Speciaal Dividend – maandupdate januari 2023

Speciaal Dividend – maandupdate januari 2023

Januari staat voor mij in het teken van een van mijn liefhebberijen en dat is schaken. Ieder jaar bezoek ik het Tata Steel Chess tournament. Behalve topgrootmeesters aan het werk zien en live commentaar staat het Kids Festival bovenaan. Er zijn veel activiteiten in het levendige dorp zoals schaatsen, computerschaken, basketballen, en zelf robotjes in elkaar knutselen. Bij een volle stempelkaart ontvangen kinderen een medaille. Een stalen uiteraard.

Daarna een stevige wandeling door de duinen en over het strand. Kortom een perfecte dag. En dat allemaal voor nul euro inclusief koffie. Ondanks dat het Indische Tata Steel zelf een roestig jaar doormaakte. Hopelijk blijft dit 85-jarige toernooi nog lang doorgaan. Ik zou graag eens zelf meedoen zodra FIRE in beeld komt.

Qua beleggingen heb ik mij verdiept in bedrijven die een speciaal dividend uitkeren. Dat is een eenmalige winstuitkering bovenop het reguliere dividend. De aanleiding is meestal de verkoop of beursgang van een bedrijfsonderdeel, bijzondere meevallers of een ophoping van cash op de balans. Dit laatste deed Microsoft in 2004 met een uitkering van $3 terwijl het reguliere dividend $0.08 bedroeg. Een bedrijf ziet dan geen betere bestemming zoals overnames, extra investeringen, schuldreductie of eigen aandeleninkoop. Vaak is een speciaal dividend hoger dan het gewone dividend. Enkele van mijn vondsten beschrijf ik kort.

Landstar, designed to respond

Landstar Systems Inc. is een grote logistieke dienstverlener met een uitgebreid netwerk. Dit genereert een sterk concurrentievoordeel. Bijzonder is dat het bedrijf zelf geen vrachtwagens heeft (wel trailers). Daardoor is Landstar minder kapitaalintensief en behaalt het een hoog rendement op geïnvesteerd vermogen. De balans is zeer solide met slechts 11% van de bezittingen gefinancierd met schuld.

Dividend historie Landstar
Dividend historie van Landstar door de kleine kapitalist

Het dividend groeide de afgelopen zestien jaar met gemiddeld 15% per jaar. U zou nu tien keer zoveel dividend ontvangen als in 2006. Een smetje is de verlaging in 2014. Daardoor zal Landstar (ticker: LSTR) vermoedelijk van de radar van dividend groei beleggers zijn verdwenen.

Vanwege de sterke kasstroom en een gebrek aan investeringsmogelijkheden of zinvolle schuldreductie keert Landstar regelmatig een speciaal dividend uit. Sinds 2020 lijkt dat structureel $2 per aandeel. Dividenduitkeringen staan overzichtelijk in een tabel zonder poespas. Deden meer bedrijven dat maar.

American Financial Group

Deze schadeverzekeraar kent een historie die teruggaat naar 1872. Sinds 2002 keert het bedrijf een regulier dividend uit dat gemiddeld 10% per jaar groeit. Dat is al heel mooi. Daar bovenop keert American Financial Group (ticker: AFG) al 12 jaar achtereen een speciaal dividend uit. Hoe kan dat?

Dividend historie American Financial Group
Dividend historie van American Financial Group door de kleine kapitalist

In de eerste plaats haalt de verzekeraar een hoog rendement op eigen vermogen van circa 20%. Daarnaast is American Financial Group zeer actief in het kopen en verkopen van bedrijven en bedrijfsonderdelen. De opbrengst wordt met name als speciaal dividend uitgekeerd als de koers boven de boekwaarde noteert. Anders wordt de voorkeur gegeven aan eigen aandelen inkoop. Een andere reden is de eigendomsstructuur. Circa 20% van de aandelen is in handen van het management. Die geven zelf ook de voorkeur aan geld in het handje.

EOG resources, value matters

Enron Oil & Gas werd een zelfstandig bedrijf nadat het moederbedrijf door het bekende boekhoudschandaal failliet werd verklaard. Het dividend is sindsdien 25 jaar achtereen verhoogd met gemiddeld 22% per jaar. Indien u destijds in had durven stappen dan was uw dividend nu 109 keer zo groot. De laatste twee jaar worden er bovendien meerdere keren een speciaal dividend uitgekeerd. Afgelopen jaar bedroeg de totale dividenduitkering $8.80, oftewel bijna 8% dividendrendement.

Dividend historie EOG Resources
Dividend historie van EOG resources door de kleine kapitalist

EOG resources is geen bedrijf voor milieuridders. Het is actief in schalieolie en -gas dat gewonnen wordt door fracken. Hierbij wordt brongesteente gebroken met chemicaliën en ondergrondse explosies. Het bedrijf blinkt uit in het vinden van lucratieve bronnen (premium wells) en vervangt meer dan het ontgint. Bij een olieprijs van slechts $44 kan EOG een rendement op kapitaal van 10% behalen. Daarbij heeft het bedrijf een ijzersterke balans met een netto kaspositie. Het management heeft zich gecommitteerd aan het uitkeren van 60% van de vrije kasstroom. Als u geen morele bezwaren heeft en verwacht dat de olieprijs niet hard daalt dan is dit een grootkaliber dividendkanon.

CME Group, where risk meets opportunity

CME Group

Deze Amerikaanse aanbieder van opties en futures in rente, indices, valuta, agri, energie en metalen verdient aan transactie- en afhandelingskosten en verkoop van data. De grootste derivatenbeurs ter wereld profiteert daarom sterk van toenemende volatiliteit en is interessant in periodes met hoge inflatie. Vanwege alle ontwikkelingen in de wereld zit een dergelijk scenario in de kaarten. Samen met een fors gedaalde koers kwam CME Group in de koopzone.

Dividendhistorie CME Group
Dividend historie van CME Group door de kleine kapitalist

Het bedrijf verhoogt al 12 jaar het dividend, meest recent met 10%. Daarbij keert het bedrijf al 11 jaar onafgebroken een speciaal dividend uit. Dat kan CME Group dankzij haar ijzersterke positie. Zo heeft het bedrijf bijvoorbeeld het alleenrecht op termijncontracten op de S&P500, Russel2000 en Nasdaq. Ook domineert het de handel in WTI oliefutures. Bedrijven als NYSE Life en ELX hebben geprobeerd voet aan de grond te krijgen. Maar omdat liquiditeit belangrijker is dan lage transactiekosten lukt dat niet. Het netwerkeffect is simpelweg te groot. CME heeft daarmee prijszettingsmacht en behaalt hoge marges.

De vooruitzichten zijn bovendien gunstig. Want in tijden van hogere rente is er meer vraag naar hedging producten en speculatie. Mede gedreven door lage commissies worden derivaten steeds meer bereikbaar voor particulieren. Ook groeit CME door het uitgeven van nieuwe producten zoals Bitcoin futures. Als laatste zit data services in de lift.

CME Group staat al een tijdje op mijn radar. Zie eventueel de maandupdate van maart 2022. Daarin ruilde ik ING Group in voor Münchener Rück en dat heeft vooralsnog goed uitgepakt. Op 23 januari kocht ik 3 aandelen CME Group voor $173 per stuk. Daarmee voeg ik EUR 11,22 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Mogelijk keert bedrijf een vergelijkbaar speciaal dividend als vorig jaar uit. In dat geval komt er nog EUR 11,48 bij.

Update dividendbelasting DSM

Vanwege de fusie met Firmenich wordt DSM een Zwitsers bedrijf. Dit betekent ook dat het Zwitserse tarief voor dividendbelasting (35%) van toepassing is. Voor veel particuliere beleggers een reden om DSM vaarwel te zeggen. Net als portefeuille aandeel Tecan heeft het fusiebedrijf besloten om de helft van het dividend uit te keren vanuit de kapitaalreserves. Hieruit volgt dat er slechts 17,5% dividendbelasting wordt ingehouden. Onlangs schreef de VEB er een artikel over: VEB – Particuliere belegger DSM hoeft voorlopig nauwelijks dividendbelasting te betalen.

Persoonlijk zou ik ook met het hogere tarief de aandelen DSM-Firmenich aanhouden. Het is een fraaie combinatie met goede lange termijn vooruitzichten. Ik heb ook overwogen om bij te kopen en te verhuizen van DeGiro naar een van onze ABN AMRO beleggingsrekeningen. Anticiperend op het terugvorderen van teveel betaalde dividendbelasting. De matige cijfers van sectorgenoot Symrise maakten mij echter iets voorzichtiger.

Dividendinkomsten

In deze maandupdate kan ik EUR 124 in ontvangen dividend rapporteren. Daarmee bedraagt de groei 89% ten opzichte van vorig jaar.

Volkswagen€ 42,11
Enel€ 37,00
Medtronic€ 9,33
Eastman Chemical€ 7,49
Broadcom€ 7,31
Taiwan Semiconductor€ 4,88
Illinois Tool Works€ 3,16
McCormick€ 2,46
Realty Income€ 1,95
Baxter€ 1,85
Teck Resources€ 1,62
Kulicke & Soffa€ 1,49
Monolithic Power Systems€ 1,17
Micron€ 0,90
Roper Technologies€ 0,53
Danaher€ 0,38
Thermo Fisher€ 0,23

De grootste bijdrage kwam van Volkswagen. Vanwege de beursgang van Porsche was er ruimte voor een enorm speciaal dividend. Eastman Chemical blijft op mijn shortlist vanwege de gunstige vooruitzichten en aantrekkelijke waardering.

Zes maal dividendgroei

Zes bedrijven verhoogden het dividend met een gewogen gemiddelde van 6%. Dat is iets lager dan de beoogde 7%. Het lijkt op het eerste gezicht wat tegen te vallen. De verhogingen in 2022 waren echter verrassend goed. Terwijl de huidige omstandigheden uitdagend zijn.

BedrijfVerhogingImpactEquivalent
Blackrock2,5%€0,11€3,71
S&P Global5,9%€0,37€12,36
ASML5,5%€1,67€55,61
Air Products8,0%€2,89€96,39
FIS Global10,6%€0,93€31,09
Enel5,3%€5,00€166,67
Totaal6,1%€ 10,97€ 366,91

Alles bij elkaar bedroeg de impact elf piek. Daardoor hoef ik EUR 367 NIET in te leggen om dezelfde dividendinkomsten te behalen. Dat doe ik echter wel, waardoor de sneeuwbal blijft groeien. Voor volgende maand overweeg ik de portefeuille iets te consolideren. Wordt vervolgd!

Artikel rating

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal: 8

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

9 gedachten over “Speciaal Dividend – maandupdate januari 2023

 1. Dag Kleine Kapitalist, ik lees je berichten altijd met veel plezier.
  Mooie portefeuille en duidelijke onderbouwing van aan- en verkopen. Veel posities maar ik heb begrepen dat je je eigen dividend-ETF bouwt dus zeer begrijpelijk. Ik las dat je overwoog om DSM uit te breiden en over te hevelen naar ABN i.v.m dividendlekkage. Door het dividend voorlopig uit de kapitaalreserves uit te keren is het voorlopig niet nodig maar ik heb begrepen dat ABN wel een service heeft om teveel betaalde dividend uit bv. Zwitserland terug te vorderen maar dat dit € 75 ex btw kost en alleen als het terug te vorderen bedrag meer dan € 1500 is. Dat lijkt me voor al je buitenlandse posities niet rendabel. Hoe ga je hiermee om, neem je de dividendlekkage voor lief zoals je dat ook wel zou moeten bij een niet Nederlandse ETF of heb je daar een tip voor? Zelf beperk ik me door deze lekkage tot de landen waarbij de broker automatisch tot 15% inhoudt aangevuld met ETF’ s waarbij lekkage nu eenmaal onvermijdelijk is maar daardoor vallen er wel heel veel mooie bedrijven af. Wat is jouw gedachtengang hierover?

  1. Hallo Frans, wat goed!

   In principe neem ik dividendlekkage voor lief. Ik neem het wel mee in mijn aankoopoverwegingen. Via ABN AMRO betaal ik voor Franse aandelen slechts 12,8% belasting en mede daarom ben ik overwogen in Franse bedrijven. Zie ook: https://dekleinekapitalist.nl/teruggave-franse-dividendbelasting/
   En bij DSM en Tecan wordt het dividend dus deels nog uit de kapitaalreserve betaald.

   In andere gevallen verwacht ik een rendement dat nog steeds beter is dan een alternatief zonder dividendlekkage. Vaak gaat het om 0,3 a 0,4% per jaar. Dat lijkt weinig maar is het natuurlijk niet. Komt trouwens in de buurt van de lopende kosten van een gerichte ETF.

   Wel heb ik een voorkeur om de aandelen via ABN AMRO te kopen. Mocht ik later de teveel betaalde dividendbelasting terug willen vragen dan levert dat wel veel gedoe maar is niet onmogelijk. Ik ben van plan om 3 jaren op te sparen voor ik er moeite in steek.

   Je kunt dividendlekkage voorkomen door een accumulerende in plaats van een distribuerende ETF te kopen. Zeker voor Zwitserland heb ik dat overwogen omdat daar veel kwaliteitsbedrijven zitten. Naast portefeuille aandelen Roche en Tecan ook ABB, Sika, Lindt& Sprungli, Straumann, Schindler en Richemont. Nadelen vind ik een groot belang in overgewaardeerd Nestle (>20%), veel farmacie (>30%, Roche, Novartis, Lonza) en financiële sector (UBS, Zurich, Swiss Life, Credit Suisse, Julius Bar). En zo blijf ik wikken en wegen 🙂

 2. Dat is een mooi lijstje. AFG staat bij mij ook op de shortlist en koop ik als de koers op $126 uitkomt (minimum eis van 2% dividend rendement en speciaal dividend telt daar niet in mee). CME heb ik vorig jaar gekocht en met het hoogste speciale dividend tot nu toe en weer 10% verhoging van het reguliere dividend erg tevreden mee. Hoe kom je tot verwachte inkomsten van EUR 7,80? Regulier dividend van $ 4,40 per aandeel, 3 aandelen en 15% bronbelasting zou een hele (on)gunstige dollar koers zijn.

  EOG lijkt interessant maar ik vind de lange termijn lastig gezien het politieke geweld met als recent voorbeeld de ‘over’ winst belasting. Als ik het goed lees heb je alleen CME gekocht. Heb je plannen voor de overige genoemde aandelen?

  P.S. Op de Dividendinkomsten pagina is de grafiek identiek voor de dividendinkomsten per maand en cumulatieve dividendinkomsten.

  1. Bedankt Henk!

   De verwachte dividendinkomsten van CME stonden inderdaad niet goed. Inmiddels aangepast. Ook de Dividendinkomstenpagina heb ik aangepast: https://dekleinekapitalist.nl/dividendinkomsten/

   Landstar, American Financial Group en EOG Resources staan op de watchlist en zouden dus gekocht kunnen worden. Ik houd wel een voorkeur voor aandelen die ik echt graag wil bezitten zoals Novo Nordisk, Linde en Ferrari. Uiteindelijke aankoop van stukken hangt af van de waardering. CME is trouwens ook niet vrij van risico. De positie is dusdanig dominant dat een toezichthouder in zou kunnen grijpen.

 3. Mooie analyses weer DKK! Sommige bedrijven (zoals BDC’s) keren ook regelmatig speciaal dividend uit vanwege de geldende belastingregels in de US. Ze kunnen alleen bepaalde belastingvoordelen krijgen als de uitkering 90% van hun winst is. Daardoor keren ze meestal aan het eind van het jaar nog wat extra’s uit.

  De verhoging van ASML had ik gemist, die zal ik bij mijzelf nog toevoegen.

 4. Mooi artikel weer DKK, ik kijk elke keer weer uit naar een nieuwe!

  Zelf heb ik vooral speciaal dividend mogen ontvangen van ORI. Daar werd ik telkens erg vrolijk fan. ASML dividend verhoging had ik ook even gemist, werk ik weer bij! Kan het wel gebruiken na zowel VFC als Intel.

  Bedankt voor je verschillende analyses, ik ga eens wat verder kijken naar AFG. 🙂

  1. Dankje, Mr. Robot!

   Net weer een mooie dividendverhoging van +6,5% voor dividendaristocraat Old Republic International. Blijft ook een fraaie combinatie van dividendrendement, groei en speciaal dividend.

   Graag gedaan en deel je bevindingen rondom AFG vooral 🤗

 5. Mooi artikel weer. Erg leerzaam weer. Ik kijk altijd weer uit naar een nieuw stukje.

  Even een ander vraagje voor de meer ervaren beleggers. Ik heb nu 32 posities en ik zou graag mijn dividend inkomsten bij willen houden. Dat kan ik excel middels een formule maar ik wil dit dan ook graag bijhouden bij een verhoging of verlaging. Iemand tips en tricks om dit te automatiseren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *