UPS en 3M gekocht en 30 Europese aandelen bijgekocht

UPS en 3M gekocht en 30 Europese aandelen bijgekocht

Afgelopen maandag had ik in mijn maand update al geschreven over de aankoop van Eastman Chemical en TSMC. Die kwamen bovenop de aankoop van A.O. Smith en Unilever. Deze week heb ik nog eens EUR 941 geïnvesteerd in bedrijven die mijn passieve inkomen mogen aanvullen. Voor deze aankopen heb ik minder onderzoek verricht. Ik heb bijvoorbeeld geen jaarverslagen gelezen. Net als bij mijn aankopen voor Altria en Illinois Tool Works heb ik mij gebaseerd op analyses en aankopen van anderen en vervolgens geprobeerd te kopen op een nog lagere prijs. Later zal ik de aankoopbeslissingen en gehanteerde tactieken nog eens evalueren.

UPS: de ultieme pakketten schuiver

Op 3 juni kocht ik 4 aandelen United Parcel Services (NYSE: UPS) voor $93,85 per stuk. Ik ben daarmee eigenaar geworden van de grootste en oudste koeriersdienst ter wereld. Logistiek lijkt heel simpel, gewoon een kwestie van dozen schuiven. Om dit goed te kunnen heb je echter een groot distributienetwerk en geavanceerde IT systemen nodig. Samen met FedEx is er feitelijk sprake van een duopolie en het is lastig voor anderen om de markt te betreden. Met UPS speel ik in op een van de megatrends, namelijk de verschuiving van traditionele retail met fysieke winkels naar e-commerce. De groeiende stroom aan pakketjes moet immers bezorgd worden. En dat kan UPS bijzonder goed. Enkele cijfers op een rij:

 • 9 jaar aaneengesloten dividendverhogingen
 • 8% dividendgroei in de afgelopen 5 jaar, vorig jaar zelf 10%
 • 58% payout ratio, is enigszins aan de hoge kant
 • 4,1% dividendrendement, ruim 1%-punt boven het 5-jarige gemiddelde
 • 18 koers/winst verhouding, 7 lager dan het 5-jarige gemiddelde
 • 4 sterren Morningstar rating, met een fair value van $113
 • 74 dividend safety score, een dividendverlaging is niet waarschijnlijk

Dit zijn mooie cijfers, maar er zijn ook aandachtspunten. UPS verwacht de inkomsten per aandeel met 12% te kunnen laten groeien. Dit wordt gedreven door aandeleninkoop, investeringen, besparingen, belastingvoordelen en volume groei in pakketten. Dit lijkt mij aan de hoge kant. De afgelopen jaren bedroeg de groei 8% en de economie koelt momenteel af. Echter is dat ook niet nodig. Met een yield van 4% en een groei van 6% is een rendement van 10% per jaar goed mogelijk. Al met al is UPS een bedrijf met een groot concurrentievoordeel, meerdere groeifactoren, een hoog dividendrendement en een behoorlijke onderwaardering. Kopen dus!

3M: van afplaktape tot zonnepaneel

Op 7 juni kocht ik 3 aandelen 3M (NYSE: MMM) voor $165 per stuk. Iedere werkdag als ik naar het embleem van de kunststof monitorstandaard (met lades!) kijk word ik aan dit aandeel herinnerd. Daarnaast is op mijn werk de scrum-ziekte in alle hevigheid losgeslagen. De pakjes post-it zijn niet aan te slepen. Ik verdenk 3M ervan dat hele scrum/agile gebeuren zelf verzonnen te hebben om nieuwe vraag naar hun producten te creëren. Verder levert dit conglomeraat producten in allerlei markten, zoals voor verpakkingen, elektronica, apparaten, telecom, transport, medische verzorgingsproducten, zonnepanelen, etc. Enkele cijfers op een rij:

 • 61 jaar aaneengesloten dividendverhogingen
 • 10,5% dividendgroei in de afgelopen 10 jaar, vorig jaar 6%
 • 61% payout ratio, is enigszins aan de hoge kant
 • 3,5% dividendrendement, 1%-punt boven het 5-jarige gemiddelde
 • 17 koers/winst verhouding, 6 lager dan het 5-jarige gemiddelde
 • 4 sterren Morningstar rating, met een fair value van $190
 • AA- credit rating, dat is uitstekend
 • 86 dividend safety score, een dividendverlaging is onwaarschijnlijk

Dat zijn allemaal mooie cijfers. Daarbij komt dat 3M veel investeert in R&D, zo’n 6% van de omzet. Dat zie ik graag, want daarmee kun je blijven voorlopen op concurrenten. Minpunten zijn er zeker ook. De schuldenlast is bijvoorbeeld toegenomen. Die zal nog verder toenemen als gevolg van de overname van Acelity. Of dat een succes wordt moet nog blijken. 3M heeft vanwege de overname aangekondigd om het aandelen inkoopprogramma met meer dan 50% te reduceren. Dat zie ik minder graag. Over deze dividend aristocraat is verder al veel geschreven. En veel collega dividendbeleggers zijn na de koersval ingestapt. Onderstaand een rijtje met analyses en kopers:

Ik heb nog even gewacht met kopen tot er een bodem zichtbaar werd. Toen het aandeel op $160 stond heb ik me wel in moeten houden. Maar een verdere daling zat nog in de kaarten. Dat gebeurde niet en vrijdagmiddag op $165 dan toch de trekker overgehaald.

IDVY bijgekocht: 30 halen, 1 betalen

Op 5 juni kocht ik 8 aandelen iShares Euro Dividend UCITS ETF (EAN: IDVY) voor EUR 21,17 per stuk. Dat is een toevoeging aan de 14 aandelen die ik vorig jaar had gekocht. Vanwege de spreiding wil ik naast Amerikaanse en Nederlandse aandelen ook graag andere Europese aandelen in portefeuille hebben. Daar zitten echter nadelen aan. Behalve bij Britse aandelen wordt er namelijk dividendbelasting ingehouden. Het terugvorderen daarvan levert veel gedoe op en daarvoor zijn mijn investeringen te klein. Daarnaast krijg ik via mijn broker te maken met aansluitkosten voor iedere buitenlandse beurs waar ik dan aandelen koop. Daarom heb ik voor Europese aandelen gekozen voor een goedkope indextracker.

IDVY behoort tot de kernselectie van DeGiro. Dat betekent dat je een keer per maand kosteloos stukken kunt toevoegen. De beheerkosten zijn met 0,40% relatief laag. De tracker volgt de EURO STOXX Select Dividend 30 Index. Dat bestaat uit een mandje met 30 bedrijven uit de eurozone met toonaangevende dividendopbrengsten. Het dividendrendement bedraagt momenteel 4,4%. De focus zit dan ook meer op inkomsten dan op groei. IDVY heeft een Morningstar rating van 4 sterren. Er zitten geen bedrijven in die betrokken zijn bij de productie van wapens en tabak. In het onderstaande plaatje kun je zien wat er wel in zit.

Frankrijk is met 28% hofleverancier, gevolgd door Duitsland en Finland (beiden 18%). De financiële sector is met 43% sterk oververtegenwoordigd (groene kleur). Voor nu vind ik dat prima. In mijn portefeuille ben ik met alleen ING ondervertegenwoordigd in die sector. Het is wel iets om rekening mee te houden. Omdat ik Unilever en Ahold ook bezit is er een kleine overlap (<5%) met mijn overige aandelen, geen probleem. Aan de andere kant zitten er aandelen in uit sectoren die ik nog niet bezit zoals verzekeraars (Allianz, Muenchener Rueck, AXA, Scor, Generali), telecom (Orange, Proximus), vastgoed (Kleppiere, Unibail Rodamco), auto (Renault, Daimler) en nuts (Fortum, EDP). Al met al een mooie mix met degelijke dividendbetalers.

Het dividend wordt een keer per kwartaal uitgekeerd. De verdeling per kwartaal is echter zeer scheef. Omdat veel Europese bedrijven een keer per jaar uitkeren wordt meer dan 80% uitgekeerd in juni. Het aankomende dividend gaat 13 juni ex dividend en bedraagt EUR 0,83 per aandeel. Dat is een stijging van 5,5% ten opzicht van vorig jaar. Om hier nog van te profiteren heb ik deze week van de resterende kaspositie bijgekocht.

Slotsom: einde van de koopstorm

Inmiddels bestaat mijn portefeuille uit 20 posities en is de EUR 10.000 grens gepasseerd. Met de laatste drie aankopen voeg ik EUR 36,83 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Die zijn gegroeid naar meer dan EUR 300 per jaar. Daarmee kan ik ook de derde dag van mijn beoogde FIRE plan betalen. Fictief zijn het al meer dagen, want door alleen het dividend te herbeleggen zal de waarde van de portefeuille verdubbelen in twintig jaar. Daar kunnen nog dividendstijgingen en koerswinsten bijkomen. De koopstorm van de afgelopen weken zal gaan liggen. Alleen als de beurs nog eens fors zakt zal ik een ander potje aanspreken om bij te gaan kopen. Even op adem komen en dan weer door!

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

8 gedachten over “UPS en 3M gekocht en 30 Europese aandelen bijgekocht

 1. Leuke post en bedankt voor de link. Ik verwacht nog wat extra kapitaal in de komende dagen en dan vergezel ik je hoogstwaarschijnlijk als UPS aandeelhouder. Zit ook nog naar FedX te kijken en wellicht nog uitbreiden in 3M!

   1. Wow, wat goed! Voorzichtig baal ik al een beetje dat ik niet meer geld in kas had gehouden voor deze aankopen. Als UPS nog eens dipt koop ik weer bij. FedEx vind ik overigens ook niet onaantrekkelijk, maar o.a. het onderzoek door China en opzegging bij Amazon zorgen voor twijfels.

 2. Goed bezig hoor en mooie aankopen waar ik er ook wel een paar wil hebben. De 10k grens geslecht, nu op naar de 25k. Ik doe mee!

  Eind juni wil ik weer wat gaan kopen.

  Ik blijf je volgen en dank voor link?

   1. even teruglezend is de 25K gelukt 🙂

    voor 2020 ben ik een stuk bescheidener en denk ik tussen de 35K en 40K uit te komen.

    Geholpen door wat kooptips van jou voor voor 2020 😉

    criteria: groeiaandeel en hoge dividendsafescore.

    ik zie ze graag verschijnen op je blog.

  1. Posities op mijn watchlist die blijven dalen zie ik als een beter wordende investering:). IDVY bestaat voor bijna de helft uit financials en die hebben niet veel geprofiteerd van de groei dit jaar. Aan de andere kant ogen de onderliggende aandelen daardoor niet duur en hebben ze een hoog dividendrendement. De grootste dividenduitkering is echter net geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *