Maandupdate – juni 2021

Maandupdate – juni 2021

Vanwege vakantie is er wat minder tijd voor een uitgebreide maandupdate over mijn hobby. Want je kunt inmiddels wel zeggen dat beleggen een hobby is geworden. Aan het begin van de maand heb ik een uitgebreid dividend aandeel van de maand artikel geschreven over Vonovia. Daarnaast werd ik samen met andere Europese beleggers uitgenodigd om de verjaardag van Dividend Talk te vieren (episode 52). Een paar weken later kreeg ik de zelfs de grote eer om een aflevering te co-hosten.

https://open.spotify.com/episode/5dVouDgzw7QmE2tFFNmP8X?si=42891582f1764dfd

Ik was nerveuzer dan ik had verwacht. Vooraf had ik uit mijn bibliotheek een lijst gemaakt met zo’n 40 Europese kwaliteitsaandelen. Uiteindelijk hebben we drie Franse, twee Deense en een Noors aandeel kort besproken. Hoewel de meeste uitgelichte bedrijven niet bepaald klein zijn wordt er minder vaak over geschreven. Dat heeft vermoedelijk te maken met de stevige waarderingen en lage yield.

Als klap op de vuurpijl is vandaag de European Investor Network gelanceerd. Samen met andere Europese beleggers hebben we de handen ineen geslagen en zijn gestart met een blog: europeaninvestornetwork.com. Het doel is om onze reizen, ervaringen en analyses te delen, te discussiëren en te inspireren. En hopelijk het plezier dat wij eraan beleven over te brengen. Neem vooral eens een kijkje!

Portefeuille update

Net als vorige maand heb ik weer veel transacties uitgevoerd. In het kader van mijn herallocatie strategie heb ik de positie in Pan American Silver (PAAS) verkocht met een winst van 30%. Daar staan liefst zes kooptransacties tegenover. Twee kwaliteitsbedrijven uit de medische technologie, twee minder bekende Amerikaanse industriële bedrijven en twee speculatieve aankopen uit Nederland.

Gekocht: Abbott Laboratories

Abbott Laboratories (ABT) is een breed gediversifieerd gezondheidszorgbedrijf uit de V.S. Het bedrijf opereert in vier divisies: medische apparaten, diagnostiek, voedingssupplementen en geneesmiddelen. Abbott heeft in veel deelmarkten een sterke positie en staat onder andere bekend om ICD’s, pacemakers en diabeteszorg. Het bedrijfsmodel is recessiebestendig. Ook in een slechte economische periode is het bedrijf in staat om de omzet te laten groeien.

In 2013 verzelfstandigde Abbott haar biofarmaceutische divisie in AbbVie. Onder dividendbeleggers is AbbVie een populair aandeel vanwege het hoge dividend in combinatie met groei. Abbott is zich steeds meer gaan richten op medische technologie. De overname van St. Jude Medical is een goede zet gebleken. Het kwalitatief sterke product portfolio zal de komende jaren naar verwachting voor aanhoudende groei zorgen.

Onder dividendgroei beleggers is Abbott een bekend bedrijf. Ze betalen al sinds 1924 dividend waarvan de laatste 49 jaar met opeenvolgende verhogingen. Het bedrijf zal volgend jaar toetreden tot de dividend kings. De absolute elite onder dividendgroei bedrijven. Eind vorig jaar kondigde het bedrijf een ongelooflijke verhoging aan van 25%.

Ik volg Abbott al sinds het begin van mijn reis en het lijkt altijd duur. Niet vreemd voor een kwaliteitsaandeel met goede lange termijn vooruitzichten. Een aandeel waarbij de koers het dividend volgt en voor een hoog rendement heeft gezorgd. Daarom wachtte ik op een dip.

Begin van de maand kondigde Abbott een winstwaarschuwing aan. Het aandeel kelderde met 9%. De winstwaarschuwing had echter betrekking op de teruglopende inkomsten uit COVID gerelateerde producten. Voor mij was dit echter niet meer dan het vooruitschuiven van het onvermijdelijke. De inkomsten uit COVID zijn aanzienlijk, maar moeten worden gezien als een extraatje.

Gekocht: Koninklijke Philips

Vorige maand schreef ik bij de aankoop van ASML dat ik spijt had van de verkoop. Dat geldt eigenlijk ook voor Philips. In februari 2020 verkocht ik de aandelen voor EUR 43 per stuk om er Medtronic (MDT) op $94 voor terug te kopen. Dit Amerikaanse bedrijf, bekend van onder andere pacemakers, is breed gespreid en heeft een uitstekend dividend trackrecord. Voorlopig heeft de wissel goed uitgepakt. De koers van MDT bedraagt momenteel $126. Philips begon onlangs hard te dalen en daardoor kwam het opnieuw op mijn radar.

Veel ontwikkelingen die nu spelen komen samen in medische technologie. Ik heb een zeer positieve blik op de vooruitzichten in deze sector. Voor meer informatie verwijs ik naar mijn eerdere artikel over Philips. Ik ben met name gecharmeerd van de positie in China. Philips is daar de nummer twee en de sociaal-demografische ontwikkeling in China speelt de sector in de kaart. Zeer recent bracht collega blogger European DGI ook een helder artikel uit over Philips (aanrader).

Op 18 juni kocht ik 24 aandelen Philips voor EUR 43 per stuk. Dat is precies op de eerdere verkoopprijs. Technisch gezien had ik beter kunnen wachten, het momentum was duidelijk neerwaarts. Ik heb met mijzelf afgesproken om de positie op EUR 37 te verdubbelen. Daar komen we momenteel al bij in de buurt. Mijn dividendinkomsten nemen door de aankoop toe met EUR 21,60 per jaar.

Gekocht: Masco

In de pandemie zijn mensen meer gaan uitgeven aan woningverbetering. Vooral bouwmarkten lopen uitstekend. Al langer heb ik de Amerikaanse dividendtoppers Home Depot en Lowe’s op het oog, maar ze lijken altijd duur. Daarom ben ik uitgeweken naar alternatieven met hetzelfde achterliggende thema.

Masco ontwerpt, fabriceert en distribueert bouwproducten en heeft een indrukwekkende portefeuille met sterke merken. In Europa is het bedrijf waarschijnlijk meest bekend van de kranen en douche producten van het merk Hansgrohe. Masco richt zich met name op sanitaire producten maar levert bijvoorbeeld ook aanverwante artikelen als verf en buitenverlichting. Onlangs kreeg het bedrijf een wide moat rating vanwege de sterke positie in loodgieters- en architectuursegment.

Een van de aantrekkelijkste kenmerken is de focus op aandeelhouders. Vorig jaar werd 8% van de aandelen ingekocht en onlangs werd een dividendverhoging van 68% aangekondigd. Het dividendrendement bedraagt 1,6% en oogt wellicht mager. Masco verwacht echter een sterke groei in omzet en winst. Het bedrijf kan volop profiteren van seculiere trends als veroudering van woningen en gunstige demografische ontwikkelingen.

Op 10 juni werd nog een versneld aandeleninkoop programma aangekondigd ter waarde van $350M. De dag ervoor werd voor $58,41 per stuk 85% van dat bedrag ingekocht. Zo’n flitsinkoop is een signaal dat het management het aandeel goedkoop acht. Met een voorwaartse koerswinst verhouding onder de 15 is Masco aantrekkelijk gewaardeerd.

Op 29 juni kocht ik 10 aandelen Masco (MAS) voor $58,24 per stuk. Mijn dividendinkomsten nemen hierdoor toe met EUR 7,92 per jaar.

Gekocht: AGCO Corporation

Op dit Amerikaanse bedrijf, bij ons bekend van Fendt landbouwmachines, ga ik later uitgebreider in. Aanleiding vormt het thema voedselproductie en de opvallende koersstijging van Deere (DE). In mijn analyse heeft de agrarische sector mij in ieder geval verrast. Naast Deere en AGCO heb ik ook Case New Holland (CNHI) onderzocht. Hopelijk vind ik de tijd om mijn bevindingen in deze interessante sector te delen.

Op 17 juli kocht ik na een flinke tik 6 aandelen AGCO voor $120 per stuk. Mijn dividendinkomsten nemen hierdoor toe met EUR 3,39 per jaar. Dat is exclusief het speciale dividend van $4 per aandeel dat eerder werd uitbetaald. Op 22 april kondigde AGCO deze extra dividenduitkering aan als onderdeel van een nieuw kapitaalallocatie raamwerk. Naast dividendgroei, dit jaar +25%, en eigen aandeleninkoop mag in de toekomst vaker op een speciaal dividend worden gerekend. Voor beleggers die houden van stabiele, voorspelbare dividendinkomsten is AGCO wellicht minder geschikt. Persoonlijk kijk ik daar doorheen en zie ik een bedrijf met gunstige lange termijn vooruitzichten.

Gekocht: Just Eat Takeaway en Prosus

Vanwege minder tijd hou ik het kort. Beide aandelen zijn in mijn ogen ondergewaardeerd. Bij Just Eat Takeaway speelde de overname van Grubhub een rol. In de thuisbezorg markt is het eten of gegeten worden. Schaal is alles en uiteindelijk zal alleen de marktleider domineren. Just Eat Takeaway is goed gepositioneerd om als winnaar uit de bus te komen.

Het bedrijfsmodel bestaat naast bezorging ook uit het platform om restaurants en klanten bij elkaar te brengen (zonder bezorging door JET). Concurrenten as Deivery Hero, Doordash en Uber zetten daar naast maaltijden in toenemende mate boodschappen bezorging tegenover. JET doet dat nog beperkt, bijvoorbeeld via een samenwerking met AH to Go, maar kan dat natuurlijk uitbreiden. Voorlopig maakt het bedrijf verlies en moet nog blijken of Just Eat Takeaway inderdaad marktleider wordt.

Wat het bedrijf momenteel aan Prosus bindt is de Braziliaanse dochter van JET, iFood. Prosus wil die graag overnemen en activistische investeerders in JET willen ook dat iFood wordt verkocht. Eerder verloor Prosus via dochter Delivery Hero de overnamestrijd op Just Eat van Takeaway. Naast maaltijdbezorging concentreert Prosus zich ook op online educatie, betaaloplossingen en fintech.

Bij Prosus maakt vooral de dubbele discount het aandeel interessant. Allereerst een korting op de grote positie in Tencent. Alleen die positie is al meer waard dan de huidige koers van Prosus reflecteert. En ten tweede de China korting als gevolg van angst voor verdere inmenging van de Chinese overheid. Een discount zal er altijd blijven, maar op het huidige niveau is het wel erg laag gewaardeerd. Beide aankopen zijn nadrukkelijk speculatief.

Dividendinkomsten

Deze maand keerden niet minder dan zeventien bedrijven dividend uit waarvoor veel dank.

3M6,22
American Electric Company4,15
Barrick Gold5,18
Broadcom5,16
Electronic Arts0,49
First Majestic Silver0,14
Gilead Sciences5,08
Intel Corporation3,62
Johnson & Johnson7,39
Microsoft3,52
NN Group62,48
Pfizer4,34
Royal Dutch Shell19,63
Teck Resources0,63
Teradyne0,28
Unilever34,14
Wheaton Precious Metals1,03

Bij elkaar kwam er EUR 163,48 binnen, maar net iets minder dan het record van vorige maand. Dat komt vooral door de hoge dividenduitkering van NN group. Deze investering loopt via ABN AMRO en tot mijn verbazing werd de uitkering geherinvesteerd. Het bedrijf staat namelijk niet op de lijst van het DRIP programma. Ik ben nu de gelukkige eigenaar van 51 in plaats van 50 aandelen NN Group. En heel blij mee! Een kleine kapitalistenhand is blijkbaar snel gevuld.

Dividendgroei

Taiwan Semiconductor (TSM) verhoogde het dividend met dubbele cijfers. Er kwam ruim 11% bij. Dit blijft toch wel een van mijn mooiste beleggingen met een koerswinst van bijna 200% in twee jaar. Het dividendrendement bedraagt momenteel 1,5%. Ondanks de hoge waardering houd ik de aandelen stevig vast.

Slotsom: komkommertijd

Vanwege de vakantieperiode een iets beknoptere en vertraagde maandupdate. Met mijn aankopen zet ik weer een stapje in onze route naar meer financiële vrijheid. En met mijn deelname aan #TEIN, the European Investor Network, hoop ik mijn ervaringen met een breder publiek te delen. Bedankt voor het lezen en geniet van de zomer!

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

7 gedachten over “Maandupdate – juni 2021

 1. Een goede maand heb je gedraaid!
  Ik zie dat je regelmatig aandelen verkoopt. Hanteer je ook bepaalde criteria bij je verkopen (bijv x % winst)? Ik zit voornamelijk op een buy&hold strategie namelijk.

  1. Dankje Mr. Groeigeld!

   Nee, ik hanteer geen vaste criteria. Ik verkoop ook met verlies zoals onlangs bij Bayer en Galapagos. De reden van verkoop kan wisselen. Veranderende fundamenten, toegenomen onzekerheid, slecht management, of gewoon een beter alternatief. Bedrijven als Intel en Gilead heb ik op een dieptepunt opgeraapt en kunnen ook zo weer verkocht worden.

   Er zijn wel veel aandelen die ik niet snel zal verkopen, zoals Unilever, Johnson & Johnson, Microsoft, Texas Instruments, LVMH en Medtronic. Uiteindelijk is het doel om een buy-and-hold portefeuille over te houden. Daarvoor heb ik mijn lijstje klaar. Nu ik nog actief bezig ben en aan het ontdekken vind ik het niet erg om af en toe te wisselen.

 2. Mooie update weer DKK! Ik zie inderdaad meerdere mensen Phillips kopen, jammer dat de dividend cijfers niet super zijn. Maar toch, gezien mijn wens voor neer non US stocks ga ik toch ook maar eens kijken.

  Leuk die nieuwe Europese website, ik heb me alvast ingeschreven voor de nieuwsbrief.

  Ik doe eigenlijk niks met Twitter, Instagram of pinterest maar dat lijkt toch ook wel een grote community geworden.

  1. Bedankt voor je reactie, Mr. Robot!

   Philips heeft inderdaad een gemankeerd dividend. Wat dat betreft zijn Wolters Kluwer, DSM en Ahold betere keuzes. Op korte termijn is er ook nog onzekerheid door rechtszaken in de VS. Op de lange termijn verwacht ik dat Philips een stabiele dividendgroeier zal worden. Mijn horizon is lang zat.

   Zelf ben ik ook maar heel beperkt actief op Twitter en niet op andere sociale media. We willen niemand uitsluiten en proberen daarom ook conversaties te voeren op de site, zonder twitter: https://europeaninvestornetwork.com/activity/
   Er is net een post om de discussie te openen over JNJ resultaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *