Koninklijke Ahold Delhaize gekocht

Koninklijke Ahold Delhaize gekocht

In mijn vorige maandupdate had ik al geschreven dat ik mijn overige KPN aandelen heb verkocht @2,76. Samen met EUR 250 vers kapitaal heb ik een nieuwe aankoop gedaan voor mijn portefeuille. Op 1 maart kocht ik 20 aandelen Ahold Delhaize (EAN: AD) voor EUR 22,80 per stuk. Daarvan heb ik 4 aandelen ‘betaald’ met de koerswinst van KPN. In mijn portefeuille ben ik met alleen aandelen Altria (NYSE: MO) onderwogen in niet-duurzame consumptiegoederen. Tijdens de selectie heb ik tussen een aantal aandelen getwijfeld en Ahold stond daar in eerste instantie niet eens tussen..

Een aantrekkelijke sector

Tijdens de opbouw van mijn portefeuille heb ik in eerste instantie gekeken naar de aantrekkelijkheid van een aandeel en minder naar de spreiding. De niet-duurzame consumptiegoederen sector is defensief van aard. Mensen blijven immers boodschappen doen, ook tijdens recessies. Het zijn ook vaak producten waarop mensen niet willen besparen en met veel merktrouw. Dit uit zich in aandelen met een lage volatiliteit en een regelmatige (dividend)groei. Eigenlijk behoren dergelijke aandelen in mijn ogen tot de kern van een portefeuille. Hoog tijd dus om in mijn boodschappenmandje te gooien!

Welke aandelen zijn koopwaardig?

De aandelen die ik heb overwogen waren Target (2e supermarkt van de V.S.), Unilever (kijk maar bij u thuis), Nestlé (grootste voedingsmiddelen concern ter wereld) en Danone (o.a. zuivel en babyvoeding). Om verschillende redenen zijn die geparkeerd. Nestlé rapporteerde een winststijging van liefst 42% in 2018. Deze gigant draait als een Zwitsers uurwerk. Om het aandeel aan te schaffen krijg ik echter naast transactiekosten ook aansluitkosten voor de Zwitserse beurs. Dat wil ik pas doen vanaf een investering van EUR 1.000 en dat had ik nu even niet.

De recente crash van Kraft Heinz bracht een schokgolf teweeg onder beleggers. Kort daarna volgde Beiersdorf (o.a. Nivea) met matige cijfers en een koersval van 10%. Dat nam andere sectorgenoten mee, waardoor Unilever de hardste daler werd in de AEX met -3%. Dat zie je niet vaak bij zo’n defensief aandeel. Onder het mom van buying the dips begon ik dit verder te onderzoeken, is dit een koopkans?

Toen de cijfers van Ahold Delhaize naar buiten kwamen waren veel analisten positief verrast. Sindsdien zijn er veel koopadviezen bijgekomen. Het aandeel begon echter te dalen… Deze combinatie was moeilijk te negeren, tijd dus voor een screening!

Bedrijfsprofiel Ahold Delhaize

Voor we in September 2018 het roer omgooiden deden we onze wekelijkse boodschappen graag bij Albert Heijn, Gall & Gall en Etos. Stuk voor stuk fijne winkels! Ook bestelden we regelmatig bij Albert.nl en Bol.com. Dat laatste doen we nu nog steeds, maar wel met Euroclix.

In België is AD zowel actief met Albert Heijn als Delhaize. De komende jaren willen ze daar fors uitbreiden. De winkels zijn daar voor Belgische begrippen luxe, terwijl het prijsniveau dicht op de discounters zit. Er is al gedoe over de stevige prijsacties van Albert Heijn. In mijn ogen is het een kwestie van tijd voor AD daar fors marktaandeel gaat winnen. Al wil Jumbo ook graag een plekje bemachtigen bij onze zuiderburen. Ahold Delhaize heeft al veel prijsoorlogen uitgevochten en let goed op de kleintjes. Als het moet met het mes op tafel. Er zijn daarbij al diverse conflicten ontstaan met fabrikanten. De macht komt steeds meer bij de retailers te liggen. Ahold Delhaize is verder ook actief in Tsjechië, Roemenië, Servië, Griekenland en de V.S.

Appie aandelen door de scanner

Ahold Delhaize heeft een sterke balans een bovengemiddeld rendement op eigen vermogen van ruim 12 en al jaren een goede kapitaaldiscipline. De groeistrategie is gericht op winkelbeleving, lokale merken, vers en digitalisering. Komend jaar investeert AD 2 miljard in Stop & Shop en Online. Bijvoorbeeld in magazijnrobot’s. Dat levert zowel gemak als besparingen en lijkt mij daarom een goede keuze.

Ook aan aandeelhouders wordt goed gedacht. Dit jaar is er ruimte voor een aandeleninkoopprogramma van 1 miljard en werd het dividend onlangs verhoogd met 11%. Dat zien we graag! Het dividendrendement bedraagt momenteel 3,1%. Verder heeft het management van Ahold Delhaize de ambitie om de pay-out ratio tussen de 40%-50% te houden. Afgelopen jaar is dat mede dankzij de goede winstcijfers met 42% weer goed gelukt.

Invloed van Amazon correct ingeschat?

Meer dan de helft van de omzet komt uit de V.S. Alle ogen zijn daar gericht op Amazon die met het openen van fysieke winkels de te kloppen concurrent lijkt te worden. Maar ook Microsoft heeft een samenwerking met Kroger opgezet om de steeds grotere invloed van Amazon te counteren. Ahold Delhaize investeert echter fors in digitalisering, winkelgemak, bezorgdiensten en doet al veel online. Wat dat betreft is de concurrentie van Amazon een zegen. Het dwingt AD om te blijven innoveren. In Nederland wordt bijvoorbeeld al geëxperimenteerd met kassaloos betalen. Bovendien zie ik ruimte voor meerdere spelers. De aandelen van retailers bewegen behoorlijk op nieuws van Amazon en niet op de cijfers van de supermarkten en dat lijkt mij onterecht.

Het aandeel is met een koers/winst verhouding van 14 niet duur, zo’n beetje het laagste onder de retailers. Vorig jaar is de koers ruim 20% gestegen en dit jaar blijft het een beetje hangen. Door die koerswinst had ik AD eerder van mijn watchlist gehaald. In mijn excel had ik een aankoopprijs van EUR 20 berekend en nu dus het gevoel dat ik te laat was. Inmiddels is mij duidelijk dat Ahold Delhaize diverse pannetjes op het vuur heeft en er nog prima kan worden ingestapt.

Slotsom: een aandeel in de bonus

Met mijn aankoop van 20 aandelen Ahold Delhaize voeg ik EUR 14,00 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Dat zal ik trouwens al snel ontvangen, want het aandeel gaat slechts een keer per jaar in April ex-dividend. Met de solide cijfers en mooie vooruitzichten heb ik veel vertrouwen in onze Zaanse grootgrutter. Zelf houden wij het bij de discounters, maar doe vooral uw boodschappen bij de Appie!

Wat zijn jullie gedachten over Ahold Delhaize aandelen?

Artikel rating

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal: 2

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

5 gedachten over “Koninklijke Ahold Delhaize gekocht

 1. Leuk om een mede aandeelhouder te zien hier. AH was een van de eerste aandelen die ik kocht ergens rond de €20 2 jaar terug. Jaarlijks een leuk dividend en natuurlijk ook nog eens eigenaar van Bol.com waar verschillende synergieën reeds zijn ontstaan.

  AH staat ook op mijn vizier voor een onderzoek in April. 🙂 Naast Unilever is dit mijn NL portfolio gedeelte.

  Nestlé en Danone zou ik er ook nog graag bij willen hebben. 🙂

 2. Ik denk dat je een goede keus hebt gemaakt.
  Ahold heeft zich altijd goed staande gehouden tegenover de concurrentie. Ze hebben naar mijn idee zeker niet de boot gemist met e-commerce.

  Maar als medeaandeelhouder ben ik natuurlijk bevooroordeeld. 🙂

  Blijf zo doorgaan trouwens. Je schrijft leuk.

 3. Bedankt voor jullie positieve reacties. Dat helpt mij enorm om gemotiveerd te blijven voor het schrijven van nieuwe posts. Dit artikel is inmiddels mijn op-een-na best gelezen! Momenteel helaas veel in het buitenland waardoor schrijven er even bij inschiet. Ik volg jullie op de voet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *