Maandupdate april 2020

Maandupdate april 2020

Voor zover ik mij kan herinneren is April de eerste maand waarin wij niet getankt hebben. Normaliter doen we veel per fiets, maar met een gezin van vijf in een dorp en twee banen is die ene auto toch vaak aan het taxiën. Gisteren gooide ik ‘m vol, maar dat was niet omdat de tank leeg was. We gaan straks namelijk naar een camping. In plaats van de vooraf geboekte caravanplaats hebben we de ontvangen vouchers omgeruild voor een huisje met dikke corona korting. Ik ben er ook wel aan toe. Even heerlijk een midweekje geen werk, maar lekker fietsen, wandelen, een balletje trappen en spelletjes doen. Het is al onze derde mini-break dit jaar..

Portefeuille update

Pas in de laatste week heb ik een aantal transacties gedaan. Die komen vooral voort uit het omzetten van mijn Flatex account. Vanaf 1 juni rekent de broker EUR 3,90 per transactie en dan is DeGiro goedkoper. De enige reden om de rekening niet te liquideren zijn aandelen die DeGiro niet aanbiedt. En ten behoeve van kleine posities op buitenlandse beurzen. Bij DeGiro krijg je dan te maken met jaarlijkse aansluitkosten. In mijn geval gaat dat om De Grey Mining, de goudzoeker uit Australië. Daarom houdt ik de Flatex rekening nog wel aan.

 • ViacomCBS (VIAC): 24 aandelen verkocht voor $15,90 per stuk (41% winst)
 • Micron (MU): 4 aandelen verkocht voor $48,90 per stuk (44% winst)
 • Splunk (SPLK): 1 aandeel verkocht voor $141 per stuk (41% winst)
 • Alibaba (BABA): 1 aandeel verkocht voor $200 per stuk (11% winst)
 • Alibaba (BABA): 2 aandelen gekocht voor $200 per stuk
 • First Majestic Silver (AG): 30 aandelen bijgekocht voor $8 per stuk
 • AEX optie: 2 put 300 juni 2020 gekocht voor EUR 53 per contract

Ik heb dus vooral verkocht en ben daar nog niet mee klaar. In plaats van allerlei kleine posities in de ETF Small Capitalist Mining Co wil ik een paar iets grotere in mijn DeGiro account overhouden. Op dat lijstje staan Barrick Gold, De Grey Mining, Yamana Gold, Pan American Silver, First Majestic Silver, Wheaton Precious Metals, Cameco en een nog te bepalen zilverzoeker. Binnenkort is alles hopelijk weer bijgewerkt.

Tevens heb ik de eerste putopties aangeschaft. Het idee is om een klein deel van de winst in te zetten als hedge tegen een mogelijke daling. En ook ervaring op te doen. Ik was van plan om op hogere uitoefenprijzen bij te kopen indien de beurs zou blijven stijgen. Donderdag begon de daling echter. Deze week maar eens zien hoe de markt zich gaat ontwikkelen.

Dividendinkomsten

Acht bedrijven waren zo vriendelijk om een deel van hun winst aan mij over te maken. Het is een mooi lijstje:

 • Ahold Delhaize (AD): EUR 18,40
 • Albemarle (ALB): EUR 3,00
 • Cisco Systems (CSCO): EUR 1,91
 • Eastman Chemical (EMN): EUR 6,22
 • Illinois Tool Works (ITW): EUR 2,49
 • Medtronic (MDT): EUR 4,46
 • Taiwan Semiconductor (TSM): EUR 3,91
 • Vanguard All World (VWRL): EUR 2,01

In totaal heb ik EUR 42,45 aan dividendinkomsten mogen incasseren. Een stijging van 55% en de tweede veertiger op rij. Hopelijk kan ik deze reeks in mei voortzetten. De eerste vijf betalers staan al in mijn favoriete corporate actions schermpje. Dat is toch iedere keer weer fijn. Bedankt, bedrijven!

Dividendgroei

Op de allerlaatste dag van de maand werd beleggend Nederland opgeschrikt door de dividendverlaging van Koninklijke Olie. Jammer, maar niet meer dan dat. Ik heb de aandelen niet alleen voor het dividend, maar ook voor de sectorspreiding van mijn portefeuille. Naast Shell (energie) geldt dat ook voor ING (banken), NN groep (verzekeraars) en Simon Property (vastgoed). Van dergelijke aandelen heb ik er maar een per sector. De kern blijven dividendgroei aandelen. Van mijn favoriete sectoren, technologie en healthcare, heb ik er minstens vier per sector. Een daarvan, Johnson & Johnson, verhoogde gewoon het dividend met 6%.

Marktbeeld

Tegen mijn verwachting in is de beurs in April doodleuk gestegen. Het maakt mij nog voorzichtiger. Daarom heb ik deze maand geen dividendaandelen gekocht. Banken vullen hun stroppenpotten en bij veel ondernemers staat het water al tot aan de lippen. Ik verwacht in mei al de eerste faillissementen en een oplopende werkloosheid. Dat de beurzen nu stijgen komt volgens mij vooral door particuliere beleggers die bang zijn de boot te missen. Bij DeGiro stonden 30.000 mensen op de wachtlijst. De grote jongens wachten af of verkopen. Buffet verkocht bijvoorbeeld alle vier zijn luchtvaartaandelen. En dat is wat ik ook ga doen. Ik verwacht een stevige daling en ben bezig om mijn klappertjespistool te laden. In mijn portefeuille overzicht neem ik nu ook de kaspositie op. Die zal nog verder toenemen. De komende week verwacht ik klaar te zijn met de Flatex omzetting en staan alle posities netjes bijgewerkt op mijn portefeuille pagina.

Slotsom: passieve inkomsten lopen terug

Deze maand heb ik geen dividendaandelen gekocht en ook geen crowdfunding investeringen gedaan. Wel heb ik een dikke dividendverlaging van Shell ontvangen. Het gevolg is dat de passieve inkomsten dalen met EUR 70. Omdat ik meer dividendverlagingen verwacht (oa SPG en IDVY) en niet of beperkt bijkoop zal de meter vermoedelijk nog verder teruglopen. Gelukkig hoef ik er niet van te leven en is er nog bijna twintig jaar te gaan om te groeien.

De passieve inkomsten meter daalt door dividendverlagingen en geen nieuwe aankopen

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

8 gedachten over “Maandupdate april 2020

 1. interessant.

  zelf had ik ook dit weekend de gedachten om de helft van de portefeuille om te zetten in cash (en dan na corona tijd weer te kopen).

  of ik loop veel koerswinst mis.

  of ik koop stuk goedkoper in.

  misschien dat ik vanavond al de trigger overhaal en al mijn Amerikaanse dividendaandelen halveer…..

  in ieder geval leuk experiment.

  Is dit wat?

  1. Mijn bericht is in geen geval bedoeld als een advies. Niemand weet hoe de toekomst eruit ziet en de beurs heeft altijd gelijk. Mijn verwachting is dat er weinig kans is om veel koerswinst mis te lopen en er veel kans is om later goedkoper in te kopen. Maar dat is slechts een verwachting. Persoonlijk verkoop ik misschien 1 of 2 aandelen (net als eerder UPS en Philips) en koop ik niet of nauwelijks bij. Cash is weer even king.

 2. Ha DKK,

  Interessant, ik zit ook aandelen van goudmijnen te bekijken. Ik vroeg me af: hoe ben je op De Grey gekomen?

  Overigens: Is evolution mining ook niet iets voor jou?

  Hoor het graag,

  Groet, John

  1. Hoi John,

   Via een forum op het idee gekomen en daarna via investor pagina. Ik heb trouwens relatief laat gekocht, na bekendmaking van boorresultaten. Het aandeel was in die maand al 4x in waarde gestegen.

   Op mijn lijstje staan verder de wat grotere, meer bekende namen en iedere pick heeft een eigen motivatie. First Majestic bijvoorbeeld vanwege de technologische voorsprong, efficiëntie en overnames. Het grootste deel van mijn goud porto blijft de ETF (AUCO). Spreiden blijft essentieel voor amateurs zoals ik.

   De goudzoeker is een uitzondering en biedt een veel hogere risico/rendement verhouding. Leuk om erbij te hebben. Ik zoek nog een zilverzoeker. Als je daar een suggestie voor hebt dan hoor ik het graag.

   Groet, DKK

 3. Een wachtrij van 30.000 mensen? Dat is wel echt heel veel.
  Ik ben iets positiever, de markten prijzen in dat de economieën weer langzaam opkomen als de landen weer open gaan. Eens kijken of ze gelijk krijgen.

 4. Discipline opbrengen blijft moeilijk :).

  Gisteren Welltower (uit mijn hoogdividend watchlist) opgeraapt voor $41,65 per stuk. Het dividend daalt met 30%. Daardoor blijft er nog steeds een yield van bijna 6% over. Er werd ook een aandeleninkoopprogramma goedgekeurd van $1B. Dat triggerde mij. Waarom zou je het dividend schrappen en tegelijkertijd eigen aandelen inkopen? Vermoedelijk omdat het management de aandelen erg goedkoop vindt en zo meer aandeelhouderswaarde kan creëren. Pluspunt is dat dit programma geschrapt kan worden zodat het nieuwe, lagere dividend zekerder lijkt.

 5. Ik zeg weer mooie resultaten. Ik vind het interessant om te zien hoe je bezig bent met de edelmetalen als hedge tegen verdere daling/recessie/etc.

  Ook goed om te zien is dat je lekker mini-breaks blijft houden, vooral doorgaan! Fysieke en mentale rust is hartstikke belangrijk voor je gezondheid.

  Zelf ga ik vrolijk door met het plan hoewel ik in April zelf ook geen aankopen heb gedaan. Niet een directe bewuste keuze maar kwam gewoon niet uit. 🙂

  Score voor mij (post net geplaatst) is €93,89.

  1. Bedankt Mr. Robot. Begin Juli staat de volgende vakantie alweer gepland :). Prima dividendscore weer, aankomend weekend volgt de rapportage.

   Ik vind de edelmetalen zelf ook reuze interessant. 13 maanden geleden kocht ik mijn eerste positie: https://dekleinekapitalist.nl/etf-dax-gold-mining-gekocht/. Sindsdien is de AEX met 10% gedaald, de goudprijs gestegen met 30% en de goudmijnen ETF met maar liefst 60%. Het is in mijn ogen nog steeds niet te laat om in te stappen. Ik blijf dan ook naast dividend/groei aandelen ook goud/zilver mijnen bijkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *