Ons eerste spaardeposito

Ons eerste spaardeposito

In het kader van het kruimelwerk heb ik vandaag ons eerste spaardeposito afgesloten. Nou ja, afgesloten.. Het was bij elkaar 1 minuut werk. In een eerder artikel had ik onze spaaropstelling reeds toegelicht. We hebben onder andere 5 potjes bij Moneyou en behalve dat ze iedere maand worden bijgevuld gebeurt er niet veel. Nu biedt Moneyou ook de mogelijkheid om spaargeld vast te zetten voor een bepaalde periode met een vaste rente.

Wat levert dat op?

Momenteel biedt Moneyou een rente van 0,25% op vrij opneembaar spaargeld. De spaardeposito’s van 6 maanden en 1 jaar bieden allebei 0,40% rente. Een verschil van 0,15%, oftewel EUR 1,50 per EUR 1.000 spaargeld. De depositorente bestaat uit een basisrente van 0,20% en een bonusrente van 0,20%. Je kunt nog steeds opnemen, maar ontvangt dan geen bonusrente. Het verschil tussen de vrij opneembare spaarrente en deposito basisrente bedraagt slechts 0,05%. Een prima deal lijkt mij.

Voor het vervangen van onze auto sparen we iedere maand EUR 200. In dat potje zit nu EUR 6.200. Over een jaar of vier is dat aangegroeid tot EUR 15k. Samen met de inruilwaarde is dat een prima bedrag om een andere goede tweedehands gezinsauto te kunnen kopen. Uit dit potje heb ik EUR 5.000 in een spaardeposito vastgezet. Daar waren welgeteld 4 muisklikken voor nodig. Over 6 maanden wordt het bedrag automatisch weer teruggestort. Het levert ons EUR 3,75 extra rente op, of op jaarbasis EUR 7,50. Over drie maanden ben ik van plan om nog een spaardeposito van EUR 5.000 af te sluiten uit een ander potje. Zo komt er iedere 3 maanden een bedrag vrij en vangen we toch ietsje meer rente. Je zou dit ook met kleinere bedragen iedere maand kunnen organiseren; een depositoladder.

Wat zijn mogelijke alternatieven?

De depositorente van Moneyou is niet geweldig. Via Savedo kun je een spaardeposito van 1 jaar afsluiten bij BNI Bank (Portugal) met een rente van 1,00%. Nadelen vind ik dat het geld niet opneembaar is, een heel jaar vast staat i.p.v. 6 maanden en het levert meer gedoe op. Wellicht zal ik dit in de toekomst heroverwegen. Het zou immers toch EUR 60 op jaarbasis meer opleveren.

Daarnaast zou ik het spaargeld ook kunnen beleggen. Hoewel de rendementsverwachting vele malen groter is, is er ook een behoorlijke kans op een negatief rendement. De horizon van vier jaar vind ik te kort om te beleggen. Daarnaast vind ik het fijn om veel liquide middelen achter de hand te houden voor het geval de beurs in elkaar klapt.

Slotsom: een maandje inlegvrij

Op jaarbasis levert dit mini spaardeposito plannetje EUR 15 op. Dat is natuurlijk niet veel. Toch ben ik blij. Om hetzelfde passieve inkomen met dividend beleggen te krijgen had ik een kleine EUR 500 in moeten leggen. Dat is tevens het bedrag dat ik iedere maand in zou willen leggen. Eigenlijk heb ik hiermee mijzelf een maandje inlegvrij gegeven en kan ik dat geld ergens anders aan besteden. De afgelopen maand heb ik dan ook heerlijk genoten van een korte skivakantie met collega’s in Italië. Salute!

Artikel rating

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal: 2

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

6 gedachten over “Ons eerste spaardeposito

  1. Het is maar goed dat het opstellen van zo’n ladder maar een paar muisklikken is, anders (vind ik) het al snel zonde voor maar een paar euro resultaat.

    Hoe verhoud deze opbrengst zich t.o.v. vervroegd aflossen op je hypotheek?

  2. Tja, vervroegd aflossen levert nu 2,7% op en als de hypotheekrenteaftrek daalt stijgt dat naar 3,2%. Aflossen is echter geen optie aangezien het geld al een bestemming heeft, namelijk het vervangen van onze auto.

  3. Ja, in 2019 was het echt nog sprokkelen van rente maar nu tikt het echt aan. Je hoeft niet alles in een keer vast te zetten. Bij NIBC krijg je nu 3% per jaar op een termijndeposito en in het buitenland nog meer. Let op dat je geen bronbelasting verschuldigd bent in het buitenland. Ken je iemand die je voor is geweest ontvang dan samen nog een leuke affiliate kickback. Is gauw nog een procent extra rente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *