch heb ik met AbbVie, Bristol-Myers Squibb, Bayer, Pfizer, Gilead en Johnson & Johnson vooral farmaceutische bedrijven in portefeuille. Dat heeft vooral te maken met de waarderingen. En nog steeds zijn de meeste farmaceuten niet duur. Op dit moment ogen Bristol-Myers Squibb, Merck en Roche aantrekkelijk. En Novo Nordisk moet ook beslist een plekje in mijn portefeuille krijgen.

Op het gebied van medische technologie had ik eerder Philips in bezit en zoals zo vaak een beetje spijt te hebben verkocht. Inmiddels heb ik naast Medtronic ook Baxter in portefeuille. Als aanvulling had ik verschillende bedrijven op het vizier. Straumann (Zwitserland) is actief in tandheelkunde en GN Store Nord (Denemarken) is actief in gehoortoestellen. De groei in deze deelsectoren is bovengemiddeld groot en de waarderingen helaas ook. Dividendaristocraat Danaher (VS) valt daarnaast op door de enorme dividendgroei.

Er bleven voor mij twee koopwaardige bedrijven over. Becton, Dickinson & Company (VS) is actief in medische apparatuur en instrumenten. Een korte beschrijving staat op mijn shortlist. Thermo Fisher tot slot is een toonaangevende naam in de wetenschappelijke kant van de gezondheidszorg.

Gekocht: Thermo Fisher

Mijn interesse in Thermo Fisher Scientific (ticker: TMO) werd in eerste instantie gewekt door de sterke groei van het dividend. Dit jaar werd een verhoging van ruim 18% aangekondigd. Het Amerikaanse bedrijf is actief in in biowetenschappen, diagnostische instrumenten en verbruiksartikelen. Hiermee helpt Thermo Fisher haar klanten om onderzoek te versnellen, betere diagnoses te kunnen stellen en de productiviteit in laboratoria te verhogen.

TMO genereert een ijzersterke kasstroom en de rentabiliteit op het geïnvesteerde kapitaal is met 21% indrukwekkend. De omzet is daarbij mooi verspreid over eindmarkten, producten en regio’s. De 50 grootste farmacie bedrijven en 300 biotechs zijn klant van Thermo Fisher. Allemaal. De grote concurrentie in deze markt is een voordeel. Het maakt TMO weinig uit wie er succesvol wordt. Bij de laatste kwartaalcijfers is het wel belangrijk om de hoge inkomsten gerelateerd aan COVID te isoleren omdat die naar verwachting flink zullen afnemen.

Overname PPD

Vorige maand nam Thermo Fisher PPD over, een leidend bedrijf in klinisch onderzoek, voor $17,4B plus $3.5B aan schuld. Met de overname voegt het bedrijf een stukje toe van de keten van wetenschappelijk idee tot goedgekeurd medicijn. Deze deelmarkt groeit stabiel met enkelvoudigde cijfers. Hierdoor kan Thermo Fisher haar grootste eindmarkt, farmaceuten en biotechs, nog beter helpen in het reduceren van doorlooptijden en kosten. De overname wordt gefinancierd met cash en schuld en draagt direct bij aan de winst.

In het eerste kwartaal heeft Thermo Fisher bijzonder goed gedraaid. Meer dan 30% van de omzet kwam uit coronatesten en producten waarmee vaccins tegen het virus worden ontwikkeld. De outlook werd hierop verhoogd. Vanaf volgend jaar zal een groot deel van de zeer winstgevende corona gerelateerde omzet vervallen. Thermo Fisher investeert de extra gegenereerde inkomsten echter flink in de overige activiteiten. Samen met de overname van PPD is dat niet voldoende om de omzet op hetzelfde peil als dit jaar te houden. Op de lange termijn zijn de perspectieven echter bijzonder goed.

Het bovenstaande plaatje is veelzeggend. Thermo Fisher heeft samen met de twee andere grootste spelers minder dan een derde van de totale markt in handen. Het valt op dat andere spelers niet eens genoemd worden. Samen met de vele overnames die het bedrijf heeft gedaan is de verwachting dat de markt verder consolideert. Thermo Fisher is goed gepositioneerd om van die ontwikkeling te profiteren. Het is een echte overnamekampioen. Er zijn weinig bedrijven die dat zo goed kunnen als TMO. Het onlangs toegevoegde Roper Technologies is een ander voorbeeld.

ESG risico

ESG staat voor Environment, Social, Government. Kortgezegd de belasting op het milieu (oa afval, uitstoot), impact op de maatschappij (oa diversiteit, kinderarbeid) en de manier waarop het bedrijf bestuurd wordt (oa beloning management, corruptie). Er zijn inmiddels al veel initiatieven om het ESG risico van bedrijven in kaart te brengen. Ik neem de score van Sustainalytics mee in mijn aankoop overwegingen. Thermo Fisher scoort bijzonder goed op de gehanteerde ESG criteria.

Balans opmaken

Als we naar de balans kijken dan valt de post goodwill ($26B) mij het meeste op. Dit schrikt veel beleggers af. Het gebeurt immers vaak dat er op deze post moet worden afgewaardeerd. Thermo Fisher heeft echter een bijzonder goed trackrecord op het gebied van overnames.

De netto schuld is met 1,1x de EBITDA beheersbaar. In de schuldstructuur vond ik de rentes en looptijden wel aan de hoge kant. De strategie gebaseerd op overnames kent een bovengemiddeld risico. Dat blijkt ook uit de BBB+ credit rating.

Het bedrijf heeft een ruim concurrentievoordeel (wide moat rating) en zou dankzij overnames en extra investeringen sterker uit de pandemie moeten komen. Daarbij kan het bedrijf, net als eerder aangekocht nutsbedrijf American Electric Power, profiteren van Biden’s Infrastructure Plan. De lange termijn vooruitzichten zijn uitstekend. Het aandeel is momenteel redelijk gewaardeerd en mogelijk ontstaan er betere instapmomenten. Daarom heb ik de kleinst mogelijke positie ingenomen. Met mijn aankoop van een aandeel TMO voeg ik EUR 0,86 toe aan mijn dividendinkomsten.

Dividendinkomsten

Veertien bedrijven deden waar ze voor zijn aangenomen en keerden een deel van de gemaakte winst aan mij uit. Bravo!

Ahold Delhaize€ 40,80
Baxter€ 1,42
Bayer€ 14,72
Broadcom€ 5,19
Castellum€ 5,87
Curtiss-Wright€ 0,72
Eastman Chemical€ 5,95
Illinois Tool Works€ 2,42
Louis Vuitton Moet Hennessy€ 5,76
Medtronic€ 4,35
Monolithic Power Systems€ 0,85
Roper Technologies€ 0,39
Taiwan Semiconductor€ 2,90
Wheaton Precious Metals€ 0,97

De totale dividendinkomsten kwamen uit op EUR 92,31. Dat is een groei van 117% ten opzichte van vorig jaar. Opvallend is dat Ahold Delhaize verantwoordelijk is voor meer dan de helft van de inkomsten. Een aandeel dat aantrekkelijk blijft om bij te kopen op de huidige koersen. Spreiding is ook eigenlijk het enige argument om niet nog meer Ahold in mijn boodschappenkarretje toe te voegen. Dat argument is echter te dun, want ik kan alvast verklappen dat ik in mei de kooptrekker weer heb overgehaald. Benieuwd naar mijn laatste aankopen? Check dan de portefeuille transactie pagina.

Dividendgroei

Deze maand wederom slechts een dividendverhoging. Het was het aandeel dat ik vorige maand voorspelde. Het dividend van Johnson & Johnson steeg met 5%, ook weer precies volgens verwachting. Met bijna zestig jaar aan aaneengesloten dividendverhogingen is dit een ware dividendgroei koning. Voor volgend jaar schrijf ik vast een verhoging van 4,7% op.

Slotsom

De dividendinkomsten beginnen inmiddels fors op te lopen. Ik heb in 2021 al meer naar binnen geharkt dan in heel 2019 en 2020 wordt ook snel gepasseerd. Ten opzichte van collega dividendbeleggers is mijn gemiddelde dividendrendement met 2,4% niet hoog. In mijn portefeuille zitten inmiddels veel posities met een laag dividend of zelfs helemaal geen dividend. Naarmate ik ouder wordt en het overbruggingspensioen in zicht komt zal ik die posities inruilen voor betrouwbare dividendbetalers met een hogere uitkering. Dat zal er samen met extra inleg en dividendverhogingen voor zorgen dat de passieve inkomstenstroom alsmaar blijft groeien.

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

5 gedachten over “Maandupdate april 2021

 1. Dag collega,

  mooi on te zien dat je dividend gestaagd groeit. Een laag dividendpercentage is nu is geen probleem als je toch nog wat jaren hebt.

  Overweeg je ook wel eens om over gewaarde aandelen (op basis van historische P/E ratio’s) zoals ITW te verkopen?

  Bij een beetje economische tegenwind kan het vervolgens jaren duren voordat je weer op dat niveau bent.

  gr

  1. Bedankt DP.

   Ik overweeg zeker om te verkopen, al is dat niet altijd vanwege hoge waarderingen. Gisteren heb ik Bayer (aanhoudende onzekerheid) en AT&T (dividend cut) verkocht. Onlangs verkocht ik Basic-Fit vanwege risico/rendement verhouding.

   Het moeilijke van overwaarderingen obv historische pe is dat dat vaak een reden heeft, namelijk kwaliteit. Op dit moment zijn Texas Instruments en LVMH behoorlijk duur. Ik zou ze nu niet bijkopen. Toch verkoop ik ze niet, ze behoren tot mijn kroonjuwelen en hebben goede vooruitzichten op de lange termijn. Ik accepteer de onvermijdelijke dalingen. Eerder maakte ik die fout met ASML.

   ITW is een kleine positie en heeft het geweldig gedaan (aankoop $127). Ik hou ze vast omdat ik verwacht dat de industrie sector verder aantrekt. Met het opengaan van de economie ontstaat er meer vraag naar producten. Eventuele inflatie kan worden doorberekend. De koers is daar wat op vooruitgelopen. Mocht de koers dalen dan koop ik wellicht zelfs bij.

 2. Mooie maand weer voor je! Dat lage dividend hoeft geen zorg te zijn, net wat je zegt kun je die later altijd inruilen voor hogere dividendbetalers.

  Over AT&T zit ik nog te dubben. De koers klapte ineens in (nu herstel alweer), dus ik wacht liever even af hoe hij herstelt.

  1. Dankje Mr Groeigeld!

   Wacht je op herstel om daarna te verkopen? Of om vertrouwen te krijgen in de toekomst? Of iets anders? Bij AT&T denk ik dat je je af moet vragen waarom je het aandeel hebt gekocht. Bij mij was dat puur voor een (houdbaar) inkomen. Nu dat wordt verlaagd is het minder interessant. Ik heb niet verkocht anticiperend op de koersontwikkeling. Bayer verkocht ik ook omdat ik klaar was met de slepende rechtszaken. Op lange termijn verwacht ik eerlijk gezegd nog wel flink koersherstel bij Bayer. Maar de onzekerheid blijft groot.

   De genomen stap kan heel goed uitpakken voor AT&T maar ook niet. In de streaming business gaat mijn voorkeur uit naar Disney. Succes met dubben!

   1. Je kunt halsoverkop verkopen, maar de kans is groot dat het op een dieptepunt is (particulieren zijn altijd later dan de grote jongens). Er is nog weinig bekend over het nieuw te vormen bedrijf. AT&T wil vooral back to the roots, met een lage schuldpositie. Dat waardeer ik dan wel in het aandeel. Vandaar dus het dubben. Het lagere dividend neem ik dan even voor lief.
    (Disney keert trouwens voorlopig geen dividend uit, dus weinig inkomsten uit die hoek vanuit dividendbelegging).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *