Stock picking en market timing vs indexbeleggen

Stock picking en market timing vs indexbeleggen

De allereerste aankoop in onze reis naar meer financiële vrijheid was het Vanguard FTSE All World UCITS (ticker: VWRL), een wereldwijde indextracker. Beleggen in ruim 3.000 bedrijven tegelijkertijd is niet alleen eenvoudig maar ook voordelig. Via onze broker DeGiro kunnen we eens per maand zonder transactiekosten inleggen. Het idee achter zo’n tracker is dat niemand kan voorspellen welke aandelen beter gaan presteren dan de markt. Daarom koop je in feite de hele markt en behaal je een gelijkwaardig rendement. Op basis van historische resultaten gemiddeld zo’n 7% per jaar. Als je meer wilt weten over VWRL dan verwijs ik je naar een actueel artikel van Mr. Thinking Big.

Geïnspireerd door andere bloggers verschoof mijn aandacht al snel naar dividend(groei) beleggen. Hierbij worden individuele bedrijven zorgvuldig gescreend en geselecteerd (stock picking). Tevens wordt er getracht gebruik te maken van tijdelijke terugvallen in de koers (market timing). In de onderstaande animatie kun je de ontwikkeling van mijn portefeuille in beeld zien. In juni en augustus heb ik de VWRL positie afgebouwd, omdat ik kansen in de markt zag met een hogere rendementsverwachting.

Ontwikkeling van DKK’s portefeuille – druk op play!

De hamvraag: wat heeft deze stock picking strategie tot op heden opgeleverd?

Vergelijken van aankopen met de benchmark

Om de resultaten van stock picking te kunnen bepalen heb ik VWRL als benchmark genomen. Voor iedere aankoop heb ik op de aankoopdatum zowel de koers van het aandeel als van VWRL genoteerd. Vervolgens heb ik de resultaten t/m 24 december 2019 met elkaar vergeleken. In het onderstaande plaatje zie je een voorbeeld van mijn beste aankoop, ASML op 18 december 2018. Na ruim een jaar bedraagt de koerswinst van deze aankoop +86% en die van VWRL +25%.

ASML vs VWRL vanaf 18-12-2018

Natuurlijk is het niet bij alle posities zo succesvol verlopen. In het onderstaande plaatje zie je een voorbeeld van mijn slechtste aankoop, Royal Dutch Shell op 25 oktober 2018. Na 14 maanden bedraagt de koerswinst -3% en die van VWRL +20%. Omdat ik augustus op een gunstige prijs heb bijgekocht staat Shell overigens wel in het groen. Van de 25 posities staat momenteel alleen Unilever een paar euro in het rood.

RDSA vs VWRL vanaf 24 oktober 2018

Soms is het onderlinge koersverloop grillig maar het rendement identiek. In het onderstaande plaatje zie je een voorbeeld van een aankoop die dezelfde koerswinst heeft opgeleverd, PHAG (een zilver tracker). Na 5 maanden bedraagt de koerswinst +7% en die van VWRL +8%.

PHAG vs VWRL vanaf 27 juni 2019

Op deze manier heb ik alle aankopen geanalyseerd, behalve de goud- en zilveraandelen in de Small Capitalist Mining Co portefeuille. Die bestaat uit allemaal kleine posities en dat was te veel werk. De portefeuille doet het trouwens uitstekend met een rendement van 30%.

Resultaten

Onlangs heb ik mijn portefeuille weer bijgewerkt. Daarop staat een mooie plus van 22%. Daarbij zijn er flinke verschillen tussen de individuele aandelen. Onderstaand een plaatje van de koersverschillen ten opzichte van de aankoopprijs. Duidelijk is dat technologie goed heeft gepresteerd en met name Nederlandse aandelen achterblijven. Een mooi onderwerp voor een nieuw artikel.

Koersverschil t.o.v. aankoopprijs per ticker ultimo 24 december 2019

Dit jaar staat er bij VWRL +27% op de borden. Op het eerste gezicht had ik daar beter in kunnen investeren. Echter heb ik mijn portefeuille in de loop van het jaar gekocht, waarbij de meeste aandelen pas vanaf eind april zijn aangeschaft. De grote stijging in de eerste maanden van 2019 heb ik voor een groot deel gemist. Daarom is het eerlijker om de prestaties te vergelijken met een benchmark op het moment van aankoop. In het onderstaande plaatje zie je de resultaten van alle aankopen ten opzichte van VWRL.

Koersverschil t.o.v. VWRL op aankoopprijs per ticker ultimo 24 december 2019

Er zijn een aantal verschillen ten opzichte van het vorige plaatje. Er zijn 20 aankopen die een hogere koerswinst realiseerden dan VWRL en 12 die juist minder presteerden. De positieve uitschieters overtreffen de negatieve echter flink. De stock gepickte en market getimede aankopen staan EUR 2.342 in de plus. Als ik op dezelfde aankoopmomenten had ingelegd in VWRL dan had de portefeuille EUR 1.643 in de plus gestaan.

De stock picking strategie heeft maar liefst 43% meer opgeleverd ten opzichte van de benchmark index. Wow!

Limitaties

Aan deze studie zitten echter een aantal mitsen en maren. Zo heb ik geen rekening gehouden met transactiekosten (valt wel mee), gesloten posities (gemiddeld in de plus) en bovenal dividenduitkeringen (2x zoveel als VWRL). Daarnaast neem ik impliciet aan dat ik voor iedere aankoop op dezelfde dag VWRL in de plaats had genomen. Indexbeleggers proberen echter behalve stock picking ook market timing te voorkomen. Daarom is het aannemelijker om 1x per maand op een vast moment aan te kopen. Bijvoorbeeld nadat het salaris is gestort. Daarnaast is er sprake van een uitzonderlijk goed beursjaar. Ondanks een zorgvuldige selectie op de kwaliteit van aandelen en de houdbaarheid van het dividend sluit ik niet uit dat mijn portefeuille in een slecht beursklimaat ook harder onderuit gaat dan de brede markt. Sommige aandelen hebben hoge beta’s, zoals de goed presterende chippers. Een uitgebreide portefeuille analyse volgt nog.

Slotsom: don’t try this at home

Hoewel ik vanzelfsprekend tevreden ben met de resultaten tot nu toe is dit bericht beslist geen aansporing om ook te proberen om de wereldwijde index te verslaan. Integendeel. het selectieproces van individuele aandelen is arbeidsintensief en er is geen enkele garantie op een goed resultaat. Voor een paar honderden euro’s virtuele winst heb ik talloze uren aan analyses gestoken. En dat doe ik vooral omdat ik daar aardigheid in heb. Daarnaast is de portefeuille niet onderhoudsvrij, de gekozen posities moeten herhaaldelijk worden doorgelicht. Anderen adviseer ik vrijwel altijd om gewoon een wereldwijd gespreide indextracker te kopen, zoals IWDA of VWRL. Eventueel aangevuld met kleine posities in trackers in emerging markets, small caps en goud/zilver. Een uitstekende strategie!

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

2 gedachten over “Stock picking en market timing vs indexbeleggen

  1. Interessant en indrukwekkende analyse! Zo diep heb ik nog niet in mijn portefeuille gekeken. Mijn conclusie was (voor mij) net wat anders: qua gemiddelde koerswinst hebben mijn ETF’s de individuele aandelen voorbijgestreeft, echter leveren ze slechts zo’n 50% van het dividend van individuele aandelen. Uiteindelijk bepaalt het dividend mijn inkomsten, dus blijf ik ook stock picken.

    Fijne jaarwisseling en alvast de beste wensen!

  2. Goedemorgen,

    Inderdaad een mooie analyse. Zelf maak ik geen vergelijking met een benchmark omdat mijn strategie er opgericht is om ondergewaardeerde aandelen te kopen. In de loop van de tijd is het de bedoeling dat deze aandelen weer tegen fair value gewaardeerd zijn. Dus op korte termijn is de kans groot dat ik het slechter doe dan de benchmark, maar op de lange termijn juist beter.

    Verder kijk ik uit naar de komende blogs van je ter inspiratie en laten we afspreken dat we ook onze blogs in 2020 levend houden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *