Dividend aandeel van de maand – Linde
Linde is een van origine Duits bedrijf en wereldwijd actief in de productie, distributie en verkoop van industriële gassen. Tot het productassortiment behoren zuurstof, helium, stikstof, argon, koolstofmonoxide, koolzuurgas, acetyleen en speciale gassen. Deze industriële gassen kennen bijzonder veel toepassingen. Ze worden gebruikt in de gezondheidszorg, petrochemie, voeding en dranken, koeling, staalproductie, luchtvaart, elektronica, waterbehandeling en agrarische sector. Met innovatieve oplossingen helpen ze klanten met efficiëntieverbeteringen en het reduceren van emissies. Vanwege de brede toepassingsmogelijkheden en stabiele prestaties geldt Linde als een defensief aandeel. In de huidige omstandigheden kan dat een waardevolle aanvulling zijn voor een breed gespreide beleggingsportefeuille. Daarom is Linde het dividend aandeel van de maand!
Markt- en bedrijfsanalyse
In 2018 fuseerden (het in 1907 uit Linde ontstane) Praxair en Linde AG en werd de groep de grootste leverancier van gassen ter wereld. In essentie zijn dat commodities, maar toch is daar een goede boterham mee te verdienen. Industriële gassen zijn bij eindklanten verantwoordelijk voor slechts een klein deel van de totale productiekosten. Ze zijn echter van vitaal belang. Om een geolied productieproces te kunnen garanderen zijn klanten bereid om naast een premie ook langlopende contracten aan te gaan. De overstapkosten zijn daarbij hoog. Producenten van industriële gassen hebben hierdoor relatief voorspelbare kasstromen en goede inkomsten. Tot de concurrenten behoren Air Liquide (FR) en Air Products & Chemicals (VS).
Sterke punten van Linde zijn het complete portfolio, distributienetwerk in meer dan 100 landen, en innovatie gericht op het verbeteren van veiligheid, kwaliteit en milieu. Linde scoort daarbij hoge ogen op het gebied van duurzaamheid. Ik merk dat ik daar steeds meer waarde aan begin te hechten. Praxair behaalt hoge marges als gevolg van een sterke verticale integratie. Sinds de fusie kan het management deze blauwdruk kopiëren op Linde onderdelen en tevens kostenvoordelen realiseren. Samen met groeimarkten zoals China en India heeft Linde daarmee de potentie om omzet en winst op te voeren. Toekomstige overnames staan ook nadrukkelijk op het menu.
Zwakke punten zijn de afhankelijkheid van de industriële productie, vooral in Noord-Amerika en Europa, de volatiliteit in Zuid-Amerika en toenemende concurrentie in Azië. Linde is daarbij overigens minder cyclisch dan veel chemische sectorgenoten. Ook kunnen klanten ervoor kiezen om gassen zelf op locatie te produceren. De toename van schalie gas en bijproducten vormt een bedreiging evenals hoge schulden bij klanten en ongunstige wisselkoers effecten.
Impact van COVID-19 op Linde
Het COVID-19 virus had in Q1 2020 een klein negatief effect op de resultaten. Toch wordt Linde zeker geraakt. Het bedrijf gaat uit van twee scenario’s. Bij een herstel vroeg in Q3 groeit de WPA, bij een herstel laat in Q4 blijft de WPA gelijk of daalt licht. De kapitaalinvesteringen worden dit jaar sowieso met 400M teruggeschroefd. In alle scenario’s blijven de lange termijn fundamentals intact. Ook Morningstar verwacht dat COVID-19 slechts een beperkte impact op Linde zal hebben dankzij het defensieve business model, de on-site activiteiten bij klanten, de langlopende contracten met take-or-pay clausules, en de sterke discipline van het management.
Linde’s dividend en veiligheid
Linde heeft een indrukwekkende dividendhistorie. Niet alleen werd dat de afgelopen 28 jaar verhoogd. Dat gebeurde ook nog eens met een fabelachtige snelheid. De afgelopen 20 jaar bedroeg de gemiddelde dividendgroei 13%. In het onderstaande plaatje heb ik de dividendhistorie en payout ratio’s samengebracht.
Mijn aandacht gaat uit naar de periode 2014 t/m 2016. Toen liep de winst namelijk behoorlijk terug. Desondanks verhoogde Linde het dividend met 5%. De payout ratio steeg hierdoor van 41% naar 49% naar 55%. Dat is nog steeds goed te behappen. In de daaropvolgende periode steeg de winst en bleef de dividendgroei 5% waardoor de payout ratio weer zakte. Pas het afgelopen jaar steeg het dividend met 10%. Gas geven zodra het weer kan. Een dergelijk beleid is typisch voor een dividend aristocraat en geeft vertrouwen in toekomstige dividendverhogingen.
Linde heeft een sterke vrije kasstroom, relatief weinig schuld en goede credit ratings. De waarde van alle bezittingen bedraagt bijna $100B. Bij tegenwind kan Linde kapitaalinvesteringen uitstellen of schrappen, assets verkopen en terugvallen op een ruime kredietfaciliteit. Het dividend is hiermee zonder meer veilig en biedt een betrouwbare bron van groeiende inkomsten.
Linde in cijfers
Om een algeheel beeld te vormen heb ik de onderstaande cijfers op een rij gezet.
- 28 jaar aaneengesloten dividendverhogingen, een echte dividend aristocraat
- 6% dividendgroei in de afgelopen 5 jaar, 10% in 2020
- 48% payout ratio, een goede verhouding
- 2,1% dividendrendement, ligt boven het 5-jarig gemiddelde
- 9% rendement op eigen vermogen, en dat is goed
- 24 koers/winstverhouding, is aan de dure kant, wel in lijn met het 5-jarig gemiddelde
- Narrow moat Morningstar rating, een goed verdedigbaar concurrentievoordeel
- A+ S&P credit rating, zorgt voor lage financieringskosten
- 24% ratio netto schuld/eigen vermogen, is laag en biedt in geval van nood de flexibiliteit om de schuldgraad te verhogen
- 1,5 ratio netto schuld/ebitda, geeft aan dat de schuld binnen twee jaar zou kunnen worden ingelost
- 14 ratio brutowinst/rente, de rentelasten worden zeer goed afgedekt
- 99 dividend safety score, een dividendverlaging is zeer onwaarschijnlijk
- 0,98 beta, de volatiliteit is gelijk aan de brede markt
- $188 Morningstar Fair Value
- 86 ESG score, behoort tot de beste 5% in de sector
Dat zijn beslist goede cijfers. Vooral de stevige dividendgroei springt in het oog. De koers is als een heliumballon meegegroeid waardoor het dividendrendement al jaren rond de 2% schommelt. In de onderstaande grafiek heb ik de koersontwikkeling afgezet tegen concurrent Air Products, erkende dividendgroeier Pepsi en topaandeel Microsoft. Linde is in 22 jaar zo’n 750% in waarde gestegen en daar komt het dividend nog bij.
Slotsom: making my dividendportefeuille more productive?
Linde is wereldmarktleider in industriële gassen en heeft zich bewezen als een ijzersterke dividendgroeier. En de koers is mee ontploft. Samen met de defensieve kwaliteiten is het aandeel een interessante kandidaat voor mijn dividend portefeuille. Momenteel is het aandeel normaal gewaardeerd. Koopwaardig op dips, waarbij ik zelf een instapkoers van $169 hanteer.
6 gedachten over “Dividend aandeel van de maand – Linde”
Leuke rubriek:”dividendaandeel van de maand” en een mooie analyse er bovenop.Doe zo verder! Voor mij een mooie inspiratiebron.Ook uw SEB analyse heeft mijn kooplijst beinvloed! Een dikke merci….
Bedankt! Er zit behoorlijk wat tijd in dus fijn dat deze rubriek op prijs wordt gesteld.
Wederom een prima analyse. Leuk dat je je site op deze manier aan het uitbouwen bent en steeds meer content geeft.
Erg leuk vind ik ook je overzicht met je transacties. Je kijkt wel een daghandelaar geworden te zijn via BUX.
Ja, BUX is een nieuw uitprobeersel. Ik was juist bezig om Flatex op te ruimen… Nieuwe transacties probeer ik direct bij te werken. Gisteren is er weer eentje bijgekomen :). De maandupdate zal een longread worden, er is veel gebeurd!
In jouw navolging heb ik ook een pagina aangemaakt in mijn blog met de actuele transacties:
2 verkopen 🙂
Gaaf om dit soort artikelen te lezen over Europese bedrijven. Genoeg artikelen over Amerikaanse bedrijven, maar erg leuk om over Linde te lezen en zo een bedrijf met Europese roots op de radar te krijgen.