Dividend aandeel van de maand – Vonovia

Dividend aandeel van de maand – Vonovia

Vonovia is een Duits vastgoedbedrijf en richt zich op betaalbare woningen in geselecteerde agglomeraties. Het bedrijf ontwikkelt en bouwt appartementen, zowel voor verhuur als voor verkoop. Daarnaast genereert Vonovia inkomsten met dienstverlening zoals conciërgewerk. Met 415 duizend huurappartementen is het de grootste speler in Europa. Behalve in Duitsland is Vonovia ook actief in Oostenrijk en Zweden. Het bedrijf heeft door haar schaal kostenvoordelen ten opzichte van concurrenten.

De afgelopen weken is de koers behoorlijk gedaald. Door de gestegen kapitaalmarktrente is er angst voor een daling van vastgoed ingeslopen. Daarbij heerst er politieke onzekerheid. Een overwinning van de Groenen kan meer regulering en milieubelasting betekenen. Of dat echt gaat gebeuren is nog maar de vraag. Eerder werd een huurbevriezing in Berlijn ongedaan gemaakt. Meer regulering beperkt aan de ene kant de huurinkomsten. Aan de andere kant wordt de krapte in de markt groter. Dat zal normaliter de waarde van vastgoed doen toenemen.

Overname Deutsche Wohnen

Op 24 mei maakte Vonovia bekent een bod uit te brengen op haar grootste concullega Deutsche Wohnen. Eerder mislukte een poging, maar nu is de kans op succes aanzienlijk. Het bod van EUR 53 per aandeel betekent een premie van 18% op de koers en heeft de steun van het management van Deutsche Wohnen. En van de burgemeester van Berlijn. De overname zou moeten worden gefinancierd met EUR 6B tot 8B aan obligaties, een claimemissie van EUR 8B, de verkoop van 20k appartementen aan de stad Berlijn en aanvullende verkopen tegen of boven de boekwaarde. Na even doorspitten blijkt bij de Berlijn deal ook een huurverhogingsbeperking van 1% tot 2023 en de bouw van minimaal 13.000 appartementen te horen. Vonovia krijgt het niet cadeau.

Door de overname versterkt Vonovia haar positie in Duitsland, vooral in het ondergewaardeerde Berlijn. Deze dynamische stad blijft groeien en kent een lage leegstand. Deutsche Wohnen zit voor 73% in de hoofdstad, terwijl Vonovia daar slechts voor 10% is vertegenwoordigd. In meer agglomeraties versterken de portefeuilles elkaar. Vonovia denkt EUR 105M aan synergie voordelen te kunnen behalen. Op het nieuws van de overname dook de koers van Vonovia verder omlaag, waardoor het aandeel niet meer viel te negeren. Mocht u trouwens nog aandelen Deutsche Wohnen hebben dan lijkt verkoop of wissel naar Vonovia niet gek. Opwaarts potentieel is er niet na de stijging van 18% en als de deal niet doorgaat zal de koers scherp dalen.

Een aantrekkelijke markt

De Duitse woningmarkt is zeer aantrekkelijk. Dat komt vooral omdat de woningprijzen minder hard zijn gestegen ten opzichte van andere landen. Met name in Nederland lijkt er door de hypotheekrenteaftrek meer sprake van zeepbelvorming. Nederlandse huizen zijn schreeuwend duur. Duitse woningen zijn echter nog betaalbaar voor Otto Normalverbraucher. De huurprijs per vierkante meter is met EUR 7 relatief laag, met name in een Europese hoofdstad als Berlijn is dat opvallend. Doordat er weinig nieuw wordt gebouwd is de markt echter zeer krap. Daarnaast is de Duitse economie sterk en zorgt immigratie voor aanhoudende vraag naar betaalbare huurwoningen. Vonovia heeft weinig leegstand en ook in de pandemie weinig last van betalingsachterstanden.

Een heldere strategie

Vonovia koopt en ontwikkelt vastgoed voor verhuur. Dit bedrijfsmodel kan ik aan mijn kinderen uitleggen. Het bedrijf richt zich daarbij nadrukkelijk op expansie in Europa. De afgelopen jaren werden verschillende bedrijven overgenomen. Met de acht grootste transacties zijn er 300.000 woningen toegevoegd. Na de overname van Victoria Park en Hembla werd Vonovia bijvoorbeeld een van de grootste spelers in Zweden. Het bedrijf heeft een bewezen trackrecord in het succesvol integreren van overgenomen bedrijven. Na de overname van Deutsche Wohnen richt Vonovia haar pijlen op de vastgoedmarkt in Frankrijk, Nederland en Ierland.

Een duurzame belegging

In het algemeen heeft vastgoed een lage impact op duurzaamheidscriteria. Dat geldt in het bijzonder voor Vonovia. Het bedrijf investeert fors in het reduceren van energieverbruik en CO2. Veel woningen worden versneld gemoderniseerd. Daarnaast speelt het bedrijf een belangrijke rol in het voorzien in betaalbare huisvesting. Bij Deutsche Wohnen bestaat bijvoorbeeld 25% van de portefeuille uit sociale huurwoningen. Door de goede score wordt Vonovia vaak opgenomen in de razend populaire ETF’s rondom het duurzaamheidsthema.

Een fraaie dividendhistorie

Vonovia keert momenteel EUR 1,69 per aandeel aan dividend uit. Dat levert een bruto dividendrendement van 3,4% op. Dat is zeker niet het hoogste in de sector. Het dividend groeit echter opvallend snel. De afgelopen 8 jaar is het dividend verhoogd met gemiddeld 14% per jaar. Dat zie je niet veel bij vastgoedbedrijven. Naast organische groei en waardegroei zijn acquisities een belangrijke motor om de inkomsten en het dividend te verhogen.

Een sterke financiële positie

Vonovia heeft een stabiele kasstroom die gestaag groeit. De netto inkomsten stegen met 15% per aandeel over de laatste drie jaar. De Funds From Operations bedraagt EUR 2,38 per aandeel in 2020. Daarmee is het dividend van EUR 1,69 ruim gedekt. De zogenaamde Loan-to-Value is met circa 40% niet hoog. Daarbij leent het bedrijf tegen gemiddeld 1,4%. Doordat de waarde van het vastgoed sneller stijgt dan de rentekosten ontstaat er een hefboom.

De credit rating van Standard & Poors is BBB+ en dat is in orde. Na de beoogde overname van Deutsche Wohnen blijft de credit rating naar verwachting gelijk. Al met al is de financiële positie degelijk.

Een gunstige waardering

Als gevolg van inflatieangst is de koers van Vonovia de laatste weken flink gedaald. De waarde van het vastgoed echter niet. Vorig jaar werd die namelijk juist verhoogd met 6,7%. Omgerekend bedraagt de nettovermogenswaarde EUR 63 per aandeel, terwijl de koers op het moment van schrijven op EUR 50 staat. Dat betekent een disagio van 21% en dat is fors.

Er is een goede kans dat de inflatie tijdelijk is en de ECB de rente niet of nauwelijks gaat verhogen. Met name dat laatste verwacht ik aangezien de enorme schuldenberg anders onbetaalbaar wordt. In alle gevallen verwacht ik dat de reële rente negatief blijft. Dat is gunstig voor de waarde van woningen. En bij een hogere inflatie mag er op hogere huurinkomsten worden gerekend. Eigenlijk zijn de meeste scenario’s gunstig voor Vonovia.

Een paar extra’s

Het Noors staatsfonds is een van de grootste aandeelhouders van Vonovia. In de regel volgt dat fonds de wereldindex. Alleen voor enkele tientallen bedrijven die bijzonder aantrekkelijk zijn investeert het Noors Staatsfonds extra. Vonovia is duidelijk een favoriet. Het staat op plek 17, terwijl het het 380e bedrijf ter wereld is qua grootte. In het verleden is gebleken dat de favorieten van het fonds hoge rendementen behaalden. In 2017 was het Blackrock en in 2018 kroonjuweel en oud dividend aandeel van de maand Linde.

Analisten zijn overwegend positief over Vonovia. Er is slechts 1 verkoopadvies (van AlphaValue), terwijl het gemiddelde koersdoel EUR 65 bedraagt. Analisten zitten er natuurlijk vaak naast, maar het is prettig om mijn positieve blik ondersteund te zien in een consensus.

Op 26 mei kochten twee bestuurders aandelen. Voor mij een bevestiging dat het bedrijf vermoedelijk niet correct is gewaardeerd. Dit gebeurde overigens een dag nadat ik de aandelen kocht en zat dus niet in mijn aankoopoverweging.

Slotsom: Vonovia ist ganz attraktiv

Vonovia biedt in mijn ogen een bijzonder interessante investeringsmogelijkheid met weinig neerwaarts risico. De aantrekkelijke markt, het gunstige profiel gericht op betaalbare woningen, de hoge score op duurzaamheidscriteria, de kostenvoordelen en heldere expansiestrategie, het groeiende dividend, de sterke balans en de lage waardering. Op alle items scoort het bedrijf goed. Daarbij is de volatiliteit van het aandeel met 0,36 erg laag en dat zorgt voor wat rust in de portefeuille.

Op 25 mei 2021 nam ik een eerste positie in Vonovia door het aankopen van 12 aandelen voor EUR 49,70 per stuk. Mijn dividendinkomsten namen toe met EUR 20,28 per jaar. Vanwege mijn enthousiasme voor dit aandeel sluit ik niet uit dat ik mijn positie snel uit ga breiden. Indien de overname van Deutsche Wohnen doorgaat volgt er een claimemissie. Dat kan de koers onder druk zetten en extra koopkansen bieden.

Artikel rating

Gemiddelde rating 4.5 / 5. Aantal: 2

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Artikel rating

Gemiddelde rating 4.5 / 5. Aantal: 2

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

11 gedachten over “Dividend aandeel van de maand – Vonovia

  1. Dankje, EDGI! Erg blij met je reactie en beschouw je overweging als een compliment :).

   Omdat ik zo enthousiast ben zoek ik naar tegenargumenten die hout snijden. Een idee is om het onderzoeksrapport van de enige analist met een verkoopadvies op te vragen:
   https://www.alphavalue.com/Research/ViewItem/0432fe0c-24bd-eb11-811b-00155d062808?NewsStyle=Latest
   https://www.alphavalue.com/Research/ViewItem/7d74f17a-e6c1-eb11-811c-00155d062808?NewsStyle=Idea_Kicker

   Je kan eenmalig zo’n rapport opvragen als je dat met bedrijfsgegevens invult. Ik heb dat al eens eerder gedaan dus kan niet meer. Mocht er een lezer zijn met een bedrijf die een van beide rapporten op wil vragen dan graag. Of wellicht is er een lezer die overtuigende nadelen kan noemen. Ook zeer welkom. In de tussentijd blijf ik enthousiast :).

   DKK

   1. Grootste risico is de regulering van de huurdersmarkt, waar de overheid de max huur gaat bepalen en daarmee je direct rendement. Zeker als de Groenen gaan winnen is dit een reel risico.

    Als daarbij ook je rentelasten gaan stijgen door de inflatie wordt het rendement van 2 kanten bedreigd.

    Tel je hierbij ook de verplichte (onrendabele) duurzaamheidsinvesteringen bij op dan komen op termijn de 3 belangrijkste ratio’s (solvabiliteit/LTV/ICR in gevaar.

    Waardoor vervolgens weer de disconteringsvoet stijgt etc..

    Kortom risico is aanwezig in de markt tot bekend wordt wie de verkiezingen winnen in Duitsland en vervolgens wat de plannen zijn op gebied van duurzaamheid en regulering.

    Alles overziend, wacht ik toch nog even.

    Ps bovenstaande is het geval bij de Nederlandse woningcorporaties. Wil je hier meer over weten kan je naar wsw.nl gaan of de site van de Aw.

    Groet

    1. Dat is inderdaad een risico en de hoofdreden van de koersdaling.

     Ik heb het verschil tussen de Nederlandse en Duitse markt proberen te duiden. De woningen zijn daar beter betaalbaar. Als de huurinkomsten worden beperkt en de financieringskosten stijgen dan wordt het zeer onaantrekkelijk om te bouwen. Dit zal m.i. leiden tot nog meer krapte op de woningmarkt en hogere huizenprijzen en dus een hogere nettovermogenswaarde voor Vonovia. Naast huur verdient het bedrijf ook met de acquisitie en verkoop van woningen. Ze zijn zelfs buitengewoon goed in overnames.

     Ik heb ervoor gekozen om de verkiezingen niet af te wachten. In mijn optiek is het risico minder hoog dan de koers doet vermoeden. Al staat de koers inmiddels alweer 8% hoger.

     DKK

 1. Zeer goede analyse! Beter nog dan beleggers belangen heeft geschreven – daar tippen ze Venovia al een paar jaar en hebben ze recent weer een analyse en koopadvies gegeven. Dus dank daar voor!

  Ik ben vorige week na de daling ook ingestapt. Had het geluk dat ik Euro commercial properties, met 105 % koerswinst, kon verruilen voor Vonovia. Dat maakte de keuze gemakkelijk.

  1. Veel dank, Dennis! Echt superblij met je compliment.

   Ik moet wel zeggen dat het voor een magazine moeilijker is om een complete analyse te delen. Ze zitten met maximum aan woorden per artikel en minder ondersteunende plaatjes. Bij een blog heb je die beperkingen niet.

   Ik heb zelf veel gehad aan de presentatie mbt de overname van Deutsche Wohnen. https://de.vonovia-st.de/download/companies/ma1056/1056_01further/20210524_VonoviaDeutscheWohnen_praese_03.pdf

   Je hebt een mooie run met ECP gemaakt. Met een dergelijke winst voelt het nog makkelijker om te switchen.

   DKK

 2. Top top top.

  Mooie analyse en past ook perfect in mijn portfolio. Scheelt mij werk ?

  Ben wat uranium en goudposities aan het afbouwen en kan mooi vervangen worden door dit aandeel.

  Ook gelijk wat meer exposure in de euro ipv de dollar.

  Gr

  1. Mooi mooi mooi.

   Ik zal de rekening opsturen :).

   Over uranium ben ik persoonlijk nog enthousiast. Ik heb bij het opruimen van BUX en Flatex ontdekt nog een positie in Cameco te hebben, eerder gekocht voor $8 op een ander Flatex account, en die houd ik aan. De verkochte goudexploratie posities heb ik geruild voor Teck om meer te spreiden. Ik blijf dus bullish op commodities en zie nog geen reden om afscheid te nemen. Dat komt later wel. Meer daarover in mijn maandupdate.

   DKK

 3. Het dividendaandeel van de maand is echt een rubriek die ik met veel plezier lees. Leuk om alweer een aandeel te zien in deze rubriek die niet ook al op alle andere blogs wordt beschreven.

  Ik heb zelf LEG Immobilien uit dezelfde sector in mijn portfolio zitten.

 4. Deze week kwam Vonovia met een business update en FY 2022 resultaten, waarin werd aangekondigd dat het voorstel voor de dividenduitkering 2022 ongeveer gehalveerd wordt, tot Eur 0,85.
  Bovendien werd op pag. 36 aangegeven dat er bijna 10 miljard wordt afgeboekt, waarvan bijna 9 miljard op Deutsche Wohnen, en ruim 800 miljoen op de Zweedse deelnames. En is er een onderzoek naar fraude en financiële malversaties opgestart op 7 maart jl.
  Zo kort na de overname van Deutsche Wohnen een zo grote afschrijving doen, geeft mij het idee dat de prijs voor Deutsche Wohnen veel te hoog was.
  Dit alles geeft mij toch een onderbuikgevoel van een soort Wirecard-herhaling of zo.
  De duitse toezichthouder heeft immers geen sterke indruk achtergelaten. Ik hoop niet dat dit nu een herhaling wordt.
  Hoe kijkt de kleine kapitalist tegen deze ontwikkelingen aan?
  En wordt Vonovia nu nog in de portefeuille aangehouden?

 5. Hallo Herman,

  Dank voor je reactie. Vanwege een buitenlandse reis heb ik de ontwikkelingen pas later verwerkt. Normaliter zou ik de aandelen hebben verkocht na de dividendverlaging. Nu is de koers nog verder gezakt en lijkt dat wat laat.

  Op zich is het positief dat Vonovia een dividend uit gaat keren, goed voor een rendement van ruim 5%. Veel sectorgenoten betalen helemaal geen dividend meer. FFO bedroeg EUR 2,47 en het dividend nu EUR 0,85. Volgende jaar verwacht Vonovia weer een dividend van 70% van FFO te kunnen uitkeren ipv 35%.

  De afwaardering is fors, zeker in vergelijking met sectorgenoten. De EPRA NTA nam af met ruim 8% tot EUR 57,48. Dat is echter bijna 3,5x zoveel als de huidige beurskoers, een enorm disagio. En daarbij wordt het gat tussen vraag en aanbod van woningen, mede door de Oekraïne oorlog, alleen maar groter. Normaliter zou ik bijkopen.

  Het fraude onderzoek zorgt helaas voor grote onzekerheid. Die zijn gericht tot medewerkers en externe partijen. De financiële impact is naar eigen zeggen erg klein. Hoe de toezichthouder hiermee omgaat is onduidelijk. Het wordt zo een high risk/high return investering.

  Omdat de positie nu erg klein is en ik het niet weet val ik terug op een andere regel en dat is niets doen. Mocht er positief nieuws volgen dan overweeg ik eerder om bij te kopen dan te verkopen. Het stukje rendement dat ik dan misloop is geen probleem.

  Groet, DKK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *