Maandupdate september 2020

Maandupdate september 2020

Ook deze maand stond de Grote Verhuizing centraal. We leefden toe naar de sleuteloverdracht. Een van de te nemen hordes betrof de waarborgsom. Een bankgarantie bleek liefst 1% van de waarborgsom te kosten. In ons geval tussen de vier- en vijfhonderd piek. En dat voor slechts een week of twee garantstelling vind ik ronduit schandalig duur. Het zelf bij elkaar sprokkelen van het benodigde bedrag heeft echter een vervelende consequentie. We hebben onvoldoende spaartegoeden. En dus moest een deel van de beleggingsportefeuille worden verkocht. Ik heb daar best even over na moeten denken. Beleggen doe je immers met geld dat je niet op korte termijn nodig hebt. Maar deze situatie was moeilijk te voorzien. Mijn intentie is in ieder geval om de meeste verkochte posities weer terug te kopen. Inmiddels is het bedrag geretourneerd en zijn de eerste aankopen gedaan. We zijn zelfs al over!

Portfolio update

De maand begon met een aantal stevige verkopen vanwege het bij elkaar harken van de waarborgsom. Ik heb eerst gekeken naar de grootste posities en daarom VWRL helemaal verkocht. Ook NN was een grote positie die net het fraaie dividend had uitgekeerd. Genoeg tijd om terug te kopen. AUCO werd verkocht vanwege het beoogde percentage blootstelling aan goud en zilver. En omdat die positie op twee verschillende DeGiro rekeningen staat. Dat is niet handig. TSM werd verkocht omdat de koers met ruim 100% was opgelopen en ik de positie kon afronden (tic) op 10 aandelen. De Grey werd pas later verkocht en betrof een winstneming. Het aandeel is sinds de opname begin dit jaar met bijna 500% gestegen en opwaarts potentieel lijkt beperkt. Daarom gehalveerd en onder andere twee andere goudzoekers toegevoegd.

Dan de aankopen. Al langere tijd was ik op zoek naar een toevoeging in de sector industrie. Curtiss-Wright (CW) levert technologische oplossingen in de commerciële luchtvaart, ruimtevaart en defensie. Vanwege COVID-19 is het aandeel zwaar getroffen en kon ik het oprapen op een koers/winstverhouding van 13. Ik had er graag een dividend aandeel van de maand artikel over geschreven maar helaas een ernstig gebrek aan tijd.

Prompt werd Curtiss-Wright opgenomen in de Dividendportefeuille van Beleggersbelangen. De twee andere aandelen die werden opgenomen waren Monolithic Power Systems (MPWR) en Broadcom (AVGO). Die eerste heb ik na een korte analyse ook gekocht. MPWR maakt zeer energiezuinige stroomcircuits die in allerlei apparaten en auto’s worden gebruikt. Het bedrijf heeft een technologische voorsprong en zeer gunstige vooruitzichten. Als je meer wilt weten over dit interessante bedrijf kan ik de laatste IR presentatie aanraden.

Dividendinkomsten

Wederom waren er de afgelopen maand zeven bedrijven die zo vriendelijk waren om dividend aan mij uit te keren.

AMS:NN€ 96,05
AMS:UNA€ 10,47
JNJ€ 2,91
MMM€ 6,33
MSFT€ 2,19
PFE€ 4,35
RDSA€ 6,90

Bij elkaar heb ik een alles verpletterende EUR 129,20 aan dividendinkomsten mogen incasseren. Dat levert een absurde stijging van 367% op ten opzichte van vorig jaar. Boosdoener is de dividendhervatting van Nationale Nederlanden.

Dividendgroei

In september heb ik weer twee heerlijke dividendverhogingen mogen verwelkomen. Eerst kondigde Microsoft een stijging van 9,8% aan. Een dag later knalde Texas Instruments daar met 13,3% overheen. En daar komt nog de inkoop van eigen aandelen bovenop. Geen wonder dat TXN het perfecte aandeel werd genoemd. Om dezelfde stijging in dividendinkomsten te bereiken had ik EUR 184 moeten investeren in aandelen. Nu nul euro. Beide aandelen behoren tot mijn kroonjuwelen collectie. Het waren alweer de viertiende en vijftiende verhoging van dit kalenderjaar. Daar staan overigens twee stevige dividendverlagingen tegenover, Shell en Simon Property.

Slotsom: een tijdelijke dip

De passieve inkomsten zijn in september door alle verkopen met ongeveer EUR 200 per jaar gedaald. Een tijdelijke situatie. Inmiddels heb ik alweer enkele posities teruggekocht. Het geeft ook de kans om de verdeling over onze brokers enigszins te wijzigen. Inmiddels wonen we in ons nieuwe, fijne huis en dat voelt enorm goed! Nu nog de overdracht van ons oude huis en de hypothecaire afwikkeling. Daarna ontstaat er hopelijk meer tijd om nieuwe artikelen te schrijven.

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

14 gedachten over “Maandupdate september 2020

 1. Niet vervelend bedoelt.. Maar je hebt dus wel aandelen maar geen 500 euro spaargeld..? Of waren er al zoveel kosten gemaakt voor het verhuizen dat t spaargeld op was.? Nieuwsgierig naar hoe anderen t doen. Wij hebben juist een te grote cashbuffer, ook weer niet goed 😉

 2. De waarborgsom is 10% van de aankoopprijs van de woning. In ons geval een bedrag tussen de 40 en 50k. Zoveel spaargeld hebben we niet, al kwamen we na het omkieperen van de spaarpotjes verrassend ver. De kosten van een bankgarantie bedragen 1% van de waarborgsom. In een van mijn eerste berichten schreef ik over hoe wij sparen: https://dekleinekapitalist.nl/sparen-doet-garen/. Het artikel is niet helemaal bijgewerkt, de derde aflossing ontbreekt.

 3. Kijk, fijn dat de verhuizing vlot gegaan is en je er echt tevreden mee bent!

  Een mooi maandresultaat hoor en je deelt weer wat interessante aandelen die niet op mijn radar staan. Fijn! Dan heb ik ook weer wat te onderzoeken voor de aankopen van deze maand. 🙂

 4. Goedemorgen,

  Gezien al je transacties begin je steeds meer op een trader dan een belegger te lijken :-).

  Ben wel benieuwd hoeveel posities je maximaal in portefeuille wilt hebben om het ook behapbaar te houden.

  gr

  1. Dat komt nu vooral door die waarborgsom. En achter iedere transactie zit natuurlijk een gedachte. Omzetting Danone naar ABN AMRO vanwege lagere Franse dividendbelasting (krijg je een formulier voor toegestuurd, superfijn!) en spreiding onder brokers. Persoonlijk heb ik geen moeite met veel verschillende aandelen. Vermoedelijk zal ik eindigen met 50 a 60 posities.

  1. Nu ik er wat meer tijd voor heb moet ik daar even over nadenken. Ik had gehoopt dat meer bloggers zich voor de serie zouden aanmelden. Het aantal bloggers neemt helaas juist af. Wellicht met een andere frequentie en in een nieuwe vorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *