Bijwerken van de portefeuille – met GoogleFinance?

Bijwerken van de portefeuille – met GoogleFinance?

Met veel enthousiasme begon ik een half jaar geleden aan ons financiële vrijheid avontuur. Een van de leuke klusjes vond ik het fabriceren van een Excel document om allerlei zaken bij te houden. Momenteel heb ik er twee. Eentje voor persoonlijke financiën en eentje voor investeringen. Deze hebben allebei vele tabbladen en handigheidjes om het bijwerken zo eenvoudig mogelijk te maken. En de spreadsheets blijven in ontwikkeling. Onderstaand een screenshot van een deel van het portefeuille tabblad.

Inmiddels ben ik een half jaar onderweg en merk ik dat het bijwerken van mijn portefeuille toch best een karwei is. Daarom ben ik op zoek naar een manier om dit proces verder te automatiseren. Om koersinformatie te actualiseren stuitte ik daarbij op de GoogleFinance functie in Google Spreadsheets. Daar kun je allerlei informatie ophalen van aandelen en ETF’s. Zoals de actuele en historische koers, koers/winst verhouding, earning per share en de volatiliteit. Ook kun je GoogleFinance gebruiken voor wisselkoersen. En het wordt iedere 20 minuten bijgewerkt in je spreadsheet. Wow!

Portefeuille bijhouden met GoogleFinance functies

In het onderstaande probeersel zie je in het lichtblauw alle velden die handmatig zijn ingevuld, lichtgeel is een dropdown keuze, groen is een berekend veld en wit wordt automatisch bijgewerkt. In de formulebalk kun je dat zien voor de actuele koers van ITW. Het werkt ook voor veel aandelen en ETF’s buiten de V.S. mits je de betreffende beurs aangeeft in de ticker. Je kunt de wisselkeurs eenvoudig ophalen met
GOOGLEFINANCE(“CURRENCY:USDEUR”). Of de 1-jarige trendlijn met =SPARKLINE(GOOGLEFINANCE(A2;”price”;VANDAAG()-365;VANDAAG();”daily”)). Bij niet-Amerikaanse aandelen ontbreekt de beta helaas.

Je kunt ook eenvoudig een dashboard maken. In het probeersel heb ik een paar fancy metertjes gemaakt. Die zou je, net als de tabel, ook op je website kunnen laten zien. Wat mij betreft een leuke gimmick, maar niet meer dan dat. In mijn originele Excel spreadsheet ben ik met het onderstaande dashboard aan het prutsen, gebaseerd op simplesafedividends. Dat is trouwens een interessante bron. Het aandeel KHC had een dividend safety van 41 (borderline) op het moment van de dividendverlaging. In mijn overzicht heb ik nog niet bij alle aandelen een score ontdekt. Dan maak ik zelf een inschatting. In mijn portefeuille is IRM het meest riskant. Niet geheel ontoevallig mijn kleinste positie en met de hoogste yield.

Aandelen screenen met GoogleFinance?

GoogleFinance kun je ook gebruiken om een aantal basis metrics van aandelen op te halen. In het onderstaande voorbeeld hoef je in de bovenste rij alleen een ticker op te geven. In de formulebalk zie je hoe de P/E ratio van het aandeel Visa eenvoudig wordt opgelepeld en automatisch bijgewerkt.

Helaas ontbrekend veel metrics, zoals winstgroei, dividend en pay-out ratio. Daarom is het nut wat mij betreft beperkt. Voor Amerikaanse aandelen gebruik ik vaak de screener van finviz.

Slotsom: handig, maar niet compleet

GoogleFinance is een handige functie om actuele koersinformatie op te halen. Helaas ontbreken veel metrics waardoor er veel handwerk overblijft. Yahoo Finance lijkt completer met bijvoorbeeld dividend, yield, ex-dividend datum en beta’s. De komende periode blijf ik nog even pielen. Als je meer wilt weten over GoogleFinance dan kun je vast veel goede artikelen vinden op Google :). Hoe houdt u uw portefeuille up-to-date?

Artikel rating

Gemiddelde rating 4.5 / 5. Aantal: 2

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

8 gedachten over “Bijwerken van de portefeuille – met GoogleFinance?

 1. Ziet er veelbelovend uit.

  Omdat portfolio nog overzichtelijk is met een paar aandelen doe ik het nog in excel. Ook ben ik niet zo handig als jij 🙂

  Nadeel van bovenstaande vind ik wel dat veel data klein beschikbaar is.

  Al iets bekend over je komende aankopen eind van de maand. Zelf denk ik aan johnson and johnson en 3m. Om te beginnen met een goede basis.

  Groet
  Dividendbelegger
  http://dividendportfolio.nl

  Beetje reclame maken 😉

  1. Bedankt voor je reactie en ik zal de rekening voor het reclame maken naar je opsturen :). Je nieuwe website ziet er goed uit!

   Voor mijn nieuwe aankoop is mijn aandacht momenteel gevestigd op defensieve aandelen. Bij mijn vorige artikel over Ahold Delhaize heb ik enkele overwegingen beschreven (Unilever, Nestle, Danone). Misschien zelfs nog defensiever met een utility zoals NEE, ED, DUK, AEP of SO. JNJ en MMM zijn volgens mij ook uitstekende keuzes. Ook kijk ik met een schuin oog naar goud. Dat zal dan een tijdelijke, speculatieve belegging worden zonder dividend.

 2. Dat ziet er goed uit!
  Nu hou ik het nog bij in Excel maar dat kost inderdaad aardig wat tijd. Een tijd geleden had ik een sheet via Yahoo Finance, maar die zijn gestopt met hun interface. Toen heb ik even gekeken naar Google Finance maar daarvan werkte de info niet buiten beurstijden. Werkt dat nu wel (’s ochtends bijvoorbeeld)?

 3. Mooie sheet en ook leuk gedaan met die meters enzo hier in de widgets.

  Ik ga zelf wat meer doen met beleggen en Crowdfunding naast mijn vastgoedinvesteringen. Zou het wel top vinden als ik zou weten hoe je dat met die widgets en de sheets gedaan hebt.

  Groet John

 4. Beste,

  Ziet er echt mooi uit!
  Is het ook mogelijk om bepaalde aandelen / crypto te gebruiken die nog niet op google finance staan?

  Groetjes,

  Nick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *