Maandupdate – oktober 2019

Maandupdate – oktober 2019

In oktober hebben we weer kapitaal aan het werk gezet. In de dividendportefeuille heb ik twee aandelen toegevoegd. Er waren ook twee dividendverhogingen. Daarnaast heb ik nog twee leuke investeringen gedaan. Duurzaamheid speelde deze maand een centrale rol. Dat thema zal steeds belangrijker worden in de keuzes die wij maken. De portefeuille pagina is weer helemaal bijgewerkt.

Portefeuille update

De beurzen staan weer rond een all-time high. Eind juli bedroeg de winst van mijn portefeuille voor het eerst meer dan EUR 1.000. De portefeuille blijft bijzonder goed presteren, want vandaag werd de EUR 2.000 aangetikt. In oktober heb ik twee aandelen gekocht van mijn watchlist. In beide gevallen ben ik ingestapt nadat de koers een forse tik van -10% te verduren kreeg.

  • Texas Instruments (TXN): 4 aandelen gekocht @116 USD
  • Albemarle (ALB): 5 aandelen gekocht @63 USD

Met deze aankopen voeg ik EUR 19,57 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. In de onderstaande animatie heb ik de ontwikkeling van de top 12 van mijn portefeuille weergegeven.

Druk op play

Dividendinkomsten

In oktober keerden vier bedrijven en een ETF dividend aan mij uit:

  • Eastman Chemical: EUR 5,75
  • Illinois Tool Works: EUR 2,48
  • Taiwan Semiconductor: EUR 2,97
  • Yamana Gold Corp: EUR 0,13
  • Vanguard FTSE All World: EUR 2,04

Bij elkaar heb ik slechts EUR 13,37 aan dividend ontvangen. Dat is niet veel, maar toch een stijging van 238% ten opzichte van vorig jaar. Destijds ontving ik mijn eerste dividend sinds onze reis naar meer financiële vrijheid.

Voor komende maand is de voorraad met te ontvangen dividend al lekker gevuld. In navolging op Ahold Delhaize verraste ASML door vanaf nu het dividend halfjaarlijks uit te keren. De koerswinst op dit topaandeel bedraagt momenteel dik 60%.

Dividendgroei

Afgelopen maand waren er twee bedrijven die een verhoging van het dividend aankondigden.

  • A.O. Smith: 9,1%
  • AbbVie: 10,3%

Dat zijn weer flinke verhogingen, vele malen hoger dan de inflatie. Mijn jaarlijkse dividendinkomsten stijgen hierdoor met EUR 6,03. Om dit in perspectief te plaatsen: ik had EUR 191 moeten investeren in aandelen om hetzelfde bedrag toe te voegen aan onze jaarlijkse dividendinkomsten. Hierbij ga ik uit van mijn huidige gemiddelde dividendrendement van 3,16%.

Overige investeringen

Naast de aankoop van aandelen heb ik nog twee investeringen gedaan. Net als vorige maand heb ik een lening verstrekt via crowdfunding platform Kapitaal op Maat. Dit keer aan De Euforij Chocolade.

Deze startup heeft als missie om het chocolade maken weer terug te brengen naar de Zaanstreek. Momenteel zijn daar alleen nog cacaofabrieken die halffabricaten naar buitenlandse chocoladefabrieken exporteren. Vervolgens worden de chocoladeproducten weer terug geëxporteerd. Omslachtig en minder goed voor mens en milieu. Het betreft een lening met een looptijd van 5 jaar tegen bruto 7,5% rente. Het risico op deze investering is groter en daarom heb de investering beperkt tot EUR 200. Hiermee voegen we EUR 12,80 aan jaarlijkse rente inkomsten toe.

In het vorige artikel heb ik onze investering in een windmolen toegelicht. Daarmee voegden we EUR 18,64 toe aan jaarlijkse rente inkomsten.

Slotsom:

De afgelopen maand hebben we EUR 1.382 geïnvesteerd. Daarmee hebben we EUR 51 aan onze jaarlijkse passieve inkomsten toegevoegd. De twee dividendverhogingen deden daar nog eens EUR 6 bij. Stapje voor stapje bouwen we verder aan onze route naar meer financiële vrijheid.

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Eén gedachte over “ Maandupdate – oktober 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *