Leven van de wind

Leven van de wind

Onlangs hebben we geïnvesteerd in een lening voor een windmolen. Hoewel we er helaas niet van kunnen leven levert ook deze investering een bijdrage aan onze passieve inkomstenstroom. Net als bij vanMoof hebben we geïnvesteerd via het OnePlanetCrowd platform. Hierop staan alleen investeringsmogelijkheden voor ondernemingen die bijdragen aan de transitie naar een duurzame economie. Dit spreekt niet alleen ons erg aan, veel projecten zitten snel vol.

Stroom van je eigen molen

Het betreft een investering in een bestaande windmolen in Overijssel. De lening heeft een looptijd van een jaar tegen een netto rendement van 4,0%. Dat is lager dan op onze andere leningen. Aangezien de windmolen al operationeel is en de looptijd kort, acht ik het risico van deze investering laag.

Na één jaar ontvangen we u de optie om de lening af te laten lossen óf om de investering om te zetten in zogenaamde winddelen. Bij de laatste optie worden we mede-eigenaar van de windmolen. Ieder winddeel levert circa 500 kWh stroom. Zolang de molen draait wordt de geproduceerde stroom verrekend met de energienota. De levensduur wordt op minimaal 20 jaar geschat. Feitelijk koop je een deel van je energienota voor die periode af. Gebruik maken van deze optie zou een verwacht rendement van 8% op moeten leveren. Groot nadeel vind ik dat de energiebelasting blijft. Bij zonnepanelen is er (nog) een salderingsregeling. Er is nog tijd genoeg om uit te zoeken of dit een interessante keuze is voor ons. Het concept spreekt mij echter ontzettend aan.

Slotsom: het komt ons een heel klein beetje aanwaaien

Op 20 oktober kochten we 2 winddelen van EUR 233 per stuk. Met deze investering voegen we netto EUR 18,64 toe aan jaarlijkse rente inkomsten. Samen met de andere investeringen in OnePlanetCrowd, Kapitaal op Maat en Mintos ontstaat er al een aardige extra passieve inkomstenstroom. Fijn hoor!

Artikel rating

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal: 1

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

2 gedachten over “Leven van de wind

  1. Interessant. Hoe lang is zo’n winddeel geldig? Levert het ieder jaar een verrekening op van 500 kWh? Dat zou nl betekenen dat je na 2 jaar je investering hebt terugverdiend (bij €0,22 per kWh).

  2. Voor eeuwig want je bent zelf (deels) eigenaar. De economische levensduur wordt op 20 jaar geschat. Als de molen daarna stroom blijft leveren wordt je rendement dus veel hoger. De 500 kWh is een schatting o.b.v. historie en zal ieder jaar fluctueren. De verrekening met je energienota dus ook. Je kunt op een app real-time zien hoeveel stroom de molen levert. De prijs die jij noemt is inclusief energiebelasting en ODE. Die blijf je betalen met winddelen, dus het scheelt je alleen op de kale stroomprijs. Bij zonnepanelen heb je dat nadeel (nog) niet vanwege de salderingsregeling. Het moeilijke bij het inschatten van het rendement is de toekomstige stroomprijs. Bij stijgende prijzen worden winddelen natuurlijk steeds rendabeler.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *